Korzár logo Korzár
Štvrtok, 12. december, 2019 | Meniny má Otília

Pečieme s Korzárom: Domáca maslová vianočka, bylinkové sušienky, bezlepkové brownies

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Domáca maslová vianočka

Potrebujeme: 300 g polohrubej múky, 200 g hladkej múky, 2 PL kryštálového cukru, štipku soli, 1 sušené droždie, 100 g masla, 200 ml mlieka, 2 vajíčka + 1 vajíčko na potretie

Postup: Zo zohriateho mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme na teplom mieste aby nám narástol. Zatiaľ si v miske zmiešame múky, posolíme ich, postupne pridáme vajíčka a vzídený kvások. Premiešame a keď sa zmes začne lepiť na ruky, pridáme nakrájané maslo a vypracujeme hladké cesto. Misku prikryjeme utierkou a necháme ho kysnúť.

Keď cesto svoj objem zdvojnásobí, vyklopíme ho na dosku, premiesime a rozdelíme na 3 časti, z ktorých urobíme valčeky.

Zapletieme ich do vrkoča, dáme do vymastenej a múkou vysypanej formy na biskupský chlebík, potrieme rozšľahaným vajíčkom a upečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov.

Bylinkové sušienky

Potrebujeme: 200 g špaldovej múky, 100 g mletých lieskových orechov, 1 celé vajce, 1 žĺtok, 2 PL olivového oleja, štvrť čajovej lyžičky soli, 1 PL nasekanej pažítky, 2 PL sezamových semienok, 1 PL nasekanej petržlenovej vňate (prípadne môžeme použiť iné bylinky ako oregano či provensálske korenie),

Postup: Z múky, orechov, oleja, jedného celého vajíčka, soli, byliniek a asi polovice pohára vody vypracujeme cesto. Dáme ho do misky, tú zabalíme do potravinovej fólie a dáme asi na pol hodiny do chladu.

Odpočinuté cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 5 milimetrov a formičkami vykrojíme kolieska, prípadne ho môžeme len ostrôžkou pokrájame na štvorce alebo obdĺžniky. Koláčiky potrieme osoleným rozšľahaným žĺtkom, posypeme sezamom, alebo aj sušenými bylinkami a upečieme v rúre.

Bezlepkový brownies s mascarpone

Potrebujeme na cesto: 100 g horkej čokolády, 200 g trstinového cukru, 200 g mletých mandlí, 4 vajíčka, 70 ml mlieka, 1 ČL sódy bikarbóny, 2 PL kakaa

Na krém: 250 g mascarpone, 80 ml šľahčky, 80 g práškového cukru, čokoládové ozdoby na dotvorenie

Postup: Bielka oddelíme a žĺtky vymiešame s trstinovým cukrom. Pridáme mlieko, mleté mandle, sódu bikarbónu a kakao. Do cesta potom pridáme roztopenú čokoládu a tuhý sneh z bielkov. Ten už iba jemne zamiešame do cesta a môžeme ho vyliať na plech s papierom na pečenie. Dáme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme asi pol hodiny.

Zatiaľ si dobre vymiešame mascarpone so šľahačkou a cukrom do tuhšej konzistencie, osviežime ju trochou citrónovej kôry a krém natrieme na vrch vychladnutého koláča už len ozdobíme.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka
  2. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  4. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  5. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  6. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  7. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť?
  8. Nákup darčekov môže byť tento týždeň výhodnejší
  9. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny
  10. 7 tipov, ako zariadiť malú kuchyňu
  1. Slovenské Vianoce kedysi a dnes
  2. Chlebodarca zmenil život siedmim rodinám
  3. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  4. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  5. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  6. Slovenská sporiteľňa pomôže svojim klientom zo zničenej bytovky
  7. Vianočné trhy na zámku Schloss Hof „na skok“ od Bratislavy
  8. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  9. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  10. ŠKODA AUTO Slovensko vysadila v Petržalke stromovú alej
  1. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú? 28 876
  2. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť? 25 715
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky 18 113
  4. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 14 924
  5. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny 14 001
  6. Aké proteíny sú najzdravšie? Našli sme odpoveď 10 711
  7. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov 9 635
  8. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 8 695
  9. Ťažko uveriť, že aj takto kvalitne sa dá študovať na Slovensku 8 426
  10. Agadir je úplne iný ako zvyšok Maroka 8 248

Téma: Recepty z Korzára


Neprehliadnite tiež

Tipy na dnes - piatok 13. decembra

Naše tipy na zaujímavé kultúrne, spoločenské a športové podujatia.

Predstavenie Klimaktérium a čo.

Šéf futbalu na východe Slovenska má dve želania pre rok 2020

Havrilla má najradšej, keď sa hrá. Počas prestávky je najviac roboty.

Predseda VsFZ Richard Havrilla (vľavo) zbilancoval končiaci sa kalendárny rok.

Cyklista zomrel po náraze do pootvorených dverí auta, ktoré cúvalo

Vodič dostal peňažný trest a môže ďalej šoférovať.

Auto chcelo zacúvať, cyklista si to zrejme nevšimol.
Správa hlavného kontrolóra Pavla Galla odhalila závažné pochybenia na súkromnej škole, ktorú dotuje mesto a kraj.

Hlavné správy zo Sme.sk

Slosiarik z Focusu: Drucker je prijateľný aj pre časť sklamaných voličov Smeru

Kollár je akoby jazýčkom na váhach, vraví sociológ.

Šéf agentúry Focus Martin Slosiarik.
Radosť hráčov Slovana po strelení gólu - ilustračná fotografia.
KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Decembrový prieskum je skúpejší na dobré správy než v minulosti

Prognózovať iné ako pat je neprirodzené.

Komentátor SME Peter Schutz.
Igor Matovič.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop