Korzár logo Korzár
Nedeľa, 29. november, 2020 | Meniny má VratkoKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Bôčik s jablkami na mede, mrkvový koláč s perinkou, cibuľačka

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Burgundská cibuľačka

Potrebujeme: 2 veľké žlté cibule, ¼ šálky paradajkového pretlaku, 3 šálky červeného vína kurací vývar, maslo, mleté čierne korenie, soľ, bagety a strúhaný syr typu gruyére

Postup: V hrnci roztopíme asi 2 lyžice masla, môžeme pridať aj zopár kvapiek oleja, aby sa rýchlo neprepálilo a orestujeme na ňom cibuľu nakrájanú na polovičné kolieska. Keď už bude chytať hnedastú farbu pridáme k nej paradajkový pretlak a zalejem ho vínom.

Povaríme, aby sa víno odparilo a potom do hrnca nalejeme vývar, podľa chuti osolíme, okoreníme a varíme ešte asi 20 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Potom polievku rozdelíme do niekoľkých zapekacích misiek a na každú položíme kolieska bagety a husto posypeme strúhaným syrom. Misky poukladáme na plech a dáme do vyhriatej rúry dovtedy, kým sa syr nerozpustí a nechytí zlatistú farbu, čo by malo byť približne do piatich minút.

Pečený bôčik s jablkami

Potrebujeme: kus bravčového bôčika s kožou a bez kostí, 4 jablká, 3 cibule, 50 ml medu, slnečnicový olej, rozmarín, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Vykostený bravčový bôčik opláchneme, kožu osušíme a trochu narežeme. Do pekáča ho položíme kožou nadol a vrch mäsa potrieme olejom, osolíme a okoreníme.

Podlejeme trochou vody a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov približne na dve hodiny. Mäso priebežne prelievame výpekom.

Kým sa pečie, jablká a cibuľu očistíme a nakrájame na kolieska.

Skryť Vypnúť reklamu

Približne po dvoch hodinách bôčik vyberieme z pekáča a dáme doň jablká aj cibuľu, premiešame ich trochu podlejeme vodou a na to položíme mäso. Povrch bôčika potrieme medom, všetko jemne posypeme rozmarínom, teplotu rúry zvýšime na 200 stupňov a dáme do nej zapiecť bôčik s jablkami a cibuľou.

Mrkvový koláč s perinkou

Potrebujeme: 50 g hladkej múky, 50 g strúhanky, 1 čajová lyžička škorice, 300 g hnedého cukru, 300 g očistenej a nastrúhanej mrkvy, 150 g vlašských orechov, 5 vajec, 1 PL slnečnicového oleja, soľ. Na krém: 500 g creme fraiche, šťavu z 1 citróna, 100 g práškového cukru, orechy

Postup: Žĺtky vyšľaháme s cukrom a primiešame múku, strúhanku, škoricu, mrkvu, nasekané orechy a štipku soli. Potom pridáme bielky vyšľahané na tuhý sneh. Cesto zľahka premiešame a nalejeme ho do vymastenej a múkou vysypanej formy.

Skryť Vypnúť reklamu

Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 30 minút.

Zatiaľ si vyšľaháme creme fraiche s cukrom a citrónovou šťavou a krémom natierame vychladnutý mrkvový koláč.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bývanie v meste predlžuje život
  2. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  6. Aká je chémia vôní
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  1. Darček? Špičková autonavigácie Mio Spirit 8670 Full EÚ Lifetime!
  2. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  3. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  4. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  5. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  8. Aká je chémia vôní
  9. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  10. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 30 852
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 16 343
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 15 299
  4. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 9 495
  5. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 9 293
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 832
  7. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 8 582
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 420
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 155
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 924
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Aj tento vstup na Braniskovej ulici čaká oprava.

Stĺp uprostred cyklochodníka? V Košiciach žiaden problém

Vytvárajú prekážky pre chodcov i cyklistov.

Pri hustejšej premávke tu vznikajú aj kolízne situácie.
Podľa gynekológa Petra Hladkého je debata o interrupciách nešťastne načasovaná.

Košický advent v čase korony je bez trhov a programu

Predajkyňa langošov: Budeme sedieť doma a dlhy budú narastať.

Výzdoba bude, ale okrem nej takmer nič.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Michaely Terenzani

Premiér mohol spomenúť radšej USA ako Mongolsko, hovorí Billy Altansukh

Sedemsto mŕtvych na Slovensku by v Mongolsku považovali za katastrofu.

Kremeľ bojuje o Arktídu. Postaví mestá, letiská aj ropovody

Megaprojekt môže ohroziť klimatické ciele.

Šéf koncernu Rosnefť Igor Sečin ukazuje Vladimirovi Putinovi plány na ropné projekty za miliardy eur.
Božidara Turzonovová.
Autorka Lucia Alchusová Chrenko vydala dosiaľ dve knihy netradičnú kuchárku Tak ma mama naučila a Bohémky so zaujímavosťami z Francúzska, kde strávila polovicu života.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop