Korzár logo Korzár
Sobota, 27. február, 2021 | Meniny má AlexanderKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom jesenné cestoviny: Tekvicové ravioli, pasta s cviklou a orechmi

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cestoviny s pečenou cviklou a opekanými orechmi

Potrebujeme: 1 až 1,5 š krátkych cestovín, 1 malú cviklu, olivový olej, 1 strúčik cesnaku, 1 PL červeného vínneho octu, 5 – 6 nasekaných lístkov čerstvej bazalky, 2 PL nahrubo nasekaných vlašských orechov, štipku cukru, mleté čierne korenie a soľ podľa chuti, feta alebo kozí syr

Postup: Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Cviklu ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Dáme ich na plech, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme a pečieme v rozohriatej rúre 40 až 45 minút. Medzitým uvaríme cestoviny podľa návodu na obale. Pred ich zliatím odoberieme 1/4 š škrobovej vody. Orechy opečieme nasucho na panvici – dávame pozor, aby sme ich nespálili – a odložíme bokom.

Skryť Vypnúť reklamu

Stredne veľkú panvicu zahrejeme na miernom ohni a zmiešame v nej vínny ocot, 1 lyžicu olivového oleja, 2 až 3 lyžice škrobovej múčky, štipku cukru a pretlačený strúčik cesnaku. Pridáme uvarené cestoviny a dusíme, kým sa na nich nezačne zachytávať omáčka. Ak je to nutné, prilejeme viac vody. K cestovinám primiešame pečenú cviklu a všetko dusíme ešte 3 minúty. Zmes nadelíme na taniere a posypeme ich opekanými orechmi, lístkami bazalky a rozdrobeným feta syrom.

Tekvicové ravioli s omáčkou

Potrebujeme na ravioli: 300 g hladkej múky, 1/2 ČL soli, 2 ČL olivového oleja, 150 g pyré z hokkaido tekvice, približne 100 ml vody

Na plnku: 200 g pyré z hokkaido tekvice, 100 g ricotty alebo iného krémového syra, 3 PL parmezánu, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti, štipku muškátového orieška, čerstvú petržlenovú vňať

Skryť Vypnúť reklamu

Na omáčku: 1 PL olivového oleja, 1 nadrobno nakrájanú malú cibuľu, 1 nadrobno nakrájaný strúčik cesnaku, 100 ml zeleninového vývaru, 200 g pyré z hokkaido tekvice, 100 ml mlieka, najlepšie kokosového, soľ, mleté čierne korenie a muškátový oriešok podľa chuti.

Postup: Z hokkaido tekvice odstránime konce, rozštvrtíme ju, poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 30 minút. Potom ju necháme mierne vychladnúť a rozmixujeme na pyré.

Vo veľkej miske zmiešame múku so soľou a v jej strede urobíme jamku. Do nej pridáme 150 g tekvicového pyré, olivový olej a trocha vody. Zmes vyhnetieme do cesta, ktoré vyformujeme do tvaru mierne sploštenej gule a necháme schladiť v chladničke aspoň pol hodiny.

Kým sa cesto chladí, pripravíme si plnku. V miske poriadne vymiešame krémový syr s tekvicovým pyré, dochutíme koreninami a petržlenovou vňaťou a odložíme na chvíľu bokom.

Skryť Vypnúť reklamu

Vychladené cesto vyberieme na mierne pomúčenú dosku a natenko ho vyvaľkáme. Okrúhlou formičkou vykrajujeme z cesta kolieska a na jednu polovicu každého z nich pridáme kopcovité 2 lyžičky tekvicovej plnky. Okraje cesta potrieme troškou vody a prázdnou polovicou prekryjeme plnku, čím vytvoríme polkruhovú taštičku. Konce môžeme popritláčať vidličkou.

Do veľkého hrnca vlejeme osolenú vodu a necháme ju zovrieť. Postupne do nej pridávame plnené ravioli a varíme ich 3 až 5 minút, alebo kým nevyplávajú na povrch. Postupne ich zbierame dierkovanou vareškou.

V rajnici zahrejeme olivový olej a orestujeme na ňom cibuľu. Potom pridáme cesnak a restujeme ho asi pol minúty. K cibuli a cesnaku pridáme kokosové mlieko, zeleninový vývar a tekvicové pyré. Zmes necháme mierne prebublávať asi 2 až 3 minúty, aby omáčka mierne zhustla. Ochutíme ju soľou, čiernym korením a štipkou muškátového orieška. Ravioli servírujeme s tekvicovou omáčkou, čerstvými paradajkami a posypané strúhaným parmezánom.

Pasta s hruškou a orechmi

Potrebujeme: balenie ľubovoľných cestovín, 2 väčšie pevné hrušky, veľkú hrsť vlašských orechov, citrónovú šťavu, maslo, mleté čierne korenie, soľ, strúhaný parmezán, kus syra gorgonzola

Postup: Cestoviny dáme variť do osolenej vody a na panvici si rozpustíme asi lyžicu masla. Na ňom opečieme očistenú a na kocky pokrájané hrušky. Pokvapkáme ich citrónovou šťavou, mierne osolíme a okoreníme. Potom hrušky podlejeme pohárom vody z variacich sa cestovín a pridáme asi polovicu gorgonzoly. Cestoviny vyberieme z vody priamo k hruškovo-syrovej zmesi a dobre premiešame.

Pred podávaním cestoviny posypeme orechmi, zvyškom gorgonzoly a parmezánom.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID
  2. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  3. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  4. Petit Press a RegioMedia rozbiehajú spoločný predaj v regiónoch
  5. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto!
  6. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur
  7. Geis pomáha zvládať komplikácie v cezhraničnej preprave
  8. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje
  9. Online zľavy: Viete, kde ich vyhľadať?
  10. Šanca pre mladé talenty
  1. O2: Mentálne zdravie zamestnancov je pre nás veľkou prioritou
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID
  3. Varso Tower od HB Reavis je najvyššou budovou v EÚ
  4. Dáma s pávím pierkom
  5. Slovensko zasiahla vlna nárastu dopytu po produktoch na kĺby!
  6. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  7. Získaj náskok pred štartom
  8. 2. ročník Social Awards Slovakia prichádza
  9. MetLife spustila online nahlasovanie poistných udalostí
  10. Minulý rok boli v priemere ukradnuté takmer tri autá denne
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 15 645
  2. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 12 273
  3. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 7 649
  4. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto! 7 446
  5. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur 6 921
  6. Ako vyzerá majetok Slovákov? Zvyšuje sa najmä z jedného dôvodu 6 899
  7. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 306
  8. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 5 829
  9. Zažite farebný Marakéš a hory Atlasu so slovenským sprievodcom 4 884
  10. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 4 855
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Riaditeľ národnej protizločineckej jednotky NAKA Branislav Zurian.

Svedčí proti nemu bývalý námestník SIS Boris Beňa.

12 h

Ktorá stratégia je tá správna?

12 h

Rok od prvého prípadu zaznamenali takmer dvadsaťtisíc mŕtvych.

8 h
Robbie Williams.

Michael Gracey napísal scenár z osobných rozhovorov.

25. feb

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop