Korzár logo Korzár
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Bôčik s jablkami na mede, mrkvový koláč s perinkou, cibuľačka

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Burgundská cibuľačka

Potrebujeme: 2 veľké žlté cibule, ¼ šálky paradajkového pretlaku, 3 šálky červeného vína kurací vývar, maslo, mleté čierne korenie, soľ, bagety a strúhaný syr typu gruyére

Postup: V hrnci roztopíme asi 2 lyžice masla, môžeme pridať aj zopár kvapiek oleja, aby sa rýchlo neprepálilo a orestujeme na ňom cibuľu nakrájanú na polovičné kolieska. Keď už bude chytať hnedastú farbu pridáme k nej paradajkový pretlak a zalejem ho vínom.

Povaríme, aby sa víno odparilo a potom do hrnca nalejeme vývar, podľa chuti osolíme, okoreníme a varíme ešte asi 20 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Potom polievku rozdelíme do niekoľkých zapekacích misiek a na každú položíme kolieska bagety a husto posypeme strúhaným syrom. Misky poukladáme na plech a dáme do vyhriatej rúry dovtedy, kým sa syr nerozpustí a nechytí zlatistú farbu, čo by malo byť približne do piatich minút.

Pečený bôčik s jablkami

Potrebujeme: kus bravčového bôčika s kožou a bez kostí, 4 jablká, 3 cibule, 50 ml medu, slnečnicový olej, rozmarín, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Vykostený bravčový bôčik opláchneme, kožu osušíme a trochu narežeme. Do pekáča ho položíme kožou nadol a vrch mäsa potrieme olejom, osolíme a okoreníme.

Podlejeme trochou vody a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov približne na dve hodiny. Mäso priebežne prelievame výpekom.

Kým sa pečie, jablká a cibuľu očistíme a nakrájame na kolieska.

Skryť Vypnúť reklamu

Približne po dvoch hodinách bôčik vyberieme z pekáča a dáme doň jablká aj cibuľu, premiešame ich trochu podlejeme vodou a na to položíme mäso. Povrch bôčika potrieme medom, všetko jemne posypeme rozmarínom, teplotu rúry zvýšime na 200 stupňov a dáme do nej zapiecť bôčik s jablkami a cibuľou.

Mrkvový koláč s perinkou

Potrebujeme: 50 g hladkej múky, 50 g strúhanky, 1 čajová lyžička škorice, 300 g hnedého cukru, 300 g očistenej a nastrúhanej mrkvy, 150 g vlašských orechov, 5 vajec, 1 PL slnečnicového oleja, soľ. Na krém: 500 g creme fraiche, šťavu z 1 citróna, 100 g práškového cukru, orechy

Postup: Žĺtky vyšľaháme s cukrom a primiešame múku, strúhanku, škoricu, mrkvu, nasekané orechy a štipku soli. Potom pridáme bielky vyšľahané na tuhý sneh. Cesto zľahka premiešame a nalejeme ho do vymastenej a múkou vysypanej formy.

Skryť Vypnúť reklamu

Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 30 minút.

Zatiaľ si vyšľaháme creme fraiche s cukrom a citrónovou šťavou a krémom natierame vychladnutý mrkvový koláč.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 171
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 323
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 897
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 088
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 858
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 750
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 329
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 7 025
  9. Po Slovensku na motorke 5 431
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 4 882
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner na Najvyššom súde.

Otázku viny Kočnera a Zsuzsovej opäť posúdi pôvodný senát.


2 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Maďari zakázali propagovanie homosexuality.


a 2 ďalší 39m

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop