Talianska fazuľová polievka
Potrebujeme: 250 g červenej fazule, 2 strúčiky cesnaku, 2 veľké zemiaky, ¼ zeleru, 4 paradajky, 2 mrkvy, 1 PL paradajkového pretlaku, balenie menších cestovín, 50 g anglickej slaniny, 1 cibuľu, hrsť čiernych olív, tymian, lístky bazalky, soľ, mleté čierne korenie parmezán
Postup: Fazuľu namočíme cez noc do vody. Na druhý deň dáme fazuľu aj s vodou, v ktorej bola namočená do hrnca a dolejeme toľko vody, aby sme v hrnci mali dva litre.
Dáme variť na mierny oheň a pridáme cesnak aj tymian a varíme, kým fazuľa trochu nezmäkne. Potom k nej pridáme očistené a nakrájané zemiaky, zeler, šupky zbavené nakrájané paradajky, paradajkový pretlak, soľ aj korenie a varíme.
Slaninu nakrájanú na kúsky opražíme vedľa a potom k nej pridáme nakrájanú cibuľu. Potom do polievky pridáme cestoviny a uvaríme ich al dente. Nakoniec do nej dáme olivy, lístky bazalky a celkom nakoniec opraženú cibuľu so slaninkou a pred podávaním jednotlivé porcie posypeme parmezánom.
Panenka s tymianom a hruškami
Potrebujeme: bravčovú panenku, 4 strúčiky cesnaku, 4 vetvičky tymianu, soľ, mleté čierne korenie, 4 hrušky, olivový olej, 3 PL masla, 100 ml bieleho vína, 1 PL citrónovej šťavy, 3 PL šípkovej zaváraniny (dá sa nahradiť ríbezľovou), 1 PL hrubozrnnej horčice, štipku cukru
Postup: Mäso nakrájame na hrubšie „steaky“, trochu ich pritlačíme rukou a potom vytvarujeme späť a dobre osolíme aj okoreníme z oboch strán.
Panenku sprudka opečieme na oleji z oboch strán, potom plameň zmiernime a k mäsu vysypeme nakrájaný cesnak aj vetvičky tymianu a mäso opečieme tak, aby bolo vo vnútri jemne ružové, čo by malo trvať asi 10 minút.
Upečené mäso vyberieme, zabalíme do alobalu a necháme trochu odležať.
Do výpeku dáme maslo a opečieme na ňom ošúpané a na mesiačiky pokrájané hrušky. Keď budú dozlatista opečené, dáme ich k mäsu a vo výpeku rozmiešame zaváraninu, horčicu a všetko podlejeme bielym vínom
Omáčku trochu zredukujeme, dochutíme soľou, korením, v prípade potreby aj citrónovou šťavou alebo cukrom a podávame.
Korenistý šípkový koláč s olivovým olejom
Potrebujeme: 1 š hladkej múky, 1 a 1/4 š celozrnnej múky, 1 ČL prášku do pečiva, 2 ČL škorice, 1/2 ČL klinčekov, 1/2 ČL soli, 1 š šípkového sirupu, 1/2 š olivového oleja, 1 bal. vanilkového cukru, kôru z 1 citróna (voliteľné), 1 a 1/2 ČL jedlej sódy rozpustenej v 3/4 š vody, práškový cukor na ozdobu
Postup: Predhrejeme rúru na 180 stupňov a okrúhlu formu na tortu s priemerom 23 centimetrov vymažeme a vysypeme. Do väčšej misky preosejeme obe múky, vanilkový cukor, korenie, prášok do pečiva a soľ. V druhej miske zmiešame sirup, olivový olej a citrónovú kôru.
Do sirupovej zmesi vmiešame polovicu suchých surovín, potom polovicu sódovej vody a opäť druhú polovicu jednej aj druhej zmesi. Keď sú už v ceste všetky suroviny a nalejeme ho do pripravenej formy. Pečieme 45 minút alebo kým z neho nevytiahneme špáradlo čisté. Koláč podávame poliaty medom alebo s osladenou šľahačkou.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.