Korzár logo Korzár
Nedeľa, 29. november, 2020 | Meniny má VratkoKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Cesnakový chlieb, zverinová paštéta, špagetová bolognese cuketa

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Domáci cesnakový chlieb

Potrebujeme: 250 g hladkej múky, 150 g žitnej múky, 200 g špaldovej múky (môžeme ju aj vynechať a pridať potrebnú gramáž hladkej alebo žitnej múky), 300 g vody, 20 ml oleja, 20 g čerstvého droždia, lyžičku cukru, mletú rascu, slnečnicové a ľanové semienka a niekoľko strúčikov cesnaku – záleží podľa chuti, ako veľmi cesnakové pečivo máte radi

Postup: Z vody, cukru a droždia pripravíme kvások a necháme ho pracovať. Všetky druhy múky zmiešame so soľou, rascou, olejom, vodou a kváskom. Dôkladne vypracujeme cesto a necháme ho asi pol hodiny kysnúť v teplej miestnosti. Potom do cesta primiešame semienka a na plátky nakrájaný cesnak. Ešte raz cesto prehnetieme a vytvarujeme do tvaru chleba, položíme ho na vymazaný plech a ešte chvíľu necháme kysnúť. Potom chlieb dáme do vyhriatej rúry. Prvých desať minút ho pečieme pri teplote 220 stupňov, potom ju stiahneme na 180 a chlieb dopečieme.

Skryť Vypnúť reklamu

Zapekaná špagetová tekvica s bolognese omáčkou

Potrebujeme: 1 kg špagetovej tekvice, 1 PL olivového oleja, 1 ČL soli, 500 g mletého hovädzieho mäsa, 680 g paradajkovej omáčky marinara, 225 g krémového syra, 1 PL nasekanej petržlenovej vňate, 1/2 š kyslej smotany, 2 š nastrúhanej mozzarelly

Postup: Rúru predhrejeme na 200 stupňov a široký plech vymažeme olejom. Špagetovú tekvicu prekrojíme pozdĺžne na polovicu, odstránime z nej semiačka, pokvapkáme olivovým olejom a osolíme. Takto pripravené polovice položíme reznou stranou dole na pripravený plech a necháme ich piecť asi 1 hodinu. Po upečení natrháme dužinu vidličkou na jemné špagety.

Vo veľkej rajnici opečieme mleté hovädzie mäso. Potom z neho zlejeme masť, pridáme paradajkovú omáčku a povaríme asi 5 minút. V samostatnej miske spolu dobre vymiešame krémový syr, kyslú smotanu a petržlenovú vňať.

Skryť Vypnúť reklamu

Teplotu rúry znížime na 180 stupňov a zapekaciu nádobu vymažeme olivovým olejom. Dáme do nej polovicu špagetovej tekvice, na ňu pridáme polovicu paradajkovej omáčky s mäsom a na to rozotrieme všetok krémový syr. Tekvicovú a mäsovú vrstvu ešte raz zopakujeme v rovnakom poradí. Na vrch posypeme strúhanou mozzarellou. Pečieme spolu 20 minút alebo kým syr nie je roztopený a zmes dobre prehriata.

Paštéta zo zveriny s brusnicovou omáčkou

Potrebujeme: 200 g výrezu z diviny ako na guláš, 100 g bravčového pliecka, bazalku, tymian, estragón, majoránku, čierne mleté korenie, 0,5 dl červeného vína, 0,2 dl koňaku, 0,5 dl šľahačkovej smotany, 1 vaječné bielko, 300 g anglickej slaniny, 100 g brusnicového kompótu, 1 pomaranč, 1 citrón, 50 g cukru, soľ, vegetu, bravčovú masť, olej, 1 cibuľu

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Mäso očistíme od šliach a spolu s cibuľou ho nakrájame na menšie kúsky. Zalejeme ho koňakom, okoreníme, osolíme a pridáme aj všetky spomínané bylinky. Nešetríme nimi, aby malo mäso výraznú chuť. Jeden deň ho necháme takto odpočívať a na druhý deň ho pomelieme alebo rozmixujeme na celkom jemnú zmes.

Pridáme bielok a smotanu, ktoré všetko spoja, podľa potreby ešte dochutíme.

Formu trochu potrieme olejom a vystelieme plátkami slaniny. Zmes dáme do striekacieho vrecka a naplníme formu až po okraj. Vrch tiež vystelieme slaninou a formu uzavrieme potravinovou fóliou.

Do hlbokého plechu dáme vodu a do nej dáme formu s paštétou a všetko prekryjeme alobalom. Dáme do rúry zohriatej na 160 stupňov asi na 40 minút.

Paštéta je hotová, keď je na dotyk tvrdá, vtedy môžeme plech vybrať z rúry, zložíme z neho alobal a formu hneď zaťažíme a necháme vychladnúť.

Medzitým si pripravíme brusnicovú omáčku. Nastrúhanú kôru z citrónu a pomaranča zalejeme vriacou vodou, chvíľu ich takto sparíme, potom scedíme a prepláchneme v studenej vode.

Do hrnca dáme sparenú kôru, šťavu vytlačenú z pomaranča aj citrónu, brusnicový kompót a červené víno. Osolíme a povaríme, aby sa tekutiny zredukovali, prípadne môžeme trošičku zahustiť kukuričným škrobom.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bývanie v meste predlžuje život
  2. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Aká je chémia vôní
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  1. Darček? Špičková autonavigácie Mio Spirit 8670 Full EÚ Lifetime!
  2. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  3. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  4. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  5. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  8. Aká je chémia vôní
  9. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  10. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 30 895
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 16 339
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 15 344
  4. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 9 546
  5. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 9 298
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 842
  7. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 8 624
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 431
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 164
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 934
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Aj tento vstup na Braniskovej ulici čaká oprava.

Stĺp uprostred cyklochodníka? V Košiciach žiaden problém

Vytvárajú prekážky pre chodcov i cyklistov.

Pri hustejšej premávke tu vznikajú aj kolízne situácie.
Podľa gynekológa Petra Hladkého je debata o interrupciách nešťastne načasovaná.

Košický advent v čase korony je bez trhov a programu

Predajkyňa langošov: Budeme sedieť doma a dlhy budú narastať.

Výzdoba bude, ale okrem nej takmer nič.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Michaely Terenzani

Premiér mohol spomenúť radšej USA ako Mongolsko, hovorí Billy Altansukh

Sedemsto mŕtvych na Slovensku by v Mongolsku považovali za katastrofu.

Kremeľ bojuje o Arktídu. Postaví mestá, letiská aj ropovody

Megaprojekt môže ohroziť klimatické ciele.

Šéf koncernu Rosnefť Igor Sečin ukazuje Vladimirovi Putinovi plány na ropné projekty za miliardy eur.
Božidara Turzonovová.
Autorka Lucia Alchusová Chrenko vydala dosiaľ dve knihy netradičnú kuchárku Tak ma mama naučila a Bohémky so zaujímavosťami z Francúzska, kde strávila polovicu života.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop