Korzár logo Korzár
Utorok, 19. január, 2021 | Meniny má MárioKrížovkyKrížovky

Vianočné pečenie s Korzárom: Kokosové crinkles, špaldové medovníky, Rudko-Paľko

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Milí čitatelia.

Celý rok vám prinášame čerstvé správy a informácie z nášho regiónu, ktoré vznikajú v našej redakčnej „kuchyni“.

V tomto predvianočnom čase vám však chceme ponúknuť ešte čosi navyše. Pootvorili sme pre vás dvere do našich súkromných kuchýň, načreli sme do rodinných receptárov a prinášame vám recepty na vianočné dobroty, ktoré chutia nám a nebudú chýbať na našich vianočných a silvestrovských stoloch. Postupne budeme prinášať recepty na rôzne sladké i slané vianočné dobroty a jedlá. Tak nech sa páči, ochutnajte Vianoce podľa nášho gusta.

Skryť Vypnúť reklamu

Rudko – Paľko

Potrebujeme na cesto: 300 g hladkej múky špeciál, 200 g margarínu, 1 vanilku, 1 prášok do pečiva, 2 vaječné žĺtky, 2 PL práškového cukru, trochu mlieka na spracovanie cesta.

Na polevu: 2 bielky, 200 g práškového cukru

Postup: Z uvedených ingrediencií zmiešame a vypracujeme cesto. Rozvaľkáme ho, potrieme polevou vymiešanou z bielkov a práškového cukru.

Narežeme rovnomerné obdĺžniky, na stred každého dáme vlašský orech a dáme piecť pri nižšej teplote. Jednotlivé obdĺžniky potom spájame lekvárom.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Katarína Szénayová, obchodná manažérka

Kokosové crinkles s pomarančom

Potrebujeme: 100 g kryštálového cukru, 90 g kokosu, 240 g hladkej pšeničnej múky, pol balíčka kypriaceho prášku, dve vajíčka, 60 g masla, šťavu z polovice pomaranča, kôru z jedného pomaranča a na obaľovanie misku s práškovým cukrom

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: V miske zmiešame sypké suroviny – kokos, múku a kypriaci prášok. Vmiešame kôru a šťavu z pomaranča a vajíčka. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom a do tejto zmesi postupne vmiešavame kokosovú. Hotové cesto zachladíme, aby sa nám s ním lepšie pracovalo. Z chladného cesta tvarujeme menšie guľôčky, ktoré obalíme v práškovom cukre. Ukladáme na plech s väčšími odstupmi. Pečieme na 180 stupňov približne 15 až 20 minút.

Monika Almášiová, redaktorka

Špaldové medovníčky

Potrebujeme: 400 g hladkej špaldovej múky (možno zmiešať špaldovú múku – cca 300 g s ražnou hladkou – cca 100 g), 120 g medu, 160 g trstinového cukru, 60 g tuku, dve vajcia, jednu kávovú lyžičku sódy bikarbóny, jednu kávovú lyžičku perníkového korenia (lepšie je vyrobiť si vlastné, základ tvoria rozdrvené klinčeky so škoricou, možno pridať aníz, badián, mletý zázvor, kardamon, nové korenie či muškátový orech), kôru z jedného citróna (poriadne umytá)

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Suroviny zmiešame a urobíme cesto, ktoré by malo aspoň 12 hodín oddychovať v chladničke. Potom stačí rozvaľkať a vykrajovať. Pečieme pri teplote 180 stupňov 8 až 10 minút. Medovníčky sú hneď mäkké.

Jaroslav Vrábeľ, šéfredaktor denníka Korzár

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  9. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  3. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  5. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  6. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  7. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 22 394
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 239
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 417
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 460
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 741
  6. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 613
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 263
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 096
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 079
  10. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 5 982
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Predajca áut tvrdí, že stromy ohrozovali autá. Parkovisko je od väčšiny vyrúbaných vzdialené viac ako 10 metrov.
Penzák je významnou architektonickou dominantou a kultúrnou pamiatkou Nového Smokovca.
Zosun časti pôdy na sídlisku Sekčov. Obyvatelia sa boja v blízkosti parkovať.
Koronakríza pokračuje, daňové opatrenia sa ale vrátili naspäť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér obhajuje testovanie aj dátami, ktoré neexistujú

Hrozbou pre testovaných môže byť britská mutácia koronavírusu.

Plošné testovanie na Covid: Premiér Matovič oznámil plán Zachráňme spolu životy.
Dobré ráno

Dobré ráno: Štát ani neverí, že otestuje každého

Slovensko si vyskúša skríningové pretestovanie krajiny.

Na Slovensku prebieha plošné skríningové testovanie.
KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Výtery bez pointy

Vláda vyhodí milióny na testy, keď svet už beží preteky v očkovaní.

Peter Schutz

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop