Korzár logo Korzár
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Sikulský guláš, cestoviny s cviklou a orechmi, baskická fazuľka

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Sikulský guláš

Potrebujeme: 800 g teľacieho mäsa, 400 g kyslej kapusty, 3 dl leča, 3 cibule, 3 strúčiky cesnaku, masť, čierne pivo na podlievanie, mletú červenú papriku, mletú rascu, mleté čierne korenie, soľ

Postup: Na masti speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme na kocky pokrájané mäso a opražíme. Keď sa šťava vydusí, do výpeku pridáme papriku a popučený cesnak.

Osolíme a dusíme s lečom. Ak treba, občas podlejeme. Keď je mäso mäkké, pridáme pokrájanú, trochu vyžmýkanú kyslú kapustu, podlejeme a spolu ešte aspoň 15 minút na miernom ohni podusíme. Podávame s kyslou smotanou a ražným chlebom.

Skryť Vypnúť reklamu

Cestoviny s pečenou cviklou a opekanými orechmi

Potrebujeme: 1 až 1,5 š krátkych cestovín, 1 malú cviklu, olivový olej, 1 strúčik cesnaku, 1 PL červeného vínneho octu, 5 – 6 nasekaných lístkov čerstvej bazalky, 2 PL nahrubo nasekaných vlašských orechov, štipku cukru, mleté čierne korenie a soľ podľa chuti, feta alebo kozí syr

Postup: Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Cviklu ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Dáme ich na plech, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme a pečieme v rozohriatej rúre 40 až 45 minút. Medzitým uvaríme cestoviny a pred zliatím odoberieme 1/4 š vody, v ktorej sa varili. Orechy opečieme nasucho na panvici – dávame pozor, aby sme ich nespálili – a odložíme bokom.

Panvicu zahrejeme na miernom ohni a zmiešame v nej vínny ocot, 1 lyžicu olivového oleja, 2 až 3 lyžice škrobovej múčky, štipku cukru a pretlačený strúčik cesnaku. Pridáme uvarené cestoviny a premiešavame, kým sa na nich nezačne zachytávať omáčka. Ak je to nutné, prilejeme viac vody. K cestovinám primiešame pečenú cviklu a všetko dusíme ešte 3 minúty. Zmes nadelíme na taniere a posypeme ich opekanými orechmi, lístkami bazalky a rozdrobeným feta syrom.

Skryť Vypnúť reklamu

Baskická fazuľka

Potrebujeme: 50é g zelenej fazuľky, 130 g slaniny nakrájanej na kocky, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 5 cherry paradajok, soľ, korenie,

Postup: Ak používame čerstvú zelenú fazuľku, najskôr ju očistíme a dlhšie struky prekrojíme.

V panvici najskôr opražíme kúsky slaniny a potom k nej pridáme nakrájanú cibuľu.

Potom k nej pridáme paradajky, osolíme, okoreníme a chvíľu dusíme.

Cesnak pokrájame na drobno a do panvice ho pridáme spolu s fazuľkou. Podlejeme ju asi pohárom vody a dusíme, kým nie je fazuľa mäkká. Časť vody sa odparí a omáčka sa tým zahustí.

Hodí sa ako príloha alebo aj ako samostatný šalát.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 210
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 247
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 912
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 102
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 873
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 732
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 258
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 7 006
  9. Po Slovensku na motorke 5 435
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 4 878
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner na Najvyššom súde.

Otázku viny Kočnera a Zsuzsovej opäť posúdi pôvodný senát.


3 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Maďari zakázali propagovanie homosexuality.


a 2 ďalší 1 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop