Korzár logo Korzár
Utorok, 15. jún, 2021 | Meniny má VítKrížovkyKrížovky

Vegánske Vianoce: Vločkové tyčinky, sezamovo-kokosové guľky, slivkové pirohy

Recepty podľa Miroslava Demjana.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vločkové tyčinky

Potrebujeme: 500 g jemných ovsených vločiek, 300 g čokolády na varenie, 100 g ovocnej pasty (figová, marhuľová, datľová alebo sušené hrozienka), 100 g para orechov (lieskovce, mandle, vlašské orechy), 300 ml kokosového (sójového, mandľového, ryžového mlieka), 8 čajových lyžičiek zlatých ľanových semienok, 8 čajových lyžičiek slnečnicových semienok, 8 čajových lyžičiek nelúpaného čierneho sezamu, 200 g sušených brusníc, 15 kusov sušených datlí, 3 čajové lyžičky kakaa, 1 čajová lyžička instantnej kávy, 1 vrecúško vanilkového cukru, 300 ml prevarenej horúcej vody

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Najprv si nakrájame figovú pastu na menšie časti, dáme ju do mixéra aj s para orieškami, zalejeme rastlinným mliekom a necháme chvíľku napučať. Semienka (ľan, slnečnica, sezam) pomelieme na mlynčeku na mak. Brusnice nasekáme, datle nakrájame na menšie kúsky. Čokoládu rozpustíme vo väčšom hrnci nad parou, pridáme horúcu vodu a premiešame až sa nám úplne čokoláda rozpustí. Oriešky a pastu zmixujeme, pridáme k horúcej čokoláde a premiešame (chvíľku ešte môžeme ohrievať). Pridáme pomleté semienka, kakao, instantnú kávu, vanilínový cukor, brusnice, datle a všetko premiešame. Nakoniec pridáme ovsené vločky a všetko znova dôkladne premiešame. Na vhodný plech (tácku) dáme papier na pečenie tak, aby nám presahoval na všetky strany. Naň rozotrieme čokoládovú zmes a pomocou druhého papiera pritláčame a tvarujeme do požadovaného tvaru. Necháme vychladnúť pri izbovej teplote a neskôr presunieme do chladničky. Po dôkladnom vychladnutí si môžeme tyčinky nakrájať na ľubovoľne kúsky a po stranách obaliť v čokoláde (chutia aj bez). Kúsky, ktoré nezjeme, môžeme uložiť v mrazničke.

Skryť Vypnúť reklamu

V tomto recepte môžeme použiť rôzne vločky, ovocné pasty, sušené ovocie či semienka alebo oriešky.

Sezamovo - kokosové guľky

Potrebujeme: 100 g sušených brusníc (nadrobno nakrájaných), 40 g horkej čokolády, 60 g mletého sezamu (nelúpaný), 120 g jemných ovsených vločiek, strúhaný kokos

Postup: Čokoládu rozpustíme nad parou, pridáme brusnice, sezam, vločky a premiešame. Vytvarujeme guľky, obalíme v kokose a necháme vychladnúť.

Slivkové pirohy

Potrebujeme: celozrnnú múku, polohrubú pšeničnú múku, vodu, soľ, sušené slivky, olivový olej alebo iný podľa chuti, škoricu

Postup: Vo väčšej mise zmiešame múky v pomere 6:4, šesť dielov pšeničnej múky, štyri diely celozrnnej, posolíme a pridávame vodu, kým nám nevznikne pevné cesto. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme a pohárom vykrajujeme kruhy. Do stredu každého položíme vopred namočenú sušenú slivku. Prehneme a postláčame okraje, aby piroh držal pokope. Hotové pirohy hádžeme do vriacej vody a varíme približne 20 minút. Na tanieri prelejeme trochou oleja alebo rozpusteným rastlinným maslom a poprášime škoricou.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa mení dynamika firiem?
  2. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  3. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  4. Po Slovensku na motorke
  5. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  7. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  1. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  2. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  3. Po Slovensku na motorke
  4. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  5. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  8. Behind every successful business lies a set of skilled people
  9. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  10. Ako sa mení dynamika firiem?
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 21 473
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 12 846
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 11 972
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 10 107
  5. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 10 067
  6. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 319
  7. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 681
  8. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 6 270
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 654
  10. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 4 656
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Marian Kočner prichádza do pojednávacej miestnosti Najvyššieho súdu.

Oslobodzujúci rozsudok zrušili.


a 1 ďalší 18 h
Ilustračné foto.

Výjazdová služba bola aj vo väzniciach.


TASR 1 h
Mesto Prešov v spolupráci s Národnou diaľničnou spoločnosťou zrekonštruovalo cestu na ulici Za Kalváriou.

Zaplavovalo ju, potrebujú ju diaľničiari.


TASR 2 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner počas pojednávania na Najvyššom súde.

Pôvodný rozsudok v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice sprevádzali pochybnosti.


58m
Šéfredaktorka denníka SME Beata Balogová

Špecializovaný súd by mal vysvetliť prečo niektoré dôkazy odmietol.


24m

Oslobodzujúci rozsudok zrušili.


a 1 ďalší 18 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop