Korzár logo Korzár
Utorok, 22. jún, 2021 | Meniny má PaulínaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Stehno na rozmaríne, tradičné posúchy, polievka s orechovým pestom

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zemiaková polievka s orechovým pestom

Potrebujeme: 1 kg zemiakov, 1 malú cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 2 PL oleja, kurací vývar, ¼ hrnčeka nastrúhaného parmezánu, ½ hrnčeka olivového oleja, ½ hrnčeka jadier z vlašských orechov, rovnaké množstvo šalviových lístkov a také isté množstvo petržlenovej vňate, soľ, mleté čierne korenie,

Postup: Zemiaky umyjeme, očistíme a nakrájame na kocky. V hrnci zohrejeme dve lyžice oleja a orestujeme na ňom nakrájanú cibuľu. Potom k nej pridáme cesnak nakrájaný na plátky a zemiaky. Po chvíľke ich zalejeme vývarom a varíme, kým zemiaky nezmäknú.

Skryť Vypnúť reklamu

Zatiaľ si na panvici nasucho opečieme orechy a potom ich preložíme do mixéra. Pridáme k nim šalviu petržlen, parmezán, soľ a korenie a postupne prilievame olej a mixujeme, čím nám vznikne pesto.

Hotovú zemiakovú polievku rozmixujeme tyčovým mixérom, podľa potreby dosolíme a dokoreníme a pri podávaní pridáme do taniera za lyžičku pesta.

Jesenná pečienka s rozmarínom

Potrebujeme: 1 kg bravčové stehno, 5 vetvičiek rozmarínu, niekoľko šampiňónov, asi pol kila malých zemiakov, olej, soľ, korenie

Postup: Umyté a blán zbavené mäso vcelku osolíme, okoreníme a previažeme niťou. Potom ho na horúcom oleji opečieme zo všetkých strán na panvici.

Mäso preložíme do pekáča a za nite rovnomerne zastrčíme vetvičky rozmarínu.

Malé zemiaky umyjeme, väčšie kusy prekrojíme a dáme do misky. Dobre ich pokvapkáme olejom, osolíme, okoreníme a poriadne premiešame.

Skryť Vypnúť reklamu

Dáme ich k mäsu, prikryjeme alobalom dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Asi po polhodine alobal odkryjeme a do pekáča pridáme nakrájané šampiňóny a dopečieme, aby mäso malo zlatistú kôrku.

Tradičné zemiakové posúchy

Suroviny: Cesto: 1 vajce, 100 ml rozpustenej bravčovej alebo kačacej masti (olej), 2 – 3 ČL soli, 1 ČL cukru, 100 ml mlieka, 450 – 470 ml vody, 1 kg polohrubej múky, 1 droždie. Na plnku: približne 1 kg zemiakov, rascu, soľ, mleté čierne korenie, väčšiu cibuľu, slaninu, a masť na potieranie.

Postup: Zemiaky očistíme a uvaríme v osolenej vode, do ktorej pridáme trochu rasce. Cibuľu a slaninu nakrájame na maličké kúsky a osmažíme ich spolu.

Z uvarených zemiakov zlejeme vodu, rozpučíme ich, zmiešame s osmaženou cibuľou a slaninou, osolíme, pridáme mleté čierne korenie a necháme vychladnúť. V prípade potreby dosolíme.

Skryť Vypnúť reklamu

Z potrebných ingrediencií vymiesime cesto, ktoré necháme vykysnúť a potom ho na pomúčenej doske rozdelíme na štvorec približne 40 krát 40 centimetrov, a ten rozdelíme na 4 rovnaké časti. Takýmto spôsobom nám vznikne 16 štvorcov. Na každý štvorček dáme za polievkovú lyžicu zmesi zo zemiakov a cibuľky.

Cesto cez zmes preložíme a urobíme akoby bochníček. Necháme takto ešte chvíľu postáť, nech nám ešte nakysne. Potom každý bochník valčekom rozvaľkáme do tvaru kruhu. Posúchy upečieme buď na panvici potretej masťou alebo nasucho v rúre. Aj počas pečenia ich potierame kačacou alebo bravčovou masťou. Po upečení ich prikryjeme aby zmäkli.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  2. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  3. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  4. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  5. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  7. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  8. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  9. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  10. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  1. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  2. 3 veci, s ktorými zvládnete horúčavy v byte
  3. Spoločnosť ASBIS uvádza na európske trhy novinku
  4. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  5. V BILLA pokračuje Doba slovenská
  6. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  7. Legislative intention - recodification of the corporate law
  8. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  9. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  10. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  1. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 746
  2. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 10 294
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 9 002
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 166
  5. Po Slovensku na motorke 6 802
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 6 594
  7. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 6 317
  8. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 4 210
  9. Crème de la crème po slovensky 3 240
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania 2 605
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kajetána Kičuru privádzajú na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici.

Kičura zostáva vo väzbe, bráni sa slabo.


17 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Kajetán Kičura je vo väzbe od apríla.


a 2 ďalší 10 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop