Korzár logo Korzár
Nedeľa, 23. február, 2020 | Meniny má Roman, Romana

Varíme s Korzárom: Voňavý jesenný pekáč, čokomafiny s čili, kapustovo-kelová polievka

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Kapustovo-kelová polievka

Potrebujeme: polovicu bielej kapusty, polovicu hlávkového kelu, pór, cibuľu, slaninu, 2 zemiaky, olej, rascu, mleté čierne korenie, soľ, parmezán

Postup: Kapustu a kel zbavíme škaredých listov a potom vrchné listy kelu dôkladne umyjeme a nakrájame na rezance a odložíme. Zvyšnú kapustu a kel nakrájame.

V hrnci zohrejeme trošku oleja, pridáme na rezančeky nakrájanú slaninu a osmažíme ju. Potom vo výpeku opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme k nej najemno nakrájanú kapustu, kel a pór. Pridajte na kocky nakrájané zemiaky a všetko spolu chvíľu restujeme. Nezabudneme zeleninu osoliť a okoreniť.

Článok pokračuje pod video reklamou

Zalejeme ju vodou a varíme, kým zemiaky nebudú tak akurát. Potom pridáme nakrájané kúsky kelu, ktoré sme si predtým odložili a varíme len chvíľku, aby nestratili zelenú farbu a aby zostali chrumkavé.

Pred podávaním polievku ozdobíme a dochutíme hoblinkami parmezánu.

Jesenný pekáč s mäsom a tekvicou

Potrebujeme: 4-5 kúskov bravčového karé, zopár väčších zemiakov, polovica tekvice hokkaidó, väčšiu mrkvu, kus zeleru, olivový olej, čerstvý tymian, vetvičku rozmarínu, plátky anglickej slaniny, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Zemiaky, mrkvu a zeler očistíme a nakrájame na kocky. Tekvicu umyjeme, očistíme, vydlabeme a tiež ju nakrájame na kocky. Zeleninu dáme do misky, osolíme ju, okoreníme, pridáme trochu tymianu a rozmarínu, pokvapkáme olejom a dobre premiešame.

Dáme ju do pekáča a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C.

Mäso naklepeme, osolíme, okoreníme a opečieme ho na rozpálenom oleji na panvici.

Zeleninu po 20 minútach pečenia vyberieme z rúry a rozložíme na ňu opečené mäso.

Posypeme ho slaninou nakrájanou na rezančeky a všetko vrátime dopiecť do rúry ešte asi na 20 minút.

Čokoládové mafiny s čili

Potrebujeme: 300 g horkej čokolády, 250 g celozrnej múky, 150 g hnedého cukru, 1 ČL prášku do pečiva, 1 ČL jedlej sódy, 4 PL kakaa, 80 g masla, 2 vajíčka, 200 g bieleho jogurtu, 1/2 ČL čili vločiek (alebo klasické mleté čili), 1 malú čili papričku

Postup: Začneme prípravou pikantnej zložky. Čili papričku rozkrojíme pozdĺžne na polovicu, odstránime semienka a namočíme ju do studenej vody, vďaka čomu sa zmierni jej štipľavosť. Potom ju osušíme napríklad papierovou utierkou a nakrájame na tenké pásiky.

V kastróle rozpustíme maslo, pridáme čili vločky alebo korenie a necháme ho trochu ochladnúť, aby bolo vlažné.

V miske zmiešame suché ingrediencie - múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, kakao a cukor. Zvlášť vyšľaháme vajíčka, ku ktorým pridáme maslo s čili a jogurt. Tekutú časť cesta vlejeme do sypkej, premiešame lyžicou a nakoniec pridáme nasekanú asi tretinu čokoládu. Cesto rozdelíme do košíčkov a dáme do rúry asi na 25 minút. Zvyšnú čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a keď budú mafiny upečené, urobíme na nich čokoládovú čiapočku, ktorú ešte môžeme posypať čili.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  2. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  3. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo
  4. Jarné prázdniny na lyžiach? Jednoznačne v Jasnej
  5. Ako si prepojiť auto so smartfónom?
  6. Kto bude ďalší? Hľadajte s nami Učiteľa Slovenska
  7. Potraviny išli ľuďom v núdzi, uvarili 4,7 milióna porcií jedál
  8. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom
  9. Čo by ste mali vedieť pred tým, ako sa pustíte do investovania?
  10. Darujte od srdca pre rozum
  1. Tipy na darček pre krstniatko
  2. Trnavská univerzita je kvalitou v popredí
  3. Zvažujete štúdium? A prečo nie v Prahe?
  4. Viete aké je študentské mesto na Slovensku?
  5. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  6. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  7. Naštartuj svoju budúcnosť na EkF TUKE
  8. Ktorá farba je tá tvoja?
  9. Maturuješ a hľadáš kam na vysokú?
  10. ... viac ako vzdelanie
  1. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo 17 227
  2. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii 9 203
  3. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom 8 639
  4. Vyrábali kozmetiku, o ktorú nebol záujem. Napriek tomu prerazili 5 825
  5. Mexiko, Maldivy či Maurícius. Kam ísť za TOP exotikou v zime? 4 982
  6. SME proti extrémizmu na školách 4 542
  7. Darujte od srdca pre rozum 4 436
  8. Bytová kríza. Ako na daňové priznanie? Kam investovať? 4 413
  9. Slovensko potrebuje dezinFicovať 4 367
  10. Peniaze z poistky môžete dostať rýchlejšie. Poradíme vám ako 4 209

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Skialpinisti v noci uviazli v centrálnom žľabe Kriváňa

Záchranárom pomohli počas pátracej akcie GPS súradnice.

Ilustračné.

Košičanom vrátia za teplo vyše milión eur

Tepláreň sľubuje vrátiť 1,6 milióna, Tepelné hospodárstvo peniaze prerozdelí.

Ilustračné foto.

Rómsky bojový šampión: Nezažil som žiadnu diskrimináciu

Julian Makula je majstrom Európy v brazílskom ju-jitsu.

Julian Makula.

Košické Staré Mesto je zatiaľ bez rozpočtu, chce stavať ihrisko

Centrálna mestská časť čakala na mestský rozpočet.

Ľuďom sa takéto kontajneroviská, ako na Braniskovej páčia a chceli by ich viac.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop