Korzár logo Korzár
Sobota, 5. december, 2020 | Meniny má OtoKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Zapekané morčacie s batátmi, dusené hovädzie s mrkvou a hruškami

Inšpirácie do vašej kuchyne.

Dusené hovädzie s mrkvou a hruškami

Potrebujeme: 500 g hovädzieho mäsa, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 3 klinčeky, lyžičku zázvoru, 4 mrkvy, 4 hrušky, 100 ml bieleho vína, citrónovú šťavu, soľ, mleté korenie, olej

Postup: Mäso vcelku umyjeme, osušíme, osolíme a okoreníme. V hrnci zohrejeme trochu oleja a mäso zo všetkých strán opečieme. Potom ho na chvíľu vyberieme von a do výpeku dáme nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, soľ, mleté čierne korenie a lyžicu citrónovej šťavy. Všetko spolu podlejeme, do hrnca vrátime mäso a necháme ho dusiť.

Skryť Vypnúť reklamu

Keď je už skoro mäkké, pridáme nakrájanú mrkvu a dusíme domäkka. Ako posledné pridáme na osminky nakrájané hrušky, omáčku môžeme dochutiť cukrom a citrónovou šťavou. Mäso nakrájame na plátky, obložíme zeleninou, prelejeme omáčkou a podávame.

Tekvicové špagety s kuracím mäsom a paradajkami

Potrebujeme: 1 špagetovú tekvicu, 500 g kuracieho mäsa nakrájaného na kocky, 2 š datlových paradajok, 1 natenko nakrájanú šalotku, 3 rozpučené strúčiky cesnaku, 2 PL olivového oleja + niečo na pokvapkanie, 1 ČL soli, 1/2 ČL mletého čierneho korenia, 2 vetvičky rozmarínu, hrsť najemno nasekanej petržlenovej vňate, strúhaný parmezán

Postup: Rúru predhrejeme na 200 stupňov a dva plechy vyložíme papierom na pečenie. Špagetovú tekvicu prekrojíme pozdĺžne na polovicu, položíme ju na plech, pokvapkáme olejom a pečieme asi 40 minút. Na druhý plech poukladáme kuracie kúsky, paradajky, šalotku a cesnak. Pokvapkáme ich olejom, posolíme a okoreníme a zmes premiešame v rukách, aby sa všetko rovnomerne obalilo. Na vrch položíme vetvičky rozmarínu a dáme k tekvici do rúry asi na 30 minút, alebo kým sa kuracie mäso neupečie. Hotovú tekvicu natrháme vidličkou na vlákna, k nim pridáme upečenú mäsovo-paradajkovú zmes, posypeme parmezánom a vňaťou a podávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Zapekané morčacie s batátmi

Potrebujeme: 400 g mletého morčacieho mäsa, 500 g batátov, olivový olej, 2 strúčiky cesnaku, 1 cibuľu, 100 g syra mozzarela alebo gouda, maslo, 1 PL paradajkového pretlaku, kurací alebo zeleninový vývar, 1 PL hladkej múky, mlieko, soľ, mleté čierne korenie, čili

Postup: Na panvici zohrejeme asi lyžicu oleja a opečieme na ňom morčacie mäso spolu s pretlačeným cesnakom. Po chvíľke pridáme najemno nakrájanú cibuľu, soľ aj korenie všetko spolu restujeme.

Potom k mäsovej zmesi pridáme paradajkový pretlak a poprášime ho múkou a napokon ho podlejeme vývarom. Necháme dusiť, kým mäso nebude hotové a omáčka sa nezredukuje.

Zatiaľ si uvaríme očistené a nakrájané batáty. Keď budú mäkké, scedíme ich, pridáme k nim trochu masla a roztlačíme na kašu. Potom k nim prilejeme trochu mlieka a primiešame nastrúhaný syr. Dobre premiešame a v prípade potreby dosolíme.

Skryť Vypnúť reklamu

Na dno pekáča dáme mleté mäso aj so všetkou omáčkou, na to navrstvíme kašu zo sladkých zemiakov a všetko dáme asi na 10 minút zapiecť do rúry.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  2. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  3. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  4. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  5. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  6. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  7. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  8. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  9. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  10. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  1. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  2. Väčšina fajčiarov dala deťom cigarety, ak si vypýtali
  3. Podcast: Jeden lístok, veľa tratí
  4. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  5. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  6. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  7. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  10. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 749
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 12 592
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 673
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 633
  5. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 271
  6. Aká je chémia vôní 9 049
  7. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 669
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 636
  9. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy 8 585
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 075
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Nová riaditeľka košickej detskej nemocnice: Teším sa na návrat

Chystá stretnutia so zamestnancami, primármi a vytvorí pracovný tím.

Jaroslava Feketeová. Snímka je z čias, keď pôsobila ako lekárka na Oddelení detskej onkológie a hematológie košickej DFN.
Odber vzoriek.
Výročie výbuchu bytovky Mukačevská 7 v Prešove

Rok po výbuchu. Majorošovci veria, že sa na Mukačevskú 7 ešte vrátia

Tragédia odhalila aj silu priateľstva.

Marek Majoroš na mieste, kde stála bytovka.
Most už opäť otvorili pre vodičov.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský.
Ilustračné foto

Ak nezaberie semafor, na rade je lockdown, vraví pandemická komisia

Matovič chce, aby sa kritici testovania ospravedlnili.

Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) a prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška.
Píše Branislav Vančo

Aby sa zo Žilinku nestal ďalší Trnka

Sústreďme sa na reformu prokuratúry.

Verejné vypočúvanie Maroša Žilinku.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop