Korzár logo Korzár
Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Česká štrachanda, hubové palacinky, koláč s údeným a hubami

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Štrachanda

Potrebujeme: kilo stredne veľkých zemiakov, 100 g sušených húb, 3 vajíčka, 150 ml šľahačkovej smotany, 3 PL detskej krupice, 200 g slaniny (neprerastanú), 1 cibuľu, bravčovú masť, soľ, mleté čierne korenie, mletú rascu, tymian, strúhanku na vysypanie pekáča

Postup: Vajíčka rozšľaháme so smotanou a krupicou a do zmesi namočíme huby asi na hodinu. Zemiaky uvaríme v šupke domäkka, po vychladnutí ich ošúpeme a nakrájame na plátky.

Slaninu nakrájame a vypražíme ju na škvarky. Pridáme nakrájanú cibuľu, osolíme, pridáme všetko korenie a chvíľku restujeme.

Skryť Vypnúť reklamu

Pekáč vymastíme masťou, vysypeme strúhankou a na dno poukladáme asi dve tretiny zemiakov. Potrieme škvarkovo-cibuľovou zmesou. Potom nasleduje vrstva zemiakov a dáme piecť do rúry vyhriatej asi na 180 stupňov.

Do hubovej zmesi dáme tymian a asi po desiatich minútach pečenia ju vylejeme na zemiaky. Pri teplote 160 stupňov štrachandu pozvoľna dopečieme, čo by malo trvať asi 15 minút.

Zapekané palacinky s hubami

Potrebujeme na palacinky: 500 ml mlieka, 200 g hladkej múky, 2 vajíčka, soľ. Na hubovú plnku: 400 g lesných húb, maslo, cibuľu, syr na strúhanie, mletú rascu, hrsť petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, soľ

Postup: Z mlieka, múky, vajec a soli vymiešame cesto a upečieme palacinky.

Zatiaľ si očistíme a nakrájame huby – nemusia byť celkom malé, očistíme a nakrájame si aj cibuľu, ktorú potom orestujeme na masle. Pridáme k nej huby a rascu. Najskôr ich necháme dusiť vo vlastnej šťave a keď sa voda odparí, osolíme ich, okoreníme a posypeme petržlenovou vňaťou.

Skryť Vypnúť reklamu

Hubovou zmesou naplníme palacinky, ktoré zrolujeme a poukladáme do vymastenej zapekacej misky. Posypeme ich syrom a dáme na pár minút zapiecť do rúry.

Koláč s údeným a hubami

Potrebujeme: 150 g bravčovej údenej šunky, 170 g húb, 1 cibuľu, 4 vajíčka, 250 g polohrubej múky, 1 sušené droždie, 100 ml bieleho vína, 100 g strúhaného ementálu, maslo, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Šunku nakrájame na prúžky a huby na plátky. V panvici roztopíme maslo a orestujeme na ňom najemno nakrájanú cibuľu. Potom pridáme huby a opečieme ich dozlatista. V miske zmiešame múku, droždie, vajce, 20 g rozpusteného masla, biele víno, strúhaný syr, šunku, huby a orestovanú cibuľu. Všetko osolíme aj okoreníme, dobre premiešame a vylejeme do vymastenej formy. Koláč pečieme asi 45 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  6. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  10. Pomáhajte čítaním
  1. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  2. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  3. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  4. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  5. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  6. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 32 266
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 488
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 20 736
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 971
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 910
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 633
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 815
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 732
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 593
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 8 925
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Na úrade dostali termín počas zákazu vychádzania. Prišli, hrozili im pokutou

Rezort vnútra zatvoril svoje pracoviská až v utorok.

Počas utorka pristúpilo ministerstvo k zatvoreniu svojich pracovísk pre verejnosť.

Šiesti poslanci košickej župy odchádzajú z poslaneckého klubu Smeru

Nemôžu vytvoriť svoj vlastný. Chcú zmenu rokovacieho poriadku.

Ján Jakubov bude zrejme predsedom nového poslaneckého klubu strany Hlas.

Kauza správkyne nebankovky SaS Slovensko sa možno vráti na začiatok

Krajský súd zrušil rozsudok okresného, ten bude pokračovať v dokazovaní.

Obžalovaná Kristína Rigová (vpravo) s advokátkou Helenou Knopovou na krajskom súde.

V Medzilaborciach začali stavať stanicu. Stará už bola len na hanbu

Poslúži cestujúcim, ktorí idú vlakom aj autobusom.

Práce na výstavbe vlakovej a autobusovej stanice v Medzilaborciach sa začali.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Testovanie nielen môže bolieť, ale možno sa pri čakaní naň nakaziť. Ilustračná fotografia.
Dobré ráno

Dobré ráno: Monika Jankovská sa chce dohodnúť s políciou

Štátna tajomníčka zrejme chce spolupracovať.

Podcast Dobré Ráno.
Stĺpček Zuzany Kepplovej

Vždy sa dá počítať s vypätím všetkých síl

Krajčí počas testovania videl "silného ducha slovenského národa".

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) počas návštevy odberného miesta. v obci Nižná v okrese Tvrdošín.
Minister obrany Jaroslav Naď.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop