Korzár logo Korzár
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Zeleninová polievka so syrom, hovädzie na víne, oriešková torta

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zeleninová polievka so syrom

Potrebujeme: 1 stredne pór, polovicu zeleru, 4 mrkvy, 3 zemiaky, 1 cibuľu, maslo, 2 bobkové listy, 2 klinčeky, soľ, mleté čierne korenie, strúhaný čedar alebo goudu

Postup: Zemiaky, pór, zeler a mrkvu pokrájame na kocky. Cibuľu očistíme a pokrájame najemno.

V hrnci roztopíme maslo a orestujeme na ňom najskôr cibuľu, potom aj ostatnú zeleninu a keď bude dozlatista opečená, zalejeme ju vodou, prípadne môžeme použiť mäsový či zeleninový vývar.

Necháme pomaly variť prikryté asi pol hodiny. Potom polievku osolíme, okoreníme, dáme do nej bobkový list aj klinčeky a povaríme ešte 10 minút, nasypeme polovicu nastrúhaného syra, necháme prevrieť a odstavíme. Pri podávaní posypeme zvyšným syrom.

Skryť Vypnúť reklamu

Hovädzie na víne s brusnicami

Potrebujeme: 1 kg hovädzieho (napríklad kližku alebo chudé predné hovädzie), 2 PL hladkej múky, 3 veľké červené cibule, olej, 300 ml červeného vína, 300 ml hovädzieho vývaru, 3 vrchovaté lyžice zaváraných brusníc, soľ, mleté čierne korenie, petržlenovú vňať

Postup: Mäso nakrájame na väčšie kusy, poprášime ich múkou, soľou, korením a dobre premiešame, aby sa všetky kusy obalili.

Vo veľkom hrnci zohrejeme olej a opečieme na ňom mäso. Mali by sme ho restovať dovtedy, kým trochu nezhnednú a potom ich povyberáme.

Do kastróla pridáme trochu oleja, opečieme na ňom cibuľu a vrátime späť mäso aj so šťavou, ktorú zatiaľ pustilo.

Prilejeme víno, vývar, soľ, korenie a všetko premiešame. Zakryjeme a dáme do rúry vyhriatej na 200 stupňov. V rúre sa mäso udusí rovnomernejšie ako klasicky na platni.

Skryť Vypnúť reklamu

Asi po desiatich minútach stiahneme teplotu na 180 a mäso dusíme pozvoľna asi hodinu a pol.

Po tomto čase by malo byť mäkké. Ak sa počas pečenia veľmi zredukuje, priebežne môžeme podliať vývarom alebo vínom. Na záver pridáme do omáčky brusnice, premiešame, ešte trochu prehrejeme a môžeme podávať.

Lieskovooriešková torta so šľahačkovou plnkou

Potrebujeme: 6 vajec rozdelených na bielky a žĺtky, 3/4 š cukru, 1/4 š hladkej múky, 1/3 š strúhanky, 1 š mletých lieskových orechov, 3 š šľahačkovej smotany, 1 bal. vanilkového cukru, 2 PL práškového cukru

Postup: Rúru predhrejeme na 160 stupňov s mriežkou v strednej časti. Dve tortové formy s priemerom 20 centimetrov vymastíme a vysypeme. Vo veľkej miske vyšľaháme dotuha bielka s 1/4 šálky práškového cukru. V druhej miske vyšľaháme žĺtka dopenista. Pridáme zvyšok práškového cukru a všetko dobre prešľaháme. Prisypeme k nim múku, strúhanku a 2/3 šálky mletých lieskových orechov. Do zmesi ešte zľahka pridáme vyšľahané bielky.

Skryť Vypnúť reklamu

Hotové cesto rozdelíme na dve polovice, rovnomerne ich vlejeme do pripravených tortových foriem a pečieme ich v rozohriatej približne rúre 40 minút, alebo kým nevytiahneme z cesta čisté špáradlo. Upečené cesto z foriem vyberieme a necháme na mriežke úplne vychladnúť. Potom ich veľkým nožom prekrojíme na polovice, takže vzniknú štyri okrúhle tenké vrstvy.

Šľahačkovú smotanu vlejeme do väčšej misky a šľaháme, kým nestuhne do natierateľnej konzistencie. Potom k nej pridáme vanilkový a práškový cukor a došľaháme dotuha. Rovnomerne ju natrieme medzi jednotlivé cestá a tiež na povrchu a okrajoch celej torty. Na záver ju posypeme zvyšnými mletými orechmi. Podávame hneď a nezjedený zvyšok skladujeme v chladničke.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 219
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 218
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 915
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 103
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 875
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 716
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 234
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 998
  9. Po Slovensku na motorke 5 436
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 4 869
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner na Najvyššom súde.

Otázku viny Kočnera a Zsuzsovej opäť posúdi pôvodný senát.


3 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Maďari zakázali propagovanie homosexuality.


a 2 ďalší 1 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop