Korzár logo Korzár
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Vegánske Vianoce: Zemiakový šalát s majonézou bez vajec, repné i cícerové placky

Recepty podľa Miroslava Demjana.

(Zdroj: stock adobe)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vegánska vianočná kapustnica

Potrebujeme: 2 lyžice repkového oleja, 1 cibuľu, 1 čili, 700 g kvasenej kapusty, bobkový list, 150 g huby shitake, 500 g zemiakov, 2 strúčiky cesnaku, 1 ks tempeh, sušené paradajky v oleji podľa chutí aj celé sklíčko, 1 konzervu paradajkového pretlaku 140 g, soľ, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku údenú

Postup: Vo väčšom hrnci ohrejeme olej, pridáme nakrájanú cibuľu, nakrájané čili a opražíme do zlatista. Pridáme premytú a na drobnejšie rozkrájanú kapustu, bobkový list, nakrájané huby, zalejeme vodou a varíme 10 minút. Medzitým si uvaríme zvlášť na kocky nakrájané zemiaky. Do polievky pridáme na drobno nakrájaný cesnak a varíme ďalších 10 minút. Na koniec pridáme uvarené zemiaky, nakrájaný tempeh, nakrájané sušené paradajky, pretlak. Vybalansujeme chuť soľou, mletým čiernym korením, údenou paprikou a ešte chvíľu povaríme.

Skryť Vypnúť reklamu

Zemiakový šalát s domácou majonézou bez vajec

Na šalát potrebujeme: zemiaky asi 2,5 kg, 2 ks mrkvy, šálku mrazenej kukurice, šálku mrazeného hrášku, 1 ks cibule, 1 biele tofu, sójovú omáčku tamari, 3 ks stredne veľké uhorky v sladkokyslom náleve, čiernu soľ, mleté čierne korenie

Na domácu majonézu potrebujeme: 100 ml sójového mlieka, 150 ml repkového oleja, 50 g bieleho tofu, 2 čajové lyžičky horčice, 0,5 lyžičky soli aj menej, 2 čajové lyžičky jablčného octu alebo citrónovej šťavy (môže aj viac)

Na repné placky potrebujeme: zemiaky, surovú cviklu 2:1, cícerovú múku, ovsenú múku, 1 ks cibule, 3 strúčiky cesnaku, mleté ľanové semienka 8 lyžičiek, morské riasy nori, soľ, mleté čierne korenie

Majonéza

Domácu majonézu si vyrobíme tak, že najprv zmixujeme všetky suroviny okrem oleja, ten pridáme až nakoniec a opäť zmixujeme ponorným mixérom vo väčšom zaváracom pohári. Hotovú majonézu uložíme do chladničky, až kým ju nepoužijeme do šalátu.

Skryť Vypnúť reklamu

Šalát

Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Očistenú mrkvu nakrájame na malé kocky a uvaríme s kukuricou, neskôr pridáme hrášok, dovaríme a necháme vychladnúť. Tofu nakrájame na malé kocky a opečieme na panvici na sójovej omáčke, necháme vychladnúť. Očistené zemiaky pretlačíme cez mriežku, pridáme mrkvu, kukuricu, hrášok, na drobno nakrájanú cibuľu, nakrájané uhorky, opečené tofu, majonézu, čiernu soľ, čierne korenie a kurkumu. Podľa potreby pridáme aj šťavu z uhoriek a premiešame. Zemiakový šalát najlepšie chutí odležaný.

Repné placky

Ošúpané zemiaky a cviklu v pomere 2:1 nastrúhame na jemno. Pridáme nakrájanú cibuľu, cesnak, soľ, mleté čierne korenie, nastrihané morské riasy, mleté ľanové semienka, cícerovú múku, ovsenú múku a všetko spolu rukou premiešame. Vznikne nám kompaktná zmes. Vytvarujeme placky a opečieme ich z obidvoch strán na repkovom oleji.

Skryť Vypnúť reklamu

Zemiakový šalát s cviklou a cícerovou plackou

Potrebujeme: zemiaky 2,5 kg, jednu červenú cibuľu, dve mrkvy, šálku mrazeného hrášku, šálku mrazenej kukurice, šálku cvikly v sladkokyslom náleve, dve uhorky v sladkokyslom náleve, jeden tempeh, 200 ml sójovej smotany, 1 čajovú lyžičku horčice, 1 čajovú lyžičku jablčného octu alebo šťavy z citróna, mleté čierne korenie, čiernu himalájsku soľ

Na cícerovú placku potrebujeme: cícer v konzerve, hrachovú múku alebo hrášku (hotová zmes na obaľovanie), ovsenú múku, repkový olej, cibuľu, cesnak, nori riasy, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke a necháme ich vychladnúť. Očistenú mrkvu nakrájame na malé kocky a uvaríme spolu s kukuricou, neskôr pridáme hrášok, dovaríme a necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme majonézu. Do smotany pridáme čajovú lyžičku horčice, čajovú lyžičku jablčného octu, osolíme a premiešame. Nakrájame na drobno cibuľu, cviklu, uhorky. Zemiaky očistíme, pretlačíme cez mriežku, pridáme ostatné suroviny. Osolíme, okorením, všetko spolu premiešame. Podľa potreby prilejeme šťavu z kyslých uhoriek a cvikly. Šalát necháme odležať.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 220
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 213
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 915
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 103
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 875
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 715
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 227
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 995
  9. Po Slovensku na motorke 5 437
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 4 869
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner na Najvyššom súde.

Otázku viny Kočnera a Zsuzsovej opäť posúdi pôvodný senát.


3 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Maďari zakázali propagovanie homosexuality.


a 2 ďalší 1 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop