Korzár logo Korzár
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Hubový boršč, sušené husacie prsia, cviklové mafiny s orieškami

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hubový boršč

Potrebujeme: údenú slaninu, 1 cibuľu, 4 väčšie zemiaky, 2-3 mrkvy, kus zeleru, 1 petržlen, zeleninový vývar, cca 200 g húb (môžu byť hríby ale aj šampiňóny, 500 g bielej kapusty, 2 bobkové listy, 3 priemerne veľké cvikly, 1 čili papričku, soľ, celé čierne korenie, celé nové korenie, kyslú smotanu na ozdobenie

Postup: Na tejto polievke zaberie najviac času prípravná časť. Cviklu dáme variť a potom ju ošúpeme a nakrájame. Zemiaky a koreňovú zeleninu musíme očistiť a nakrájať na kocky. Kapustu nastrúhame najemno, huby očistíme a pokrájame na plátky.

Skryť Vypnúť reklamu

Pripravíme si väčší hrniec, do ktorého dáme najskôr opiecť na kúsky nakrájanú slaninu. K nej potom pridáme najemno nasekanú cibuľu zemiaky a koreňovú zeleninu celé čierne korenie aj nové korenie.

Všetko spolu orestujeme a zalejeme vývarom. Po chvíli do variacej sa polievky vložíme kapustu, huby, čili, bobkové listy a napokon aj nakrájanú predvarenú cviklu. Varíme asi 20 minút, napokon dosolíme, dochutíme a môžeme podávať.

Sušené husacie prsia

Potrebujeme 1,3 kg husacích pŕs bez kože, kosti a tuku, 2 š vody, 2 PL soli, 1/4 š worchesterovej omáčky, 1 ČL sušeného cesnaku, 1 ČL sušeného tymianu, 1 ČL kajenskej papriky, 3 PL hnedého cukru

Postup: Husacie prsia nakrájame na tenké pásiky, hrubé asi pol centimetra. Všetky ostatné suroviny dobre zmiešame vo väčšej miske. Pridáme mäso a omáčku do neho vmasírujeme. Všetko potom premiestnime do zatváracieho plastového vrecka, ktoré necháme v chladničke minimálne jeden deň, ideálne 72 hodín – čím dlhšie sa mäso bude marinovať, tým slanšiu chuť bude mať. Medzitým ho vo vrecku občas trocha premasírujeme, aby bol každý kúsok v kontakte s marinádou.

Skryť Vypnúť reklamu

Po uplynutí času vyberieme mäso z vrecka a osušíme ho kuchynskou utierkou. Pásiky poukladáme vedľa seba na kovovú mriežku, položenú na vystlanom plechu a sušíme v mierne vyhriatej rúre (okolo 60 stupňov) 6 až 8 hodín. Skladovať môžeme v chladničke alebo pri izbovej teplote až jeden mesiac.

Výborne sa hodí ako samostatná pochúťka, alebo do rôznych šalátov.

Muffiny s cviklou a orechmi

Potrebujeme: 200 g hladkej múky, 100 g cvikly, ½ balíčka prášku do pečiva, 2 vajíčka, 120 g hnedého cukru, 6 PL oleja, 200 g kyslej smotany, 1 vanilkový cukor, 30 nasekaných lieskových orieškov + niečo navyše na ozdobu

Postup: V jednej miske zmiešame vajíčka, olej, smotanu, oba cukry a nahrubo nastrúhanú červenú repu.

V druhej miske zmiešame múku, prášok do pečiva a orechy. Do sypkej zmesi postupne zamiešame tekutú vajíčkovú časť a všetko dobre premiešame, aby sme získali primerane husté cesto.

Skryť Vypnúť reklamu

Lyžicou naplníme mafinové formičky, povrch posypeme nasekanými orieškami a dáme upiecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 311
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 087
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 963
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 148
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 920
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 671
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 140
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 951
  9. Po Slovensku na motorke 5 444
  10. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 4 860
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner na Najvyššom súde.

Otázku viny Kočnera a Zsuzsovej opäť posúdi pôvodný senát.


7 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Maďari zakázali propagovanie homosexuality.


a 2 ďalší 5 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop