Korzár logo Korzár
Nedeľa, 29. november, 2020 | Meniny má VratkoKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Sikulský guláš, cestoviny s cviklou a orechmi, baskická fazuľka

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Sikulský guláš

Potrebujeme: 800 g teľacieho mäsa, 400 g kyslej kapusty, 3 dl leča, 3 cibule, 3 strúčiky cesnaku, masť, čierne pivo na podlievanie, mletú červenú papriku, mletú rascu, mleté čierne korenie, soľ

Postup: Na masti speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme na kocky pokrájané mäso a opražíme. Keď sa šťava vydusí, do výpeku pridáme papriku a popučený cesnak.

Osolíme a dusíme s lečom. Ak treba, občas podlejeme. Keď je mäso mäkké, pridáme pokrájanú, trochu vyžmýkanú kyslú kapustu, podlejeme a spolu ešte aspoň 15 minút na miernom ohni podusíme. Podávame s kyslou smotanou a ražným chlebom.

Skryť Vypnúť reklamu

Cestoviny s pečenou cviklou a opekanými orechmi

Potrebujeme: 1 až 1,5 š krátkych cestovín, 1 malú cviklu, olivový olej, 1 strúčik cesnaku, 1 PL červeného vínneho octu, 5 – 6 nasekaných lístkov čerstvej bazalky, 2 PL nahrubo nasekaných vlašských orechov, štipku cukru, mleté čierne korenie a soľ podľa chuti, feta alebo kozí syr

Postup: Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Cviklu ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Dáme ich na plech, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme a pečieme v rozohriatej rúre 40 až 45 minút. Medzitým uvaríme cestoviny a pred zliatím odoberieme 1/4 š vody, v ktorej sa varili. Orechy opečieme nasucho na panvici – dávame pozor, aby sme ich nespálili – a odložíme bokom.

Panvicu zahrejeme na miernom ohni a zmiešame v nej vínny ocot, 1 lyžicu olivového oleja, 2 až 3 lyžice škrobovej múčky, štipku cukru a pretlačený strúčik cesnaku. Pridáme uvarené cestoviny a premiešavame, kým sa na nich nezačne zachytávať omáčka. Ak je to nutné, prilejeme viac vody. K cestovinám primiešame pečenú cviklu a všetko dusíme ešte 3 minúty. Zmes nadelíme na taniere a posypeme ich opekanými orechmi, lístkami bazalky a rozdrobeným feta syrom.

Skryť Vypnúť reklamu

Baskická fazuľka

Potrebujeme: 50é g zelenej fazuľky, 130 g slaniny nakrájanej na kocky, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 5 cherry paradajok, soľ, korenie,

Postup: Ak používame čerstvú zelenú fazuľku, najskôr ju očistíme a dlhšie struky prekrojíme.

V panvici najskôr opražíme kúsky slaniny a potom k nej pridáme nakrájanú cibuľu.

Potom k nej pridáme paradajky, osolíme, okoreníme a chvíľu dusíme.

Cesnak pokrájame na drobno a do panvice ho pridáme spolu s fazuľkou. Podlejeme ju asi pohárom vody a dusíme, kým nie je fazuľa mäkká. Časť vody sa odparí a omáčka sa tým zahustí.

Hodí sa ako príloha alebo aj ako samostatný šalát.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Aká je chémia vôní
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  1. Darček? Špičková autonavigácie Mio Spirit 8670 Full EÚ Lifetime!
  2. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  3. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  4. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  5. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  8. Aká je chémia vôní
  9. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  10. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 30 918
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 16 339
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 15 365
  4. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 9 572
  5. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 9 303
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 846
  7. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 8 645
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 437
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 171
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 941
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Aj tento vstup na Braniskovej ulici čaká oprava.

Stĺp uprostred cyklochodníka? V Košiciach žiaden problém

Vytvárajú prekážky pre chodcov i cyklistov.

Pri hustejšej premávke tu vznikajú aj kolízne situácie.
Podľa gynekológa Petra Hladkého je debata o interrupciách nešťastne načasovaná.

Košický advent v čase korony je bez trhov a programu

Predajkyňa langošov: Budeme sedieť doma a dlhy budú narastať.

Výzdoba bude, ale okrem nej takmer nič.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Michaely Terenzani

Premiér mohol spomenúť radšej USA ako Mongolsko, hovorí Billy Altansukh

Sedemsto mŕtvych na Slovensku by v Mongolsku považovali za katastrofu.

Kremeľ bojuje o Arktídu. Postaví mestá, letiská aj ropovody

Megaprojekt môže ohroziť klimatické ciele.

Šéf koncernu Rosnefť Igor Sečin ukazuje Vladimirovi Putinovi plány na ropné projekty za miliardy eur.
Božidara Turzonovová.
Autorka Lucia Alchusová Chrenko vydala dosiaľ dve knihy netradičnú kuchárku Tak ma mama naučila a Bohémky so zaujímavosťami z Francúzska, kde strávila polovicu života.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop