Korzár logo Korzár
Štvrtok, 12. december, 2019 | Meniny má Otília

Varíme s Korzárom: Tekvicovo-šošovicová polievka, králik na víne, mandľový koláč

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Tekvicovo-šošovicová polievka

Potrebujeme: 1 maslovú tekvicu, 300 g červenej šošovice, 4 strúčiky cesnaku, štipku tymianu, mletú rascu, olivový olej, 1 červenú cibuľu, zeleninový vývar, mleté čierne korenie, petržlenovú vňať, soľ

Postup: Tekvicu umyjeme, očistíme, zbavíme jadierok a nakrájame na kocky. Poukladáme ich na plech, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme, posypeme tymianom a dáme piecť do vyhriatej rúry asi na 20 minút.

Zatiaľ si v hrnci zohrejeme olej a opečieme na ňom najemno nakrájanú cibuľu. Potom k nej pridáme upečenú tekvicu, pretlačený cesnak a napokon aj prebratú a umytú šošovicu. Posypeme mletou rascou a zalejeme takým množstvom vývaru, aby hladina siahala asi 1 cm nad zeleninu. Varíme približne 10 minút, potom podľa potreby dochutíme a podávame.

Chuť polievky môžeme na záver vylepšiť aj pridaním kokosového mlieka.

Článok pokračuje pod video reklamou

Králik na víne

Potrebujeme: 1 králika, 400 ml bieleho vína, 2 strúčiky cesnaku, tymian, rozmarín, 3 jablká, 2 cibule, 150 g slaniny, 150 g sušených sliviek, kurací vývar

Postup: Králika naporcujeme umyjeme, očistíme a zalejeme ho marinádou vymiešanou z vína, cesnaku a byliniek. Necháme ho takto naloženého niekoľko hodín, pokojne aj počas noci. Na druhý deň ho necháme odkvapkať. Umyté jablká nakrájame na kocky a cibuľku na osminky. V pekáči orestujeme slaninu a rýchlo na nej opečieme králika. Pridáme cibuľu aj jabĺká, všetko osolíme, zalejeme vývarom aj marinádou, zakryjeme a dáme do rúry zohriatej na 180 stupňov asi na 45 minút. Potom mäso odkryjeme, pridáme slivky bez kôstok a ešte dáme na pár minút do rúry.

Mandľový bezlepkový koláč

Potrebujeme: 300 g mletých mandlí, 150 g hnedého cukru, 100 ml acidofilného mlieka, 4 vajíčka, 1 prášok do pečiva, 2 PL celého maku, 1 citrón, soľ.

Na krém: 250 g mascarpone, 180 g kyslej smotany, 4 PL medu, šťavu z jedného citróna

Postup: Vajíčka si rozdelíme na žĺtky a bielka. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vymiešame s cukrom do peny, Pridáme k nim acidofilné mlieko, šťavu z jedného citróna, nastrúhame trochu kôry a napokon vsypeme mleté mandle zmiešané s práškom do pečiva a makom.

Do cesta jemne zapracujeme bielkový sneh a vylejeme do na vymastený a múkou vysypaný plech. Upečieme ho vo vyhriatej rúre.

Mascarpone vyšľaháme s kyslou smotanou, medom, citrónovou šťavou a kôrou. Krém natrieme na upečený a vychladnutý koláč, môžeme ho ozdobiť trochou celého maku alebo nastrúhanou citrónovou kôrou a dáme ho poriadne vychladiť.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka
  2. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  4. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  5. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  6. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  7. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť?
  8. Nákup darčekov môže byť tento týždeň výhodnejší
  9. 7 tipov, ako zariadiť malú kuchyňu
  10. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny
  1. Slovenské Vianoce kedysi a dnes
  2. Chlebodarca zmenil život siedmim rodinám
  3. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  4. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  5. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  6. Slovenská sporiteľňa pomôže svojim klientom zo zničenej bytovky
  7. Vianočné trhy na zámku Schloss Hof „na skok“ od Bratislavy
  8. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  9. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  10. ŠKODA AUTO Slovensko vysadila v Petržalke stromovú alej
  1. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú? 28 876
  2. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť? 25 715
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky 18 113
  4. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 14 924
  5. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny 14 001
  6. Aké proteíny sú najzdravšie? Našli sme odpoveď 10 711
  7. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov 9 635
  8. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 8 695
  9. Ťažko uveriť, že aj takto kvalitne sa dá študovať na Slovensku 8 426
  10. Agadir je úplne iný ako zvyšok Maroka 8 248

Téma: Recepty z Korzára


Článok je zaradený aj do ďalších tém Jedlo

Neprehliadnite tiež

Tipy na dnes - piatok 13. decembra

Naše tipy na zaujímavé kultúrne, spoločenské a športové podujatia.

Predstavenie Klimaktérium a čo.

Šéf futbalu na východe Slovenska má dve želania pre rok 2020

Havrilla má najradšej, keď sa hrá. Počas prestávky je najviac roboty.

Predseda VsFZ Richard Havrilla (vľavo) zbilancoval končiaci sa kalendárny rok.

Cyklista zomrel po náraze do pootvorených dverí auta, ktoré cúvalo

Vodič dostal peňažný trest a môže ďalej šoférovať.

Auto chcelo zacúvať, cyklista si to zrejme nevšimol.
Správa hlavného kontrolóra Pavla Galla odhalila závažné pochybenia na súkromnej škole, ktorú dotuje mesto a kraj.

Hlavné správy zo Sme.sk

Slosiarik z Focusu: Drucker je prijateľný aj pre časť sklamaných voličov Smeru

Kollár je akoby jazýčkom na váhach, vraví sociológ.

Šéf agentúry Focus Martin Slosiarik.
Radosť hráčov Slovana po strelení gólu - ilustračná fotografia.
KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Decembrový prieskum je skúpejší na dobré správy než v minulosti

Prognózovať iné ako pat je neprirodzené.

Komentátor SME Peter Schutz.
Igor Matovič.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop