Korzár logo Korzár
Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Pečieme s Korzárom zdravšie vianočné koláče: Špaldové medovníky, celozrnné rohlíčky

Inšpirácie do vašej kuchyne.

(Zdroj: fotolia)

Čas, kedy budeme pri žiariacom vianočnom stromčeku maškrtiť sladké koláčiky sa blíži. Nie všetci však chcú a môžu dodržať pri ich pečení tradičnú receptúru. Preto vám prinášame tradičné recepty v zdravšom šate.

Viac takýchto receptov nájdete už tento piatok v chutnej prílohe denníka Korzár plnej receptov na vianočné jedlá a koláče.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kokosky

Potrebujeme: 1 š jemného strúhaného kokosu, 1/2 š mandľovej múky, 1/4 š javorového sirupu, 3 PL roztopeného kokosového oleja, vanilkový cukor, štipka soli, 3 – 4 PL čokoládových kúskov, trocha kokosového oleja podľa potreby

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Rúru predhrejeme na 150 stupňov. V stredne veľkej miske zmiešame mandľovú múku, kokos, javorový sirup, kokosový olej, vanilkový cukor a soľ. Cesto naberáme polievkovou lyžicou a ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme v rozohriatej rúre asi 20 až 22 minút. Potom koláče vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Medzitým roztopíme čokoládu v mikrovlnnej rúre. Ak je aj po roztopení stále príliš hustá, pridáme lyžičku kokosového oleja. Spodok každého kokosového koláčika namočíme do roztopenej čokolády a podľa chuti ňou tiež môžeme pokvapkať vrch. Hotové koláče pred podávaním necháme v chladničke zatuhnúť aspoň na 10 minút.

Špaldové medovníky

Potrebujeme: 100 g javorového sirupu, 100 g medu, 300 g celozrnnej špaldovej múky, 100 g roztopeného masla, 1 vajíčko, 1/2 ČL škorice, 1/4 ČL muškátového orieška, 1 ČL prášku do pečiva

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Vo veľkej miske zmiešame špaldovú múku, prášok do pečiva a koreniny. Do sypkej zmesi pridáme zvyšné suroviny a miešame, kým sa nevytvorí jemné cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladničke aspoň dve hodiny, ideálne cez noc. Rúru potom predhrejme na 180 stupňov a dva plechy vymastíme a vysypeme múkou. Cesto vyberieme z chladničky, rozvaľkáme ho medzi dvoma kusmi fólie a vykrojíme z neho medovníky rozličných tvarov. Poukladáme ich na pripravené plechy a pečieme v rozohriatej rúre 10 až 12 minút, alebo kým okraje nezačnú hnednúť. Po upečení necháme vychladnúť.

Celozrnné vanilkové rožky

Potrebujeme: 50 g celých nelúpaných mandlí, 150 g celozrnnej pšeničnej múky + trocha na podsypanie, 15 g cukru + trocha viac na obaľovanie, kôra z 1/2 citróna, 1 žĺtok, 100 g masla, semienka vanilkového lusku

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Polovicu mandlí zalejeme vriacou vodou a necháme ich chvÍľu postáť. Odmočené orechy v rukách olúpeme a spolu s neolúpanými ich namelieme najemno. Do väčšej misky preosejeme múku, do ktorej pridáme pomleté mandle, 15 gramov cukru, nastrúhanú citrónovú kôru, žĺtok a maslo. Spracujeme hladké cesto a uložíme do chladničky odležať aspoň na jednu hodinu. Zo schladenej hmoty vypracujeme tenký valček, z ktorého odkrajujeme menšie pásiky a tvarujeme ich do mesiačikov. Poukladáme ich potom na plech vyložený papierom na pečenie a dáme do rúry rozohriatej na 170 stupňov asi na 10 minút. Po upečení ich necháme mierne vychladnúť a potom ich obaľujeme v pripravenom cukre so semienkami vanilkových luskov, prípadne vo vanilkovom cukre.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 29 384
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 228
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 941
  4. Po Slovensku na motorke 6 596
  5. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 6 405
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 5 569
  7. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 5 404
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 323
  9. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 429
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 3 610
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Jaroslav Slašťan je šéf Zásahového tímu pre medveďa hnedého, odborník na správanie a etológiu tohto druhu.

Problémy s medveďmi si vyrábame sami.


18. jún
Slovenskí futbalisti po prehre v zápase Slovensko - Švédsko na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).

Záverečné zápasy v E-skupine sa hrajú v stredu.


Sportnet 5 h
Zdravotníctva.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 391-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 492 obetí.


a 3 ďalší 12 h
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel.

Európania sú skeptickejší a viac sa spoliehajú na seba.


Susi Dennisonová 15. jún

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop