Korzár logo Korzár
Sobota, 19. september, 2020 | Meniny má KonštantínKrížovkyKrížovky

Pečieme s Korzárom: Domáce maslové croissanty, škvarkové slimáky, tuniakové taštičky

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Domáce maslové croissanty

Potrebujeme: 550 g hladkej múky, 220 g masla, 40 g cukru, 1 vajíčko, kocku droždia, kávovú lyžičku soli, 320 ml vlažného mlieka, vajíčko na potretie

Postup: Začneme prípravou základného cesta. Do misky dáme väčšiu časť múky, len jednu hrsť si necháme bokom. Pridáme k nej cukor, vajce, rozmrvíme droždie, soľ a postupne prilievame mlieko a hnetieme cesto. Keď bude mať jemnú a hladkú konzistenciu zakryjeme ho utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste.

Múku, ktorú sme si odložili si zatiaľ dáme do inej misky a nastrúhame k nej maslo. Všetko spracujeme do akejsi maslovej placky, ktorú zabalíme do fólie a dáme schladiť.

Skryť Vypnúť reklamu

Nakysnuté cesto rozvaľkáme na štvorec a do jeho prostriedku dáme schladenú maslovú placku, tak aby sa na ňu dalo preložiť cesto zo všetkých strán.

Maslo zabalíme a znovu rozvaľkáme. Potom tento postup zopakujeme ešte asi štyrikrát, ak sa nám maslo veľmi topí, môžeme dať cesto schladiť do chladničky.

Napokon cesto zabalíme do fólie a necháme hoci aj cez noc odpočívať v chlade.

Pred pečením ho rozvaľkáme, pomocou ostrôžky vykrojíme trojuholníky, ktoré zľahka potrieme vajíčkom, zrolujeme, vytvoríme rohlíky, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a ešte necháme podkysnúť. Poukladáme ich na plech a upečieme dozlatista pri teplote 180 stupňov.

Škvarkové slimáky

Potrebujeme: 250 g hladkej múky, 250 g polohrubej múky, 350 g celých škvarkov a 60 g mletých švarkov, 1 kocku droždia, lyžičku kryštálového cukru, 250 ml mlieka, pol lyžičky soli, 2 vaječné žĺtky, 1 celé vajce na potretie, 100 g roztopenej bravčovej masti, rascu na posypanie

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Z mlieka odoberieme asi jeden deciliter a zmiešame ho s droždím a cukrom, čím vytvoríme kvások. Ten potom v miske zmiešame s oboma múkami, zvyškom mlieka, žĺtkami a soľou.

Nakoniec do cesta zamiešame mleté škvarky a vypracujeme cesto. Necháme ho zakryté kysnúť asi pol hodiny a potom ho rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika na hrúbku asi pol centimetra.

Potrieme ju rozpustenou masťou, posypeme celými škvarkami a z tej dlhšej strany ju zrolujeme do závinu. Ostrým nožom ho nakrájame asi na 5-centimetrové kolieska, ktoré poukladáme na plech vyložený papierom, trochu zatlačíme rukou, potrieme vajcom, posypeme rascou a upečieme.

Tuniakové taštičky

Potrebujeme: 1 lístkové cesto, konzervu tuniaka vo vlastnej šťave, 100 g syra ricotta, 1 vajce na potretie

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, pozor, nesmie byť veľmi tenké, aby z neho pri pečení nevytiekla náplň. Rozdelíme ho na dva rovnaké obĺžniky a do prostriedku po ich celej dĺžke rozložíme scedeného tuniaka. Cesto preložíme z oboch strán dobre ho zatlačíme a nakrájame taštičky, na ktorých môžeme zhora urobiť zárezy. Vrch potrieme vajíčkom, môžeme trochu osoliť a upečieme.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  2. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % až do 8,25 %
  4. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií
  5. Home (ale aj) Office
  6. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte
  7. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu?
  8. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie
  9. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu
  10. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov
  1. Foreigners will be centre stage in Bratislava for the whole week
  2. Poznanie
  3. Lákajú vás benefity poisťovní? Pri zmene si všímajte podmienky
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  5. Osud našich riek máme vo svojich rukách, nenechajme to plávať
  6. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  7. Pomohli sme tým, ktorí pomáhali
  8. Cenovo dostupná autokamera Mio a pritom sa skvelými funkciami
  9. Nová služba v Prešove – celoročný bezplatný zber elektroodpadu
  10. Prečo sa kanalizácia v našich mestách upcháva, keď prší?
  1. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií 30 033
  2. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 23 300
  3. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie 22 830
  4. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 13 764
  5. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 12 629
  6. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 11 059
  7. Fantastická pomôcka pre deti – zábavný a náučný pracovný zošit 9 794
  8. Zažite liečivú silu minerálnych vôd. Obľubovali ich aj králi 9 772
  9. Školský rozvrh s kalendárom prázdnin v denníku SME 9 673
  10. Edícia autorov denníka SME: Malá kniha o zvieratách 3 8 141
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Warholovo múzeum zrekonštruujú, na úrad župy prišli prvé peniaze

Dotáciu vo výške 7,1 milióna eur schválila ešte bývalá vláda.

Slávne múzeum v Medzilaborciach sa dočká rekonštrukcie.

Covid-19 má na Slovensku ďalších 290 ľudí, na východe 49

Na Slovensku sa v piatok urobilo sa 5750 testov.

Ilustračné.

Riadila MS v hokeji aj firmu po Vadalovi, kandidovala za „Paškových chlapcov“

Nová šéfka hokejových klubov Aneta Büdi má i zmluvu s Košicami.

Aneta Büdi sa stala riaditeľkou Asociácie profesionálnych hokejových klubov.

V okrese Snina vstúpili do platnosti prísnejšie obmedzenia

Vydal ich Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Humennom.

Ilustračné.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ivan Mikloš v relácii Rozhovory ZKH.
Peter Sagan na ilustračnej fotografii počas časovky.
Premiér Igor Matovič.
Píše Fedor Gál

Zvláštny rok ten dvetisícdvadsať (píše Fedor Gál)

V krízových situáciách som sa cítil vždy pomerne dobre.

Fedor Gál.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop