Korzár logo Korzár
Štvrtok, 12. december, 2019 | Meniny má Otília

Pečieme s Korzárom zdravšie vianočné koláče: Špaldové medovníky, celozrnné rohlíčky

Inšpirácie do vašej kuchyne.

(Zdroj: fotolia)

Čas, kedy budeme pri žiariacom vianočnom stromčeku maškrtiť sladké koláčiky sa blíži. Nie všetci však chcú a môžu dodržať pri ich pečení tradičnú receptúru. Preto vám prinášame tradičné recepty v zdravšom šate.

Viac takýchto receptov nájdete už tento piatok v chutnej prílohe denníka Korzár plnej receptov na vianočné jedlá a koláče.

Článok pokračuje pod video reklamou

Kokosky

Potrebujeme: 1 š jemného strúhaného kokosu, 1/2 š mandľovej múky, 1/4 š javorového sirupu, 3 PL roztopeného kokosového oleja, vanilkový cukor, štipka soli, 3 – 4 PL čokoládových kúskov, trocha kokosového oleja podľa potreby

Postup: Rúru predhrejeme na 150 stupňov. V stredne veľkej miske zmiešame mandľovú múku, kokos, javorový sirup, kokosový olej, vanilkový cukor a soľ. Cesto naberáme polievkovou lyžicou a ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme v rozohriatej rúre asi 20 až 22 minút. Potom koláče vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Medzitým roztopíme čokoládu v mikrovlnnej rúre. Ak je aj po roztopení stále príliš hustá, pridáme lyžičku kokosového oleja. Spodok každého kokosového koláčika namočíme do roztopenej čokolády a podľa chuti ňou tiež môžeme pokvapkať vrch. Hotové koláče pred podávaním necháme v chladničke zatuhnúť aspoň na 10 minút.

Špaldové medovníky

Potrebujeme: 100 g javorového sirupu, 100 g medu, 300 g celozrnnej špaldovej múky, 100 g roztopeného masla, 1 vajíčko, 1/2 ČL škorice, 1/4 ČL muškátového orieška, 1 ČL prášku do pečiva

Postup: Vo veľkej miske zmiešame špaldovú múku, prášok do pečiva a koreniny. Do sypkej zmesi pridáme zvyšné suroviny a miešame, kým sa nevytvorí jemné cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladničke aspoň dve hodiny, ideálne cez noc. Rúru potom predhrejme na 180 stupňov a dva plechy vymastíme a vysypeme múkou. Cesto vyberieme z chladničky, rozvaľkáme ho medzi dvoma kusmi fólie a vykrojíme z neho medovníky rozličných tvarov. Poukladáme ich na pripravené plechy a pečieme v rozohriatej rúre 10 až 12 minút, alebo kým okraje nezačnú hnednúť. Po upečení necháme vychladnúť.

Celozrnné vanilkové rožky

Potrebujeme: 50 g celých nelúpaných mandlí, 150 g celozrnnej pšeničnej múky + trocha na podsypanie, 15 g cukru + trocha viac na obaľovanie, kôra z 1/2 citróna, 1 žĺtok, 100 g masla, semienka vanilkového lusku

Postup: Polovicu mandlí zalejeme vriacou vodou a necháme ich chvÍľu postáť. Odmočené orechy v rukách olúpeme a spolu s neolúpanými ich namelieme najemno. Do väčšej misky preosejeme múku, do ktorej pridáme pomleté mandle, 15 gramov cukru, nastrúhanú citrónovú kôru, žĺtok a maslo. Spracujeme hladké cesto a uložíme do chladničky odležať aspoň na jednu hodinu. Zo schladenej hmoty vypracujeme tenký valček, z ktorého odkrajujeme menšie pásiky a tvarujeme ich do mesiačikov. Poukladáme ich potom na plech vyložený papierom na pečenie a dáme do rúry rozohriatej na 170 stupňov asi na 10 minút. Po upečení ich necháme mierne vychladnúť a potom ich obaľujeme v pripravenom cukre so semienkami vanilkových luskov, prípadne vo vanilkovom cukre.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka
  2. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  4. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  5. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  6. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  7. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť?
  8. Nákup darčekov môže byť tento týždeň výhodnejší
  9. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny
  10. 7 tipov, ako zariadiť malú kuchyňu
  1. Slovenské Vianoce kedysi a dnes
  2. Chlebodarca zmenil život siedmim rodinám
  3. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  4. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  5. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  6. Slovenská sporiteľňa pomôže svojim klientom zo zničenej bytovky
  7. Vianočné trhy na zámku Schloss Hof „na skok“ od Bratislavy
  8. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  9. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  10. ŠKODA AUTO Slovensko vysadila v Petržalke stromovú alej
  1. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú? 28 887
  2. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť? 25 721
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky 18 197
  4. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 14 927
  5. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny 14 006
  6. Aké proteíny sú najzdravšie? Našli sme odpoveď 10 707
  7. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov 9 631
  8. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 8 695
  9. Ťažko uveriť, že aj takto kvalitne sa dá študovať na Slovensku 8 427
  10. Agadir je úplne iný ako zvyšok Maroka 8 247

Téma: Recepty z Korzára


Neprehliadnite tiež

Tipy na dnes - piatok 13. decembra

Naše tipy na zaujímavé kultúrne, spoločenské a športové podujatia.

Predstavenie Klimaktérium a čo.

Šéf futbalu na východe Slovenska má dve želania pre rok 2020

Havrilla má najradšej, keď sa hrá. Počas prestávky je najviac roboty.

Predseda VsFZ Richard Havrilla (vľavo) zbilancoval končiaci sa kalendárny rok.

Cyklista zomrel po náraze do pootvorených dverí auta, ktoré cúvalo

Vodič dostal peňažný trest a môže ďalej šoférovať.

Auto chcelo zacúvať, cyklista si to zrejme nevšimol.
Správa hlavného kontrolóra Pavla Galla odhalila závažné pochybenia na súkromnej škole, ktorú dotuje mesto a kraj.

Hlavné správy zo Sme.sk

Slosiarik z Focusu: Drucker je prijateľný aj pre časť sklamaných voličov Smeru

Kollár je akoby jazýčkom na váhach, vraví sociológ.

Šéf agentúry Focus Martin Slosiarik.
Radosť hráčov Slovana po strelení gólu - ilustračná fotografia.
KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Decembrový prieskum je skúpejší na dobré správy než v minulosti

Prognózovať iné ako pat je neprirodzené.

Komentátor SME Peter Schutz.
Igor Matovič.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop