Korzár logo Korzár
Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Pečieme s Korzárom: Domáca maslová vianočka, bylinkové sušienky, bezlepkové brownies

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Domáca maslová vianočka

Potrebujeme: 300 g polohrubej múky, 200 g hladkej múky, 2 PL kryštálového cukru, štipku soli, 1 sušené droždie, 100 g masla, 200 ml mlieka, 2 vajíčka + 1 vajíčko na potretie

Postup: Zo zohriateho mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme na teplom mieste aby nám narástol. Zatiaľ si v miske zmiešame múky, posolíme ich, postupne pridáme vajíčka a vzídený kvások. Premiešame a keď sa zmes začne lepiť na ruky, pridáme nakrájané maslo a vypracujeme hladké cesto. Misku prikryjeme utierkou a necháme ho kysnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Keď cesto svoj objem zdvojnásobí, vyklopíme ho na dosku, premiesime a rozdelíme na 3 časti, z ktorých urobíme valčeky.

Zapletieme ich do vrkoča, dáme do vymastenej a múkou vysypanej formy na biskupský chlebík, potrieme rozšľahaným vajíčkom a upečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov.

Bylinkové sušienky

Potrebujeme: 200 g špaldovej múky, 100 g mletých lieskových orechov, 1 celé vajce, 1 žĺtok, 2 PL olivového oleja, štvrť čajovej lyžičky soli, 1 PL nasekanej pažítky, 2 PL sezamových semienok, 1 PL nasekanej petržlenovej vňate (prípadne môžeme použiť iné bylinky ako oregano či provensálske korenie),

Postup: Z múky, orechov, oleja, jedného celého vajíčka, soli, byliniek a asi polovice pohára vody vypracujeme cesto. Dáme ho do misky, tú zabalíme do potravinovej fólie a dáme asi na pol hodiny do chladu.

Skryť Vypnúť reklamu

Odpočinuté cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 5 milimetrov a formičkami vykrojíme kolieska, prípadne ho môžeme len ostrôžkou pokrájame na štvorce alebo obdĺžniky. Koláčiky potrieme osoleným rozšľahaným žĺtkom, posypeme sezamom, alebo aj sušenými bylinkami a upečieme v rúre.

Bezlepkový brownies s mascarpone

Potrebujeme na cesto: 100 g horkej čokolády, 200 g trstinového cukru, 200 g mletých mandlí, 4 vajíčka, 70 ml mlieka, 1 ČL sódy bikarbóny, 2 PL kakaa

Na krém: 250 g mascarpone, 80 ml šľahčky, 80 g práškového cukru, čokoládové ozdoby na dotvorenie

Postup: Bielka oddelíme a žĺtky vymiešame s trstinovým cukrom. Pridáme mlieko, mleté mandle, sódu bikarbónu a kakao. Do cesta potom pridáme roztopenú čokoládu a tuhý sneh z bielkov. Ten už iba jemne zamiešame do cesta a môžeme ho vyliať na plech s papierom na pečenie. Dáme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme asi pol hodiny.

Skryť Vypnúť reklamu

Zatiaľ si dobre vymiešame mascarpone so šľahačkou a cukrom do tuhšej konzistencie, osviežime ju trochou citrónovej kôry a krém natrieme na vrch vychladnutého koláča už len ozdobíme.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 29 370
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 224
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 936
  4. Po Slovensku na motorke 6 595
  5. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 6 379
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 5 588
  7. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 5 450
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 323
  9. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 426
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 3 632
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Jaroslav Slašťan je šéf Zásahového tímu pre medveďa hnedého, odborník na správanie a etológiu tohto druhu.

Problémy s medveďmi si vyrábame sami.


18. jún
Slovenskí futbalisti po prehre v zápase Slovensko - Švédsko na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).

Záverečné zápasy v E-skupine sa hrajú v stredu.


Sportnet 5 h
Zdravotníctva.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 391-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 492 obetí.


a 3 ďalší 11 h
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel.

Európania sú skeptickejší a viac sa spoliehajú na seba.


Susi Dennisonová 15. jún

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop