Korzár logo Korzár
Štvrtok, 3. december, 2020 | Meniny má OldrichKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Pečený králik so slivkami, pohánková polievka, tekvicový šalát

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Pohánková polievka

Potrebujeme: 100 g lúpanej pohánky, 1 PL oleja, maslo, 50 g cibule, 2 mrkvy, 1 petržlen, polovicu kalerábu, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mletú sladkú papriku, mletú rascu, majoránku, vegetu

Postup: V hrnci zohrejeme maslo s olejom a speníme nadrobno nakrájanú cibuľu. Potom k nej pridáme na kocky pokrájanú zeleninu, prelisovaný cesnak a pohánku. Všetko spolu chvíľu orestujeme, potom primiešame mletú sladkú papriku a hneď zalejeme vodou. Pridáme koreniny a varíme. Polievku nakoniec dochutíme soľou a vegetou.

Skryť Vypnúť reklamu

Pečený králik so sušenými slivkami

Postup: stehná z králika, 500 ml červeného vína, 2 PL vínneho octu, niekoľko guľôčok celého čierneho aj nového korenia, tymian, 2 bobkové lístky, maslo, olej, 400 g sušených sliviek, soľ, 2 PL ríbezľového kompótu

Postup: Králičie stehná odblaníme, umyjeme a dáme do hrnca. Pokvapkáme ich vínnym octom a zalejeme červeným vínom. Pridáme korenie a necháme v chlade marinovať, ideálne 24 hodín.

Potom mäso vyberieme, osušíme a opečieme zo všetkých strán na masle s trochou oleja.

Králika osolíme, podlejeme časťou precedenej marinády a prikryté pečieme v rúre asi hodinu a pol, kým nebude mäkký. Počas pečenia ho prelievame výpekom, podľa potreby dolievame zvyšnou marinádou, alebo vodou. Asi v polovici pečenia pridáme opláchnuté sušené slivky.

Skryť Vypnúť reklamu

Nakoniec stehná vyberieme, do šťavy vmiešame ríbezľovú zaváraninu a podľa potreby dochutíme cukrom.

Šalát s pečenou tekvicou, fetou a brusnicami

Potrebujeme: 1 maslovú tekvicu, olivový olej, sušený tymian, čili korenie, soľ, mleté čierne korenie, 100 g mrazených prípadne aj sušených brusníc, mix šalátových listov, 100 g vlašských orechov, 200 g syra feta

Postup: Tekvicu rozpolíme, vyberieme semienka, ošúpeme a nakrájame na mesiačiky. Rozložíme ju v zapekacej mise alebo na plechu, pokvapkáme olejom posypeme tymianom aj čili korením, osolíme a okoreníme.

Tekvicu upečieme v rozohriatej rúre pri teplote 200 stupňov kým nebude mäkká a dozlatista upečená.

Ak používame mrazené brusnice necháme ich rozmraziť, sušené si namočíme. Upečenú tekvicu pokrájame na kocky, dáme do misy, pridáme šalát, brusnice a orechy. Všetko premiešame, dochutíme, môžeme ešte pokvapkať olejom a servírujeme na taniere, kde ich posypeme rozmrveným syrom feta.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  2. Nie je to len chlapská záležitosť
  3. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  4. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  5. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  6. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  7. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  8. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  9. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  10. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  1. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  2. Prvá akumulátorová 2-stupňová snehová fréza na trhu
  3. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  4. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  5. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  6. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  7. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  8. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  9. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  10. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 17 899
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 731
  3. Aká je chémia vôní 13 537
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 771
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 660
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 191
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 738
  8. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 297
  9. Bývanie v meste predlžuje život 8 254
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 984
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Takto vyzeral Jakub po bitke na policajnej stanici.

Po Zsuzsovej skončil v prešovskej väznici aj Gašpar

Súd reaguje, že on taký pokyn nevydal.

Tibor Gašpar.

Prešovčanka Ingrid: Pri pohľade na miesto bytovky mi stále naskakuje husia koža

Hlavné je, že žijeme, hovorí rok od výbuchu na Mukačevskej 7.

Ingrid s piatačkou Izkou.

Dekádu skiareál Lysá chátral, precitnúť má v čase pandémie

Stredisko na Čergove sa vždy spoliehalo na sneženie, teraz mu pomôže technika.

Lyžiarsky areál na Lysej idú oživiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Chceli ho odstrániť, jeho imidžu uškodil Gučík. Kto je Maroš Žilinka?

Za generálneho prokurátora ho musí vymenovať prezidentka.

Prokurátor Maroš Žilinka.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Kto vráti Generálnej prokuratúre dôstojnosť?

Maroš Žilinka už nebude môcť úrad len tak udržiavať.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME

OĽaNO: Zvolenie Žilinku je kompromis (reakcie)

Kollár od Žilinku očakáva očistenie prokuratúry.

Ivan Ivanič, šéf SLA.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop