Korzár logo Korzár
Pondelok, 26. september, 2022 | Meniny má Edita

Pečieme s Korzárom: Domáce maslové croissanty, škvarkové slimáky, tuniakové taštičky

Inšpirácie do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Domáce maslové croissanty

Potrebujeme: 550 g hladkej múky, 220 g masla, 40 g cukru, 1 vajíčko, kocku droždia, kávovú lyžičku soli, 320 ml vlažného mlieka, vajíčko na potretie

Postup: Začneme prípravou základného cesta. Do misky dáme väčšiu časť múky, len jednu hrsť si necháme bokom. Pridáme k nej cukor, vajce, rozmrvíme droždie, soľ a postupne prilievame mlieko a hnetieme cesto. Keď bude mať jemnú a hladkú konzistenciu zakryjeme ho utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste.

Múku, ktorú sme si odložili si zatiaľ dáme do inej misky a nastrúhame k nej maslo. Všetko spracujeme do akejsi maslovej placky, ktorú zabalíme do fólie a dáme schladiť.

SkryťVypnúť reklamu

Nakysnuté cesto rozvaľkáme na štvorec a do jeho prostriedku dáme schladenú maslovú placku, tak aby sa na ňu dalo preložiť cesto zo všetkých strán.

Maslo zabalíme a znovu rozvaľkáme. Potom tento postup zopakujeme ešte asi štyrikrát, ak sa nám maslo veľmi topí, môžeme dať cesto schladiť do chladničky.

Napokon cesto zabalíme do fólie a necháme hoci aj cez noc odpočívať v chlade.

Pred pečením ho rozvaľkáme, pomocou ostrôžky vykrojíme trojuholníky, ktoré zľahka potrieme vajíčkom, zrolujeme, vytvoríme rohlíky, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a ešte necháme podkysnúť. Poukladáme ich na plech a upečieme dozlatista pri teplote 180 stupňov.

Škvarkové slimáky

Potrebujeme: 250 g hladkej múky, 250 g polohrubej múky, 350 g celých škvarkov a 60 g mletých švarkov, 1 kocku droždia, lyžičku kryštálového cukru, 250 ml mlieka, pol lyžičky soli, 2 vaječné žĺtky, 1 celé vajce na potretie, 100 g roztopenej bravčovej masti, rascu na posypanie

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Z mlieka odoberieme asi jeden deciliter a zmiešame ho s droždím a cukrom, čím vytvoríme kvások. Ten potom v miske zmiešame s oboma múkami, zvyškom mlieka, žĺtkami a soľou.

Nakoniec do cesta zamiešame mleté škvarky a vypracujeme cesto. Necháme ho zakryté kysnúť asi pol hodiny a potom ho rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika na hrúbku asi pol centimetra.

Potrieme ju rozpustenou masťou, posypeme celými škvarkami a z tej dlhšej strany ju zrolujeme do závinu. Ostrým nožom ho nakrájame asi na 5-centimetrové kolieska, ktoré poukladáme na plech vyložený papierom, trochu zatlačíme rukou, potrieme vajcom, posypeme rascou a upečieme.

Tuniakové taštičky

Potrebujeme: 1 lístkové cesto, konzervu tuniaka vo vlastnej šťave, 100 g syra ricotta, 1 vajce na potretie

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, pozor, nesmie byť veľmi tenké, aby z neho pri pečení nevytiekla náplň. Rozdelíme ho na dva rovnaké obĺžniky a do prostriedku po ich celej dĺžke rozložíme scedeného tuniaka. Cesto preložíme z oboch strán dobre ho zatlačíme a nakrájame taštičky, na ktorých môžeme zhora urobiť zárezy. Vrch potrieme vajíčkom, môžeme trochu osoliť a upečieme.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Morca-della a Pali. Tatrakon stojí na osvedčenej klasike
  2. Zákazníci OMV môžu vrátiť prírode kúsok lesa
  3. Šliapnuť do pedálov – a ide sa na to!
  4. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať?
  5. Štát zvyšuje dotácie na nájomné bývanie
  6. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny
  7. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME
  8. Sledujte príjem živín u starých rodičov
  1. J&T BANKA upriamuje pozornosť na ochranu morských ekosystémov
  2. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať?
  3. Spolu tvoríme inkluzívne susedstvá
  4. Zákazníci OMV môžu vrátiť prírode kúsok lesa
  5. Štát zvyšuje dotácie na nájomné bývanie
  6. Industriálna Spilka Offices je súčasťou Týždňa zelených budov
  7. Hagyari: Som pripravený intenzívne a tvrdo pracovať
  8. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny
  1. Tejto zelenine patrí štvrté miesto na svete. Máte ju doma? 12 485
  2. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 10 429
  3. OMV mení kuchynský olej za kávu. Teraz na celom Slovensku 3 843
  4. Najradšej by ste pri čítaní správ odleteli preč? 3 448
  5. Morca-della a Pali. Tatrakon stojí na osvedčenej klasike 3 374
  6. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME 2 323
  7. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať? 1 852
  8. Viete, ktorá je najvzácnejšia komodita? Budete prekvapení! 1 749

Blogy SME

  1. Veronika Michalčíková: Španielska Andalúzia (2): Hollywood v púšti
  2. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny?
  3. Andrej Csino: Prax Dr. Schamana 17 / Mier
  4. Ľubomír Belák: Slovensko vyhlásilo vojnu? Komu?
  5. Martin Kiňo: RODINNÉ FIRMY: Najvýhodnejšou formou pre rodinný holding je s.r.o. alebo a.s. (3. časť)
  6. Jozef Bednár: Prečo súčasný riaditeľ TANAPu neuvádza vo svojom životopise všetko úplne a pravdivo?
  7. Miroslav Daniš: Mráz prichádza z Kremľa (a u nás zo Súmračnej) - II
  8. Café Európa: Správa o stave Európskej únie 2022
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 15 245
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 13 580
  3. Martin Majzlan: Pamír, miesto kde som zanechal kus svojho srdca (+Video) 6 269
  4. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 282
  5. Milan Removčík: Vlakom do Splitu. 4 921
  6. Tereza Krajčová: Grécke Atény 2/4 - Majestátny Acropolis, antická atmosféra v Agore a stopy Rimanov 4 572
  7. Miroslav Lukáč: Viete že ruský trpaslík je najväčší na svete, ruské hodinky najrýchlejšie a Červená armáda nie je krvavočervená, ale ružová? 3 938
  8. Ján Valchár: Denacifikované kormorány a úspešná ruská protidefenzíva 3 435
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Centrum amerického finančníctva Wall Street

Matematici a ekonómia v tom majú jasno už dlho: trh sa správa náhodne, prekonať sa nedá.


14. sep
Za Slovensko. Za Rusko. Brat za brata. Za slobodu. Za mier. (Protest strán Smer a Republika pred Prezidentským palácom 20. septembra 2022.)

Rusko vraždí a Ukrajina sa bráni. Stred neexistuje


25. sep
Protest proti štátnemu pohrebu pre expremiéra.

Náklady na pohreb oberajú vládu o dôveru.


Miloslava Némová 7 h
Ruskí žoldnieri bojovali aj na východe Ukrajiny.

Vojna na Ukrajine pokračuje.


a 5 ďalší 22 h

Blogy SME

  1. Veronika Michalčíková: Španielska Andalúzia (2): Hollywood v púšti
  2. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny?
  3. Andrej Csino: Prax Dr. Schamana 17 / Mier
  4. Ľubomír Belák: Slovensko vyhlásilo vojnu? Komu?
  5. Martin Kiňo: RODINNÉ FIRMY: Najvýhodnejšou formou pre rodinný holding je s.r.o. alebo a.s. (3. časť)
  6. Jozef Bednár: Prečo súčasný riaditeľ TANAPu neuvádza vo svojom životopise všetko úplne a pravdivo?
  7. Miroslav Daniš: Mráz prichádza z Kremľa (a u nás zo Súmračnej) - II
  8. Café Európa: Správa o stave Európskej únie 2022
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 15 245
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 13 580
  3. Martin Majzlan: Pamír, miesto kde som zanechal kus svojho srdca (+Video) 6 269
  4. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 282
  5. Milan Removčík: Vlakom do Splitu. 4 921
  6. Tereza Krajčová: Grécke Atény 2/4 - Majestátny Acropolis, antická atmosféra v Agore a stopy Rimanov 4 572
  7. Miroslav Lukáč: Viete že ruský trpaslík je najväčší na svete, ruské hodinky najrýchlejšie a Červená armáda nie je krvavočervená, ale ružová? 3 938
  8. Ján Valchár: Denacifikované kormorány a úspešná ruská protidefenzíva 3 435
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu