Korzár logo Korzár
Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Tekvicovo-šošovicová polievka, králik na víne, mandľový koláč

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Tekvicovo-šošovicová polievka

Potrebujeme: 1 maslovú tekvicu, 300 g červenej šošovice, 4 strúčiky cesnaku, štipku tymianu, mletú rascu, olivový olej, 1 červenú cibuľu, zeleninový vývar, mleté čierne korenie, petržlenovú vňať, soľ

Postup: Tekvicu umyjeme, očistíme, zbavíme jadierok a nakrájame na kocky. Poukladáme ich na plech, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme, posypeme tymianom a dáme piecť do vyhriatej rúry asi na 20 minút.

Zatiaľ si v hrnci zohrejeme olej a opečieme na ňom najemno nakrájanú cibuľu. Potom k nej pridáme upečenú tekvicu, pretlačený cesnak a napokon aj prebratú a umytú šošovicu. Posypeme mletou rascou a zalejeme takým množstvom vývaru, aby hladina siahala asi 1 cm nad zeleninu. Varíme približne 10 minút, potom podľa potreby dochutíme a podávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Chuť polievky môžeme na záver vylepšiť aj pridaním kokosového mlieka.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Králik na víne

Potrebujeme: 1 králika, 400 ml bieleho vína, 2 strúčiky cesnaku, tymian, rozmarín, 3 jablká, 2 cibule, 150 g slaniny, 150 g sušených sliviek, kurací vývar

Postup: Králika naporcujeme umyjeme, očistíme a zalejeme ho marinádou vymiešanou z vína, cesnaku a byliniek. Necháme ho takto naloženého niekoľko hodín, pokojne aj počas noci. Na druhý deň ho necháme odkvapkať. Umyté jablká nakrájame na kocky a cibuľku na osminky. V pekáči orestujeme slaninu a rýchlo na nej opečieme králika. Pridáme cibuľu aj jabĺká, všetko osolíme, zalejeme vývarom aj marinádou, zakryjeme a dáme do rúry zohriatej na 180 stupňov asi na 45 minút. Potom mäso odkryjeme, pridáme slivky bez kôstok a ešte dáme na pár minút do rúry.

Skryť Vypnúť reklamu

Mandľový bezlepkový koláč

Potrebujeme: 300 g mletých mandlí, 150 g hnedého cukru, 100 ml acidofilného mlieka, 4 vajíčka, 1 prášok do pečiva, 2 PL celého maku, 1 citrón, soľ.

Na krém: 250 g mascarpone, 180 g kyslej smotany, 4 PL medu, šťavu z jedného citróna

Postup: Vajíčka si rozdelíme na žĺtky a bielka. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vymiešame s cukrom do peny, Pridáme k nim acidofilné mlieko, šťavu z jedného citróna, nastrúhame trochu kôry a napokon vsypeme mleté mandle zmiešané s práškom do pečiva a makom.

Do cesta jemne zapracujeme bielkový sneh a vylejeme do na vymastený a múkou vysypaný plech. Upečieme ho vo vyhriatej rúre.

Mascarpone vyšľaháme s kyslou smotanou, medom, citrónovou šťavou a kôrou. Krém natrieme na upečený a vychladnutý koláč, môžeme ho ozdobiť trochou celého maku alebo nastrúhanou citrónovou kôrou a dáme ho poriadne vychladiť.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 29 384
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 228
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 941
  4. Po Slovensku na motorke 6 596
  5. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 6 405
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 5 569
  7. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 5 404
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 323
  9. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 429
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 3 610
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Jaroslav Slašťan je šéf Zásahového tímu pre medveďa hnedého, odborník na správanie a etológiu tohto druhu.

Problémy s medveďmi si vyrábame sami.


18. jún
Slovenskí futbalisti po prehre v zápase Slovensko - Švédsko na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).

Záverečné zápasy v E-skupine sa hrajú v stredu.


Sportnet 5 h
Zdravotníctva.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 391-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 492 obetí.


a 3 ďalší 11 h
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel.

Európania sú skeptickejší a viac sa spoliehajú na seba.


Susi Dennisonová 15. jún

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop