Korzár logo Korzár
Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Pečenú svätomartinskú hus, červenú kapustu, chlpaté knedlíky

Inšpirácie do vašej kuchyne.

(Zdroj: adobe stock)

V pondelok bude svätého Martina a s týmto menom je na Slovensku aj v Česku spojená aj dlhoročná tradícia pečenia husí. V tom čase sa totiž už skončili jesenné práce, čeľaď dostávala plat, podpisovali dohody na ďalší rok a všetko bolo potrebné náležite osláviť. Konali sa teda hostiny, na ktorých sa piekli husi a všetci si dobre pochutili.

A prečo sa podávali práve husi?

K tomuto zvyku sa viažu dve legendy a obe súvisia so svätým Martinom – vierozvestcom a biskupom z Tours.

Martin sa narodil okolo roku 316 v dnešnom maďarskom Szombathely a bol synom pohanského rímskeho dôstojníka, ktorý sa dal na duchovnú cestu.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podľa jednej legendy mal Martin raz dôležitú kázeň, počas ktorej ho veľmi rušil pred kostolom gagotajúci kŕdeľ husí, tak ich „odsúdil“ na smrť na pekáči.

Druhá legenda hovorí o tom, že keď chceli Martina povýšiť na biskupa, on tento post nechcel prijať a pred prichádzajúcou cirkevnou delegáciou sa ukryl do chlieva k husiam. Tie ho však prezradili svojim gagotaním.

Nech už to bolo akokoľvek, tradíciu pečenia svätomartinskej husi dodnes často dodržiavajú v Česku, kde ju pripravujú aj s červenou dusenou kapustou a „chlupatými knedlíkmi“.

Pomaly pečená hus

Potrebujeme: cca 3-4 kilovú hus, soľ, rascu, 3 jablká, 2 hrušky, hrsť sušených sliviek

Postup: Umytú a očistenú hus zo všetkých strán osolíme, soľ je potrebné votrieť do všetkých záhybov a dobre ju aj posypeme rascou.

Skryť Vypnúť reklamu

Do brušnej dutiny jej dáme jedno jablko prekrojené na dieliky, hus dáme do pekáča a necháme cez noc odležať. Soľ tak prejde mäsom a to bude po upečení rovnomerne osolené.

Na druhý deň dáme hus do rúry nastavenej na 170 stupňov a budeme ju piecť 5 hodín!

Počas pečenia hus podlievame.

Keď bude mäso polomäkké hus obložíme zvyšnými jablkami bez jadier a na posledných 20 minút dáme do pekáča aj prekrojené hrušky a sušení slivky.

Dusená červená kapusta

Potrebujeme: červenú kapustu – môže byť čerstvá alebo sterilizovaná, 4 šalotky, bravčovú masť, 2 PL cukru, rascu, 100 ml červeného vína, soľ

Postup: Šalotky nasekáme najemno a orestujeme ich na roztopenej masti. Potom k nej pridáme cukor a necháme ho skaramelizovať. Potom dáme do hrnca kapustu, posypeme ju rascou a zalejeme vínom. Keď sa víno odparí podlejeme ju vodou alebo šťavou, ak sme použili sterilizovanú kapustu. Dusíme, kým nebude mäkká a podľa potreby ju dochutíme soľou, korením alebo cukrom.

Skryť Vypnúť reklamu

Zemiakové chlpaté knedle

Potrebujeme: 1 kg zemiakov, soľ, 1 vajce, 50 g detskej krupice, 300 g hrubej múky

Postup: Zo zemiakov vyberieme 2 najväčšie a uvaríme ich v šupke, keď vychladnú, postrúhame ich na jemnom strúhadle.

Ostatné zemiaky očistíme a surové ich nastrúhame. Vyžmýkame z nich všetku tekutinu a zmiešame so strúhanými surovými zemiakmi. Pridáme k nim vajce, krupicu a toľko hrubej múky, aby sme získali tuhšie cesto. Lyžicou z neho odoberáme väčšie kusy, trochu ich vyformujeme a 10 minút ich varíme v osolenej vode.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 29 355
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 213
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 930
  4. Po Slovensku na motorke 6 591
  5. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 6 355
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 5 605
  7. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 5 497
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 323
  9. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 418
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 3 645
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Jaroslav Slašťan je šéf Zásahového tímu pre medveďa hnedého, odborník na správanie a etológiu tohto druhu.

Problémy s medveďmi si vyrábame sami.


18. jún
Slovenskí futbalisti po prehre v zápase Slovensko - Švédsko na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).

Záverečné zápasy v E-skupine sa hrajú v stredu.


Sportnet 4 h
Zdravotníctva.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 391-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 492 obetí.


a 3 ďalší 11 h
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel.

Európania sú skeptickejší a viac sa spoliehajú na seba.


Susi Dennisonová 15. jún

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop