Korzár logo Korzár
Nedeľa, 29. november, 2020 | Meniny má VratkoKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Je čas kyslej kapusty. Skúste rýchlu, sladkokyslú či s chrenom

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

(Zdroj: Adobe Stock)

Sterilizovaná kapusta v sladkokyslom náleve

Potrebujeme: ľubovoľné množstvo kapusty, soľ, cukor, ocot

Postup: Hlávky kapusty zbavíme vonkajších listov aj hlúbov a nastrúhame na strúhadle na úzke dlhé prúžky. Pripravíme si soľný roztok v pomere 20 g soli na 1 liter vody prevaríme ho a na jednu minútu doň namočíme nastrúhanú kapustu. Scedíme ju a necháme odkvapkať. Potom kapustu naložíme do fliaš a pripravíme si nálev v pomere 0,7 l vody, 26 g soli, 70 g cukru, 0,25 l octu (8-percentného). Nálev prevaríme a zalejeme kapustu.

Skryť Vypnúť reklamu

Hotové fľaše zatvoríme a sterilizujeme 45 minút pri teplote 90 stupňov.

Takto pripravenú kapustu môžeme použiť na prípravu ďalších jedál, alebo aj ako prílohu alebo súčasť šalátov.

Rýchlokvasená kapusta

Potrebujeme: kapustné hlavy, soľ, rascu, vodu

Postup: Do hrnca nastrúhame kapustu zbavenú vonkajších listov a hlúbov. Zalejeme ju horúcou vodou a necháme prejsť varom.

Kapustu scedíme a v sitku ju prepláchneme studenou vodou. Necháme ju vychladnúť a potom zmiešame so soľou. Na 1 kg kapusty potrebujeme 100g soli a štipku rasce.

Všetko dobre premiešame a kapustu natlačíme do kameninovej nádoby, zaťažíme, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste.

Výhodou takto pripravenej kapusty je, že už o týždeň bude veľmi chutná, avšak nevydrží dlho a treba ju pomerne rýchlo skonzumovať.

Skryť Vypnúť reklamu

Kapusta s chrenom vo fľašiach

Potrebujeme: hlávkovú kapustu, čerstvý chren, soľ, rascu, celé korenie

(na kilo kapusty potrebujeme 3 dag soli)

Postup: Kapustu nastrúhame a dáme do väčšej misy. Posolíme ju, posypeme rascou, premiešame a necháme postáť asi štyri hodiny aby pustila šťavu.

Potom ku kapuste pridáme nastrúhaný chren, premiešame a naložíme do zaváraninových fliaš. Dôkladne ju tam natlačíme, aby vo fľašiach bolo čo najmenej vzduchu a dostatok šťavy.

Neplníme však až celkom po okraj, lebo keď sa bude kapusta kvasiť, bude sa hladina dvíhať.

Fľaše zatvoríme a necháme ich na táckach alebo plechoch v teple.

Počas niekoľkých dní sa rozbehne proces kvasenie a viečka budú vyduté. Vznikajúce plyny a šťava budú postupne odchádzať drobnými škárami pod viečkom.

Skryť Vypnúť reklamu

Keď viečko zase klesne, je prvé a najbúrlivejšie kvasenie na konci a fľaše môžeme odniesť na chladné a tmavé miesto, kde sa kvasenie dokončí a výsledkom bude chrumkavá kapusta.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Aká je chémia vôní
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  1. Darček? Špičková autonavigácie Mio Spirit 8670 Full EÚ Lifetime!
  2. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  3. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  4. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  5. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  8. Aká je chémia vôní
  9. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  10. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 30 895
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 16 339
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 15 344
  4. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 9 546
  5. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 9 298
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 842
  7. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 8 624
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 431
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 164
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 934
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Aj tento vstup na Braniskovej ulici čaká oprava.

Stĺp uprostred cyklochodníka? V Košiciach žiaden problém

Vytvárajú prekážky pre chodcov i cyklistov.

Pri hustejšej premávke tu vznikajú aj kolízne situácie.
Podľa gynekológa Petra Hladkého je debata o interrupciách nešťastne načasovaná.

Košický advent v čase korony je bez trhov a programu

Predajkyňa langošov: Budeme sedieť doma a dlhy budú narastať.

Výzdoba bude, ale okrem nej takmer nič.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Michaely Terenzani

Premiér mohol spomenúť radšej USA ako Mongolsko, hovorí Billy Altansukh

Sedemsto mŕtvych na Slovensku by v Mongolsku považovali za katastrofu.

Kremeľ bojuje o Arktídu. Postaví mestá, letiská aj ropovody

Megaprojekt môže ohroziť klimatické ciele.

Šéf koncernu Rosnefť Igor Sečin ukazuje Vladimirovi Putinovi plány na ropné projekty za miliardy eur.
Božidara Turzonovová.
Autorka Lucia Alchusová Chrenko vydala dosiaľ dve knihy netradičnú kuchárku Tak ma mama naučila a Bohémky so zaujímavosťami z Francúzska, kde strávila polovicu života.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop