Korzár logo Korzár
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Voňavý jesenný pekáč, čokomafiny s čili, kapustovo-kelová polievka

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Kapustovo-kelová polievka

Potrebujeme: polovicu bielej kapusty, polovicu hlávkového kelu, pór, cibuľu, slaninu, 2 zemiaky, olej, rascu, mleté čierne korenie, soľ, parmezán

Postup: Kapustu a kel zbavíme škaredých listov a potom vrchné listy kelu dôkladne umyjeme a nakrájame na rezance a odložíme. Zvyšnú kapustu a kel nakrájame.

V hrnci zohrejeme trošku oleja, pridáme na rezančeky nakrájanú slaninu a osmažíme ju. Potom vo výpeku opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme k nej najemno nakrájanú kapustu, kel a pór. Pridajte na kocky nakrájané zemiaky a všetko spolu chvíľu restujeme. Nezabudneme zeleninu osoliť a okoreniť.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zalejeme ju vodou a varíme, kým zemiaky nebudú tak akurát. Potom pridáme nakrájané kúsky kelu, ktoré sme si predtým odložili a varíme len chvíľku, aby nestratili zelenú farbu a aby zostali chrumkavé.

Pred podávaním polievku ozdobíme a dochutíme hoblinkami parmezánu.

Jesenný pekáč s mäsom a tekvicou

Potrebujeme: 4-5 kúskov bravčového karé, zopár väčších zemiakov, polovica tekvice hokkaidó, väčšiu mrkvu, kus zeleru, olivový olej, čerstvý tymian, vetvičku rozmarínu, plátky anglickej slaniny, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Zemiaky, mrkvu a zeler očistíme a nakrájame na kocky. Tekvicu umyjeme, očistíme, vydlabeme a tiež ju nakrájame na kocky. Zeleninu dáme do misky, osolíme ju, okoreníme, pridáme trochu tymianu a rozmarínu, pokvapkáme olejom a dobre premiešame.

Skryť Vypnúť reklamu

Dáme ju do pekáča a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C.

Mäso naklepeme, osolíme, okoreníme a opečieme ho na rozpálenom oleji na panvici.

Zeleninu po 20 minútach pečenia vyberieme z rúry a rozložíme na ňu opečené mäso.

Posypeme ho slaninou nakrájanou na rezančeky a všetko vrátime dopiecť do rúry ešte asi na 20 minút.

Čokoládové mafiny s čili

Potrebujeme: 300 g horkej čokolády, 250 g celozrnej múky, 150 g hnedého cukru, 1 ČL prášku do pečiva, 1 ČL jedlej sódy, 4 PL kakaa, 80 g masla, 2 vajíčka, 200 g bieleho jogurtu, 1/2 ČL čili vločiek (alebo klasické mleté čili), 1 malú čili papričku

Postup: Začneme prípravou pikantnej zložky. Čili papričku rozkrojíme pozdĺžne na polovicu, odstránime semienka a namočíme ju do studenej vody, vďaka čomu sa zmierni jej štipľavosť. Potom ju osušíme napríklad papierovou utierkou a nakrájame na tenké pásiky.

Skryť Vypnúť reklamu

V kastróle rozpustíme maslo, pridáme čili vločky alebo korenie a necháme ho trochu ochladnúť, aby bolo vlažné.

V miske zmiešame suché ingrediencie - múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, kakao a cukor. Zvlášť vyšľaháme vajíčka, ku ktorým pridáme maslo s čili a jogurt. Tekutú časť cesta vlejeme do sypkej, premiešame lyžicou a nakoniec pridáme nasekanú asi tretinu čokoládu. Cesto rozdelíme do košíčkov a dáme do rúry asi na 25 minút. Zvyšnú čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a keď budú mafiny upečené, urobíme na nich čokoládovú čiapočku, ktorú ešte môžeme posypať čili.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 304
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 107
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 962
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 148
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 920
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 678
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 158
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 953
  9. Po Slovensku na motorke 5 444
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 4 864
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner na Najvyššom súde.

Otázku viny Kočnera a Zsuzsovej opäť posúdi pôvodný senát.


6 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Maďari zakázali propagovanie homosexuality.


a 2 ďalší 4 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop