Korzár logo Korzár

Vianočné pečenie s Korzárom: Orieškové linecké, zdravé včelie úle, košíčky s brusnicami

Inšpirácie do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zdravé úle

Potrebujeme: 120 g piškót (bezlepkových pre celiatikov) + asi 40 na spodok, 200 g mletých vlašských orechov, 100 g kokosovej múky, 50 g kokosového cukru, 2 PL kakaa, 2 PL medu, 2 PL rumu, 20 ml mlieka, 50 ml kokosového oleja, vanilkový puding (bezlepkový) s kokosovým cukrom a rumom podľa chuti na plnku.

Postup: Piškóty namelieme najemno a zmiešame s mletými vlašskými orechmi, kokosovou múkou, kokosovým cukrom a kakaom. Potom roztopíme kokosový olej a prilejeme k suchým ingredienciám. Pridáme aj med, rum a mlieko a spoločne všetko zamiešame. Zo zmesi vypracujeme hladké cesto. Ak je príliš lepkavé, pridáme viac múky.

SkryťVypnúť reklamu

Puding uvaríme podľa návodu na obale s kokosovým cukrom, pre výraznejšiu chuť môžete použiť aj rum. Z cesta tvoríme úle, ktoré plníme prichystaným pudingom a na spodok prilepíme piškótu.

Lieskovoorieškové linecké koláčiky

Potrebujeme: 3/4 š masla, 1/2 š kokosového cukru, 2 PL javorového sirupu, 1 ČL semienok z vanilky (prípadne vanilkový cukor), 3 PL nálevu z plechovky cícera, 1 š špaldovej múky, 1 š mletých lieskových orechov, štipka soli

Na džem: 3 š malín (postačia aj mrazené), šťava z 1/2 citróna, 2 PL chia semiačok, 3 PL javorového sirupu, 1 ČL vanilkových semienok

Postup: V menšom kastróle zohrejeme maliny s malým kúskom vody a za stáleho miešania zahrievame, kým sa ovocie nerozvarí. Tyčovým mixérom zmes rozmixujeme dohladka (milovníci ovocných kúskov mixovať nemusia). Do zmesi pridáme chia semienka, javorový sirup, citrónovú šťavu a semienka vanilky. Hrniec vezmeme zo sporáka a džem necháme pár hodín chladiť a tuhnúť.

SkryťVypnúť reklamu

V miske spolu dobre vyšľaháme maslo s cukrom a javorovým sirupom. Pridáme nálev z cícera a vanilku a premiešame. V ďalšej veľkej miske spolu zmiešame múku, mleté lieskové orechy a soľ. Potom suchú zmes vsypeme do maslovej zmesi. Rukami z cesta vytvarujeme guľu, rozdelíme ju na polovice a tie zabalíme samostatne do fólie. Necháme ich odležať v chladničke aspoň polhodiny alebo kým sa cesto neprestane lepiť.

Po vybratí z chladničky cesto vyvaľkáme medzi dvoma kusmi fólie alebo papiera na pečenie. Hornú vrstvu potom odstránime a formičkou na linecké koláčiky vykrajujeme z cesta potrebné tvary – jedna polovica plná, druhá s dierkou uprostred. Vykrojené koláče poukladáme na vymastený plech a opäť vrátime do chladničky asi na pol hodinu. Medzitým dáme vyhriať rúru na 180 stupňov. Vychladené cesto pečieme asi 10 až 13 minút, alebo kým nie je zlatohnedé. Po upečení necháme koláče vychladiť, potom plné tvary natrieme pripraveným džemom a prikryjeme tvarom s dierkou.

SkryťVypnúť reklamu

Košíčky s brusnicovo-orieškovou náplňou

Potrebujeme: 2/3 š jemných ovsených vločiek, 1/2 š celozrnnej múky, 1/4 š bielej múky, 225 g ricotty, izbovej teploty, 1/4 š masla, 1/4 š hnedého cukru, 1/4 ČL jedlej sódy, 1/4 ČL škorice, štipka soli

Na plnku: 1/3 š hnedého cukru, 2 PL kukuričného škrobu, 1/2 ČL škorice, 1 a 1/4 š brusníc, 2/3 š vody, 1/4 š nasucho opečených, olúpaných a nasekaných lieskových orechov.

Postup: Rúru predhrejeme na 150 stupňov. V malej miske zmiešame ovsené vločky a oba druhy múky. Vo veľkej miske vyšľaháme elektrickým mixérom ricottu s maslom na vysokých otáčkach, potom k zmesi pridáme cukor, jedlú sódu, škoricu a soľ. Opäť prešľaháme, aby sa všetko dobre premiešalo. Cesto rozdelíme rovnomerne do košíčkových foriem a dobre popritláčame na dno a na strany.

Plnku pripravíme zmiešaním hnedého cukru, škrobu a škorice, ktoré zamiešame a pridáme k nim brusnice a vodu. Zmes varíme, kým nezačne hustnúť. Potom vmiešame polovicu lieskových orieškov a takto pripravenú plnku rozdelíme do pripravených košíkov. Na vrch posypeme druhou polovicou orieškov. Pečieme v rúre 15 až 20 minút, kým okraje nezačnú hnednúť. Po upečení necháme najprv košíčky trocha ochladnúť vo formičkách, potom ich necháme úplne vychladnúť na mriežke.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 938
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 6 517
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 312
  4. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 117
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 233
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 794
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 621
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 259
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner s obhajcom Michalom Mandzákom.

V máji 2023 Kočnera oslobodili a Zsuzsovú odsúdili.


5
Trestne stíhaný oligarcha Norbert Bödör.

Najmenej päť agrodotácií vedie k ľuďom, ktorí sa pohybovali pri oligarchovi a jeho projektoch.


a 1 ďalší 4
Slovenskí hokejisti v zápase Slovensko - Fínsko na MS v hokeji 2025.

Fínsko zdolalo v skupine A Slovensko.


a 1 ďalší 3
Gustáv Murín, šéf Slovenského literárneho centra, vyvolal na festivale Svet knihy Praha medzinárodný škandál. Riaditeľ festivali Radovan Auer napísal ministerke kultúry, aby ho už do Česka neposielala.

Murín by nemal reprezentovať spisovateľov ani len v stánku pre zlacnené knihy.


5

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu