Šošovicové lievance so špenátom
Potrebujeme: 2 šálky červenej šošovice, hrsť špenátových listov, 2 strúčiky cesnaku, 2 PL hladkej múky, štipku kurkumy, soľ, mleté čierne korenie, mletú rascu
Postup: Šošovicu umyjeme a , dáme do hrnca, zalejeme vodou a varíme asi 15 – 20 minút. Zlejeme. Všetky suroviny okrem špenátu dáme do mixéra a rozmixujeme na hladkú, polotekutú hmotu. Ak je príliš hustá, pridáme ešte trochu vody. Špenátové listy nakrájame na tenké prúžky a jemne vmiešame do cesta. Opekáme ako lievance, asi dve minúty z každej strany. Môžeme podávať ako hlavné jedlo s jogurtom či dipom, alebo ako prílohu k zelenine.
Paradajková polievka s cícerom
Potrebujeme: plechovku sterilizovaných paradajok, plechovku sterilizovaného cíceru, 2 mrkvy, maslo, 1 šalotku, strúčik cesnaku, zeleninový vývar, soľ, mleté čierne korenie, trochu cukru podľa chuti
Postup: V hrnci zohrejeme trochu masla a orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú šalotku a na drobné rezance nakrájanú mrkvu. Pridáme nasekaný cesnak a napokon aj sterilizované paradajky a koreniny. Všetko zalejeme vývarom a na miernom ohni chvíľku povaríme. Potom polievku rozmixujeme a podľa potreby dochutíme. Na záver pridáme cícer, všetko ešte asi 10 minút povaríme a podávame.
Hubový šalát
Potrebujeme: 300 g húb – môžu to byť mrazené lesné huby, hliva, šampiňóny, 200 g krúp, 1 cibuľu, pol hlávky cesnaku, 1 cviklu, maslo, bazalku, majoránku, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Krúpy si uvaríme vo vode do polomäkka, potom ich scedíme a na chvíľu odložíme. Cviklu zabalíme do alobalu, dáme na plech a dáme ju piecť do rúry.
Zatiaľ si cesnak nakrájame na plátky a tie opečieme na oleji, pričom dávame dobrý pozor, aby sa nespálili. Odložíme ich na papierovú utierku.
V cesnakovom výpeku opečieme nakrájanú cibuľu, pridáme k nej na menšie kúsky nakrájané huby a potom k nim pridáme aj uvarené krúpy. Ochutíme ich soľou aj korením a potom ich vysypeme do šalátovej misy.
Pečenú cviklu ošúpeme, nakrájame na prúžky a pridáme k hubovej zmesi rovnako ako plátky opečeného cesnaku. Všetko spolu premiešame, dochutíme a servírujeme.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.