Korzár logo Korzár
Štvrtok, 24. jún, 2021 | Meniny má JánKrížovkyKrížovky

Vianočné pečenie s Korzárom: Marlenkové guľky, špaldové linecké, medovníková roláda

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Milí čitatelia.

Celý rok vám prinášame čerstvé správy a informácie z nášho regiónu, ktoré vznikajú v našej redakčnej „kuchyni“.

V tomto predvianočnom čase vám však chceme ponúknuť ešte čosi navyše. Pootvorili sme pre vás dvere do našich súkromných kuchýň, načreli sme do rodinných receptárov a prinášame vám recepty na vianočné dobroty, ktoré chutia nám a nebudú chýbať na našich vianočných a silvestrovských stoloch. Postupne budeme prinášať recepty na rôzne sladké i slané vianočné dobroty a jedlá. Tak nech sa páči, ochutnajte Vianoce podľa nášho gusta.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Marlenkové guľky

Súvisiaci článok Vianočné pečenie s Korzárom: Šuhajdy s arašidovým maslom, kokosové rezy, štedrák Čítajte 

„Tento recept je jednoduchý, rýchly, bez pečenia a naozaj veľmi chutný. My ich milujeme.“

Potrebujeme: 350 g medových plátov alebo medovníkov, 8 PL vlašských orechov, 1 salko, 1 PL medu

Postup: Orechy aj medové pláty či medovníky pomelieme, prípadne rozsekáme najjemnejšie ako sa dá. Dáme ich do misky, premiešame a asi 6 lyžíc z tejto zmesi dáme bokom na záverečné obaľovanie guliek.

K podrvenej zmesi pridáme salko aj med. Niekto pridáva aj maslo, no je to zbytočné, guľky sú chutné aj bez neho. Dobre premiešame. Marlenka guľky sú chutnejšie, ak salko predtým v plechovke povaríme a skaramelizujeme.

Hmotu dáme schladiť, aby stuhla. V dlaniach potom sformujeme menšie guľky, ktoré môžeme naplniť krémom zo salka s mascarpone. Potom ich obalíme v odloženej posýpke a skladujeme v uzavretej nádobe v chladničke.

Skryť Vypnúť reklamu

Adriana Tauberová, vedúca kancelárie predaja inzercie, novín a časopisov

Špaldové linecké pečivo

Potrebujeme: 300 g špaldovej hladkej múky, 200 g tuku alebo masla, 80 g trstinového cukru, dva vaječné žĺtky, jeden vanilkový cukor, džem

Postup: Prísady bez džemu zmiešame a rukou vypracujeme cesto. Necháme cez noc odstáť v chladničke, potom vyvaľkáme na pomúčenej doske na tenko a vykrajujeme. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 stupňov asi 10 až 15 minút. Vychladnuté zlepujeme džemom.

Sušienky z bielkov

Potrebujeme: 5 bielkov, 25 dag práškového cukru, 25 dag orechov

Postup: Bielky vyšľaháme, pridáme cukor a orechy. Cesto vylejeme do formy srnčí chrbát a pečieme asi 10 min. Po vychladnutí koláč nakrájame na tenké plátky.

Jaroslav Vrábeľ, šéfredaktor denníka Korzár

Skryť Vypnúť reklamu

Medovníková roláda

„Milujem orechy, sušené ovocie a medovníčky. Tento recept je ideálna a úžasná kombinácia všetkého a pripravujem ho už 10 rokov.“

Potrebujeme: 600 g hladkej múky (ja používam špaldovú), 3 vajíčka, 4 PL medu, 100 g masla (Hera), 200 g práškového cukru, 1 ČL sódy bikarbóny.

Zmes na plnenie: slivkový lekvár, orechy, mandle – celé, (ja ich kvôli štruktúre nesekám) sušené ovocie (hrozienka, brusnice, ananás...)

Postup: Cesto vymiesime, necháme tri hodiny postáť, potom ho rozdelíme na tri časti.

Každý diel rozvaľkáme, štedro natrieme výrazným lekvárom a posypeme pripravenou zmesou orechov a sušeného ovocia. Cesto stočíme do štrúdle. Všetky diely dáme na vymastený plech a pečieme pri teplote 160° C asi 40 minút. Približne 5 minút pred dopečením koláč potrieme rozšľahaným žĺtkom.

Po vychladnutí ho zabalíme do alobalu a takto vydrží aj 3 mesiace. Už sa mi stalo, že som našla nedojedený kúsok vo februári a ku káve chutil úžasne.

Slávka Dulebová, obchodná manažérka

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. V 95-tom sme netušili, že dnes budú naše prístroje zachraňovať
  2. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  3. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  4. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  5. Pôžička s výraznou zľavou z úroku? Vieme, kde ju nájdete
  6. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  7. Česi pod Tatrami šijú tričká, na ktorých nie je vidieť pot
  8. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  9. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  10. Vážení poslanci, to naozaj?
  1. Úspešná budúcnosť začína štúdiom na FMMR TUKE
  2. Vážení poslanci, to naozaj?
  3. V 95-tom sme netušili, že dnes budú naše prístroje zachraňovať
  4. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  5. Pôžička s výraznou zľavou z úroku? Vieme, kde ju nájdete
  6. Vážení poslanci, to naozaj?
  7. Koniec čakania na kuriéra
  8. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  9. Prvé mesiace 2021 vzrástol počet susedských sporov
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 652
  2. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 6 228
  3. Stiahnite si stovky e-kníh 5 979
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 5 755
  5. Vážení poslanci, to naozaj? 3 807
  6. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 3 490
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 3 405
  8. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania 3 404
  9. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou 3 177
  10. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 3 042
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop