Korzár logo Korzár
Sobota, 8. august, 2020 | Meniny má OskarKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Stehno na rozmaríne, tradičné posúchy, polievka s orechovým pestom

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Zemiaková polievka s orechovým pestom

Potrebujeme: 1 kg zemiakov, 1 malú cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 2 PL oleja, kurací vývar, ¼ hrnčeka nastrúhaného parmezánu, ½ hrnčeka olivového oleja, ½ hrnčeka jadier z vlašských orechov, rovnaké množstvo šalviových lístkov a také isté množstvo petržlenovej vňate, soľ, mleté čierne korenie,

Postup: Zemiaky umyjeme, očistíme a nakrájame na kocky. V hrnci zohrejeme dve lyžice oleja a orestujeme na ňom nakrájanú cibuľu. Potom k nej pridáme cesnak nakrájaný na plátky a zemiaky. Po chvíľke ich zalejeme vývarom a varíme, kým zemiaky nezmäknú.

Skryť Vypnúť reklamu

Zatiaľ si na panvici nasucho opečieme orechy a potom ich preložíme do mixéra. Pridáme k nim šalviu petržlen, parmezán, soľ a korenie a postupne prilievame olej a mixujeme, čím nám vznikne pesto.

Hotovú zemiakovú polievku rozmixujeme tyčovým mixérom, podľa potreby dosolíme a dokoreníme a pri podávaní pridáme do taniera za lyžičku pesta.

Jesenná pečienka s rozmarínom

Potrebujeme: 1 kg bravčové stehno, 5 vetvičiek rozmarínu, niekoľko šampiňónov, asi pol kila malých zemiakov, olej, soľ, korenie

Postup: Umyté a blán zbavené mäso vcelku osolíme, okoreníme a previažeme niťou. Potom ho na horúcom oleji opečieme zo všetkých strán na panvici.

Mäso preložíme do pekáča a za nite rovnomerne zastrčíme vetvičky rozmarínu.

Malé zemiaky umyjeme, väčšie kusy prekrojíme a dáme do misky. Dobre ich pokvapkáme olejom, osolíme, okoreníme a poriadne premiešame.

Skryť Vypnúť reklamu

Dáme ich k mäsu, prikryjeme alobalom dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Asi po polhodine alobal odkryjeme a do pekáča pridáme nakrájané šampiňóny a dopečieme, aby mäso malo zlatistú kôrku.

Tradičné zemiakové posúchy

Suroviny: Cesto: 1 vajce, 100 ml rozpustenej bravčovej alebo kačacej masti (olej), 2 – 3 ČL soli, 1 ČL cukru, 100 ml mlieka, 450 – 470 ml vody, 1 kg polohrubej múky, 1 droždie. Na plnku: približne 1 kg zemiakov, rascu, soľ, mleté čierne korenie, väčšiu cibuľu, slaninu, a masť na potieranie.

Postup: Zemiaky očistíme a uvaríme v osolenej vode, do ktorej pridáme trochu rasce. Cibuľu a slaninu nakrájame na maličké kúsky a osmažíme ich spolu.

Z uvarených zemiakov zlejeme vodu, rozpučíme ich, zmiešame s osmaženou cibuľou a slaninou, osolíme, pridáme mleté čierne korenie a necháme vychladnúť. V prípade potreby dosolíme.

Skryť Vypnúť reklamu

Z potrebných ingrediencií vymiesime cesto, ktoré necháme vykysnúť a potom ho na pomúčenej doske rozdelíme na štvorec približne 40 krát 40 centimetrov, a ten rozdelíme na 4 rovnaké časti. Takýmto spôsobom nám vznikne 16 štvorcov. Na každý štvorček dáme za polievkovú lyžicu zmesi zo zemiakov a cibuľky.

Cesto cez zmes preložíme a urobíme akoby bochníček. Necháme takto ešte chvíľu postáť, nech nám ešte nakysne. Potom každý bochník valčekom rozvaľkáme do tvaru kruhu. Posúchy upečieme buď na panvici potretej masťou alebo nasucho v rúre. Aj počas pečenia ich potierame kačacou alebo bravčovou masťou. Po upečení ich prikryjeme aby zmäkli.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov
  2. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť
  3. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony?
  4. Najväčší karibský ostrov ukrýva výnimočné investície
  5. Letná dovolenka na Slovensku: last minute prázdninové tipy
  6. Severný Spiš s Pieninami zachutí aj vašim deťom. Doslova
  7. Už 20 rokov ponúka Kaufland široký sortiment za výhodné ceny
  8. Moderná športová hala vďaka PEM Buildings
  9. Ako to, že sa tam ešte nenatáčal film? Prostredie si zamilujete
  10. Chystáte sa na Baby shower? Tri tipy, ako potešiť budúcu mamičku
  1. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov
  2. Iniciatíva Middlecap Help pomáha v boji proti koronavírusu
  3. Zjazdoví lyžiari a kanoista súťažili v netradičnom trojboji
  4. Spojení navždy
  5. Hitom leta sú cyklopočítače Mio - pre zábavu i výkon!
  6. Letná potravinová zbierka Tesca presiahla už 15 ton!
  7. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť
  8. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony?
  9. Najväčší karibský ostrov ukrýva výnimočné investície
  10. Pochod smrti
  1. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť 19 382
  2. Letná dovolenka na Slovensku: last minute prázdninové tipy 17 643
  3. Ako to, že sa tam ešte nenatáčal film? Prostredie si zamilujete 15 483
  4. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony? 13 422
  5. Osem výnimočných slovenských hotelov pre zaslúžený odpočinok 10 881
  6. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 10 283
  7. Neriskujte zahraničie. Spoznajte neobjavené krásy Slovenska 10 252
  8. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty 10 113
  9. Gaderská dolina poteší celú rodinu 10 027
  10. Hľadáte bezstarostný relax? Dovolenkujte v hoteli pre dospelých 9 763
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto
Píše Daniel Staruch

Poďme vyvetrať je povera o prokuratúre

Inštitúcia vnútorne trpí veľkou absenciou garancie nezávislosti pre jednotlivých prokurátorov.

Budova Generálnej prokuratúry v Bratislave.

Karhan o Poórovi: Čašník nechcel, aby som hral za Trnavu

Bývalý futbalista kritizuje Poóra a Hoftycha.

Tréner KFC Komárno Miroslav Karhan

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop