Korzár logo Korzár
Utorok, 19. november, 2019 | Meniny má Alžbeta
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom jesenné cestoviny: Tekvicové ravioli, pasta s cviklou a orechmi

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Cestoviny s pečenou cviklou a opekanými orechmi

Potrebujeme: 1 až 1,5 š krátkych cestovín, 1 malú cviklu, olivový olej, 1 strúčik cesnaku, 1 PL červeného vínneho octu, 5 – 6 nasekaných lístkov čerstvej bazalky, 2 PL nahrubo nasekaných vlašských orechov, štipku cukru, mleté čierne korenie a soľ podľa chuti, feta alebo kozí syr

Postup: Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Cviklu ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Dáme ich na plech, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme a pečieme v rozohriatej rúre 40 až 45 minút. Medzitým uvaríme cestoviny podľa návodu na obale. Pred ich zliatím odoberieme 1/4 š škrobovej vody. Orechy opečieme nasucho na panvici – dávame pozor, aby sme ich nespálili – a odložíme bokom.

Stredne veľkú panvicu zahrejeme na miernom ohni a zmiešame v nej vínny ocot, 1 lyžicu olivového oleja, 2 až 3 lyžice škrobovej múčky, štipku cukru a pretlačený strúčik cesnaku. Pridáme uvarené cestoviny a dusíme, kým sa na nich nezačne zachytávať omáčka. Ak je to nutné, prilejeme viac vody. K cestovinám primiešame pečenú cviklu a všetko dusíme ešte 3 minúty. Zmes nadelíme na taniere a posypeme ich opekanými orechmi, lístkami bazalky a rozdrobeným feta syrom.

Tekvicové ravioli s omáčkou

Potrebujeme na ravioli: 300 g hladkej múky, 1/2 ČL soli, 2 ČL olivového oleja, 150 g pyré z hokkaido tekvice, približne 100 ml vody

Na plnku: 200 g pyré z hokkaido tekvice, 100 g ricotty alebo iného krémového syra, 3 PL parmezánu, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti, štipku muškátového orieška, čerstvú petržlenovú vňať

Na omáčku: 1 PL olivového oleja, 1 nadrobno nakrájanú malú cibuľu, 1 nadrobno nakrájaný strúčik cesnaku, 100 ml zeleninového vývaru, 200 g pyré z hokkaido tekvice, 100 ml mlieka, najlepšie kokosového, soľ, mleté čierne korenie a muškátový oriešok podľa chuti.

Postup: Z hokkaido tekvice odstránime konce, rozštvrtíme ju, poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 30 minút. Potom ju necháme mierne vychladnúť a rozmixujeme na pyré.

Vo veľkej miske zmiešame múku so soľou a v jej strede urobíme jamku. Do nej pridáme 150 g tekvicového pyré, olivový olej a trocha vody. Zmes vyhnetieme do cesta, ktoré vyformujeme do tvaru mierne sploštenej gule a necháme schladiť v chladničke aspoň pol hodiny.

Kým sa cesto chladí, pripravíme si plnku. V miske poriadne vymiešame krémový syr s tekvicovým pyré, dochutíme koreninami a petržlenovou vňaťou a odložíme na chvíľu bokom.

Vychladené cesto vyberieme na mierne pomúčenú dosku a natenko ho vyvaľkáme. Okrúhlou formičkou vykrajujeme z cesta kolieska a na jednu polovicu každého z nich pridáme kopcovité 2 lyžičky tekvicovej plnky. Okraje cesta potrieme troškou vody a prázdnou polovicou prekryjeme plnku, čím vytvoríme polkruhovú taštičku. Konce môžeme popritláčať vidličkou.

Do veľkého hrnca vlejeme osolenú vodu a necháme ju zovrieť. Postupne do nej pridávame plnené ravioli a varíme ich 3 až 5 minút, alebo kým nevyplávajú na povrch. Postupne ich zbierame dierkovanou vareškou.

V rajnici zahrejeme olivový olej a orestujeme na ňom cibuľu. Potom pridáme cesnak a restujeme ho asi pol minúty. K cibuli a cesnaku pridáme kokosové mlieko, zeleninový vývar a tekvicové pyré. Zmes necháme mierne prebublávať asi 2 až 3 minúty, aby omáčka mierne zhustla. Ochutíme ju soľou, čiernym korením a štipkou muškátového orieška. Ravioli servírujeme s tekvicovou omáčkou, čerstvými paradajkami a posypané strúhaným parmezánom.

Pasta s hruškou a orechmi

Potrebujeme: balenie ľubovoľných cestovín, 2 väčšie pevné hrušky, veľkú hrsť vlašských orechov, citrónovú šťavu, maslo, mleté čierne korenie, soľ, strúhaný parmezán, kus syra gorgonzola

Postup: Cestoviny dáme variť do osolenej vody a na panvici si rozpustíme asi lyžicu masla. Na ňom opečieme očistenú a na kocky pokrájané hrušky. Pokvapkáme ich citrónovou šťavou, mierne osolíme a okoreníme. Potom hrušky podlejeme pohárom vody z variacich sa cestovín a pridáme asi polovicu gorgonzoly. Cestoviny vyberieme z vody priamo k hruškovo-syrovej zmesi a dobre premiešame.

Pred podávaním cestoviny posypeme orechmi, zvyškom gorgonzoly a parmezánom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  2. Vlastný biznis? S kvalitným účtom sa živnosť rozbieha ľahšie
  3. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou
  4. Pozrite sa, ako fungujú asistenčné systémy Volkswagenu
  5. Dokážu dávať škôlkári pozor na ceste? Otestovali sme ich
  6. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  7. Známe osobnosti prezradili, do ktorej krajiny sa nechcú vrátiť
  8. Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv
  9. Dajme ojazdeným pneumatikám druhú šancu. Nič nás to nestojí...
  10. Sloboda na Slovensku oslavuje 30 rokov
  1. SEAT predstavil e-Scooter
  2. Pozrite sa, ako fungujú asistenčné systémy Volkswagenu
  3. Známe osobnosti prezradili, do ktorej krajiny sa nechcú vrátiť
  4. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  5. Dokážu dávať škôlkári pozor na ceste? Otestovali sme ich
  6. Changes to the Public Procurement Law – Take Two
  7. Tatras guide: A fresh take on the stunning soul of Slovakia
  8. Vlastný biznis? S kvalitným účtom sa živnosť rozbieha ľahšie
  9. Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv
  10. Dajme ojazdeným pneumatikám druhú šancu. Nič nás to nestojí...
  1. Už iba dnes: Predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 11 833
  2. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku? 11 618
  3. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 10 727
  4. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 8 292
  5. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček 7 721
  6. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 7 270
  7. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou 5 891
  8. Dokážu dávať škôlkári pozor na ceste? Otestovali sme ich 4 868
  9. Známe osobnosti prezradili, do ktorej krajiny sa nechcú vrátiť 4 854
  10. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 4 200

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Vodnú nádrž Ružín pokryli odpadky. Norné steny pretrhlo

Naplavený komunálny odpad hyzdí aj brehy Hornádu v Košiciach.

Odpad zachytený v nornej stene medzi obcami Jaklovce a Margecany.
Ku krvavému útoku došlo na tomto dvore.
Ubytovňa pred kolaudáciou i banská budova (v pozadí) rozdeľujú svojich majiteľov.
Hlavné pojednávanie na Okresnom súde v Prešove v prípade pokusu o vraždu.

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Beaty Balogovej

Ako sme prestali byť súdružkami a súdruhmi

Sloboda nie je dedičné právo. Žiadna generácia ju nedostáva hotovú a dokonanú: pripravenú na konzumáciu.

Protestné zhromaždenie Za slušné Slovensko na Námestí SNP v Bratislave.
Róbert Boženík strelil gól do siete Azerbajdžanu.
Futbalisti Walesu po góle do siete Maďarska.
Jaroslav Naď z hnutia OĽaNO.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop