Kapustový guláš
Potrebujeme: 500 g predného hovädzieho mäsa, 2 cibule, 2 PL bravčovej masti, 5 väčších zemiakov, ¼ hlávky čerstvej bielej kapusty, 2 mrkvy, 2 PL paradajkového pretlaku, rascu, sladkú papriku, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na rovnako veľké kocky, cibuľu ošúpeme a nakrájame najemno.
V hrnci roztopíme masť a orestujeme na nej nakrájanú cibuľu s rascou. Po chvíli ju posypeme paprikou a hneď dáme do hrnca mäso. Opečieme ho zo všetkých strán a potom pridáme korenie, soľ a paradajkový pretlak.
Zalejeme vriacou vodou a pod pokrievkou dusíme, kým mäso nebude takmer mäkké.
K podusenému mäsu pridáme na kocky pokrájané zemiaky a na rezance nakrájanú alebo postrúhanú kapustu. Ak je to potrebné, pridáme ešte trochu vody a varíme ďalších asi 20 – 30 minút.
Napokon všetko dochutíme a podávame s chlebom.
Jelení chrbát na červenom víne
Potrebujeme: jelení chrbát, 2 mrkvy, 1 petržlen, 1/4 zeleru, 100 g slaniny, 2 PL oleja, 5 guľôčok celého čierneho korenia, 5 guľôčok nového korenia, 2 bobkové listy, tymian, soľ, mleté čierne korenie, 200 ml červeného vína
Postup: V hrnci zohrejeme olej a zo všetkých strán na ňom opečieme odblanené, umyté a osolené mäso.
Vyberieme ho a do výpeku dáme nakrájanú slaninu. Keď sa vyškvarí, pridáme nakrájanú cibuľu, očistenú a nakrájanú zeleninu. Všetko spolu orestujeme dozlatista a pridáme korenie.
Mäso dáme do pekáča, pridáme k nemu orestovanú zeleninu aj s výpekom, podlejeme trochou vody a necháme asi hodinu v rúre prikryté dusiť.
Potom mäso odkryjeme, prilejeme víno a za občasného prelievania výpekom dopečieme domäkka. Zeleninu je potrebné čas od času odlepiť od dna pekáča, aby sa opiekla zo všetkých strán, no nesmie sa pripáliť.
Hotové mäso nakrájame a podávame s omáčkou a zeleninou.
Banánovo-orechový koláč
Potrebujeme: 2-3 poriadne zrelé banány, 4 vajíčka, 170 g hnedého cukru, 150 ml oleja, 190 ml mlieka, 450 g polohrubej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 100 nasekaných orechov (lieskovce, mandle, vlašské...), tuk a múka na vymazanie a vysypanie formy
Postup: Banány ošúpeme a dôkladne roztlačíme vidličkou. Rúru predhrejeme na 170 stupňov. Vajíčka rozdelíme, z bielkov ušľaháme tuhý sneh a žĺtky dobre vymiešame s hnedým cukrom do peny. Primiešame k nim olej, mlieko, múku zmiešanú s práškom do pečiva, roztlačené banány, nasekané orechy a nakoniec sneh z bielkov.
Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej štvorcovej formy alebo na malý hlboký plech a pečieme približne 45 minút. Hotový koláč poprášte práškovým cukrom alebo polejeme čokoládou či šľahačkou.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.