Korzár logo Korzár
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Je čas kyslej kapusty. Skúste rýchlu, sladkokyslú či s chrenom

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

(Zdroj: Adobe Stock)

Sterilizovaná kapusta v sladkokyslom náleve

Potrebujeme: ľubovoľné množstvo kapusty, soľ, cukor, ocot

Postup: Hlávky kapusty zbavíme vonkajších listov aj hlúbov a nastrúhame na strúhadle na úzke dlhé prúžky. Pripravíme si soľný roztok v pomere 20 g soli na 1 liter vody prevaríme ho a na jednu minútu doň namočíme nastrúhanú kapustu. Scedíme ju a necháme odkvapkať. Potom kapustu naložíme do fliaš a pripravíme si nálev v pomere 0,7 l vody, 26 g soli, 70 g cukru, 0,25 l octu (8-percentného). Nálev prevaríme a zalejeme kapustu.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hotové fľaše zatvoríme a sterilizujeme 45 minút pri teplote 90 stupňov.

Takto pripravenú kapustu môžeme použiť na prípravu ďalších jedál, alebo aj ako prílohu alebo súčasť šalátov.

Rýchlokvasená kapusta

Potrebujeme: kapustné hlavy, soľ, rascu, vodu

Postup: Do hrnca nastrúhame kapustu zbavenú vonkajších listov a hlúbov. Zalejeme ju horúcou vodou a necháme prejsť varom.

Kapustu scedíme a v sitku ju prepláchneme studenou vodou. Necháme ju vychladnúť a potom zmiešame so soľou. Na 1 kg kapusty potrebujeme 100g soli a štipku rasce.

Všetko dobre premiešame a kapustu natlačíme do kameninovej nádoby, zaťažíme, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste.

Výhodou takto pripravenej kapusty je, že už o týždeň bude veľmi chutná, avšak nevydrží dlho a treba ju pomerne rýchlo skonzumovať.

Skryť Vypnúť reklamu

Kapusta s chrenom vo fľašiach

Potrebujeme: hlávkovú kapustu, čerstvý chren, soľ, rascu, celé korenie

(na kilo kapusty potrebujeme 3 dag soli)

Postup: Kapustu nastrúhame a dáme do väčšej misy. Posolíme ju, posypeme rascou, premiešame a necháme postáť asi štyri hodiny aby pustila šťavu.

Potom ku kapuste pridáme nastrúhaný chren, premiešame a naložíme do zaváraninových fliaš. Dôkladne ju tam natlačíme, aby vo fľašiach bolo čo najmenej vzduchu a dostatok šťavy.

Neplníme však až celkom po okraj, lebo keď sa bude kapusta kvasiť, bude sa hladina dvíhať.

Fľaše zatvoríme a necháme ich na táckach alebo plechoch v teple.

Počas niekoľkých dní sa rozbehne proces kvasenie a viečka budú vyduté. Vznikajúce plyny a šťava budú postupne odchádzať drobnými škárami pod viečkom.

Skryť Vypnúť reklamu

Keď viečko zase klesne, je prvé a najbúrlivejšie kvasenie na konci a fľaše môžeme odniesť na chladné a tmavé miesto, kde sa kvasenie dokončí a výsledkom bude chrumkavá kapusta.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 195
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 285
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 903
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 096
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 870
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 736
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 290
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 7 014
  9. Po Slovensku na motorke 5 435
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 4 879
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner na Najvyššom súde.

Otázku viny Kočnera a Zsuzsovej opäť posúdi pôvodný senát.


2 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Maďari zakázali propagovanie homosexuality.


a 2 ďalší 49m

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop