Korzár logo Korzár
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Kysucké zemiaky, plnená maslová tekvica, cesnakové baklažány

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Plnená maslová tekvica

Potrebujeme: 1 stredne veľkú maslovú tekvicu alebo 2 malé, 2 PL olivového oleja, 3/4 š hnedej ryže, 1 a 1/2 š zeleninového vývaru, 450 g mrazeného špenátu, 2 strúčiky najemno nakrájaného cesnaku, 1 ČL sušeného oregana, 1/2 ČL soli, 1/2 ČL drveného čili, 1 veľká konzerva cíceru, 1/4 š sušených brusníc,

Postup: Rúru predhrejeme na 220 stupňov a plech vyložíme papierom na pečenie. Tekvicu rozpolíme, odstránime z nej semiačka a položíme ju na plech reznou stranou hore. Podľa chuti ju osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme ju v rúre 45 až 55 minút, alebo pokiaľ nebude dužina mäkká. Vyberieme ju z rúry a necháme vychladiť tak, aby sa s ňou dalo manipulovať v rukách. Teplotu rúry znížime na 190 stupňov.

Skryť Vypnúť reklamu

Kým sa tekvica chladí, pripravíme si plnku. Ryžu uvaríme v zeleninovom vývare. Vo veľkej panvici zahrejeme olivový olej, pridáme k nemu mrazený špenát a zahrievame ho, kým sa neroztopí. Potom plameň stíšime na minimum, pridáme oregano, cesnak, soľ a drvené čili. Zmes spolu varíme asi minútu, alebo kým cesnak nezmäkne. Do panvice potom vmiešame uvarenú ryžu, sušené brusnice a zliaty cícer.

Do vychladenej tekvice vydlabeme jamku tak, aby sme nechali na dne dužinu s hrúbkou asi 2 centimetre a na okrajoch približne 1 centimeter. Zvyšnú dužinu primiešame k ryžovej zmesi a naplníme ňou vytvorené jamky. Tekvicu potom pečieme ešte dodatočných 10 minút a podávame.

Cesnakové baklažány

Potrebujeme: 2 veľké baklažány, 4 strúčiky cesnaku, 1 PL olivového oleja, 1 zarovnanú ČL rasce, 1 zarovnanú ČL feniklových semien, 1 kopcovitú ČL strúhaného čerstvého zázvoru, 1 ČL mletého koriandra aj mletého kardamónu, 450 g olúpaných a pokrájaných paradajok, 275 ml vody, čierne korenie, soľ

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Baklažány umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky hrubé asi 1 cm. Na oleji ich osmažíme z každej strany asi 2 minúty, kým trochu nestmavnú. Potom ich dáme na servítku odkvapkať a uložíme na taniere.

Do tej istej panvice dáme rascové a feniklové semená a za stáleho miešania ich restujeme asi 2 minúty, kým trochu nestmavnú. Potom k nim vmiešame pokrájané rajčiaky, zázvor, prelisovaný cesnak, koriander, kardamón a zalejeme vodou a dusíme asi 20 minút na miernom ohni. Zmes servírujeme s baklažánmi, samostatne alebo na cesnakovej hrianke a na tanieri ozdobíme čerstvými koriandrovými lístkami.

Kysucké zemiaky

Potrebujeme: potrebujeme zemiaky v šupke podľa počtu osôb (najlepšie sú menšie, ktoré dôkladne umyjeme), soľ, slaninku, cibuľu, kyslú kapustu.

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Zemiaky poukladáme na plech tesne vedľa seba. Trošku polejeme olejom, alebo použijeme domácu bravčovú masť a dáme do vyhriatej rúry piecť. V priebehu pečenia ich obraciame. Keď sú už skoro mäkké, na vrch poukladáme slaninku, na kolieska nakrájanú cibuľu a namrvíme tvaroh alebo bryndzu, kto má čo radšej. Podávame s kyslou kapustou.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 220
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 213
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 915
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 103
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 875
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 715
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 227
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 995
  9. Po Slovensku na motorke 5 437
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 4 869
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner na Najvyššom súde.

Otázku viny Kočnera a Zsuzsovej opäť posúdi pôvodný senát.


3 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Maďari zakázali propagovanie homosexuality.


a 2 ďalší 1 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop