Korzár logo Korzár
Štvrtok, 12. december, 2019 | Meniny má Otília

Varíme s Korzárom: Srnčie s višňovou omáčkou, diviačie ragú, chrumkavý jelení chrbát

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Marinované srnčie stehno s višňovou omáčkou

Potrebujeme: 1 kg srnčieho stehna bez kosti, 1 cibuľu, 2 mrkvy, menšiu hrsť sušených lesných húb, olej, celé čierne korenie, soľ, slaninu.

Na marinádu: 1 cibuľu, 1 mrkvu, 1 menší kus zeleru, olej, bobkový list, tymian, mleté čierne korenie, 1 lyžičku mletého koriandru, 2 dl červeného vína

Na višňovú omáčku: ¼ l višňový kompót, 2 PL ríbezľového džemu, mleté čierne korenie, 1 lyžičku vínneho octu

Postup: Začneme prípravou marinády. Cibuľu, mrkvu a zeler nakrájame na plátky a osmažíme ich na oleji. Pridáme korenie, víno a všetko spolu podusíme asi 15 minút. Potom marinádu vychladíme. Namočíme si sušené huby.

Stehno odblaníme, umyjeme, osušíme, celé ho dáme do hlbšej misy a zalejeme studenou marinádou. Takto ho necháme naložené pokojne aj dva dni, pričom ho pravidelne otáčame.

Pred samotnou prípravou mäso vyberieme z marinády, osušíme ho a zo všetkých strán ho opečieme na panvici na troche horúceho oleja. Potom ho preložíme do menšieho, no dostatočne hlbokého hrnca.

Do výpeku pridáme trochu oleja a orestujeme na ňom najemno nasekanú cibuľu a na kolieska nakrájané mrkvy. Pridáme precedenú marinádu, namočené huby, korenie, soľ, trochu vody a napokon aj mäso, ktoré prikryjeme plátkami slaniny.

Dusíme ho pomaly pod pokrievkou a priebežne ho podlievame vodou kým nezmäkne. Zatiaľ si v hrnci rozvaríme všetky suroviny na višňovú omáčku do primeranej konzistencie.

Mäkké mäso vyberieme, nakrájame na plátky a uložíme na teplé miesto. Šťavu precedíme a zeleninu prelisujeme. V hrnci zmiešame šťavu z mäsa s višňovou omáčkou, vrátime späť mäso a ešte chvíľu všetko necháme prevrieť, nech sa chute prepoja.

Diviačie ragú

Potrebujeme: 1,5 kg mäsa z diviaka, 150 g prerastanej údenej slaniny, 4 cibule, hlávku cesnaku, 150 g šampiňónov, 4 väčšie mrkvy, 100 g brusníc (mrazené alebo nakladané), čili korenie, trochu 5 PL hladkej múky, malinový lekvár, 60 g masla, 1,5 l červeného vína, 1 čierne pivo, kúsok zeleru, 2 bobkové listy, 1 ČL celého nového korenia, mleté čierne korenie, soľ

Postup: Mäso nakrájame na väčšie kusy a necháme marinovať vo víne minimálne 48 hodín.

Slaninu pokrájame na rezance, vyškvaríme a upražíme na nej nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak. Zalejeme pivom a necháme dusiť. Pridáme mäso, koreniny a chvíľu ho restujeme.

Potom ho zalejeme časťou marinády, tak aby bolo ponorené a dusíme prikryté asi tri hodiny. Na posledných 20 minút pridáme na väčšie kusy nakrájanú mrkvu a zeler. Všetku šťavu z mäsa zlejeme, pridáme zvyšnú marinádu a čiastočne zredukujeme jej objem varom.

Na masle urobíme svetlú zápražku a pridáme do omáčky. Pridáme na oleji osmažené huby, mrazené brusnice a dochutíme malinovým lekvárom, korením a soľou. Mäso vrátime do omáčky a prehrejeme ho.

Chrumkavý jelení chrbát

Potrebujeme: cca kilový jelení chrbát, korenie na divinu, 10 najemno posekaných borievok, 2 plátky tučnej slaniny, olej, 2 cibule, 350 ml suchého červeného vína, 125 ml zeleninového bujónu, 1 vajce, 125 g strúhanky, 2 kávové lyžičky cukru, 2 kávové lyžičky mäkkého masla, trochu mletého klinčeka, 40 ml červeného vína, 2 kávové lyžičky koňaku, 250 ml suchého červeného vína, kôru z ½ citróna, citrónovú šťavu, soľ, čierne korenie, 2 PL smotany

Postup: Rúru predhrejeme na 250 °C. Jelení chrbát potrieme korením, borievkami a obložíme plátkami slaniny. V pekáči zohrejeme olej a chrbát doň vložíme slaninou nahor. Cibuľu ošúpeme, nahrubo posekáme a pridáme k mäsu. Dáme do predhriatej rúry a pečieme pri 220 °C. Po 20 minútach prilejeme 100 ml vína a bujónu, znížime teplotu na 175 °C a pečieme ešte asi 30 minút.

Zmiešame strúhanku, vajce, cukor, maslo, klinček, 3 polievkové lyžice červeného vína a koňak. Plátky slaniny z mäsa odložíme a zapneme gril alebo rúru. Pečienku nahrubo potrieme ¾ vymiešanej zmesi a asi 10 minút grilujeme dohneda. Vyberieme a odložíme do tepla. Do omáčky pridáme zvyšné víno, korenie, strúhanku a citrónovú kôru a varíme do zhustnutia. Primiešame citrónovú šťavu, osolíme, ochutíme čiernym korením a zjemníme smotanou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka
  2. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  4. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  5. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  6. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  7. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť?
  8. Nákup darčekov môže byť tento týždeň výhodnejší
  9. 7 tipov, ako zariadiť malú kuchyňu
  10. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny
  1. Slovenské Vianoce kedysi a dnes
  2. Chlebodarca zmenil život siedmim rodinám
  3. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  4. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  5. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  6. Slovenská sporiteľňa pomôže svojim klientom zo zničenej bytovky
  7. Vianočné trhy na zámku Schloss Hof „na skok“ od Bratislavy
  8. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  9. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  10. ŠKODA AUTO Slovensko vysadila v Petržalke stromovú alej
  1. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú? 28 876
  2. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť? 25 715
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky 18 113
  4. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 14 924
  5. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny 14 001
  6. Aké proteíny sú najzdravšie? Našli sme odpoveď 10 711
  7. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov 9 635
  8. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 8 695
  9. Ťažko uveriť, že aj takto kvalitne sa dá študovať na Slovensku 8 426
  10. Agadir je úplne iný ako zvyšok Maroka 8 248

Téma: Recepty z Korzára


Neprehliadnite tiež

Tipy na dnes - piatok 13. decembra

Naše tipy na zaujímavé kultúrne, spoločenské a športové podujatia.

Predstavenie Klimaktérium a čo.

Šéf futbalu na východe Slovenska má dve želania pre rok 2020

Havrilla má najradšej, keď sa hrá. Počas prestávky je najviac roboty.

Predseda VsFZ Richard Havrilla (vľavo) zbilancoval končiaci sa kalendárny rok.

Cyklista zomrel po náraze do pootvorených dverí auta, ktoré cúvalo

Vodič dostal peňažný trest a môže ďalej šoférovať.

Auto chcelo zacúvať, cyklista si to zrejme nevšimol.
Správa hlavného kontrolóra Pavla Galla odhalila závažné pochybenia na súkromnej škole, ktorú dotuje mesto a kraj.

Hlavné správy zo Sme.sk

Slosiarik z Focusu: Drucker je prijateľný aj pre časť sklamaných voličov Smeru

Kollár je akoby jazýčkom na váhach, vraví sociológ.

Šéf agentúry Focus Martin Slosiarik.
Radosť hráčov Slovana po strelení gólu - ilustračná fotografia.
KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Decembrový prieskum je skúpejší na dobré správy než v minulosti

Prognózovať iné ako pat je neprirodzené.

Komentátor SME Peter Schutz.
Igor Matovič.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop