Korzár logo Korzár
Nedeľa, 26. január, 2020 | Meniny má Tamara

Varíme s Korzárom: Pečený králik so slivkami, pohánková polievka, tekvicový šalát

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Pohánková polievka

Potrebujeme: 100 g lúpanej pohánky, 1 PL oleja, maslo, 50 g cibule, 2 mrkvy, 1 petržlen, polovicu kalerábu, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mletú sladkú papriku, mletú rascu, majoránku, vegetu

Postup: V hrnci zohrejeme maslo s olejom a speníme nadrobno nakrájanú cibuľu. Potom k nej pridáme na kocky pokrájanú zeleninu, prelisovaný cesnak a pohánku. Všetko spolu chvíľu orestujeme, potom primiešame mletú sladkú papriku a hneď zalejeme vodou. Pridáme koreniny a varíme. Polievku nakoniec dochutíme soľou a vegetou.

Pečený králik so sušenými slivkami

Postup: stehná z králika, 500 ml červeného vína, 2 PL vínneho octu, niekoľko guľôčok celého čierneho aj nového korenia, tymian, 2 bobkové lístky, maslo, olej, 400 g sušených sliviek, soľ, 2 PL ríbezľového kompótu

Postup: Králičie stehná odblaníme, umyjeme a dáme do hrnca. Pokvapkáme ich vínnym octom a zalejeme červeným vínom. Pridáme korenie a necháme v chlade marinovať, ideálne 24 hodín.

Potom mäso vyberieme, osušíme a opečieme zo všetkých strán na masle s trochou oleja.

Králika osolíme, podlejeme časťou precedenej marinády a prikryté pečieme v rúre asi hodinu a pol, kým nebude mäkký. Počas pečenia ho prelievame výpekom, podľa potreby dolievame zvyšnou marinádou, alebo vodou. Asi v polovici pečenia pridáme opláchnuté sušené slivky.

Nakoniec stehná vyberieme, do šťavy vmiešame ríbezľovú zaváraninu a podľa potreby dochutíme cukrom.

Šalát s pečenou tekvicou, fetou a brusnicami

Potrebujeme: 1 maslovú tekvicu, olivový olej, sušený tymian, čili korenie, soľ, mleté čierne korenie, 100 g mrazených prípadne aj sušených brusníc, mix šalátových listov, 100 g vlašských orechov, 200 g syra feta

Postup: Tekvicu rozpolíme, vyberieme semienka, ošúpeme a nakrájame na mesiačiky. Rozložíme ju v zapekacej mise alebo na plechu, pokvapkáme olejom posypeme tymianom aj čili korením, osolíme a okoreníme.

Tekvicu upečieme v rozohriatej rúre pri teplote 200 stupňov kým nebude mäkká a dozlatista upečená.

Ak používame mrazené brusnice necháme ich rozmraziť, sušené si namočíme. Upečenú tekvicu pokrájame na kocky, dáme do misy, pridáme šalát, brusnice a orechy. Všetko premiešame, dochutíme, môžeme ešte pokvapkať olejom a servírujeme na taniere, kde ich posypeme rozmrveným syrom feta.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte
  2. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku?
  3. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  4. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  5. Česko-Slovenský ples sa blíži, v predaji sú posledné vstupenky
  6. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  7. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  8. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých
  9. Prichádza nová doba: firmy, ktoré riešia spoločenské problémy
  10. Viete, prečo sú dôležité ekologické predajne?
  1. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte
  2. Košičan Erik Ňarjaš vyzve do tanca parlament!
  3. Úrazy v zimnom období sú častou príčinou práceneschopnosti
  4. Natankujete len za 1 euro. OMV otvára novú čerpačku
  5. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku?
  6. Rádio Košice počúva každý tretí Košičan
  7. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  8. Šperk, ktorý sa neodkladá do šperkovnice
  9. Hlavným partnerom súťaže Podnikateľka Slovenska sa stala BILLA
  10. Kúpeľný park Kováčová spustil predaj nových pozemkov
  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 13 508
  2. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 12 152
  3. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 10 252
  4. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy 9 763
  5. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 8 976
  6. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku? 8 413
  7. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne 7 746
  8. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte 7 703
  9. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 7 257
  10. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 7 179

Téma: Jedlo

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém:
Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Košický nováčik zdolal doma aj úradujúceho majstra

Tatran dostal lekciu predovšetkým z chcenia a nasadenia.

Erik Ľoch (vpravo) vyhral nad Prešovom prvý raz v kariére, prispel k tomu desiatimi gólmi.

Výstavba priehrady Tichý Potok je opäť reálne v hre

Ochranári sú proti, štát hovorí o nedostatku pitnej vody.

Tichý Potok.
Rozhovor

Kravčík: Priehrada nám nepomôže, je to myslenie minulého storočia

Združenie Ľudia a voda je proti výstavbe vodnej nádrže Tichý Potok.

Michal Kravčík.

Vodárne: Výstavba Tichého Potoka je najvhodnejšie riešenie

Nová nádrž by mala podľa nich výhodnú polohu, vodu netreba prečerpávať.

Sídlo vodární v Košiciach.

Hlavné správy zo Sme.sk

Prieskum preferencií: OĽaNO stále rastie, Kiska predbehol PS/Spolu

Matovičovi výlet do Cannes zrejme pomohol. V najnovšom Focuse rástol najviac.

#foodporn

Z ítečkára sa stal pražiar kávy: Cukor do espressa patrí

Čo stojí za príbehom Zlatého zrnka.

Václav Faltus
Herec Ľuboš Kostelný

Podozrenie na koronavírus hlási už aj Viedeň

Korona vírus sa od SARS líši tým, že je infekčný už v inkubačnej dobe

Ilustračné foto.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop