Zemiakové šúľance s pórkom
Potrebujeme: 500 g zemiakov, 150 g hrubej múky, 50 g detskej krupice, 1 vajíčko, soľ, 250 g póru, 1 cibuľu, slaninu, olej, soľ, mleté čierne korenie, mletú rascu, muškátový oriešok
Postup: Zemiaky uvaríme v šupke domäkka, necháme vychladiť a potom ich nastrúhame alebo pretlačíme. Zmiešame ich s múku, krupicou, vajcom aj štipkou soli a vypracujeme hladké cesto. Vytvarujeme ho na valček, ktorý pokrájame na kúsky a z nich urobíme šúľance.
Dáme ich variť do vriacej vody a keď vyplávajú na hladinu, sú hotové. Vyberieme ich a necháme odkvapkať.
Kým sa šúľance varia, pór pozdĺžne prekrojíme, umyjeme a nakrájame na prúžky. V panvici trochou oleja a opečieme na ňom kúsky slaniny. Pridáme najemno nakrájanú cibuľu a potom aj pór. Okoreníme mletou rascou, muškátovým orieškom, soľou a čiernym korením a chvíľku podusíme. Mal by však zostať stále chrumkavý.
Uvarené šúľance zmiešame s duseným pórom a môžeme servírovať.
Zemiakové krokety so šunkou
Potrebujeme: 500 g zemiakov, 2 PL masla, 100 g polohrubej múky, 2 vajcia, 100 g údenej šunky, muškátový oriešok, soľ + hladkú múku, strúhanku a vajce na obalenie a olej a vysmážanie
Postup: Zemiaky očistíme, umyjeme, nakrájame a uvaríme domäkka. Potom ich scedíme, ešte horúce pretlačíme, alebo dôkladne popučíme a hneď k nim pridáme polohrubú múku, maslo, soľ a muškátový oriešok.
Spracujeme cesto, ktoré necháme trochu ochladnúť. Potom do neho zapracujeme 1 celé vajce a 1 žĺtok. Mokrými rukami tvarujeme krokety a do každej zabalíme kúsok údeného mäsa.
Všetky kúsky obalíme v múke, rozšľahanom vajíčku a strúhanke. Potom krokety vypražíme a necháme odkvapkať na papierovom obrúsku.
Zemiakovo-kapustová placka
Potrebujeme: 600 g zemiakov, 40 g masla, 300 g kapusty, 1 PL olivového oleja, 1 cibuľu, 4 vajíčka, soľ, mleté čierne korenie. Na servírovanie vajíčka, ocot, soľ, rukolu
Postup: Zemiaky očistíme a nakrájame. Dáme ich do hrnca s trochou vody a na povrch dáme nasekanú kapustu. Varíme kým zemiaky nezmäknú. Do zemiakov a kapusty pridáme polovicu masla, soľ a korenie a roztlačíme na hrudkovitú kašu. Zvyšok masla rozpustíme na panvici s olivovým olejom a opečieme na ňom nasekanú cibuľu. Zeleninovo-kapustovú kašu navrstvíme v panvici na cibuľu a povrch uhladíme. Na menšom plameni pečieme dohneda, potom placku otočíme.
Medzitým si pripravíme stratené vajíčka. Vajíčko rozklepneme do misky a do kastróla dáme variť vodu. Keď začne vrieť, prilejeme asi pol deci octu a tekutinu lyžicou poriadne roztočíme. Do víru vlejeme vajce a počkáme, kým sa zatiahne. Potom ho deravou naberačkou vyberieme. Placku prekrojíme a podávame so stratenými vajíčkami.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.