Korzár logo Korzár
Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom pirohy: Zo zemiakového cesta s bryndzou, hubové, tvarohové perky

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

(Zdroj: archív)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Bryndzové pirohy zo zemiakového cesta

Potrebujeme: 1 kg zemiakov, cca 350 g hrubej múky (ak budú zemiaky vodnatejšie, môžu si žiadať viac múky), údenú slaninu, kyslú smotanu, soľ. Na plnku: 200 g zemiakov, 200 g bryndze, pažítku, soľ

Postup: Všetky zemiaky uvaríme v šupke a dáme vychladnúť, potom ich nastrúhame najemno alebo pretlačíme. Z celkového množstva odoberieme zemiaky určené na plnku a dáme ich do misky. Pridáme k nim bryndzu, soľ aj nasekanú pažítku a vymiešame.

K ostatným zemiakom pridáme múku aj soľ a vypracujeme cesto, ktoré hneď rozvaľkáme a potom z neho vykrojíme kolieska alebo štvorčeky, na ktoré rozdelíme plnku.

Skryť Vypnúť reklamu

Preložíme ich, poriadne uzatvoríme a uvaríme v osolenej vode. Keď zovrie voda, po jednom do nej dáme pirohy a keď vyplávajú na hladinu, vyberieme ich deravou naberačkou.

Zatiaľ si vyškvaríme slaninu a polejeme ňou hotové pirohy.

Hubové pirohy

Potrebujeme: 500 g polohrubej múky, 1 vajíčko, 3 zemiaky, bravčovú masť, soľ, 1 cibuľu, 300 g sušených lesných húb (prípadne môžu byť šampiňóny), slaninu, mletú rascu, čierne mleté korenie,

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Potom ich postrúhame, pridáme múku, vajíčko, lyžičky masti a soli vypracujeme polotuhé cesto. Vodu pridávame len v prípade, že bude príliš tvrdé.

Huby nakrájame na drobno opláchneme a necháme v sitku odkvapkať. Na panvici opražíme nakrájanú slaninu, potom k nej pridáme cibuľu a napokon aj huby. Všetko dobre osolíme a okoreníme a chvíľu restujeme.

Skryť Vypnúť reklamu

Cesto rozvaľkáme, nakrájame na štvorce alebo vykrojíme kolieska a naplníme hubovou zmesou. Pomocou vidličky ich dobre zatlačíme a uvaríme v osolenej vode. Keď už plávajú na hladine, môžu ísť z vody von do misky a podávame poliate opraženou slaninou.

Sladké perky z tvarohového cesta

Potrebujeme: 250gr hrudkovitého tvarohu, 3 PL detskej krupice, 1 vajce, 1 PL strúhanky, štipku soli, obľúbený lekvár, práškový cukor (pri zdravšej verzii môžeme použiť hnedý cukor)

Postup: Všetky suroviny spolu spracujeme na vláčne cesto. V prípade, že bude príliš mäkké a nebude dobre držať tvar, pridáme krupicu.

Cesto vyvaľkáme na plát a nakrájame ho na pravidelné štvorce. Do prostriedku každého dáme lekvár, prehneme a po krajoch pritlačíme vidličkou. Uvaríme v osolenej vode.

Skryť Vypnúť reklamu

Kým sa varia dáme do misky lyžicu masla a 3 lyžice cukru. Uvarené pirohy vyberáme priamo do misky a prípadne ich môžeme podávať aj s opraženou strúhankou.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 29 411
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 235
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 949
  4. Po Slovensku na motorke 6 606
  5. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 6 446
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 5 544
  7. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 5 350
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 323
  9. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 441
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 3 590
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Slovenskí futbalisti po prehre v zápase Slovensko - Švédsko na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).

Záverečné zápasy v E-skupine sa hrajú v stredu.


Sportnet 5 h
Jaroslav Slašťan je šéf Zásahového tímu pre medveďa hnedého, odborník na správanie a etológiu tohto druhu.

Problémy s medveďmi si vyrábame sami.


18. jún
Ilustračné foto.

Ventilátor treba správne nastaviť.


31. júl
Zdravotníctva.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 391-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 492 obetí.


a 3 ďalší 12 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop