Článok pokračuje pod video reklamou
Marinované stehná s „ružičkami“
Potrebujeme: kuracie stehná podľa počtu stravníkov, ak máme celé, lepšie je rozdeliť ich na horné a spodné, 250 ml bieleho jogurtu, 3 strúčiky cesnaku, mletú červenú papriku, kurkumu, rímsku rascu, soľ, mleté čierne korenie, rastlinný olej, 400 g malých zemiakov, 400 g ružičkového kelu
Postup: Najskôr si pripravíme marinádu. Zmiešame jogurt, koreniny a pretlačený cesnak a trochu to osolíme. Kožu na stehnách jemne narežeme, aby sa nám pod ňu lepšie dostala marináda, do ktorej ich naložíme a necháme aspoň hodinu odležať.
Zatiaľ si očistíme ružičkový kel, umyjeme ho, osušíme a väčšie kusy prekrojíme.
Zemiaky poriadne umyjeme aj so šupkou a prekrojíme ich na štvrtinky.
Plech s vyšším okrajom môžeme vystlať alobalom a poukladáme naň stehná, vysypeme zeleninu, všetko osolíme, okoreníme a dáme piecť do rúry. Ak sú zemiaky a kel maličké, nedávame ich k stehnám hneď od začiatku, ale pridáme ich v priebehu pečenia.
Hokkaido halušky
Potrebujeme: 400 g tekvice hokkaidó, 2 vajíčka, 250 g polohrubej múky, soľ. Na omáčku: 250 ml smotany, syr s modrou plesňou, 2 strúčiky cesnaku, slaninu a maslo a múku na výrobu francúzskeho masla
Postup: Hokaido očistíme, ošúpeme, zbavíme dužiny a nakrájame na kocky. Dáme ich do mixéra s trochou vody a rozmixujeme na kašu, ktorá by nemala byť veľmi hustá. Ďalej postupujeme ako pri klasických haluškách - pridáme vajíčka, soľ a prisypávame toľko múky, koľko si tekvica žiada, aby nám vzniklo primerane husté cesto.
Pomocou haluškára alebo lopárika hádžeme do vriacej osolenej vody halušky. Kto si netrúfa, môže cesto urobiť trochu hustejšie a vytvarovať z neho gnocchi a uvariť ich ako halušky.
Keď vyplávajú na povrch scedíme ich, môžeme ich aj trochu prepláchnuť vodou.
Podávame s opraženou slaninou a omáčkou zo smotany a syra, ktorú povaríme a vylepšíme ju kúskom francúzskeho masla. Pripravuje sa zmiešaním hladkej múky s klasickým maslom.
Pikantný kapustovo-jablkový šalát
Potrebujeme: asi 2 hrste bielej kyslej kapusty, trochu slnečnicového oleja, 2 PL nastrúhaného chrenu, 1 strúčik cesnaku, mleté čierne korenie, 2 jablká, jarnú cibuľku, med na vyrovnanie chutí, soľ, čili papričku
Postup: Kyslú kapustu necháme odkvapkať v sitku a potom hu prekrojíme na menšie časti.
Dáme ju do misky, pokvapkáme olejom a pridáme ostatné ingrediencie – nastrúhaný chren, pretlačený cesnak a napokon aj na jemné kúsky nakrájané jablká a na prúžky nasekanú cibuľku. Podľa chuti pridáme aj čili papričku a chuť šalátu vyvážime medom podľa chuti.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.