Korzár logo Korzár
Nedeľa, 29. november, 2020 | Meniny má VratkoKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Zeleninová polievka so syrom, hovädzie na víne, oriešková torta

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Zeleninová polievka so syrom

Potrebujeme: 1 stredne pór, polovicu zeleru, 4 mrkvy, 3 zemiaky, 1 cibuľu, maslo, 2 bobkové listy, 2 klinčeky, soľ, mleté čierne korenie, strúhaný čedar alebo goudu

Postup: Zemiaky, pór, zeler a mrkvu pokrájame na kocky. Cibuľu očistíme a pokrájame najemno.

V hrnci roztopíme maslo a orestujeme na ňom najskôr cibuľu, potom aj ostatnú zeleninu a keď bude dozlatista opečená, zalejeme ju vodou, prípadne môžeme použiť mäsový či zeleninový vývar.

Necháme pomaly variť prikryté asi pol hodiny. Potom polievku osolíme, okoreníme, dáme do nej bobkový list aj klinčeky a povaríme ešte 10 minút, nasypeme polovicu nastrúhaného syra, necháme prevrieť a odstavíme. Pri podávaní posypeme zvyšným syrom.

Skryť Vypnúť reklamu

Hovädzie na víne s brusnicami

Potrebujeme: 1 kg hovädzieho (napríklad kližku alebo chudé predné hovädzie), 2 PL hladkej múky, 3 veľké červené cibule, olej, 300 ml červeného vína, 300 ml hovädzieho vývaru, 3 vrchovaté lyžice zaváraných brusníc, soľ, mleté čierne korenie, petržlenovú vňať

Postup: Mäso nakrájame na väčšie kusy, poprášime ich múkou, soľou, korením a dobre premiešame, aby sa všetky kusy obalili.

Vo veľkom hrnci zohrejeme olej a opečieme na ňom mäso. Mali by sme ho restovať dovtedy, kým trochu nezhnednú a potom ich povyberáme.

Do kastróla pridáme trochu oleja, opečieme na ňom cibuľu a vrátime späť mäso aj so šťavou, ktorú zatiaľ pustilo.

Prilejeme víno, vývar, soľ, korenie a všetko premiešame. Zakryjeme a dáme do rúry vyhriatej na 200 stupňov. V rúre sa mäso udusí rovnomernejšie ako klasicky na platni.

Skryť Vypnúť reklamu

Asi po desiatich minútach stiahneme teplotu na 180 a mäso dusíme pozvoľna asi hodinu a pol.

Po tomto čase by malo byť mäkké. Ak sa počas pečenia veľmi zredukuje, priebežne môžeme podliať vývarom alebo vínom. Na záver pridáme do omáčky brusnice, premiešame, ešte trochu prehrejeme a môžeme podávať.

Lieskovooriešková torta so šľahačkovou plnkou

Potrebujeme: 6 vajec rozdelených na bielky a žĺtky, 3/4 š cukru, 1/4 š hladkej múky, 1/3 š strúhanky, 1 š mletých lieskových orechov, 3 š šľahačkovej smotany, 1 bal. vanilkového cukru, 2 PL práškového cukru

Postup: Rúru predhrejeme na 160 stupňov s mriežkou v strednej časti. Dve tortové formy s priemerom 20 centimetrov vymastíme a vysypeme. Vo veľkej miske vyšľaháme dotuha bielka s 1/4 šálky práškového cukru. V druhej miske vyšľaháme žĺtka dopenista. Pridáme zvyšok práškového cukru a všetko dobre prešľaháme. Prisypeme k nim múku, strúhanku a 2/3 šálky mletých lieskových orechov. Do zmesi ešte zľahka pridáme vyšľahané bielky.

Skryť Vypnúť reklamu

Hotové cesto rozdelíme na dve polovice, rovnomerne ich vlejeme do pripravených tortových foriem a pečieme ich v rozohriatej približne rúre 40 minút, alebo kým nevytiahneme z cesta čisté špáradlo. Upečené cesto z foriem vyberieme a necháme na mriežke úplne vychladnúť. Potom ich veľkým nožom prekrojíme na polovice, takže vzniknú štyri okrúhle tenké vrstvy.

Šľahačkovú smotanu vlejeme do väčšej misky a šľaháme, kým nestuhne do natierateľnej konzistencie. Potom k nej pridáme vanilkový a práškový cukor a došľaháme dotuha. Rovnomerne ju natrieme medzi jednotlivé cestá a tiež na povrchu a okrajoch celej torty. Na záver ju posypeme zvyšnými mletými orechmi. Podávame hneď a nezjedený zvyšok skladujeme v chladničke.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Aká je chémia vôní
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  1. Darček? Špičková autonavigácie Mio Spirit 8670 Full EÚ Lifetime!
  2. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  3. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  4. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  5. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  8. Aká je chémia vôní
  9. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  10. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 30 935
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 16 345
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 15 381
  4. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 9 594
  5. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 9 306
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 847
  7. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 8 661
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 439
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 177
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 946
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Aj tento vstup na Braniskovej ulici čaká oprava.

Stĺp uprostred cyklochodníka? V Košiciach žiaden problém

Vytvárajú prekážky pre chodcov i cyklistov.

Pri hustejšej premávke tu vznikajú aj kolízne situácie.
Podľa gynekológa Petra Hladkého je debata o interrupciách nešťastne načasovaná.

Košický advent v čase korony je bez trhov a programu

Predajkyňa langošov: Budeme sedieť doma a dlhy budú narastať.

Výzdoba bude, ale okrem nej takmer nič.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Michaely Terenzani

Premiér mohol spomenúť radšej USA ako Mongolsko, hovorí Billy Altansukh

Sedemsto mŕtvych na Slovensku by v Mongolsku považovali za katastrofu.

Kremeľ bojuje o Arktídu. Postaví mestá, letiská aj ropovody

Megaprojekt môže ohroziť klimatické ciele.

Šéf koncernu Rosnefť Igor Sečin ukazuje Vladimirovi Putinovi plány na ropné projekty za miliardy eur.
Božidara Turzonovová.
Autorka Lucia Alchusová Chrenko vydala dosiaľ dve knihy netradičnú kuchárku Tak ma mama naučila a Bohémky so zaujímavosťami z Francúzska, kde strávila polovicu života.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop