Korzár logo Korzár
Štvrtok, 12. december, 2019 | Meniny má Otília

Varíme s Korzárom: Bačovská polievka, jablkovo-karamelový cheesecake, teriyaki losos

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Bačovská polievka

Potrebujeme: 125 g bryndze, 125 g údeného syra, 1 kyslú smotanu, 5-6 zemiakov, menšiu cibuľu, soľ, mletú rascu, mleté korenie, mletú červenú papriku, maslo

Postup: Cibuľu si nakrájame najemno a orestujeme ju v hrnci na masle. Pridáme k nej nakrájané zemiaky, chvíľku ich opražíme a potom ich osolíme, okoreníme, posypeme mletou rascou aj červenou paprikou a napokon podlejeme vodou a varíme, kým nebudú mäkké.

Potom polievku rozmixujeme dohladka a pridáme k nej bryndzu, nastrúhaný údený syr a smotanu. Miešame, aby sa nám syr aj bryndza dobre roztopili, necháme prevrieť a môžeme servírovať napríklad s opraženou slaninou alebo chlebovými krutónmi.

Teriyaki losos

Potrebujeme: filety z lososa, soľ, 5 PL sójovej omáčky, 2 PL ryžového vína, 2 PL cukru, 1 ČL medu, mletú červenú papriku, sezamové semienka

Postup: Začneme prípravou marinády. Do kastróla dáme sójovú omáčku, ryžové víno, cukor, med aj mletú papriku, necháme zovrieť a varíme asi 5 minút. Potom nálev necháme vychladnúť a naložíme do neho očistené filety lososa.

Zatiaľ si na suchej panvici opražíme sezamové semienka a odstavíme ich.

Naloženého lososa vyberieme z marinády, osolíme, okoreníme a na masle s trochou oleja ho opečieme. Stačí, keď rybu budeme piecť na koži, pekne sa prepečie a nebude suchá. Keď ju vyberieme, posypeme ju opraženým sezamom a do panvice môžeme dať ešte trochu marinády povariť ju, aby sa zredukovala a použijeme ju na preliatie lososa.

Jablkový cheesecake so slaným karamelom

Potrebujeme: 200 g maslových sušienok, 30 g masla, 400 g krémového syra, 1 kyslú pochúťkovú smotanu, 2 vajíčka, 1 ČL mletej škorice, 100g trstinového cukru, 120 g kryštálového cukru, 50 ml vody, 50 ml šľahačkovej smotany, pol lyžičky hrubozrnnej morskej soli, 2 jablká

Postup: Keksy rozdrvíme a zmiešam s roztopeným maslom. Natlačíme ich do okrúhlej formy, môžeme ich zaťažiť a dáme do chladničky.

Krémový syr zmiešame s kyslou smotanou, vajíčkami, trstinovým cukrom a mletou škoricou. Krém dobre rozmixujeme a vylejeme na sušienky. Koláč dáme piecť do rúry pri teplote 160 stupňov.

Počas pečenia koláčom priebežne potrasieme. Po upečení ho necháme vychladnúť, pokojne ho môžeme nechať aj cez noc v chladničke.

Pripravíme si karamel. Do hrnca nasypeme cukor, zalejeme ho vodou, ale nemiešame, len ho na miernom plameni necháme rozpustiť. Keď cukor zhnedne, pridáme šľahačkovú smotanu a spolu ich vymiešame dohladka. Do karamelu pridáme na malé kocky nakrájané jablká aj soľ a povaríme asi 10 minút. Necháme trochu ochladnúť a nalejeme na pripravený koláč.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka
  2. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  4. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  5. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  6. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  7. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť?
  8. Nákup darčekov môže byť tento týždeň výhodnejší
  9. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny
  10. 7 tipov, ako zariadiť malú kuchyňu
  1. Slovenské Vianoce kedysi a dnes
  2. Chlebodarca zmenil život siedmim rodinám
  3. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  4. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  5. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  6. Slovenská sporiteľňa pomôže svojim klientom zo zničenej bytovky
  7. Vianočné trhy na zámku Schloss Hof „na skok“ od Bratislavy
  8. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  9. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  10. ŠKODA AUTO Slovensko vysadila v Petržalke stromovú alej
  1. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú? 28 887
  2. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť? 25 721
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky 18 197
  4. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 14 927
  5. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny 14 006
  6. Aké proteíny sú najzdravšie? Našli sme odpoveď 10 707
  7. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov 9 631
  8. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 8 695
  9. Ťažko uveriť, že aj takto kvalitne sa dá študovať na Slovensku 8 427
  10. Agadir je úplne iný ako zvyšok Maroka 8 247

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Tipy na dnes - piatok 13. decembra

Naše tipy na zaujímavé kultúrne, spoločenské a športové podujatia.

Predstavenie Klimaktérium a čo.

Šéf futbalu na východe Slovenska má dve želania pre rok 2020

Havrilla má najradšej, keď sa hrá. Počas prestávky je najviac roboty.

Predseda VsFZ Richard Havrilla (vľavo) zbilancoval končiaci sa kalendárny rok.

Cyklista zomrel po náraze do pootvorených dverí auta, ktoré cúvalo

Vodič dostal peňažný trest a môže ďalej šoférovať.

Auto chcelo zacúvať, cyklista si to zrejme nevšimol.
Správa hlavného kontrolóra Pavla Galla odhalila závažné pochybenia na súkromnej škole, ktorú dotuje mesto a kraj.

Hlavné správy zo Sme.sk

Slosiarik z Focusu: Drucker je prijateľný aj pre časť sklamaných voličov Smeru

Kollár je akoby jazýčkom na váhach, vraví sociológ.

Šéf agentúry Focus Martin Slosiarik.
Radosť hráčov Slovana po strelení gólu - ilustračná fotografia.
KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Decembrový prieskum je skúpejší na dobré správy než v minulosti

Prognózovať iné ako pat je neprirodzené.

Komentátor SME Peter Schutz.
Igor Matovič.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop