Korzár logo Korzár
Sobota, 19. september, 2020 | Meniny má KonštantínKrížovkyKrížovky

Vianočné pečenie s Korzárom: Marlenkové guľky, špaldové linecké, medovníková roláda

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Milí čitatelia.

Celý rok vám prinášame čerstvé správy a informácie z nášho regiónu, ktoré vznikajú v našej redakčnej „kuchyni“.

V tomto predvianočnom čase vám však chceme ponúknuť ešte čosi navyše. Pootvorili sme pre vás dvere do našich súkromných kuchýň, načreli sme do rodinných receptárov a prinášame vám recepty na vianočné dobroty, ktoré chutia nám a nebudú chýbať na našich vianočných a silvestrovských stoloch. Postupne budeme prinášať recepty na rôzne sladké i slané vianočné dobroty a jedlá. Tak nech sa páči, ochutnajte Vianoce podľa nášho gusta.

Skryť Vypnúť reklamu

Marlenkové guľky

Súvisiaci článok Vianočné pečenie s Korzárom: Šuhajdy s arašidovým maslom, kokosové rezy, štedrák Čítajte 

„Tento recept je jednoduchý, rýchly, bez pečenia a naozaj veľmi chutný. My ich milujeme.“

Potrebujeme: 350 g medových plátov alebo medovníkov, 8 PL vlašských orechov, 1 salko, 1 PL medu

Postup: Orechy aj medové pláty či medovníky pomelieme, prípadne rozsekáme najjemnejšie ako sa dá. Dáme ich do misky, premiešame a asi 6 lyžíc z tejto zmesi dáme bokom na záverečné obaľovanie guliek.

K podrvenej zmesi pridáme salko aj med. Niekto pridáva aj maslo, no je to zbytočné, guľky sú chutné aj bez neho. Dobre premiešame. Marlenka guľky sú chutnejšie, ak salko predtým v plechovke povaríme a skaramelizujeme.

Hmotu dáme schladiť, aby stuhla. V dlaniach potom sformujeme menšie guľky, ktoré môžeme naplniť krémom zo salka s mascarpone. Potom ich obalíme v odloženej posýpke a skladujeme v uzavretej nádobe v chladničke.

Skryť Vypnúť reklamu

Adriana Tauberová, vedúca kancelárie predaja inzercie, novín a časopisov

Špaldové linecké pečivo

Potrebujeme: 300 g špaldovej hladkej múky, 200 g tuku alebo masla, 80 g trstinového cukru, dva vaječné žĺtky, jeden vanilkový cukor, džem

Postup: Prísady bez džemu zmiešame a rukou vypracujeme cesto. Necháme cez noc odstáť v chladničke, potom vyvaľkáme na pomúčenej doske na tenko a vykrajujeme. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 stupňov asi 10 až 15 minút. Vychladnuté zlepujeme džemom.

Sušienky z bielkov

Potrebujeme: 5 bielkov, 25 dag práškového cukru, 25 dag orechov

Postup: Bielky vyšľaháme, pridáme cukor a orechy. Cesto vylejeme do formy srnčí chrbát a pečieme asi 10 min. Po vychladnutí koláč nakrájame na tenké plátky.

Jaroslav Vrábeľ, šéfredaktor denníka Korzár

Skryť Vypnúť reklamu

Medovníková roláda

„Milujem orechy, sušené ovocie a medovníčky. Tento recept je ideálna a úžasná kombinácia všetkého a pripravujem ho už 10 rokov.“

Potrebujeme: 600 g hladkej múky (ja používam špaldovú), 3 vajíčka, 4 PL medu, 100 g masla (Hera), 200 g práškového cukru, 1 ČL sódy bikarbóny.

Zmes na plnenie: slivkový lekvár, orechy, mandle – celé, (ja ich kvôli štruktúre nesekám) sušené ovocie (hrozienka, brusnice, ananás...)

Postup: Cesto vymiesime, necháme tri hodiny postáť, potom ho rozdelíme na tri časti.

Každý diel rozvaľkáme, štedro natrieme výrazným lekvárom a posypeme pripravenou zmesou orechov a sušeného ovocia. Cesto stočíme do štrúdle. Všetky diely dáme na vymastený plech a pečieme pri teplote 160° C asi 40 minút. Približne 5 minút pred dopečením koláč potrieme rozšľahaným žĺtkom.

Po vychladnutí ho zabalíme do alobalu a takto vydrží aj 3 mesiace. Už sa mi stalo, že som našla nedojedený kúsok vo februári a ku káve chutil úžasne.

Slávka Dulebová, obchodná manažérka

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  2. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % až do 8,25 %
  4. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií
  5. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte
  6. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu?
  7. Home (ale aj) Office
  8. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie
  9. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu
  10. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium
  1. Foreigners will be centre stage in Bratislava for the whole week
  2. Poznanie
  3. Lákajú vás benefity poisťovní? Pri zmene si všímajte podmienky
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  5. Osud našich riek máme vo svojich rukách, nenechajme to plávať
  6. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  7. Pomohli sme tým, ktorí pomáhali
  8. Cenovo dostupná autokamera Mio a pritom sa skvelými funkciami
  9. Nová služba v Prešove – celoročný bezplatný zber elektroodpadu
  10. Prečo sa kanalizácia v našich mestách upcháva, keď prší?
  1. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií 30 372
  2. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 23 975
  3. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie 22 632
  4. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 13 537
  5. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 12 574
  6. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 10 956
  7. Fantastická pomôcka pre deti – zábavný a náučný pracovný zošit 9 744
  8. Zažite liečivú silu minerálnych vôd. Obľubovali ich aj králi 9 714
  9. Školský rozvrh s kalendárom prázdnin v denníku SME 9 636
  10. Edícia autorov denníka SME: Malá kniha o zvieratách 3 8 127
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Športový víkend na východe - servis výsledkov a faktov

Ako sa skončili zápasy a podujatia v rôznych športoch.

Ilustračné.
Rozhovor

Ostrožovičovci: Neriešte suché či sladké víno, ale pocit, či chutí alebo nechutí

V dome vinárskej rodiny z Tokaja fľašu vína nenájdete.

Manželia Ostrožovičovci sú rozdielne osobnosti, ale vďaka tomu podľa nich napredujú tak v súkromí, ako aj vo firme.

Turisti odhadzujú najmä plastové fľaše a papierové vreckovky

Zakladatelia iniciatívy #niesomprasa vyčistili vo Vysokých Tatrách trasu k Zelenému plesu.

Tatry sú po sobote opäť trochu čistejšie.

V Košickom a Prešovskom kraji bol o dištančné vzdelávanie najmenší záujem

Do tejto formy výučby sa nezapojilo takmer 52-tisíc žiakov.

Ilustračné.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Tadej Pogačar (v bielom drese) a Primož Roglič (v žltom drese).
Premiér Igor Matovič.
Ivan Mikloš v relácii Rozhovory ZKH.
Komentár Petra Schutza

Diaľkový míting so Si Ťin-pchingom

Investičný kompromis medzi Úniou a Čínou sa nepriblížil ani o piaď.

Peter Schutz

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop