Korzár logo Korzár
Sobota, 14. december, 2019 | Meniny má Branislava, Bronislava

Varíme s Korzárom: Pečenú svätomartinskú hus, červenú kapustu, chlpaté knedlíky

Inšpirácie do vašej kuchyne.

(Zdroj: adobe stock)

V pondelok bude svätého Martina a s týmto menom je na Slovensku aj v Česku spojená aj dlhoročná tradícia pečenia husí. V tom čase sa totiž už skončili jesenné práce, čeľaď dostávala plat, podpisovali dohody na ďalší rok a všetko bolo potrebné náležite osláviť. Konali sa teda hostiny, na ktorých sa piekli husi a všetci si dobre pochutili.

A prečo sa podávali práve husi?

K tomuto zvyku sa viažu dve legendy a obe súvisia so svätým Martinom – vierozvestcom a biskupom z Tours.

Martin sa narodil okolo roku 316 v dnešnom maďarskom Szombathely a bol synom pohanského rímskeho dôstojníka, ktorý sa dal na duchovnú cestu.

Článok pokračuje pod video reklamou

Podľa jednej legendy mal Martin raz dôležitú kázeň, počas ktorej ho veľmi rušil pred kostolom gagotajúci kŕdeľ husí, tak ich „odsúdil“ na smrť na pekáči.

Druhá legenda hovorí o tom, že keď chceli Martina povýšiť na biskupa, on tento post nechcel prijať a pred prichádzajúcou cirkevnou delegáciou sa ukryl do chlieva k husiam. Tie ho však prezradili svojim gagotaním.

Nech už to bolo akokoľvek, tradíciu pečenia svätomartinskej husi dodnes často dodržiavajú v Česku, kde ju pripravujú aj s červenou dusenou kapustou a „chlupatými knedlíkmi“.

Pomaly pečená hus

Potrebujeme: cca 3-4 kilovú hus, soľ, rascu, 3 jablká, 2 hrušky, hrsť sušených sliviek

Postup: Umytú a očistenú hus zo všetkých strán osolíme, soľ je potrebné votrieť do všetkých záhybov a dobre ju aj posypeme rascou.

Do brušnej dutiny jej dáme jedno jablko prekrojené na dieliky, hus dáme do pekáča a necháme cez noc odležať. Soľ tak prejde mäsom a to bude po upečení rovnomerne osolené.

Na druhý deň dáme hus do rúry nastavenej na 170 stupňov a budeme ju piecť 5 hodín!

Počas pečenia hus podlievame.

Keď bude mäso polomäkké hus obložíme zvyšnými jablkami bez jadier a na posledných 20 minút dáme do pekáča aj prekrojené hrušky a sušení slivky.

Dusená červená kapusta

Potrebujeme: červenú kapustu – môže byť čerstvá alebo sterilizovaná, 4 šalotky, bravčovú masť, 2 PL cukru, rascu, 100 ml červeného vína, soľ

Postup: Šalotky nasekáme najemno a orestujeme ich na roztopenej masti. Potom k nej pridáme cukor a necháme ho skaramelizovať. Potom dáme do hrnca kapustu, posypeme ju rascou a zalejeme vínom. Keď sa víno odparí podlejeme ju vodou alebo šťavou, ak sme použili sterilizovanú kapustu. Dusíme, kým nebude mäkká a podľa potreby ju dochutíme soľou, korením alebo cukrom.

Zemiakové chlpaté knedle

Potrebujeme: 1 kg zemiakov, soľ, 1 vajce, 50 g detskej krupice, 300 g hrubej múky

Postup: Zo zemiakov vyberieme 2 najväčšie a uvaríme ich v šupke, keď vychladnú, postrúhame ich na jemnom strúhadle.

Ostatné zemiaky očistíme a surové ich nastrúhame. Vyžmýkame z nich všetku tekutinu a zmiešame so strúhanými surovými zemiakmi. Pridáme k nim vajce, krupicu a toľko hrubej múky, aby sme získali tuhšie cesto. Lyžicou z neho odoberáme väčšie kusy, trochu ich vyformujeme a 10 minút ich varíme v osolenej vode.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  2. Kam na výlet so svojimi známymi
  3. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  4. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  5. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  6. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  7. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  8. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  9. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť?
  10. Nákup darčekov môže byť tento týždeň výhodnejší
  1. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  2. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  3. Kam na výlet so svojimi známymi
  4. Slovenské Vianoce kedysi a dnes
  5. Chlebodarca zmenil život siedmim rodinám
  6. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  7. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  8. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  9. Slovenská sporiteľňa pomôže svojim klientom zo zničenej bytovky
  10. Vianočné trhy na zámku Schloss Hof „na skok“ od Bratislavy
  1. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú? 32 427
  2. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť? 29 414
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky 23 433
  4. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 15 696
  5. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny 12 512
  6. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 10 453
  7. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov 9 446
  8. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 9 183
  9. Aké proteíny sú najzdravšie? Našli sme odpoveď 9 139
  10. Kam na výlet so svojimi známymi 9 126

Téma: Recepty z Korzára


Neprehliadnite tiež

Zľava B. Obal a L. Belej.

Košická facebooková policajná stránka je najsledovanejšia

Policajti priznávajú, že im pomohla vypátrať viacerých páchateľov.

Policajti si facebook pochvaľujú.
Slovenská výprava. Jaroslav v zadnom rade druhý sprava.

Humenskí poslanci schválili plán investičných akcií

Mesto na ne plánuje vynaložiť vyše 6,5 milióna eur.

Výstavba bytovky na Sídlisku pod Sokolejom. Aby sa zabránilo prenikaniu vlhkosti z mokrého podložia, v októbri stavbári narazili do zeme niekoľko desiatok základných pilót.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop