Korzár logo Korzár

Vegánske Vianoce: Zemiakový šalát s majonézou bez vajec, repné i cícerové placky

Recepty podľa Miroslava Demjana.

(Zdroj: stock adobe)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vegánska vianočná kapustnica

Potrebujeme: 2 lyžice repkového oleja, 1 cibuľu, 1 čili, 700 g kvasenej kapusty, bobkový list, 150 g huby shitake, 500 g zemiakov, 2 strúčiky cesnaku, 1 ks tempeh, sušené paradajky v oleji podľa chutí aj celé sklíčko, 1 konzervu paradajkového pretlaku 140 g, soľ, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku údenú

Postup: Vo väčšom hrnci ohrejeme olej, pridáme nakrájanú cibuľu, nakrájané čili a opražíme do zlatista. Pridáme premytú a na drobnejšie rozkrájanú kapustu, bobkový list, nakrájané huby, zalejeme vodou a varíme 10 minút. Medzitým si uvaríme zvlášť na kocky nakrájané zemiaky. Do polievky pridáme na drobno nakrájaný cesnak a varíme ďalších 10 minút. Na koniec pridáme uvarené zemiaky, nakrájaný tempeh, nakrájané sušené paradajky, pretlak. Vybalansujeme chuť soľou, mletým čiernym korením, údenou paprikou a ešte chvíľu povaríme.

SkryťVypnúť reklamu

Zemiakový šalát s domácou majonézou bez vajec

Na šalát potrebujeme: zemiaky asi 2,5 kg, 2 ks mrkvy, šálku mrazenej kukurice, šálku mrazeného hrášku, 1 ks cibule, 1 biele tofu, sójovú omáčku tamari, 3 ks stredne veľké uhorky v sladkokyslom náleve, čiernu soľ, mleté čierne korenie

Na domácu majonézu potrebujeme: 100 ml sójového mlieka, 150 ml repkového oleja, 50 g bieleho tofu, 2 čajové lyžičky horčice, 0,5 lyžičky soli aj menej, 2 čajové lyžičky jablčného octu alebo citrónovej šťavy (môže aj viac)

Na repné placky potrebujeme: zemiaky, surovú cviklu 2:1, cícerovú múku, ovsenú múku, 1 ks cibule, 3 strúčiky cesnaku, mleté ľanové semienka 8 lyžičiek, morské riasy nori, soľ, mleté čierne korenie

Majonéza

Domácu majonézu si vyrobíme tak, že najprv zmixujeme všetky suroviny okrem oleja, ten pridáme až nakoniec a opäť zmixujeme ponorným mixérom vo väčšom zaváracom pohári. Hotovú majonézu uložíme do chladničky, až kým ju nepoužijeme do šalátu.

SkryťVypnúť reklamu

Šalát

Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Očistenú mrkvu nakrájame na malé kocky a uvaríme s kukuricou, neskôr pridáme hrášok, dovaríme a necháme vychladnúť. Tofu nakrájame na malé kocky a opečieme na panvici na sójovej omáčke, necháme vychladnúť. Očistené zemiaky pretlačíme cez mriežku, pridáme mrkvu, kukuricu, hrášok, na drobno nakrájanú cibuľu, nakrájané uhorky, opečené tofu, majonézu, čiernu soľ, čierne korenie a kurkumu. Podľa potreby pridáme aj šťavu z uhoriek a premiešame. Zemiakový šalát najlepšie chutí odležaný.

Repné placky

Ošúpané zemiaky a cviklu v pomere 2:1 nastrúhame na jemno. Pridáme nakrájanú cibuľu, cesnak, soľ, mleté čierne korenie, nastrihané morské riasy, mleté ľanové semienka, cícerovú múku, ovsenú múku a všetko spolu rukou premiešame. Vznikne nám kompaktná zmes. Vytvarujeme placky a opečieme ich z obidvoch strán na repkovom oleji.

SkryťVypnúť reklamu

Zemiakový šalát s cviklou a cícerovou plackou

Potrebujeme: zemiaky 2,5 kg, jednu červenú cibuľu, dve mrkvy, šálku mrazeného hrášku, šálku mrazenej kukurice, šálku cvikly v sladkokyslom náleve, dve uhorky v sladkokyslom náleve, jeden tempeh, 200 ml sójovej smotany, 1 čajovú lyžičku horčice, 1 čajovú lyžičku jablčného octu alebo šťavy z citróna, mleté čierne korenie, čiernu himalájsku soľ

Na cícerovú placku potrebujeme: cícer v konzerve, hrachovú múku alebo hrášku (hotová zmes na obaľovanie), ovsenú múku, repkový olej, cibuľu, cesnak, nori riasy, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke a necháme ich vychladnúť. Očistenú mrkvu nakrájame na malé kocky a uvaríme spolu s kukuricou, neskôr pridáme hrášok, dovaríme a necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme majonézu. Do smotany pridáme čajovú lyžičku horčice, čajovú lyžičku jablčného octu, osolíme a premiešame. Nakrájame na drobno cibuľu, cviklu, uhorky. Zemiaky očistíme, pretlačíme cez mriežku, pridáme ostatné suroviny. Osolíme, okorením, všetko spolu premiešame. Podľa potreby prilejeme šťavu z kyslých uhoriek a cvikly. Šalát necháme odležať.

Vianočné tipy a recepty:

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  2. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  3. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  4. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  5. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu
  6. eFleet Day 2025: Poznáme program a prezentujúcich
  7. S Kauflandom môže pomôcť každý, štartuje zbierka potravín
  8. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom
  1. Spoločnosti BILLA záleží na zdravých očiach detí
  2. BENU otvorila v Košiciach lekáreň aj v Auparku
  3. Jedinečný koncert EURYTHMICS v Bratislave
  4. LOVESTREAM Festival oznamuje prvú vlnu interpretov
  5. Knižnice získavajú novú príležitosť
  6. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  7. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  8. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  1. Slováci oddnes nakupujú exotiku s BUBO za 50%. 8 735
  2. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu 8 024
  3. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom 5 663
  4. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 5 160
  5. Ísť do kúpeľov je IN 4 776
  6. Za 2 dni si vybralo dovolenku viac než 2000 Slovákov 4 561
  7. Pravda o 50 % zľavách BUBO? Koľko ich vlastne je? 4 528
  8. Vypite bar s ministrom, teraz za polovičnú cenu 4 430
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu