Korzár logo Korzár
Štvrtok, 12. december, 2019 | Meniny má Otília

Varíme s Korzárom: Zapekané krúpy so špenátom, krúpový šalát s kuracími prsiami

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Kočičí svatba“

Toto jedlo so zvláštnym názvom patrí do tradičného českého jedálnička, je zaujímavé a aj veľmi chutné.

Potrebujeme: 200 g jačmenných krúp, 300 g hrachu, bravčovú masť, 1 menšiu cibuľu, 200 g slaniny, soľ, drvenú rascu, 3 strúčiky cesnaku, majoránku, mleté čierne korenie

Postup: Hrach večer varením dáme do hrnca, zalejeme vodou, aby bol ponorený a necháme no takto celú noc. Na druhý deň odstátu vodu zlejeme, nalejeme do hrnca čistú a hrach uvaríme domäkka.

Krúpy prepláchneme, dáme ich do hrnca a zalejeme vodou tak, aby jej bolo dvakrát viac, než máme krúp. Pridáme k nim asi lyžicu masti a varíme, kým nebudú krúpy mäkké. Potom ich scedíme.

Na ďalšej lyžici masti opečieme najemno nakrájanú cibuľu a na kocky nakrájanú slaninu. Pretlačíme k nej cesnak, posypeme mletou rascou a restujeme. Potom zmiešame krúpy, hrach, cibuľu so slaninou, posypeme majoránkou a nakoniec osolíme.

Zapekané špaldové krúpy so špenátom

Potrebujeme: 120 g špaldových krúp, 100 g syra riccota, 300 g mrazeného špenátu, zopár sušených paradajok, 2 strúčiky cesnaku, olivový olej, maslo, soľ, zmes byliniek

Postup: Krúpy uvaríme v osolenej vode domäkka, potom ich zlejeme cez sitko, prepláchneme a odložíme na chvíľu bokom.

Do panvice dáme maslo a opečieme na ňom cesnak nakrájaný na plátky. Potom k nemu pridáme špenát, soľ, korenie a obľúbenú zmes byliniek. Keď bude špenát orestovaný, dáme k nemu riccotu a necháme ju rozpustiť, potom dáme k špenátu uvarené krúpy, pokrájané sušené paradajky a všetko osolíme aj okoreníme podľa chuti. Ak máme panvicu, ktorá je vhodná do rúry, tak to všetko takto môžeme dať zapiecť asi na 20 minút. V opačnom prípade jedlo premiestnime do zapekacej misky a až potom dáme do rúry.

Krúpový šalát s kuracími prsiami

Potrebujeme: 500 g jačmenných krúp, 500 g kuracích (morčacích) pŕs, 400 g čerstvého baby špenátu, asi 10 reďkoviek, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie, grilovacie korenie

Postup: Celé prsia umyjeme, osušíme, potrieme olivovým olejom, osolíme, okoreníme, dáme ich na plech a upečieme v rúre.

Krúpy prepláchneme a dáme variť do osolenej vody, hotové by mali byť asi za 20 – 25 minút.

Reďkovky umyjeme, nakrájame a dáme do misky. Pridáme k nim umyté a osušené lístky špenátu, uvarené krúpy, všetko osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Pridáme nakrájané pečené mäso a podávame.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka
  2. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  4. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  5. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  6. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  7. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť?
  8. Nákup darčekov môže byť tento týždeň výhodnejší
  9. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny
  10. 7 tipov, ako zariadiť malú kuchyňu
  1. Slovenské Vianoce kedysi a dnes
  2. Chlebodarca zmenil život siedmim rodinám
  3. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  4. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  5. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  6. Slovenská sporiteľňa pomôže svojim klientom zo zničenej bytovky
  7. Vianočné trhy na zámku Schloss Hof „na skok“ od Bratislavy
  8. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  9. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  10. ŠKODA AUTO Slovensko vysadila v Petržalke stromovú alej
  1. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú? 28 887
  2. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť? 25 721
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky 18 197
  4. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 14 927
  5. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny 14 006
  6. Aké proteíny sú najzdravšie? Našli sme odpoveď 10 707
  7. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov 9 631
  8. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 8 695
  9. Ťažko uveriť, že aj takto kvalitne sa dá študovať na Slovensku 8 427
  10. Agadir je úplne iný ako zvyšok Maroka 8 247

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Česká firma zbúra špeciálnym strojom bytovku v Prešove zdarma

Povedali nám presný postup, ako pôjde panelák k zemi.

Búracie práce so špeciálnym 68-metrovým ramenom.
Správa hlavného kontrolóra Pavla Galla odhalila závažné pochybenia na súkromnej škole, ktorú dotuje mesto a kraj.

Cyklista zomrel po náraze do pootvorených dverí auta, ktoré cúvalo

Vodič dostal peňažný trest a môže ďalej šoférovať.

Auto chcelo zacúvať, cyklista si to zrejme nevšimol.

Šéf futbalu na východe Slovenska má dve želania pre rok 2020

Havrilla má najradšej, keď sa hrá. Počas prestávky je najviac roboty.

Predseda VsFZ Richard Havrilla (vľavo) zbilancoval končiaci sa kalendárny rok.

Hlavné správy zo Sme.sk

Slosiarik z Focusu: Drucker je prijateľný aj pre časť sklamaných voličov Smeru

Kollár je akoby jazýčkom na váhach, vraví sociológ.

Šéf agentúry Focus Martin Slosiarik.
Radosť hráčov Slovana po strelení gólu - ilustračná fotografia.

Minúta po minúte: Získa Johnson väčšinu? Briti volia nový parlament

Volebné miestnosti sú otvorené od 8:00 do 23:00 nášho času.

Premiér Johnson prišiel voliť so svojím psom.
KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Decembrový prieskum je skúpejší na dobré správy než v minulosti

Prognózovať iné ako pat je neprirodzené.

Komentátor SME Peter Schutz.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop