Korzár logo Korzár
Piatok, 27. november, 2020 | Meniny má MilanKrížovkyKrížovky

Vegánske Vianoce: Zemiakový šalát s majonézou bez vajec, repné i cícerové placky

Recepty podľa Miroslava Demjana.

(Zdroj: stock adobe)

Vegánska vianočná kapustnica

Potrebujeme: 2 lyžice repkového oleja, 1 cibuľu, 1 čili, 700 g kvasenej kapusty, bobkový list, 150 g huby shitake, 500 g zemiakov, 2 strúčiky cesnaku, 1 ks tempeh, sušené paradajky v oleji podľa chutí aj celé sklíčko, 1 konzervu paradajkového pretlaku 140 g, soľ, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku údenú

Postup: Vo väčšom hrnci ohrejeme olej, pridáme nakrájanú cibuľu, nakrájané čili a opražíme do zlatista. Pridáme premytú a na drobnejšie rozkrájanú kapustu, bobkový list, nakrájané huby, zalejeme vodou a varíme 10 minút. Medzitým si uvaríme zvlášť na kocky nakrájané zemiaky. Do polievky pridáme na drobno nakrájaný cesnak a varíme ďalších 10 minút. Na koniec pridáme uvarené zemiaky, nakrájaný tempeh, nakrájané sušené paradajky, pretlak. Vybalansujeme chuť soľou, mletým čiernym korením, údenou paprikou a ešte chvíľu povaríme.

Skryť Vypnúť reklamu

Zemiakový šalát s domácou majonézou bez vajec

Na šalát potrebujeme: zemiaky asi 2,5 kg, 2 ks mrkvy, šálku mrazenej kukurice, šálku mrazeného hrášku, 1 ks cibule, 1 biele tofu, sójovú omáčku tamari, 3 ks stredne veľké uhorky v sladkokyslom náleve, čiernu soľ, mleté čierne korenie

Na domácu majonézu potrebujeme: 100 ml sójového mlieka, 150 ml repkového oleja, 50 g bieleho tofu, 2 čajové lyžičky horčice, 0,5 lyžičky soli aj menej, 2 čajové lyžičky jablčného octu alebo citrónovej šťavy (môže aj viac)

Na repné placky potrebujeme: zemiaky, surovú cviklu 2:1, cícerovú múku, ovsenú múku, 1 ks cibule, 3 strúčiky cesnaku, mleté ľanové semienka 8 lyžičiek, morské riasy nori, soľ, mleté čierne korenie

Majonéza

Domácu majonézu si vyrobíme tak, že najprv zmixujeme všetky suroviny okrem oleja, ten pridáme až nakoniec a opäť zmixujeme ponorným mixérom vo väčšom zaváracom pohári. Hotovú majonézu uložíme do chladničky, až kým ju nepoužijeme do šalátu.

Skryť Vypnúť reklamu

Šalát

Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Očistenú mrkvu nakrájame na malé kocky a uvaríme s kukuricou, neskôr pridáme hrášok, dovaríme a necháme vychladnúť. Tofu nakrájame na malé kocky a opečieme na panvici na sójovej omáčke, necháme vychladnúť. Očistené zemiaky pretlačíme cez mriežku, pridáme mrkvu, kukuricu, hrášok, na drobno nakrájanú cibuľu, nakrájané uhorky, opečené tofu, majonézu, čiernu soľ, čierne korenie a kurkumu. Podľa potreby pridáme aj šťavu z uhoriek a premiešame. Zemiakový šalát najlepšie chutí odležaný.

Repné placky

Ošúpané zemiaky a cviklu v pomere 2:1 nastrúhame na jemno. Pridáme nakrájanú cibuľu, cesnak, soľ, mleté čierne korenie, nastrihané morské riasy, mleté ľanové semienka, cícerovú múku, ovsenú múku a všetko spolu rukou premiešame. Vznikne nám kompaktná zmes. Vytvarujeme placky a opečieme ich z obidvoch strán na repkovom oleji.

Skryť Vypnúť reklamu

Zemiakový šalát s cviklou a cícerovou plackou

Potrebujeme: zemiaky 2,5 kg, jednu červenú cibuľu, dve mrkvy, šálku mrazeného hrášku, šálku mrazenej kukurice, šálku cvikly v sladkokyslom náleve, dve uhorky v sladkokyslom náleve, jeden tempeh, 200 ml sójovej smotany, 1 čajovú lyžičku horčice, 1 čajovú lyžičku jablčného octu alebo šťavy z citróna, mleté čierne korenie, čiernu himalájsku soľ

Na cícerovú placku potrebujeme: cícer v konzerve, hrachovú múku alebo hrášku (hotová zmes na obaľovanie), ovsenú múku, repkový olej, cibuľu, cesnak, nori riasy, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke a necháme ich vychladnúť. Očistenú mrkvu nakrájame na malé kocky a uvaríme spolu s kukuricou, neskôr pridáme hrášok, dovaríme a necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme majonézu. Do smotany pridáme čajovú lyžičku horčice, čajovú lyžičku jablčného octu, osolíme a premiešame. Nakrájame na drobno cibuľu, cviklu, uhorky. Zemiaky očistíme, pretlačíme cez mriežku, pridáme ostatné suroviny. Osolíme, okorením, všetko spolu premiešame. Podľa potreby prilejeme šťavu z kyslých uhoriek a cvikly. Šalát necháme odležať.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  2. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  3. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  4. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  5. Bývanie v meste predlžuje život
  6. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  7. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  8. Aká je chémia vôní
  9. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  10. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  1. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  2. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  3. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  6. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  7. Aká je chémia vôní
  8. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  9. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  10. Bývanie v meste predlžuje život
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 29 026
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 18 087
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 13 657
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 11 037
  5. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 426
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 255
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 872
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 589
  9. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí 7 490
  10. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 7 145
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

ROZHOVOR

Pediatrička: Niekedy som očkovala na chrípku 600 detí za rok, teraz približne 50

Ľudia si zvykajú, že nemôžu behať za lekárom so všetkým.

Pediatrička Eva Ševecová.
Rozhovor

Archeológ: Hrady síce opravujeme, ale tie nežijú

Michal Keruľ chcel odhaľovať poklady histórie, teraz ich pomáha strážiť.

Michal Keruľ s rodinou.
Humenskí poslanci nájomnú zmluvu so spracovateľom ovocia neschválili.
Vrak pred rodinným domom začínajú úrady riešiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRA SCHUTZA

Návštevníci u sv. Michala a spev Moniky (týždeň podľa Schutza)

Z radu kajúcnikov je exštátna tajomníčka zrejme vôbec najvýbušnejší materiál.

Ústavnoprávny výbor vypočúva kandidátov na generálneho prokurátora.
Pavol Jarčuška počas tlačovej konferencie k aktuálnej pandemickej situácii.
Miesto atentátu na jadrového vedca.
Mária Kolíková

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop