Korzár logo Korzár
Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Srnčie s višňovou omáčkou, diviačie ragú, chrumkavý jelení chrbát

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Marinované srnčie stehno s višňovou omáčkou

Potrebujeme: 1 kg srnčieho stehna bez kosti, 1 cibuľu, 2 mrkvy, menšiu hrsť sušených lesných húb, olej, celé čierne korenie, soľ, slaninu.

Na marinádu: 1 cibuľu, 1 mrkvu, 1 menší kus zeleru, olej, bobkový list, tymian, mleté čierne korenie, 1 lyžičku mletého koriandru, 2 dl červeného vína

Na višňovú omáčku: ¼ l višňový kompót, 2 PL ríbezľového džemu, mleté čierne korenie, 1 lyžičku vínneho octu

Postup: Začneme prípravou marinády. Cibuľu, mrkvu a zeler nakrájame na plátky a osmažíme ich na oleji. Pridáme korenie, víno a všetko spolu podusíme asi 15 minút. Potom marinádu vychladíme. Namočíme si sušené huby.

Skryť Vypnúť reklamu

Stehno odblaníme, umyjeme, osušíme, celé ho dáme do hlbšej misy a zalejeme studenou marinádou. Takto ho necháme naložené pokojne aj dva dni, pričom ho pravidelne otáčame.

Pred samotnou prípravou mäso vyberieme z marinády, osušíme ho a zo všetkých strán ho opečieme na panvici na troche horúceho oleja. Potom ho preložíme do menšieho, no dostatočne hlbokého hrnca.

Do výpeku pridáme trochu oleja a orestujeme na ňom najemno nasekanú cibuľu a na kolieska nakrájané mrkvy. Pridáme precedenú marinádu, namočené huby, korenie, soľ, trochu vody a napokon aj mäso, ktoré prikryjeme plátkami slaniny.

Dusíme ho pomaly pod pokrievkou a priebežne ho podlievame vodou kým nezmäkne. Zatiaľ si v hrnci rozvaríme všetky suroviny na višňovú omáčku do primeranej konzistencie.

Skryť Vypnúť reklamu

Mäkké mäso vyberieme, nakrájame na plátky a uložíme na teplé miesto. Šťavu precedíme a zeleninu prelisujeme. V hrnci zmiešame šťavu z mäsa s višňovou omáčkou, vrátime späť mäso a ešte chvíľu všetko necháme prevrieť, nech sa chute prepoja.

Diviačie ragú

Potrebujeme: 1,5 kg mäsa z diviaka, 150 g prerastanej údenej slaniny, 4 cibule, hlávku cesnaku, 150 g šampiňónov, 4 väčšie mrkvy, 100 g brusníc (mrazené alebo nakladané), čili korenie, trochu 5 PL hladkej múky, malinový lekvár, 60 g masla, 1,5 l červeného vína, 1 čierne pivo, kúsok zeleru, 2 bobkové listy, 1 ČL celého nového korenia, mleté čierne korenie, soľ

Postup: Mäso nakrájame na väčšie kusy a necháme marinovať vo víne minimálne 48 hodín.

Slaninu pokrájame na rezance, vyškvaríme a upražíme na nej nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak. Zalejeme pivom a necháme dusiť. Pridáme mäso, koreniny a chvíľu ho restujeme.

Skryť Vypnúť reklamu

Potom ho zalejeme časťou marinády, tak aby bolo ponorené a dusíme prikryté asi tri hodiny. Na posledných 20 minút pridáme na väčšie kusy nakrájanú mrkvu a zeler. Všetku šťavu z mäsa zlejeme, pridáme zvyšnú marinádu a čiastočne zredukujeme jej objem varom.

Na masle urobíme svetlú zápražku a pridáme do omáčky. Pridáme na oleji osmažené huby, mrazené brusnice a dochutíme malinovým lekvárom, korením a soľou. Mäso vrátime do omáčky a prehrejeme ho.

Chrumkavý jelení chrbát

Potrebujeme: cca kilový jelení chrbát, korenie na divinu, 10 najemno posekaných borievok, 2 plátky tučnej slaniny, olej, 2 cibule, 350 ml suchého červeného vína, 125 ml zeleninového bujónu, 1 vajce, 125 g strúhanky, 2 kávové lyžičky cukru, 2 kávové lyžičky mäkkého masla, trochu mletého klinčeka, 40 ml červeného vína, 2 kávové lyžičky koňaku, 250 ml suchého červeného vína, kôru z ½ citróna, citrónovú šťavu, soľ, čierne korenie, 2 PL smotany

Postup: Rúru predhrejeme na 250 °C. Jelení chrbát potrieme korením, borievkami a obložíme plátkami slaniny. V pekáči zohrejeme olej a chrbát doň vložíme slaninou nahor. Cibuľu ošúpeme, nahrubo posekáme a pridáme k mäsu. Dáme do predhriatej rúry a pečieme pri 220 °C. Po 20 minútach prilejeme 100 ml vína a bujónu, znížime teplotu na 175 °C a pečieme ešte asi 30 minút.

Zmiešame strúhanku, vajce, cukor, maslo, klinček, 3 polievkové lyžice červeného vína a koňak. Plátky slaniny z mäsa odložíme a zapneme gril alebo rúru. Pečienku nahrubo potrieme ¾ vymiešanej zmesi a asi 10 minút grilujeme dohneda. Vyberieme a odložíme do tepla. Do omáčky pridáme zvyšné víno, korenie, strúhanku a citrónovú kôru a varíme do zhustnutia. Primiešame citrónovú šťavu, osolíme, ochutíme čiernym korením a zjemníme smotanou.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  3. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 29 355
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 213
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 930
  4. Po Slovensku na motorke 6 591
  5. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 6 355
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 5 605
  7. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 5 497
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 323
  9. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 418
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 3 645
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Jaroslav Slašťan je šéf Zásahového tímu pre medveďa hnedého, odborník na správanie a etológiu tohto druhu.

Problémy s medveďmi si vyrábame sami.


18. jún
Slovenskí futbalisti po prehre v zápase Slovensko - Švédsko na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).

Záverečné zápasy v E-skupine sa hrajú v stredu.


Sportnet 5 h
Zdravotníctva.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 391-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 492 obetí.


a 3 ďalší 11 h
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel.

Európania sú skeptickejší a viac sa spoliehajú na seba.


Susi Dennisonová 15. jún

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop