Článok pokračuje pod video reklamou
Plnené bataty
Potrebujeme: niekoľko batatov, 1 cibuľu, olej, maslo, slaninu, mleté mäso, syr na strúhanie, napríklad čedar, soľ, mleté čierne korenie, cesnak, petržlenovú vňať
Postup: Bataty aj so šupkou umyjeme, poprepichujeme ich vidličkou, potrieme olejom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov asi na pol hodiny.
Zatiaľ si na troche oleja opečieme nakrájanú slaninu a potom k nej pridáme najemno nasekanú cibuľu a napokon aj mleté mäso.
Pridáme k nemu pretlačený cesnak, soľ, korenie a petržlenovú vňať a podusíme.
Vychladnuté bataty prekrojíme, vydlabeme vnútro a osolíme ho. Kúsky vydlabaných zemiakov si zatiaľ odložíme bokom.
Pripravené zemiaky naplníme mäsovou zmesou, posypeme strúhaným syrom a poukladáme na plech. Okolo môžeme dať aj kúsky batátov, ktoré pokvapkáme olejom a osolíme. Dáme do rúry zapiecť.
Batatový šalát s fazuľou
Potrebujeme: asi 5-6 batatov, uvarenú alebo sterilizovanú fazuľu, sterilizovanú kukuricu aj hrášok, lyžicu horčice, lyžicu kečupu, sójovú omáčku, citrónovú šťavu, med, soľ, mleté čierne korenie, bazalku
Postup: Sladké zemiaky umyjeme, trošku ich popicháme a dáme asi na hodinu piecť do rúry. Ak sú bataty menšie, doba pečenia bude kratšia.
Po vybratí z rúry ich necháme trochu vychladnúť, potom ich ošúpeme, nakrájame na kocky a dáme do misy.
Pridáme k nim fazuľu, hrášok aj kukuricu a zalejeme dressingom, ktorý nám vznikne zmiešaním horčice, sójovej omáčky, citrónovej šťavy, kečupu aj medu.
Šalát dochutíme soľou a korením a na záver posypeme nasekanou bazalkou.
Zapekané bataty s kapustou
Potrebujeme: 3 väčšie sladké zemiaky, 200 g kyslej kapusty, 4 vajíčka, soľ, mleté čierne korenie, majoránku, štipku čili, kurkumu, maslo
Postup: Bataty očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Dáme ich do misky a pridáme k nim vyžmýkanú kyslú kapustu. Zmes osolíme, okoreníme, pridáme trochu kurkumy aj čili a štedro posypeme majoránkou.
Dobre premiešame a dáme do zapekacej misy potretej maslom. V hrnčeku rozšľaháme vajíčka, ktoré tiež osolíme a okoreníme a rovnomerne ich vylejeme na zemiaky.
Dáme piecť do rúry asi na pol hodiny.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.