Korzár logo Korzár
Sobota, 19. jún, 2021 | Meniny má AlfrédKrížovkyKrížovky

Vianočné pečenie s Korzárom: Kokosové crinkles, špaldové medovníky, Rudko-Paľko

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Milí čitatelia.

Celý rok vám prinášame čerstvé správy a informácie z nášho regiónu, ktoré vznikajú v našej redakčnej „kuchyni“.

V tomto predvianočnom čase vám však chceme ponúknuť ešte čosi navyše. Pootvorili sme pre vás dvere do našich súkromných kuchýň, načreli sme do rodinných receptárov a prinášame vám recepty na vianočné dobroty, ktoré chutia nám a nebudú chýbať na našich vianočných a silvestrovských stoloch. Postupne budeme prinášať recepty na rôzne sladké i slané vianočné dobroty a jedlá. Tak nech sa páči, ochutnajte Vianoce podľa nášho gusta.

Skryť Vypnúť reklamu

Rudko – Paľko

Potrebujeme na cesto: 300 g hladkej múky špeciál, 200 g margarínu, 1 vanilku, 1 prášok do pečiva, 2 vaječné žĺtky, 2 PL práškového cukru, trochu mlieka na spracovanie cesta.

Na polevu: 2 bielky, 200 g práškového cukru

Postup: Z uvedených ingrediencií zmiešame a vypracujeme cesto. Rozvaľkáme ho, potrieme polevou vymiešanou z bielkov a práškového cukru.

Narežeme rovnomerné obdĺžniky, na stred každého dáme vlašský orech a dáme piecť pri nižšej teplote. Jednotlivé obdĺžniky potom spájame lekvárom.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Katarína Szénayová, obchodná manažérka

Kokosové crinkles s pomarančom

Potrebujeme: 100 g kryštálového cukru, 90 g kokosu, 240 g hladkej pšeničnej múky, pol balíčka kypriaceho prášku, dve vajíčka, 60 g masla, šťavu z polovice pomaranča, kôru z jedného pomaranča a na obaľovanie misku s práškovým cukrom

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: V miske zmiešame sypké suroviny – kokos, múku a kypriaci prášok. Vmiešame kôru a šťavu z pomaranča a vajíčka. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom a do tejto zmesi postupne vmiešavame kokosovú. Hotové cesto zachladíme, aby sa nám s ním lepšie pracovalo. Z chladného cesta tvarujeme menšie guľôčky, ktoré obalíme v práškovom cukre. Ukladáme na plech s väčšími odstupmi. Pečieme na 180 stupňov približne 15 až 20 minút.

Monika Almášiová, redaktorka

Špaldové medovníčky

Potrebujeme: 400 g hladkej špaldovej múky (možno zmiešať špaldovú múku – cca 300 g s ražnou hladkou – cca 100 g), 120 g medu, 160 g trstinového cukru, 60 g tuku, dve vajcia, jednu kávovú lyžičku sódy bikarbóny, jednu kávovú lyžičku perníkového korenia (lepšie je vyrobiť si vlastné, základ tvoria rozdrvené klinčeky so škoricou, možno pridať aníz, badián, mletý zázvor, kardamon, nové korenie či muškátový orech), kôru z jedného citróna (poriadne umytá)

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Suroviny zmiešame a urobíme cesto, ktoré by malo aspoň 12 hodín oddychovať v chladničke. Potom stačí rozvaľkať a vykrajovať. Pečieme pri teplote 180 stupňov 8 až 10 minút. Medovníčky sú hneď mäkké.

Jaroslav Vrábeľ, šéfredaktor denníka Korzár

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 28 766
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 040
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 800
  4. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 6 881
  5. Po Slovensku na motorke 6 480
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 6 193
  7. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 5 517
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 309
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 4 099
  10. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 068
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Cez dočasné premostenie jazdia autá už rok.

Slovenská správa ciest vyhlásila verejné obstarávanie.


SITA 4 h
Prezident Maďarska János Áder podáva kvety prezidentke Slovenskej republiky Zuzane Čaputovej.

Do Borše prišla slovenská prezidentka aj jej maďarský kolega.


TASR 5 h
Ilustračné foto.

Únik na dani predstavuje asi 1 500 eur.


SITA 7 h
Vodičom áut vyšla dychová skúška negatívne.

Šoférovi Kie Rio zadržali vodičský preukaz.


12 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop