Korzár logo Korzár
Nedeľa, 29. november, 2020 | Meniny má VratkoKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Diviačie ragú so šípkovým džemom, strúhaný jablčník

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Diviačie ragú so šípkovým džemom

Potrebujeme: 500 g stehna z diviaka, 3 cibule, 1 mrkvu, 1 petržlen, kúsok zeleru, 200 ml červeného vína, 50 g šípkového džemu, 100 g tvrdého perníka, bravčovú masť, 5 guľôčok jalovca, rozmarín, soľ, mleté čierne korenie, vývar na podlievanie.

Postup: Na masti sprudka opečieme na kocky nakrájané stehnu, vyberieme ho a dáme na chvíľu bokom. Do hrnca pridáme nakrájanú zeleninu a orestujeme ju. Potom k nej prihodíme cibuľu a všetko spolu opečieme.

Potom do hrnca pribudne jalovec, rozmarín a červené víno. Všetko necháme trochu odpariť a môžeme naspäť vrátiť mäso a hneď k nemu dodáme aj šípkový džem.

Skryť Vypnúť reklamu

Všetko osolíme, okoreníme a dusíme, kým mäso nie je hotové, pričom podľa potreby dolievame vývar.

Hotové mäso vyberieme, omáčku prepasírujeme cez sitko a zahustíme nastrúhaným perníkom.

Strúhaný jablčník

Suroviny: Cesto: 400 g preosiatej hladkej múky, 200 g práškového cukru, 1 prášku do pečiva, 1 vajíčko, 250 g domáceho masla, štipka soli. Náplň: 5 väčších ošúpaných jabĺk, škorica na posypanie, 3 PL hnedého cukru. Na posypanie a vymastenie plechu: práškový cukor, 1 PL slnečnicového oleja

Postup: Všetky ingrediencie potrebné na prípravu cesta zmiešame a vytvoríme pevnú hmotu.

Cesto rozdelíme na dva rovnaké diely a prvú časť rozvaľkáme na olejom vymastenom a múkou vysypanom plechu.

Nastrúhame dužinu jabĺk, zmiešame s hnedým cukrom a škoricou a rovnomerne rozmiestnime po celom povrchu cesta. Druhú polovicu cesta zabalíme do mikroténového vrecka a vložíme na 10 minút do mrazničky, aby sa ľahšie strúhalo na jablkovú vrstvu.

Skryť Vypnúť reklamu

Rošt v rúre vložíme do strednej pozície a necháme ju predhriať na 200 °C. Cesto z mrazničky nastrúhame na povrch plechu pokrytý jablkami a pečieme 25 – 30 minút, pri teplote 200 °C. Po upečení necháme koláč mierne vychladnúť, posypeme ho práškovým cukrom, nakrájame na rovnomerné kúsky a môžeme servírovať.

Šípkovo-jablkové čatní

Potrebujeme: 450 g odstopkovaných a odkôstkovaných šípok, 560 ml jablkového octu, 225 g hrozienok sultánok, 450 g ošúpaných, odkôstkovaných, nakrájaných a uvarených jabĺk, 2 ČL nastrúhaného čerstvého zázvoru, rozdrvené semienka z 3 až 4 kúskov kardamónu, štipka čili omáčky, 225 g hnedého cukru, 1 strúčik cesnaku, šťava z celého citróna a kôra z 1 polovice

Postup: Šípky, hrozienka sultánky a jablká namočíme cez noc do octu. Na druhý deň ich preložíme do hrubostennej rajnice, pridáme k nim všetky ostatné ingrediencie a privedieme k varu. Potom plameň stíšime a za občasného miešania necháme pomaly variť, kým zmes nestuhne. Správnu hustotu čatní overíme tak, že pri prejdení vareškou po dne hrnca ho musí byť na sekundu vidieť, kým sa znova zaleje. Čistý pohár dáme zahriať do rúry alebo horúcej vody. Čatní dávkujeme do teplého skla a dobre uzavrieme.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bývanie v meste predlžuje život
  2. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Aká je chémia vôní
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  1. Darček? Špičková autonavigácie Mio Spirit 8670 Full EÚ Lifetime!
  2. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  3. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  4. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  5. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  8. Aká je chémia vôní
  9. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  10. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 30 876
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 16 335
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 15 322
  4. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 9 520
  5. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 9 292
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 837
  7. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 8 603
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 422
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 154
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 926
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Aj tento vstup na Braniskovej ulici čaká oprava.

Stĺp uprostred cyklochodníka? V Košiciach žiaden problém

Vytvárajú prekážky pre chodcov i cyklistov.

Pri hustejšej premávke tu vznikajú aj kolízne situácie.
Podľa gynekológa Petra Hladkého je debata o interrupciách nešťastne načasovaná.

Košický advent v čase korony je bez trhov a programu

Predajkyňa langošov: Budeme sedieť doma a dlhy budú narastať.

Výzdoba bude, ale okrem nej takmer nič.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Michaely Terenzani

Premiér mohol spomenúť radšej USA ako Mongolsko, hovorí Billy Altansukh

Sedemsto mŕtvych na Slovensku by v Mongolsku považovali za katastrofu.

Kremeľ bojuje o Arktídu. Postaví mestá, letiská aj ropovody

Megaprojekt môže ohroziť klimatické ciele.

Šéf koncernu Rosnefť Igor Sečin ukazuje Vladimirovi Putinovi plány na ropné projekty za miliardy eur.
Božidara Turzonovová.
Autorka Lucia Alchusová Chrenko vydala dosiaľ dve knihy netradičnú kuchárku Tak ma mama naučila a Bohémky so zaujímavosťami z Francúzska, kde strávila polovicu života.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop