Portugalské medailónky
Potrebujeme: Bravčovú panenku, soľ, mleté čierne korenie, olivový olej, 1 PL masla, 1 cibuľu, 4 strúčiky cesnaku, 2 hrubostenné papriky, 3 paradajky, mrazený hrášok, bazalku, koriander alebo petržlenovú vňať, 100 ml bieleho vína, zemiaky
Postup: Panenky umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky hrubé asi 3 cm. Dlaňou ich jemne zatlačíme a potom naspäť vyformujeme. Potrieme ich olejom, osolíme, okoreníme a chvíľku necháme odležať.
Zeleninu očistíme a umyjeme, nakrájame na kocky, cesnak a cibuľu nakrájame najemno, bylinky nasekáme. Ak nám prekáža šupka z paradajok, môžeme ich predtým oblanšírovať.
V panvici zohrejeme maslo s olejom a mäso na ňom sprudka opečieme z oboch strán. Potom plameň stíšime a panenku ešte dopečieme asi 5 minút.
Medailónky vyberieme do misky a prikryjeme.
Do výpeku pridáme trochu čerstvého masla a orestujeme na ňom cibuľu, cesnak a potom aj paradajky a papriky. Osolíme, okoreníme a podlejeme bielym vínom. Stačí dusiť pár minút, kým zelenina trochu zmäkne, nemala byť však byť ako blato. Napokon pridáme hrášok a bylinky a po pár minútach k zelenine dáme mäso. Všetko ešte spolu prehrejeme a môžeme servírovať.
Čokoládovo-orechový fondánový koláč
Potrebujeme: 1/2 š masla, 4 š mliečnej čokolády, 2 plechovky kondenzovaného mlieka, 2 š nasekaných vlašských orechov
Postup: Vymastíme hlbokú formu s rozmermi približne 20 x 20 centimetrov. Maslo dáme do veľkej misky a necháme ho roztopiť v mikrovlnke. Potom k nemu zamiešame čokoládu a kondenzované mlieko. Opäť vložíme do mikrovlnky na 30 sekúnd, misku vyberieme, zmes premiešame a postup opakujeme, kým nebude všetko roztopené a zmes úplne hladká. Nakoniec vmiešame nasekané orechy a všetko vlejeme do pripraveného plechu. Zmes necháme stuhnúť v chladničke aspoň na 4 hodiny.
Nátierka z cesnaku a fazule
Potrebujeme: 2 hlávky cesnaku, olivový olej, 2 plechovky bielych fazúľ, 2 citróny, soľ, petržlenovú vňať, korenie
Postup: Celé, neošúpané cesnakové hlávky prekrojíme po šírke, pokvapkáme olivovým olejom, zabalíme do alobalu a dáme asi na pol hodiny piecť do rúry.
Potom vidličkou vyberieme strúčiky zo šupiek a roztlačíme ich na kašu. Pridáme scedené fazule, olivový olej, kôru a šťavu z dvoch citrónov a nasekanú vňať, prípadne pažítku. Všetko dobre premiešame a natierame napríklad na hrianky.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.