Korzár logo Korzár
Streda, 23. jún, 2021 | Meniny má SidóniaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Losos s glazovanou mrkvou, zemiaky s hlivou, smotanový posúch

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Gratinované zemiaky s hlivou

Potrebujeme: cca pol kila zemiakov, 250 g hlivy ustricovej, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, 1 kyslú smotanu, strúhaný parmezán

Postup: Zemiaky umyjeme aj so šupkou a trochu ich prevaríme, nemusia byť celkom mäkké.

Na troche zohriateho oleja opražíme nakrájanú cibuľu a cesnak, ku ktorým potom pridáme pokrájanú hlivu. Všetko osolíme, okoreníme, chvíľu podusíme a odstavíme.

Vychladnuté zemiaky ošúpeme, nakrájame na kolieska a časť z nich poukladáme do vymastenej zapekacej misy.

Skryť Vypnúť reklamu

Na to navrstvíme hubovú zmes, ktorú štedro potrieme kyslou smotanou. (ak bude hustá, zriedime ju trochou mlieka) Smotanu osolíme a zakryjeme druhou vrstvou zemiakov. Ak sa nám zvýšila smotana, môžeme ňou ešte potrieť zemiaky a potom ich posypeme strúhaným parmezánom.

Dáme zapiecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov asi na 25 minút.

Smotanové posúchy s karamelizovanou cibuľou

Potrebujeme: 250 g polohrubej múky, polovicu kocky droždia, ½ dl oleja, 1,5 dl mlieka, 1 ČL kryštálového cukru, 1 kyslú pochúťkovú smotanu, cibuľu, maslo, biele víno, soľ

Postup: Z mlieka odoberieme asi pol deci a zmiešame ho s cukrom a droždím. Keď kvások vzíde, zmiešame ho so zvyšnou múkou, mliekom štipkou soli a olejom a vypracujeme cesto, ktoré necháme asi hodinu kysnúť.

Zatiaľ si očistíme cibuľu a nakrájame ju na prúžky alebo polovičné kolieska. Dáme ich na panvicu s trochou masla a na strednej teplote opekáme tak dlho, kým sa cibuľa nezačne karamelizovať. Vtedy zmäkne a zosladne. Asi po polhodine ju zalejeme asi dvomi decilitrami bieleho vína a teplotu zvýšime, aby sa víno odparilo. Na záver cibuľu jemne osolíme a necháme vychladiť.

Skryť Vypnúť reklamu

Cesto po vykysnutí rozvaľkáme podľa toho, aký plech budeme používať, či už okrúhly, alebo štvorcový či obdĺžnikový. Roztiahneme ho na plech a necháme ešte pár minút podkysnúť. Zatiaľ rozmiešame smotanu so štipkou soli a natrieme ju na posúchy, ktoré potom dáme piecť do rúry a krátko pred dopečením na ne navrstvíme karamelizovanú cibuľu.

Smotanový losos na bylinkách s baby zeleninou

Potrebujeme: filety lososa, olej, soľ, rozmarín, prípadne aj rôzne iné bylinky, 1 šľahačkovú smotanu, biele korenie, baby mrkvu, maslo, med

Postup: Lososa trochu osolíme, okoreníme, posypeme nasekanými bylinkami a uložíme na vymastený pekáč. Polejeme ho šľahačkovou smotanou a dáme piecť do rozohriatej rúry.

Mrkvy krátko povaríme, väčšie pritom môžeme prekrojiť, menšie môžu zostať celé. V panvici zohrejeme maslo, k nemu dáme mrkvu, ktorú opečieme zo všetkých strán a pokvapkáme medom. Kto má rád pikantné, môže si mrkvy trochu pokoreniť. Dobre premiešame, aby sa medovou glazúrou obalili všetky mrkvy a podávame ich k pečenému lososovi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  2. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  3. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  4. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  5. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  6. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  7. Kam patria rolky z toaletného papiera? Dávať dole etikety zo sklenených nádob?
  8. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  9. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  10. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  1. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  2. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  3. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  4. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  5. Stiahnite si stovky e-kníh
  6. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  7. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. 3 veci, s ktorými zvládnete horúčavy v byte
  10. Spoločnosť ASBIS uvádza na európske trhy novinku
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 9 117
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 595
  3. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 7 985
  4. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 7 344
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 584
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 4 363
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 3 651
  8. Crème de la crème po slovensky 3 249
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 848
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania 2 126
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Urgentný príjem košickej nemocnice na Triede SNP zažíva nápor.

Kedy otvoria poškodený urgent, je zatiaľ nejasné.


a 1 ďalší 5 h
Zatvorenie mosta spôsobilo problémy celej obci. Ľudia musia rok vydržať.

Starosta hovorí o ďalšom údere pre chudobný východ.


5 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Branislav Harabin na zasadnutí Súdnej rady.

Súdna rada už dočasne odstavila zvolenského sudcu Miľana. Tiež nenosil rúško.


10 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Opatrenia nedodržiavajú aj politici.


a 2 ďalší 6 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop