Korzár logo Korzár
Sobota, 28. november, 2020 | Meniny má HenrietaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom domáce husacie hody: Hus na rozmaríne, šalát s grilovanými prsiami

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Pečená hus na rozmaríne a pomarančoch

Potrebujeme: 2 š pomarančovej šťavy, 2 šalotky, 4 vetvičky rozmarínu, soľ, mleté čierne korenie, 1 hus ez krku s hmotnosťou okolo 4,5 až 5,5 kg, kurací vývar, pomarančové plátky,

Postup: Rúru predhrejeme na 160 stupňov a mriežku položíme do dolnej tretiny. V menšom hrnci zmiešame pomarančovú šťavu, šalotky, rozmarín a 1/4 lyžičky soli. Zmes privedieme k varu, plameň znížime na minimum a necháme variť, kým sa tekutina nezredukuje na objem jednej šálky, malo by to trvať asi 14 až 16 minút. Potom zmes odstavíme z ohňa, vyhodíme z nej všetky pevné časti a odoberieme polovicu tekutiny.

Skryť Vypnúť reklamu

Mäso dobre prepláchneme vodou zvnútra aj zvonku a osušíme papierovou utierkou. Odstránime z neho viditeľný tuk a špičkou noža urobíme do kože malé zárezy tak, aby sme nezarezali aj do mäsa. Kuchynským špagátom zviažeme nohy a krídla zastrčíme pod hus. Položíme ju na mriežku do hlbokého plechu a na vrch posypeme soľou a mletým čiernym korením. Hus pečieme v rúre 2 až 3 hodiny, pričom pravidelne odstraňujeme prebytočný tuk a asi v polhodinových intervaloch ju polievame šťavou z dna plechu. Dostatočne upečená hus by mala mať vnútornú teplotu okolo 74 stupňov. Hotovú ju položíme na dosku na krájanie a necháme odpočívať približne 15 minút. Medzitým precedíme výpek z plechu, pevné časti vrátime späť a nalejeme k nim pomarančovú šťavu a kurací vývar. Plech položíme cez dva plamene na sporáku a necháme tekutinu zredukovať svoj objem na polovicu, čo by malo trvať 6 až 8 minút. Naporciovanú hus podávame s teplou omáčkou z plechu.

Skryť Vypnúť reklamu

Šalát s grilovanými husacími prsiami

Potrebujeme: 1/4 š olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku, 2 husacie prsia, 4 rozpolené broskyne alebo nektárinky, ciabatta alebo bageta nakrájaná na plátky, 400 g cherry paradajok nakrájaných na menšie kúsky, 1 š bazalkových listov, 1 hlava rímskeho šalátu, balzamiková redukcia, olej na pečenie, soľ a mleté čierne korenie

Postup: V menšom hrnci na strednom plameni zohrejeme olivový olej, pridáme nakrájaný cesnak a opečieme ho dohneda. Hneď ako začne naberať farbu, odstránime ho z plameňa a necháme vychladnúť.

Gril predhrejeme na stredne vysokú teplotu. Husacie prsia pripravíme na grilovanie miernym naklepaním a posypaním soľou a čiernym korením. Ovocie a ciabattu potrieme tenkou vrstvu oleja, posolíme ich a okoreníme. Grilujeme ich, kým ovocie nezačne mäknúť a chlieb sa pripaľovať. Potom ich vyberieme a necháme na boku vychladnúť. Neskôr ich nakrájame na mesiačiky a chlieb natrháme alebo narežeme na menšie kúsky.

Skryť Vypnúť reklamu

Na rozohriatom grile pečieme pripravené mäso približne po 5 až 8 minút z oboch strán. Po upečení ešte necháme prsia odpočívať pod fóliou, čo pomôže, aby mäso nevyschlo. Potom ho naporciujeme na menšie kúsky, a dáme k natrhaným lístkom rímskeho šalátu a bazalky, prekrojeným cherry paradajkám, grilovanému ovociu a chlebu. Na vrch pokvapkáme cesnakovým olejom a balzamikovou redukciou.

Poznámka: Cesnakový olivový olej ihneď preložíme do vzduchotesnej nádoby do chladničky, kde ho ešte zopár dní môžeme skladovať. Po dlhšom čase sa však jeho konzumácia neodporúča.

Plnený husí krk

Potrebujeme: kožu z husieho krku, 700 g mletého husacieho mäsa, 1 stredne veľkú najemno nakrájanú cibuľu, 1 vajíčko, 2 malé deň staré krajce chleba nakrájané na kocky, 1 – 2 PL strúhanky, kurací vývar, 1 PL nakrájanej petržlenovej vňate, 1/2 ČL muškátového orieška alebo mletého nového korenia, 6 veľmi tenkých kúskov maďarskej salámy, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti, extra panenský olivový olej

Postup: Chlieb namočíme do 1/2 šálky kuracieho vývaru. Do malého hrnca dáme 1 lyžicu olivového oleja, zahrejeme ho a pražíme na ňom cibuľu, kým nezmäkne. Preložíme ju na veľký kus papierovej utierky, necháme vychladnúť a odsajeme v nej všetku prebytočnú tekutinu (môžeme ju aj vyžmýkať). Rovnako odstránime všetku prebytočnú tekutinu aj z chleba. Oboje dáme do veľkej misky spolu s mletým mäsom, vajíčkom, korením, soľou, petržlenovou vňaťou a strúhankou. Všetko dobre premiešame, nie však viac ako je nevyhnutné. Husí krk vyložíme maďarskou salámou a naplníme ho mäsovou zmesou. Nedávame ho však nadoraz, pretože zmes počas pečenia ešte narastie. Otvory zašijeme bielou bavlnenou kuchynskou niťou a špičkou noža narobíme do kože malé otvory. Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Na panvici zahrejeme lyžicu olivového oleja a opečieme ňom krk z oboch strán dohneda. Potom krk premiestnime do zapekacej nádoby aj so zvyšným olejom a pečieme v rozohriatej rúre aspoň hodinu. V pravidelných intervaloch (aspoň štyrikrát počas pečenia) kožu polievame šťavou z dna nádoby.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Aká je chémia vôní
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  1. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  2. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  3. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  4. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  5. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  8. Aká je chémia vôní
  9. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  10. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 29 167
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 17 898
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 13 798
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 10 935
  5. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 460
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 301
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 914
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 631
  9. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí 7 490
  10. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 7 271
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

ROZHOVOR

Pediatrička: Niekedy som očkovala na chrípku 600 detí za rok, teraz približne 50

Ľudia si zvykajú, že nemôžu behať za lekárom so všetkým.

Pediatrička Eva Ševecová.
Rozhovor

Archeológ: Hrady síce opravujeme, ale tie nežijú

Michal Keruľ chcel odhaľovať poklady histórie, teraz ich pomáha strážiť.

Michal Keruľ s rodinou.
Humenskí poslanci nájomnú zmluvu so spracovateľom ovocia neschválili.
Vrak pred rodinným domom začínajú úrady riešiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Potrebovali ísť k blízkym a nepustili ich. Neboli privilegovaní ako Kollár

Nemocnice väčšinou púšťajú príbuzných k zomierajúcim.

Šéfa parlamentu Borisa Kollára v nemocnici najviac navštevovala bývalá manželka Linda Rezešová. Na fotografii sú na plese v Opere v roku 2008.

Návštevy Kollára v nemocnici volajú po demisii

V druhom slede kandidátov na politický koniec sa tlačia glosátori.

Peter Schutz

Jazdenie na nákladných vlakoch nie je romantika

Amin Palma skáče na vlaky v Mexiku aj v Čadci.

Na nákladných vlakoch musia byť čierni pasažieri pripravení na každé počasie, na bod mrazu aj horúčavy. Na snímke je jeden z Aminových spolujazdcov.
 Presvedčí Kristen Stewart v úlohe princeznej Diany?

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop