Korzár logo Korzár
Piatok, 4. december, 2020 | Meniny má Barbora, BarbaraKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Srnčie s višňovou omáčkou, diviačie ragú, chrumkavý jelení chrbát

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Marinované srnčie stehno s višňovou omáčkou

Potrebujeme: 1 kg srnčieho stehna bez kosti, 1 cibuľu, 2 mrkvy, menšiu hrsť sušených lesných húb, olej, celé čierne korenie, soľ, slaninu.

Na marinádu: 1 cibuľu, 1 mrkvu, 1 menší kus zeleru, olej, bobkový list, tymian, mleté čierne korenie, 1 lyžičku mletého koriandru, 2 dl červeného vína

Na višňovú omáčku: ¼ l višňový kompót, 2 PL ríbezľového džemu, mleté čierne korenie, 1 lyžičku vínneho octu

Postup: Začneme prípravou marinády. Cibuľu, mrkvu a zeler nakrájame na plátky a osmažíme ich na oleji. Pridáme korenie, víno a všetko spolu podusíme asi 15 minút. Potom marinádu vychladíme. Namočíme si sušené huby.

Skryť Vypnúť reklamu

Stehno odblaníme, umyjeme, osušíme, celé ho dáme do hlbšej misy a zalejeme studenou marinádou. Takto ho necháme naložené pokojne aj dva dni, pričom ho pravidelne otáčame.

Pred samotnou prípravou mäso vyberieme z marinády, osušíme ho a zo všetkých strán ho opečieme na panvici na troche horúceho oleja. Potom ho preložíme do menšieho, no dostatočne hlbokého hrnca.

Do výpeku pridáme trochu oleja a orestujeme na ňom najemno nasekanú cibuľu a na kolieska nakrájané mrkvy. Pridáme precedenú marinádu, namočené huby, korenie, soľ, trochu vody a napokon aj mäso, ktoré prikryjeme plátkami slaniny.

Dusíme ho pomaly pod pokrievkou a priebežne ho podlievame vodou kým nezmäkne. Zatiaľ si v hrnci rozvaríme všetky suroviny na višňovú omáčku do primeranej konzistencie.

Skryť Vypnúť reklamu

Mäkké mäso vyberieme, nakrájame na plátky a uložíme na teplé miesto. Šťavu precedíme a zeleninu prelisujeme. V hrnci zmiešame šťavu z mäsa s višňovou omáčkou, vrátime späť mäso a ešte chvíľu všetko necháme prevrieť, nech sa chute prepoja.

Diviačie ragú

Potrebujeme: 1,5 kg mäsa z diviaka, 150 g prerastanej údenej slaniny, 4 cibule, hlávku cesnaku, 150 g šampiňónov, 4 väčšie mrkvy, 100 g brusníc (mrazené alebo nakladané), čili korenie, trochu 5 PL hladkej múky, malinový lekvár, 60 g masla, 1,5 l červeného vína, 1 čierne pivo, kúsok zeleru, 2 bobkové listy, 1 ČL celého nového korenia, mleté čierne korenie, soľ

Postup: Mäso nakrájame na väčšie kusy a necháme marinovať vo víne minimálne 48 hodín.

Slaninu pokrájame na rezance, vyškvaríme a upražíme na nej nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak. Zalejeme pivom a necháme dusiť. Pridáme mäso, koreniny a chvíľu ho restujeme.

Skryť Vypnúť reklamu

Potom ho zalejeme časťou marinády, tak aby bolo ponorené a dusíme prikryté asi tri hodiny. Na posledných 20 minút pridáme na väčšie kusy nakrájanú mrkvu a zeler. Všetku šťavu z mäsa zlejeme, pridáme zvyšnú marinádu a čiastočne zredukujeme jej objem varom.

Na masle urobíme svetlú zápražku a pridáme do omáčky. Pridáme na oleji osmažené huby, mrazené brusnice a dochutíme malinovým lekvárom, korením a soľou. Mäso vrátime do omáčky a prehrejeme ho.

Chrumkavý jelení chrbát

Potrebujeme: cca kilový jelení chrbát, korenie na divinu, 10 najemno posekaných borievok, 2 plátky tučnej slaniny, olej, 2 cibule, 350 ml suchého červeného vína, 125 ml zeleninového bujónu, 1 vajce, 125 g strúhanky, 2 kávové lyžičky cukru, 2 kávové lyžičky mäkkého masla, trochu mletého klinčeka, 40 ml červeného vína, 2 kávové lyžičky koňaku, 250 ml suchého červeného vína, kôru z ½ citróna, citrónovú šťavu, soľ, čierne korenie, 2 PL smotany

Postup: Rúru predhrejeme na 250 °C. Jelení chrbát potrieme korením, borievkami a obložíme plátkami slaniny. V pekáči zohrejeme olej a chrbát doň vložíme slaninou nahor. Cibuľu ošúpeme, nahrubo posekáme a pridáme k mäsu. Dáme do predhriatej rúry a pečieme pri 220 °C. Po 20 minútach prilejeme 100 ml vína a bujónu, znížime teplotu na 175 °C a pečieme ešte asi 30 minút.

Zmiešame strúhanku, vajce, cukor, maslo, klinček, 3 polievkové lyžice červeného vína a koňak. Plátky slaniny z mäsa odložíme a zapneme gril alebo rúru. Pečienku nahrubo potrieme ¾ vymiešanej zmesi a asi 10 minút grilujeme dohneda. Vyberieme a odložíme do tepla. Do omáčky pridáme zvyšné víno, korenie, strúhanku a citrónovú kôru a varíme do zhustnutia. Primiešame citrónovú šťavu, osolíme, ochutíme čiernym korením a zjemníme smotanou.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  2. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  3. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  4. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  5. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  6. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  7. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  8. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  9. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  10. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  1. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  2. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  3. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  4. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  5. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  6. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  7. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  8. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  9. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  10. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 15 994
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 833
  3. Aká je chémia vôní 11 376
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 843
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 734
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 303
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 761
  8. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 483
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 067
  10. Bývanie v meste predlžuje život 7 315
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

V prešovskej väznici skončil po Zsuzsovej aj Gašpar

Súd reaguje, že on taký pokyn nevydal.

Tibor Gašpar.
Takto vyzeral Jakub po bitke na policajnej stanici.
Ingrid s piatačkou Izkou.

Dekádu skiareál Lysá chátral, precitnúť má v čase pandémie

Stredisko na Čergove sa vždy spoliehalo na sneženie, teraz mu pomôže technika.

Lyžiarsky areál na Lysej idú oživiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Minister financií Eduard Heger (OĽaNO).
Minister dopravy Andrej Doležal.

Koronavírus na Slovensku: Vláda mimoriadne rokuje o otváraní škôl, PCR testy odhalili dvetisíc nakazených (minúta po minúte)

PCR testy na Slovensku odhalili už viac ako 111-tisíc nakazených. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 957 obetí.

Ilustračné foto
Alena Zsuzsová.
Cynická obluda

Premenlivá hnusoba

Igor Matovič tvrdí, že do roztrhania tela bojuje s hnusobou a všetko podriaďuje snahe poraziť ju.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop