Špenátový nákyp s tvarohom
Potrebujeme: 1 balenie lístkového cesta, 1 balenie mrazeného špenátu, 200 g tvarohu, 150 g syru s modrou plesňou, 4 vajíčka, 1 cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, 2 PL oleja, soľ, mleté čierne korenie, 1 žĺtok
Postup: Na oleji speníme nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak. Pridáme rozmrazený špenát a chvíľu ho podusíme, počas toho špenát osolíme, okoreníme a keď sa odparí voda, necháme ho vychladnúť. Do vychladnutej zmesi vmiešame tvaroh a nastrúhaný plesňový syr.
Cesto rozdelíme na jednu väčšiu a jednu menšiu časť. Väčšiu vyvaľkáme na veľkosť plechu a dáme ho doň tak, aby bolo aj na bokoch.
Popicháme ho vidličkou a na to natrieme špenátovo-syrovú zmes. Zalejeme ho rozšľahanými vajíčkami, osolíme, okoreníme a prikryjeme druhou časťou cesta. Aj tú popicháme vidličkou, potrite žĺtkom a upečieme v rúre pri teplote 180 stupňov.
Zemiakový koláč s tuniakom
Potrebujeme na cesto: 400 g zemiakov, 25 g masla, 6 PL hladkej múky. Na náplň: 1 cibuľu, 1 červená paprika, 1 konzerva tuniaka v oleji, 150 ml mlieka, 3 vajíčka, 50 g tvrdého syra, soľ, mleté čierne korenie, petržlenovú vňať alebo bazalku
Postup: Očistené zemiaky nakrájame na kocky a uvaríme domäkka. Uvarené zemiaky scedíme a pretlačíme na jemnú kašu. Pridáme k nej maslo aj múku a spracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske a dáme do okrúhlej formy ak, aby okraje pretŕčali von. Popicháme cesto vidličkou a dajte ho na 20 minút piecť do vyhriatej rúry.
Zatiaľ na panvici zohrejeme olej z tuniaka a osmažíme na ňom pokrájanú cibuľu aj papriku a potom ju dáme na predpečené cesto. Pridáme kúsky tuniaka, zalejeme ho rozšľahanými vajíčkami s mliekom, osolíme, okoreníme, posypeme strúhaným syrom petržlenovou vňaťou či nasekanou bazalkou a dáme piecť asi na 20 minút do rúry.
Hiadlovský krumplovník
Hiadeľ je dedina pod Nízkymi Tatrami neďaleko Banskej Bystrice a odtiaľ pochádza tradičná zemiaková dobrota pripravená trochu inak.
Suroviny na jeden plech: 8 zemiakov, 1 vajce, 1 ČL soli, trochu rasce, 3 PL polohrubej múky, 3 PL hladkej múky
Postup: Zemiaky nastrúhame na hrubšom strúhadle. Zmiešame všetky ingrediencie a rovnomerne rozložíme na vymastený plech.
Pečieme pri 180 stupňoch do zlatista. Počas pečenia, keď už povrch dostáva svoju typickú zlatistú farbu, potrieme krumplovník jemnou vrstvou masla, prípadne oleja.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.