Korzár logo Korzár
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Cesnakový chlieb, zverinová paštéta, špagetová bolognese cuketa

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Domáci cesnakový chlieb

Potrebujeme: 250 g hladkej múky, 150 g žitnej múky, 200 g špaldovej múky (môžeme ju aj vynechať a pridať potrebnú gramáž hladkej alebo žitnej múky), 300 g vody, 20 ml oleja, 20 g čerstvého droždia, lyžičku cukru, mletú rascu, slnečnicové a ľanové semienka a niekoľko strúčikov cesnaku – záleží podľa chuti, ako veľmi cesnakové pečivo máte radi

Postup: Z vody, cukru a droždia pripravíme kvások a necháme ho pracovať. Všetky druhy múky zmiešame so soľou, rascou, olejom, vodou a kváskom. Dôkladne vypracujeme cesto a necháme ho asi pol hodiny kysnúť v teplej miestnosti. Potom do cesta primiešame semienka a na plátky nakrájaný cesnak. Ešte raz cesto prehnetieme a vytvarujeme do tvaru chleba, položíme ho na vymazaný plech a ešte chvíľu necháme kysnúť. Potom chlieb dáme do vyhriatej rúry. Prvých desať minút ho pečieme pri teplote 220 stupňov, potom ju stiahneme na 180 a chlieb dopečieme.

Skryť Vypnúť reklamu

Zapekaná špagetová tekvica s bolognese omáčkou

Potrebujeme: 1 kg špagetovej tekvice, 1 PL olivového oleja, 1 ČL soli, 500 g mletého hovädzieho mäsa, 680 g paradajkovej omáčky marinara, 225 g krémového syra, 1 PL nasekanej petržlenovej vňate, 1/2 š kyslej smotany, 2 š nastrúhanej mozzarelly

Postup: Rúru predhrejeme na 200 stupňov a široký plech vymažeme olejom. Špagetovú tekvicu prekrojíme pozdĺžne na polovicu, odstránime z nej semiačka, pokvapkáme olivovým olejom a osolíme. Takto pripravené polovice položíme reznou stranou dole na pripravený plech a necháme ich piecť asi 1 hodinu. Po upečení natrháme dužinu vidličkou na jemné špagety.

Vo veľkej rajnici opečieme mleté hovädzie mäso. Potom z neho zlejeme masť, pridáme paradajkovú omáčku a povaríme asi 5 minút. V samostatnej miske spolu dobre vymiešame krémový syr, kyslú smotanu a petržlenovú vňať.

Skryť Vypnúť reklamu

Teplotu rúry znížime na 180 stupňov a zapekaciu nádobu vymažeme olivovým olejom. Dáme do nej polovicu špagetovej tekvice, na ňu pridáme polovicu paradajkovej omáčky s mäsom a na to rozotrieme všetok krémový syr. Tekvicovú a mäsovú vrstvu ešte raz zopakujeme v rovnakom poradí. Na vrch posypeme strúhanou mozzarellou. Pečieme spolu 20 minút alebo kým syr nie je roztopený a zmes dobre prehriata.

Paštéta zo zveriny s brusnicovou omáčkou

Potrebujeme: 200 g výrezu z diviny ako na guláš, 100 g bravčového pliecka, bazalku, tymian, estragón, majoránku, čierne mleté korenie, 0,5 dl červeného vína, 0,2 dl koňaku, 0,5 dl šľahačkovej smotany, 1 vaječné bielko, 300 g anglickej slaniny, 100 g brusnicového kompótu, 1 pomaranč, 1 citrón, 50 g cukru, soľ, vegetu, bravčovú masť, olej, 1 cibuľu

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Mäso očistíme od šliach a spolu s cibuľou ho nakrájame na menšie kúsky. Zalejeme ho koňakom, okoreníme, osolíme a pridáme aj všetky spomínané bylinky. Nešetríme nimi, aby malo mäso výraznú chuť. Jeden deň ho necháme takto odpočívať a na druhý deň ho pomelieme alebo rozmixujeme na celkom jemnú zmes.

Pridáme bielok a smotanu, ktoré všetko spoja, podľa potreby ešte dochutíme.

Formu trochu potrieme olejom a vystelieme plátkami slaniny. Zmes dáme do striekacieho vrecka a naplníme formu až po okraj. Vrch tiež vystelieme slaninou a formu uzavrieme potravinovou fóliou.

Do hlbokého plechu dáme vodu a do nej dáme formu s paštétou a všetko prekryjeme alobalom. Dáme do rúry zohriatej na 160 stupňov asi na 40 minút.

Paštéta je hotová, keď je na dotyk tvrdá, vtedy môžeme plech vybrať z rúry, zložíme z neho alobal a formu hneď zaťažíme a necháme vychladnúť.

Medzitým si pripravíme brusnicovú omáčku. Nastrúhanú kôru z citrónu a pomaranča zalejeme vriacou vodou, chvíľu ich takto sparíme, potom scedíme a prepláchneme v studenej vode.

Do hrnca dáme sparenú kôru, šťavu vytlačenú z pomaranča aj citrónu, brusnicový kompót a červené víno. Osolíme a povaríme, aby sa tekutiny zredukovali, prípadne môžeme trošičku zahustiť kukuričným škrobom.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 195
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 285
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 903
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 096
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 870
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 736
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 290
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 7 014
  9. Po Slovensku na motorke 5 435
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 4 879
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner na Najvyššom súde.

Otázku viny Kočnera a Zsuzsovej opäť posúdi pôvodný senát.


2 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Maďari zakázali propagovanie homosexuality.


a 2 ďalší 49m

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop