Článok pokračuje pod video reklamou
Bryndzové pirohy zo zemiakového cesta
Potrebujeme: 1 kg zemiakov, cca 350 g hrubej múky (ak budú zemiaky vodnatejšie, môžu si žiadať viac múky), údenú slaninu, kyslú smotanu, soľ. Na plnku: 200 g zemiakov, 200 g bryndze, pažítku, soľ
Postup: Všetky zemiaky uvaríme v šupke a dáme vychladnúť, potom ich nastrúhame najemno alebo pretlačíme. Z celkového množstva odoberieme zemiaky určené na plnku a dáme ich do misky. Pridáme k nim bryndzu, soľ aj nasekanú pažítku a vymiešame.
K ostatným zemiakom pridáme múku aj soľ a vypracujeme cesto, ktoré hneď rozvaľkáme a potom z neho vykrojíme kolieska alebo štvorčeky, na ktoré rozdelíme plnku.
Preložíme ich, poriadne uzatvoríme a uvaríme v osolenej vode. Keď zovrie voda, po jednom do nej dáme pirohy a keď vyplávajú na hladinu, vyberieme ich deravou naberačkou.
Zatiaľ si vyškvaríme slaninu a polejeme ňou hotové pirohy.
Hubové pirohy
Potrebujeme: 500 g polohrubej múky, 1 vajíčko, 3 zemiaky, bravčovú masť, soľ, 1 cibuľu, 300 g sušených lesných húb (prípadne môžu byť šampiňóny), slaninu, mletú rascu, čierne mleté korenie,
Postup: Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Potom ich postrúhame, pridáme múku, vajíčko, lyžičky masti a soli vypracujeme polotuhé cesto. Vodu pridávame len v prípade, že bude príliš tvrdé.
Huby nakrájame na drobno opláchneme a necháme v sitku odkvapkať. Na panvici opražíme nakrájanú slaninu, potom k nej pridáme cibuľu a napokon aj huby. Všetko dobre osolíme a okoreníme a chvíľu restujeme.
Cesto rozvaľkáme, nakrájame na štvorce alebo vykrojíme kolieska a naplníme hubovou zmesou. Pomocou vidličky ich dobre zatlačíme a uvaríme v osolenej vode. Keď už plávajú na hladine, môžu ísť z vody von do misky a podávame poliate opraženou slaninou.
Sladké perky z tvarohového cesta
Potrebujeme: 250gr hrudkovitého tvarohu, 3 PL detskej krupice, 1 vajce, 1 PL strúhanky, štipku soli, obľúbený lekvár, práškový cukor (pri zdravšej verzii môžeme použiť hnedý cukor)
Postup: Všetky suroviny spolu spracujeme na vláčne cesto. V prípade, že bude príliš mäkké a nebude dobre držať tvar, pridáme krupicu.
Cesto vyvaľkáme na plát a nakrájame ho na pravidelné štvorce. Do prostriedku každého dáme lekvár, prehneme a po krajoch pritlačíme vidličkou. Uvaríme v osolenej vode.
Kým sa varia dáme do misky lyžicu masla a 3 lyžice cukru. Uvarené pirohy vyberáme priamo do misky a prípadne ich môžeme podávať aj s opraženou strúhankou.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.