Kelová sekaná
Postup: 300 g kelu, 500 g mletého hovädzieho mäsa, 1 vajíčko, 100 ml mlieka, bylinkovú soľ, mleté čierne korenie, oregano, majoránku, 1 ČL plnotučnej horčice
Postup: Kel nakrájame na tenšie rezance a asi na tri minúty ho dáme do vriacej vody. Hneď potom ho scedíme, aby si zachoval chrumkavosť. V miske ho zmiešame s mletým mäsom, vajcom, mliekom, horčicou a všetkými ostatnými koreninami a bylinkami. Zmes by mala byť lepivá, ale nie tekutá. Rukami všetko dobre prehnetieme a vyformujeme dva bochníčky, prípadne dáme do formy na biskupský chlebík alebo srnčí chrbát.
Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov asi na 45 minút.
Hubová sekaná
Potrebujeme: 500 g mletého masa, 200 g lesných hub (môžu byť sušené), 1 vajce, masť, trochu vody, lyžičku pálivej mletej papriky, soľ, mleté čierne korenie, plátky slaniny
Postup: Huby chvíľu povaríme vo vode a scedíme. Ak máme nasušené väčšie kusy húb, môžeme ich trochu prekrojiť. V miske zmiešame predvarené huby, mäso, korenie aj soľ a vypracujeme bochník, ktorý dáme na plech, zabalíme ho do plátkov slaniny a dáme piecť do rúry.
Morčacia sekaná so špenátom
Potrebujeme: 500 g mletého morčacieho mäsa, 1 žemľu alebo rožok, 200 ml mlieka, 100 g listového špenátu, 1 vajce, 2 PL strúhaného parmezánu, 1 strúčiky cesnaku, citrónovú kôru, maslo, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Pečivo nakrájame na kocky a namočíme do mlieka. Mäso dáme do misky, pridáme k nemu vajce, nakrájaný špenát, parmezán, pretlačený cesnak, kôru, soľ, korenie a pečivo aj s mliekom. Vymiešame kompaktnú zmes, ktorú dáme do pekáča alebo formy, na vrch poukladáme plátky masla, trochu podlejeme vodou alebo vývarom a dáme piecť. Aj počas pečenia podlievame, keď sa tekutina odparí, až kým nebude sekaná hotová.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.