Karé so škoricovými jablkami
Potrebujeme: bravčové karé, maslo, 3 PL hnedého cukru, 1 lyžička mletej škorice, muškátový oriešok, soľ, mleté čierne korenie, hrsť nasekaných vlašských orechov a asi 5 jabĺk
Postup: Karé osolíme, okoreníme a opečieme v panvici na masle, asi 4 minúty z každej strany, aby mäso nebolo vysušené. Potom ho nachvíľu vyberieme bokom.
Do výpeku potom pridáme trochu čerstvého masla a opečieme na ňom na kolieska alebo osminky nakrájané jablká a orechy. Pridáme k ním cukor, pol lyžičky muškátového orieška, štipku soli a škoricu. Dobre premiešame a dusíme, kým jablká zmäknú a potom ich naservírujeme na každý kus mäsa.
Cmarový rezeň
Potrebujeme: 5-ž bravčových rezňov, 250 ml acidofilného mlieka alebo cmaru, 2 strúčiky cesnaku, lyžičku dijonskej horčice, soľ, korenie, štipku šalvie (alebo pár čerstvých lístkov), hladkú múku, vajíčka a strúhanku na obaľovanie
Postup: V miske zmiešame acidofilné mlieko, pretlačený cesnak, šalviu a horčicu. Rezne naklepeme, osolíme, okoreníme, naložíme do pripravenej zmesi a dáme aj na viac hodín do chladničky.
Potom rezne postupne vyberáme z marinády, trochu ich necháme odkvapkať, ľahko poprášime múkou, obalíme v rozšľahaných osolených vajíčkach a strúhanke.
Vypražíme v horúcom oleji a osušíme na papierovej utierke.
Zapekané karé s hubami
Potrebujeme: bravčové karé, soľ, mleté čierne korenie, hladkú múku, čerstvé šampiňóny, cherry paradajky, olej, plátky slaniny. Na omáčku: 1 šalotku, maslo, mletú papriku, paradajkový pretlak, zeleninový vývar, smotanu, rôzne bylinky
Postup: Očistené mäso nakrájame na plátky a naklepeme ich. Osoliť a okoreniť ich môžeme ešte pred naklepávaním. Obalíme ich v hladkej múke, opečieme na troche oleja z oboch strán a ukladáme do vymazanej zapekacej misy.
Huby očistíme a pokrájame na hrubšie plátky a tie orestujeme vo výpeku, čo zostal po mäse. Jemne ich osolíme a rozložíme do zapekacej misky rovno na mäso. Potom na mäso rozložíme paradajky.
Všetko zalejeme omáčkou, si pripravíme tak, že najskôr na troche oleja či masla osmažíme nadrobno nakrájanú šalotku, ktorú poprášime múkou a urobíme zápražku. Vmiešame do nej trochu papriky a asi lyžicu – dve pretlaku. Zalejeme vývarom, pridáme bylinky, korenie a povaríme. Nakoniec zjemníme smotanou a zalejeme pripravené mäso a huby. Poslednú vrstvu budú tvoriť plátky slaniny a dáme to do rúry zapiecť.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.