Korzár logo Korzár
Sobota, 19. jún, 2021 | Meniny má AlfrédKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Česká štrachanda, hubové palacinky, koláč s údeným a hubami

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Štrachanda

Potrebujeme: kilo stredne veľkých zemiakov, 100 g sušených húb, 3 vajíčka, 150 ml šľahačkovej smotany, 3 PL detskej krupice, 200 g slaniny (neprerastanú), 1 cibuľu, bravčovú masť, soľ, mleté čierne korenie, mletú rascu, tymian, strúhanku na vysypanie pekáča

Postup: Vajíčka rozšľaháme so smotanou a krupicou a do zmesi namočíme huby asi na hodinu. Zemiaky uvaríme v šupke domäkka, po vychladnutí ich ošúpeme a nakrájame na plátky.

Slaninu nakrájame a vypražíme ju na škvarky. Pridáme nakrájanú cibuľu, osolíme, pridáme všetko korenie a chvíľku restujeme.

Skryť Vypnúť reklamu

Pekáč vymastíme masťou, vysypeme strúhankou a na dno poukladáme asi dve tretiny zemiakov. Potrieme škvarkovo-cibuľovou zmesou. Potom nasleduje vrstva zemiakov a dáme piecť do rúry vyhriatej asi na 180 stupňov.

Do hubovej zmesi dáme tymian a asi po desiatich minútach pečenia ju vylejeme na zemiaky. Pri teplote 160 stupňov štrachandu pozvoľna dopečieme, čo by malo trvať asi 15 minút.

Zapekané palacinky s hubami

Potrebujeme na palacinky: 500 ml mlieka, 200 g hladkej múky, 2 vajíčka, soľ. Na hubovú plnku: 400 g lesných húb, maslo, cibuľu, syr na strúhanie, mletú rascu, hrsť petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, soľ

Postup: Z mlieka, múky, vajec a soli vymiešame cesto a upečieme palacinky.

Zatiaľ si očistíme a nakrájame huby – nemusia byť celkom malé, očistíme a nakrájame si aj cibuľu, ktorú potom orestujeme na masle. Pridáme k nej huby a rascu. Najskôr ich necháme dusiť vo vlastnej šťave a keď sa voda odparí, osolíme ich, okoreníme a posypeme petržlenovou vňaťou.

Skryť Vypnúť reklamu

Hubovou zmesou naplníme palacinky, ktoré zrolujeme a poukladáme do vymastenej zapekacej misky. Posypeme ich syrom a dáme na pár minút zapiecť do rúry.

Koláč s údeným a hubami

Potrebujeme: 150 g bravčovej údenej šunky, 170 g húb, 1 cibuľu, 4 vajíčka, 250 g polohrubej múky, 1 sušené droždie, 100 ml bieleho vína, 100 g strúhaného ementálu, maslo, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Šunku nakrájame na prúžky a huby na plátky. V panvici roztopíme maslo a orestujeme na ňom najemno nakrájanú cibuľu. Potom pridáme huby a opečieme ich dozlatista. V miske zmiešame múku, droždie, vajce, 20 g rozpusteného masla, biele víno, strúhaný syr, šunku, huby a orestovanú cibuľu. Všetko osolíme aj okoreníme, dobre premiešame a vylejeme do vymastenej formy. Koláč pečieme asi 45 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 697
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 736
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 9 133
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 585
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 7 179
  6. Po Slovensku na motorke 6 278
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 287
  8. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 4 994
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 4 896
  10. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 4 084
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Irena Matová počas pojednávania.

V kauze ostala jedna obžalovaná obeť.


2 h
Premiér Eduard Heger.

Najvyšší súd roztrhal verdikt Sabovej senátu na márne franforce.


17. jún
Víkendový výber SME

Pravidelná dávka víkendového čítania.


2 h
Znížiť regionálne rozdiely v očkovaní môže aj otvorenie čakárne pre deti nad 12 rokov. Čaká ich v nej už vyše desaťtisíc.

Rozdiely spôsobuje dostupnosť vakcín.


16. jún

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop