Korzár logo Korzár
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Diviačie ragú so šípkovým džemom, strúhaný jablčník

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Diviačie ragú so šípkovým džemom

Potrebujeme: 500 g stehna z diviaka, 3 cibule, 1 mrkvu, 1 petržlen, kúsok zeleru, 200 ml červeného vína, 50 g šípkového džemu, 100 g tvrdého perníka, bravčovú masť, 5 guľôčok jalovca, rozmarín, soľ, mleté čierne korenie, vývar na podlievanie.

Postup: Na masti sprudka opečieme na kocky nakrájané stehnu, vyberieme ho a dáme na chvíľu bokom. Do hrnca pridáme nakrájanú zeleninu a orestujeme ju. Potom k nej prihodíme cibuľu a všetko spolu opečieme.

Potom do hrnca pribudne jalovec, rozmarín a červené víno. Všetko necháme trochu odpariť a môžeme naspäť vrátiť mäso a hneď k nemu dodáme aj šípkový džem.

Skryť Vypnúť reklamu

Všetko osolíme, okoreníme a dusíme, kým mäso nie je hotové, pričom podľa potreby dolievame vývar.

Hotové mäso vyberieme, omáčku prepasírujeme cez sitko a zahustíme nastrúhaným perníkom.

Strúhaný jablčník

Suroviny: Cesto: 400 g preosiatej hladkej múky, 200 g práškového cukru, 1 prášku do pečiva, 1 vajíčko, 250 g domáceho masla, štipka soli. Náplň: 5 väčších ošúpaných jabĺk, škorica na posypanie, 3 PL hnedého cukru. Na posypanie a vymastenie plechu: práškový cukor, 1 PL slnečnicového oleja

Postup: Všetky ingrediencie potrebné na prípravu cesta zmiešame a vytvoríme pevnú hmotu.

Cesto rozdelíme na dva rovnaké diely a prvú časť rozvaľkáme na olejom vymastenom a múkou vysypanom plechu.

Nastrúhame dužinu jabĺk, zmiešame s hnedým cukrom a škoricou a rovnomerne rozmiestnime po celom povrchu cesta. Druhú polovicu cesta zabalíme do mikroténového vrecka a vložíme na 10 minút do mrazničky, aby sa ľahšie strúhalo na jablkovú vrstvu.

Skryť Vypnúť reklamu

Rošt v rúre vložíme do strednej pozície a necháme ju predhriať na 200 °C. Cesto z mrazničky nastrúhame na povrch plechu pokrytý jablkami a pečieme 25 – 30 minút, pri teplote 200 °C. Po upečení necháme koláč mierne vychladnúť, posypeme ho práškovým cukrom, nakrájame na rovnomerné kúsky a môžeme servírovať.

Šípkovo-jablkové čatní

Potrebujeme: 450 g odstopkovaných a odkôstkovaných šípok, 560 ml jablkového octu, 225 g hrozienok sultánok, 450 g ošúpaných, odkôstkovaných, nakrájaných a uvarených jabĺk, 2 ČL nastrúhaného čerstvého zázvoru, rozdrvené semienka z 3 až 4 kúskov kardamónu, štipka čili omáčky, 225 g hnedého cukru, 1 strúčik cesnaku, šťava z celého citróna a kôra z 1 polovice

Postup: Šípky, hrozienka sultánky a jablká namočíme cez noc do octu. Na druhý deň ich preložíme do hrubostennej rajnice, pridáme k nim všetky ostatné ingrediencie a privedieme k varu. Potom plameň stíšime a za občasného miešania necháme pomaly variť, kým zmes nestuhne. Správnu hustotu čatní overíme tak, že pri prejdení vareškou po dne hrnca ho musí byť na sekundu vidieť, kým sa znova zaleje. Čistý pohár dáme zahriať do rúry alebo horúcej vody. Čatní dávkujeme do teplého skla a dobre uzavrieme.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 195
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 285
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 903
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 096
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 870
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 736
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 290
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 7 014
  9. Po Slovensku na motorke 5 435
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 4 879
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner na Najvyššom súde.

Otázku viny Kočnera a Zsuzsovej opäť posúdi pôvodný senát.


2 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Maďari zakázali propagovanie homosexuality.


a 2 ďalší 39m

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop