Korzár logo Korzár
Štvrtok, 24. september, 2020 | Meniny má Ľuboš, ĽuborKrížovkyKrížovky

Vianočné pečenie s Korzárom: Orieškové linecké, zdravé včelie úle, košíčky s brusnicami

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Zdravé úle

Potrebujeme: 120 g piškót (bezlepkových pre celiatikov) + asi 40 na spodok, 200 g mletých vlašských orechov, 100 g kokosovej múky, 50 g kokosového cukru, 2 PL kakaa, 2 PL medu, 2 PL rumu, 20 ml mlieka, 50 ml kokosového oleja, vanilkový puding (bezlepkový) s kokosovým cukrom a rumom podľa chuti na plnku.

Postup: Piškóty namelieme najemno a zmiešame s mletými vlašskými orechmi, kokosovou múkou, kokosovým cukrom a kakaom. Potom roztopíme kokosový olej a prilejeme k suchým ingredienciám. Pridáme aj med, rum a mlieko a spoločne všetko zamiešame. Zo zmesi vypracujeme hladké cesto. Ak je príliš lepkavé, pridáme viac múky.

Skryť Vypnúť reklamu

Puding uvaríme podľa návodu na obale s kokosovým cukrom, pre výraznejšiu chuť môžete použiť aj rum. Z cesta tvoríme úle, ktoré plníme prichystaným pudingom a na spodok prilepíme piškótu.

Lieskovoorieškové linecké koláčiky

Potrebujeme: 3/4 š masla, 1/2 š kokosového cukru, 2 PL javorového sirupu, 1 ČL semienok z vanilky (prípadne vanilkový cukor), 3 PL nálevu z plechovky cícera, 1 š špaldovej múky, 1 š mletých lieskových orechov, štipka soli

Na džem: 3 š malín (postačia aj mrazené), šťava z 1/2 citróna, 2 PL chia semiačok, 3 PL javorového sirupu, 1 ČL vanilkových semienok

Postup: V menšom kastróle zohrejeme maliny s malým kúskom vody a za stáleho miešania zahrievame, kým sa ovocie nerozvarí. Tyčovým mixérom zmes rozmixujeme dohladka (milovníci ovocných kúskov mixovať nemusia). Do zmesi pridáme chia semienka, javorový sirup, citrónovú šťavu a semienka vanilky. Hrniec vezmeme zo sporáka a džem necháme pár hodín chladiť a tuhnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

V miske spolu dobre vyšľaháme maslo s cukrom a javorovým sirupom. Pridáme nálev z cícera a vanilku a premiešame. V ďalšej veľkej miske spolu zmiešame múku, mleté lieskové orechy a soľ. Potom suchú zmes vsypeme do maslovej zmesi. Rukami z cesta vytvarujeme guľu, rozdelíme ju na polovice a tie zabalíme samostatne do fólie. Necháme ich odležať v chladničke aspoň polhodiny alebo kým sa cesto neprestane lepiť.

Po vybratí z chladničky cesto vyvaľkáme medzi dvoma kusmi fólie alebo papiera na pečenie. Hornú vrstvu potom odstránime a formičkou na linecké koláčiky vykrajujeme z cesta potrebné tvary – jedna polovica plná, druhá s dierkou uprostred. Vykrojené koláče poukladáme na vymastený plech a opäť vrátime do chladničky asi na pol hodinu. Medzitým dáme vyhriať rúru na 180 stupňov. Vychladené cesto pečieme asi 10 až 13 minút, alebo kým nie je zlatohnedé. Po upečení necháme koláče vychladiť, potom plné tvary natrieme pripraveným džemom a prikryjeme tvarom s dierkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Košíčky s brusnicovo-orieškovou náplňou

Potrebujeme: 2/3 š jemných ovsených vločiek, 1/2 š celozrnnej múky, 1/4 š bielej múky, 225 g ricotty, izbovej teploty, 1/4 š masla, 1/4 š hnedého cukru, 1/4 ČL jedlej sódy, 1/4 ČL škorice, štipka soli

Na plnku: 1/3 š hnedého cukru, 2 PL kukuričného škrobu, 1/2 ČL škorice, 1 a 1/4 š brusníc, 2/3 š vody, 1/4 š nasucho opečených, olúpaných a nasekaných lieskových orechov.

Postup: Rúru predhrejeme na 150 stupňov. V malej miske zmiešame ovsené vločky a oba druhy múky. Vo veľkej miske vyšľaháme elektrickým mixérom ricottu s maslom na vysokých otáčkach, potom k zmesi pridáme cukor, jedlú sódu, škoricu a soľ. Opäť prešľaháme, aby sa všetko dobre premiešalo. Cesto rozdelíme rovnomerne do košíčkových foriem a dobre popritláčame na dno a na strany.

Plnku pripravíme zmiešaním hnedého cukru, škrobu a škorice, ktoré zamiešame a pridáme k nim brusnice a vodu. Zmes varíme, kým nezačne hustnúť. Potom vmiešame polovicu lieskových orieškov a takto pripravenú plnku rozdelíme do pripravených košíkov. Na vrch posypeme druhou polovicou orieškov. Pečieme v rúre 15 až 20 minút, kým okraje nezačnú hnednúť. Po upečení necháme najprv košíčky trocha ochladnúť vo formičkách, potom ich necháme úplne vychladnúť na mriežke.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Veľký úspech slovenskej kávy v medzinárodnej súťaži Great Taste
  2. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  3. Obľúbená značka YES! sa rozrastá o nové proteínové tyčinky
  4. Kampane SME patria medzi najlepšie slovenské reklamy
  5. Regionálne poklady nájdete aj v Kauflande
  6. Slováci zisťujú, že mať plán je dobrá vec
  7. Týchto 5 nehôd v domácnosti vás presvedčí - poistenie sa oplatí
  8. Chcete mať ekologickú domácnosť? Začnite od zelenej elektriny
  9. Šport je dôležitý pre fyzické aj mentálne zdravie
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Veľký úspech slovenskej kávy v medzinárodnej súťaži Great Taste
  2. Obľúbená značka YES! sa rozrastá o nové proteínové tyčinky
  3. Kampane SME patria medzi najlepšie slovenské reklamy
  4. Štyri znaky nesprávneho zateplenia a ako sa im vyhnúť
  5. Kreatívne učenie
  6. Teraz je čas hýbať sa s VENU® SQ
  7. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  8. Slováci zisťujú, že mať plán je dobrá vec
  9. Regionálne poklady nájdete aj v Kauflande
  10. Týchto 5 nehôd v domácnosti vás presvedčí - poistenie sa oplatí
  1. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 32 902
  2. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 18 989
  3. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie 16 192
  4. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií 13 160
  5. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu? 12 431
  6. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 9 869
  7. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 9 574
  8. Zatepľujete? Stavte na kvalitný materiál od expertného výrobcu 9 183
  9. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 8 717
  10. Školský rozvrh s kalendárom prázdnin v denníku SME 8 562
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Mesto Košice zháňa peniaze na zničené električkové trate

Zo súčasných eurofondov by chceli obnoviť aspoň Alejovú.

Vedenie mesta Košice sa usiluje získať financie na modernizáciu električkovej trate na Alejovej ešte z aktuálneho balíka eurofondov.

Výbuch plynu v Prešove: Obhajca poukázal na porušenie práv klienta

Polícia dala jeho podnetu za pravdu, prokuratúra nie.

Za zavinenie výbuchu plynu v Prešove je aktuálne stíhaných päť ľudí.

Popradské letisko má nového riaditeľa. Bez výberového konania

Peter Dujava je hlasným kritikom primátora Danka.

Opozičný poslanec Peter Dujava.

Stavba zimného štadióna vo Svidníku vyvoláva otázniky

Zastrešenie ľadovej plochy naberá reálne kontúry.

Klzisko vo Svidníku sa má zmeniť na štadión.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Eskorta privádza bývalého krajského sudcu Pavla Polku na Špecializovaný trestný súd.
Dobré ráno

Dobré ráno: Polícia premeškala Kočnera v trezore. Ako je to možné?

Banku Marian Kočner navštívil 17 hodín po vražde Kuciaka.

Podcast Dobré Ráno.

Vláda očakáva ešte horšie čísla nakazených, opatrenia nezverejnila

Čaputová vyzvala na zrozumiteľné zverejňovanie opatrení.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí a premiér Igor Matovič (obaja OĽaNO).

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop