Fazuľovica s orechmi
Potrebujeme: 1 hrnček fazule, 2 PL vlašských orechov, maslo, 1 pór, 1 červenú papriku, soľ, mleté čierne korenie, ligurček, 2 PL hladkej múky, petržlenovú vňať
Postup: Fazuľu necháme cez noc močiť vo vode a na druhý deň ju dáme variť aj s vetvičkami ligurčeku. Keď bude mäkká, časť vývaru si odoberieme a odložíme bokom a v tom zvyšku rozmixujeme uvarené fazule.
Kým sa bude fazuľa variť, očistíme a nakrájame si papriku na kocky a pór na kolieska. Vlašské orechy si nasekáme.
Na masle opražíme pór aj papriku a napokon aj orechy, no dávame pozor aby sa nepripálili, inak budú horké.
Pridáme múku a urobíme zápražku, ktorú zalejeme odloženým fazuľovým vývarom. Primiešame doň rozmixované fazule, všetko osolíme, okoreníme a ešte povaríme. Na záver posypeme petržlenovou vňaťou.
Kuracie prsia s orechovou krustou
Potrebujeme na mäso: 4 kuracie prsia bez kože a kosti, 1 a 3/4 š najemno nasekaných vlašských orechov, 1/2 š strúhanky, 1/3 š nasekaného čerstvého rozmarínu, 2 vyšľahané vajíčka, 1 š múky, 1 ČL morskej soli, 1/2 ČL mletého čierneho korenia
Na omáčku: 1 a 1/2 š bieleho gréckeho jogurtu, kôra a šťava z 1 citróna, 1/2 ČL morskej soli, štipka mletého čierneho korenia
Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov a väčší plech vystelieme papierom na pečenie.
Kuracie prsia prekrojíme na polovicu a cez fóliu vyklepeme na hrúbku približne 1 centimetra.
Prichystáme si tri plytké misky alebo taniere. V prvej zmiešame múku so soľou a čiernym korením, v druhej vajíčka a v tretej orechy, rozmarín a strúhanku. Každý kúsok mäsa obaľujeme v trojobale, pričom skončíme v orechovej zmesi. Obalené mäso poukladáme na pripravený plech a pečieme ho približne 20 minút. Posledné 2 minúty nastavíme rúru na gril, aby na povrchu mäsko trocha schrumkavelo.
Kým sa prsia pečú, pripravíme si omáčku zmiešaním všetkých surovín a odložíme ju do chladničky. Mäso podávame s ryžou, zeleninou a pripravenou omáčkou.
Vlašské orechy v karameli
Potrebujeme: 2 PL masla, cca ¼ hrnčeka kryštálového cukru, 1 hrnček vlašských orechov, ½ lyžičky škorice
Postup: Na panvici roztopíme maslo, pridáme k nemu cukor, škoricu aj orechy a za stáleho miešania ich opražíme. Snažíme sa, aby sa nám orechy vznikajúcim karamelom dobre obalili.
Na plech alebo tácku rozprestrieme papier na pečenie a karamelové orechy naň roztiahneme. Kto má rád zaujímavé chute, môžete si časť orechov posypať hrubozrnnou soľou.
Orechy necháme vychladiť a máme hotovú nielen maškrtu na zobkanie, ale napríklad aj ozdobu koláčov a zmrzlinových pohárov.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.