Korzár logo Korzár
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Morčacie na víne, karamelový trhanec, pampúšiky s kapustou

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Karamelový trhanec

Potrebujeme: 100 g špaldovej múky, 2 vajíčka, 2 PL trstinového cukru, 125 ml mlieka, vanilkový extrakt, hrozienka, soľ, citrónovú kôru, maslo, práškový cukor. Na jablkovú karamelovú zmes: 2 PL trstinového cukru, 1 PL brandy, 1 jablko, miešané oriešky, škoricu

Postup: Do jednej misky dáme múku, štipku soli a kôru z polovice citróna. V druhej vyšľaháme vaječné žĺtky a cukrom a túto zmes potom pridáme k múke, dolejeme mlieko a vanilkový extrakt. Všetko dobre premiešame a napokon pridáme tuhý sneh z dvoch bielkov.

Skryť Vypnúť reklamu

Na väčšej panvici rozpustíme maslo a vylejeme do nej cesto, ktoré prikryjeme pokrievkou a necháme piecť asi 5 minút. Potom cesto otočíme a upečieme z druhej strany. Ak sa vám počas otáčania roztrhne, to nevadí, veď je to trhanec.

V kastróle si zatiaľ urobíme karamelovú zmes. Rozpustíme si cukor a keď sa z neho stane karamel, vhodíme doň očistené a nakrájané jablká. Prilejeme k nim brandy, prisypeme škoricu a ak to bude potrebné, dodáme aj trochu vody.

Upečené cesto natrháme na tanier a polejeme ho jablkami s karamelom. Posypeme práškovým cukrom a podávame.

Zemiakové pampúšiky s kapustou

Potrebujeme: 400 g varených zemiakov (dajú sa využiť aj zemiaky zvýšené z predchádzajúceho dňa), 200 g polohrubej múky, 200 ml mlieka, 1 droždie, kapustu (alebo kel), syr čedar, soľ, olej, mleté čierne korenie

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Z mlieka odoberieme asi deci, pridáme k nemu trochu cukru a droždie a urobíme kvások. Zemiaky varené v šupke nastrúhame najemno, ak používame zemiaky z druhého dňa, poriadne ich popučíme. Osolíme ich, okoreníme, pridáme kvások, vlažné mlieko a múku. Vypracujeme hustejšie cesto, ktoré necháme asi hodinu kysnúť.

Kapustu, prípadne kučeravý kel očistíme, nakrájame na pásiky a orestujeme na masle.

Z vykysnutého cesta odoberáme kúsky a opečieme ich na horúcom oleji.

Upečené lievance poukladáme na plech, na každý dáme trochu dusenej kapusty, strúhaného syra a dáme ešte asi na 5-7 minút zapiecť do rúry.

Morčacie prsia na ružovom víne

Potrebujeme: morčacie prsia vcelku, soľ, mleté čierne korenie, olivový olej, 1 cibuľu, 2 mrkvy, 1/2 zeleru, 8 strúčikov cesnaku, 3 bobkové listy, 100 g sušených paradajok v oleji, 2 dl ružového vína

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Umyté a osušené morčacie prsia zo všetkých strán osolíme a okoreníme.

Potrieme ich olivovým olejom a orestujeme na horúcej panvici. Potom ich preložíme na pekáč.

Do výpeku pridáme trochu oleja a opečieme na ňom nakrájanú zeleninu okrem sušených paradajok. Prihodíme bobkový list, všetko osolíme, okoreníme a chvíľu ešte restujeme. Podlejeme ružovým vínom, pridáme paradajky a zmesou polejeme pripravené morčacie prsia. Dáme do vyhriatej rúry a pečieme asi 45 minút. Po upečení nakrájame na plátky a podávame so zeleninou a ľubovoľnou prílohou.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 303
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 109
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 962
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 148
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 919
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 678
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 161
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 953
  9. Po Slovensku na motorke 5 444
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 4 864
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner na Najvyššom súde.

Otázku viny Kočnera a Zsuzsovej opäť posúdi pôvodný senát.


6 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Maďari zakázali propagovanie homosexuality.


a 2 ďalší 4 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop