Korzár logo Korzár
Nedeľa, 29. november, 2020 | Meniny má VratkoKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom domáce paštéty: Kuraciu pečeňovku, zajačiu terinu, hubovú

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Domáca kuracia pečeňovka

Potrebujeme: 200 g kuracích pečienok, 1 cibuľu, 100 g kuracích pŕs, 150 ml šľahačkovej smotany, 150 g masla alebo masti, 25 ml koňaku, mandle, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, sušený rozmarín

Postup: Kuracie pečienky a mäso umyjeme, očistíme, pokrájame a na chvíľu dáme do mrazničky. Cibuľu pokrájame na malé kocky a orestujeme na polovici masla. Keď už bude mať zlatistú farbu, pridáme k nej menšiu hrsť nasekaných mandlí a odstavíme.

Zmrazené pečienky a kuracie mäso najemno rozmixujeme v robote a potom do tejto zmesi pridáme koňak, soľ, korenie, muškátový oriešok, sušený rozmarín, vychladnutú restovanú cibuľu s mandľami a šľahačku. Všetko mixujeme, kým nám nevznikne hladká hmota.

Skryť Vypnúť reklamu

Preložíme ju do vymastených zapekacích mištičiek, zakryjeme ich napríklad alobalom poukladáme ich do hlbokého plechu s vodou a dáme do rúry vyhriatej na 175 stupňov.

Pečieme asi hodinu, potom paštétu necháme vychladnúť a zalejeme ju troškou roztopeného masla alebo masti.

Hubovo-pečeňová paštéta

Potrebujeme: 300 g húb, 150 g bravčovej pečene, 60 g ryže, 1 cibuľu, 80 g slaniny, 2 vajíčka, citrónovú kôru, soľ, mleté čierne korenie

Postup. Cibuľu a trošku slaniny nakrájame na malé kocky a speníme na panvici. Ryžu uvaríme domäkka. Na mäsovom mlynčeku pomelieme najskôr očistené huby, potom pečeň, restovanú cibuľu so slaninou a nakoniec ryžu.

Do mletej zmesi primiešame vajíčka, korenie a soľ. Porcelánovú misu alebo formu na srnčí chrbát vystelieme plátkami slaniny, naplníme ju zmesou a dáme variť do vodného kúpeľa na približne 90 minút. Hotovú paštétu necháme vychladnúť a môžete servírovať.

Skryť Vypnúť reklamu

Zajačia terina s lieskovými orechmi

Potrebujeme: 1,8 kg zajačieho mäsa, 400 g bravčových klobás, 250 ml červeného vína, 3 pretlačené strúčiky cesnaku, 1 PL najemno nasekaného čerstvého tymianu, 70 g nasucho opečených lieskových orechov, 3 ČL soli, 1 ČL mletého čierneho korenia, 1/4 ČL muškátového orieška, 18 plátkov slaniny

Postup: Zajačiu sviečkovú bez kože nakrájame na dvojcentimetrové pásiky a dáme bokom. Zvyšok zajačieho mäsa vykostíme, nakrájame nahrubo a v kuchynskom robote ho posekáme na jemnejšie kúsky. Klobásy ošúpeme a mäso pridáme k zajacovi spolu s vínom, cesnakom a tymianom. Zmes dobre premiešame a necháme odstáť cez noc v chladničke.

Na druhý deň do zmesi pridáme orechy, soľ, čierne korenie a muškátový orech.

Dno aj dlhé strany formy vyložíme papierom tak, aby pretŕčal aj cez horné okraje. Vystelieme ho aj slaninou, ktorej pásiky musia pretŕčať podobne ako papier.

Skryť Vypnúť reklamu

Polovicu mäsovej zmesi dáme do takto pripravenej formy, na to poukladáme pásiky sviečkovice a zakryjeme druhou polovicou mletej mäsovej zmesi. Formu zakryjeme alobalom a položíme ju do veľkého plechu. Do neho nalejeme horúcu vodu tak, aby siahala aspoň do polovice výšky formy. Terinu pečieme v rozohriatej rúre zakrytú 45 minút, potom ju odokryjeme a pečieme ďalších 45 minút. Upečené mäso vyberieme z plechu, zakryjeme papierom na pečenie a necháme chladiť pri izbovej teplote asi hodinu. Potom ho zvrchu zaťažíme, napríklad rovnakou formou, do ktorej vložíme niečo ťažké a necháme odstáť cez noc v chladničke.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bývanie v meste predlžuje život
  2. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  6. Aká je chémia vôní
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  1. Darček? Špičková autonavigácie Mio Spirit 8670 Full EÚ Lifetime!
  2. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  3. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  4. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  5. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  8. Aká je chémia vôní
  9. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  10. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 30 874
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 16 342
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 15 319
  4. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 9 515
  5. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 9 296
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 834
  7. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 8 600
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 427
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 156
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 930
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
recepty, Recepty z Korzára, Jedlo

Neprehliadnite tiež

Aj tento vstup na Braniskovej ulici čaká oprava.

Stĺp uprostred cyklochodníka? V Košiciach žiaden problém

Vytvárajú prekážky pre chodcov i cyklistov.

Pri hustejšej premávke tu vznikajú aj kolízne situácie.
Podľa gynekológa Petra Hladkého je debata o interrupciách nešťastne načasovaná.

Košický advent v čase korony je bez trhov a programu

Predajkyňa langošov: Budeme sedieť doma a dlhy budú narastať.

Výzdoba bude, ale okrem nej takmer nič.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Michaely Terenzani

Premiér mohol spomenúť radšej USA ako Mongolsko, hovorí Billy Altansukh

Sedemsto mŕtvych na Slovensku by v Mongolsku považovali za katastrofu.

Kremeľ bojuje o Arktídu. Postaví mestá, letiská aj ropovody

Megaprojekt môže ohroziť klimatické ciele.

Šéf koncernu Rosnefť Igor Sečin ukazuje Vladimirovi Putinovi plány na ropné projekty za miliardy eur.
Božidara Turzonovová.
Autorka Lucia Alchusová Chrenko vydala dosiaľ dve knihy netradičnú kuchárku Tak ma mama naučila a Bohémky so zaujímavosťami z Francúzska, kde strávila polovicu života.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop