Korzár logo Korzár

Vianočné pečenie s Korzárom: Kokosové crinkles, špaldové medovníky, Rudko-Paľko

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Milí čitatelia.

Celý rok vám prinášame čerstvé správy a informácie z nášho regiónu, ktoré vznikajú v našej redakčnej „kuchyni“.

V tomto predvianočnom čase vám však chceme ponúknuť ešte čosi navyše. Pootvorili sme pre vás dvere do našich súkromných kuchýň, načreli sme do rodinných receptárov a prinášame vám recepty na vianočné dobroty, ktoré chutia nám a nebudú chýbať na našich vianočných a silvestrovských stoloch. Postupne budeme prinášať recepty na rôzne sladké i slané vianočné dobroty a jedlá. Tak nech sa páči, ochutnajte Vianoce podľa nášho gusta.

SkryťVypnúť reklamu

Rudko – Paľko

Potrebujeme na cesto: 300 g hladkej múky špeciál, 200 g margarínu, 1 vanilku, 1 prášok do pečiva, 2 vaječné žĺtky, 2 PL práškového cukru, trochu mlieka na spracovanie cesta.

Na polevu: 2 bielky, 200 g práškového cukru

Postup: Z uvedených ingrediencií zmiešame a vypracujeme cesto. Rozvaľkáme ho, potrieme polevou vymiešanou z bielkov a práškového cukru.

Narežeme rovnomerné obdĺžniky, na stred každého dáme vlašský orech a dáme piecť pri nižšej teplote. Jednotlivé obdĺžniky potom spájame lekvárom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Katarína Szénayová, obchodná manažérka

Kokosové crinkles s pomarančom

Potrebujeme: 100 g kryštálového cukru, 90 g kokosu, 240 g hladkej pšeničnej múky, pol balíčka kypriaceho prášku, dve vajíčka, 60 g masla, šťavu z polovice pomaranča, kôru z jedného pomaranča a na obaľovanie misku s práškovým cukrom

SkryťVypnúť reklamu

Postup: V miske zmiešame sypké suroviny – kokos, múku a kypriaci prášok. Vmiešame kôru a šťavu z pomaranča a vajíčka. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom a do tejto zmesi postupne vmiešavame kokosovú. Hotové cesto zachladíme, aby sa nám s ním lepšie pracovalo. Z chladného cesta tvarujeme menšie guľôčky, ktoré obalíme v práškovom cukre. Ukladáme na plech s väčšími odstupmi. Pečieme na 180 stupňov približne 15 až 20 minút.

Monika Almášiová, redaktorka

Špaldové medovníčky

Potrebujeme: 400 g hladkej špaldovej múky (možno zmiešať špaldovú múku – cca 300 g s ražnou hladkou – cca 100 g), 120 g medu, 160 g trstinového cukru, 60 g tuku, dve vajcia, jednu kávovú lyžičku sódy bikarbóny, jednu kávovú lyžičku perníkového korenia (lepšie je vyrobiť si vlastné, základ tvoria rozdrvené klinčeky so škoricou, možno pridať aníz, badián, mletý zázvor, kardamon, nové korenie či muškátový orech), kôru z jedného citróna (poriadne umytá)

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Suroviny zmiešame a urobíme cesto, ktoré by malo aspoň 12 hodín oddychovať v chladničke. Potom stačí rozvaľkať a vykrajovať. Pečieme pri teplote 180 stupňov 8 až 10 minút. Medovníčky sú hneď mäkké.

Jaroslav Vrábeľ, šéfredaktor denníka Korzár

Vianočné tipy a recepty:

Recepty z Korzára

Súvisiace témy: Vianoce 2025

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 953
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 494
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 6 257
  4. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 117
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 233
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 807
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 621
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 327
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu