Korzár logo Korzár
Nedeľa, 23. február, 2020 | Meniny má Roman, Romana

Varíme s Korzárom domáce husacie hody: Hus na rozmaríne, šalát s grilovanými prsiami

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Pečená hus na rozmaríne a pomarančoch

Potrebujeme: 2 š pomarančovej šťavy, 2 šalotky, 4 vetvičky rozmarínu, soľ, mleté čierne korenie, 1 hus ez krku s hmotnosťou okolo 4,5 až 5,5 kg, kurací vývar, pomarančové plátky,

Postup: Rúru predhrejeme na 160 stupňov a mriežku položíme do dolnej tretiny. V menšom hrnci zmiešame pomarančovú šťavu, šalotky, rozmarín a 1/4 lyžičky soli. Zmes privedieme k varu, plameň znížime na minimum a necháme variť, kým sa tekutina nezredukuje na objem jednej šálky, malo by to trvať asi 14 až 16 minút. Potom zmes odstavíme z ohňa, vyhodíme z nej všetky pevné časti a odoberieme polovicu tekutiny.

Mäso dobre prepláchneme vodou zvnútra aj zvonku a osušíme papierovou utierkou. Odstránime z neho viditeľný tuk a špičkou noža urobíme do kože malé zárezy tak, aby sme nezarezali aj do mäsa. Kuchynským špagátom zviažeme nohy a krídla zastrčíme pod hus. Položíme ju na mriežku do hlbokého plechu a na vrch posypeme soľou a mletým čiernym korením. Hus pečieme v rúre 2 až 3 hodiny, pričom pravidelne odstraňujeme prebytočný tuk a asi v polhodinových intervaloch ju polievame šťavou z dna plechu. Dostatočne upečená hus by mala mať vnútornú teplotu okolo 74 stupňov. Hotovú ju položíme na dosku na krájanie a necháme odpočívať približne 15 minút. Medzitým precedíme výpek z plechu, pevné časti vrátime späť a nalejeme k nim pomarančovú šťavu a kurací vývar. Plech položíme cez dva plamene na sporáku a necháme tekutinu zredukovať svoj objem na polovicu, čo by malo trvať 6 až 8 minút. Naporciovanú hus podávame s teplou omáčkou z plechu.

Šalát s grilovanými husacími prsiami

Potrebujeme: 1/4 š olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku, 2 husacie prsia, 4 rozpolené broskyne alebo nektárinky, ciabatta alebo bageta nakrájaná na plátky, 400 g cherry paradajok nakrájaných na menšie kúsky, 1 š bazalkových listov, 1 hlava rímskeho šalátu, balzamiková redukcia, olej na pečenie, soľ a mleté čierne korenie

Postup: V menšom hrnci na strednom plameni zohrejeme olivový olej, pridáme nakrájaný cesnak a opečieme ho dohneda. Hneď ako začne naberať farbu, odstránime ho z plameňa a necháme vychladnúť.

Gril predhrejeme na stredne vysokú teplotu. Husacie prsia pripravíme na grilovanie miernym naklepaním a posypaním soľou a čiernym korením. Ovocie a ciabattu potrieme tenkou vrstvu oleja, posolíme ich a okoreníme. Grilujeme ich, kým ovocie nezačne mäknúť a chlieb sa pripaľovať. Potom ich vyberieme a necháme na boku vychladnúť. Neskôr ich nakrájame na mesiačiky a chlieb natrháme alebo narežeme na menšie kúsky.

Na rozohriatom grile pečieme pripravené mäso približne po 5 až 8 minút z oboch strán. Po upečení ešte necháme prsia odpočívať pod fóliou, čo pomôže, aby mäso nevyschlo. Potom ho naporciujeme na menšie kúsky, a dáme k natrhaným lístkom rímskeho šalátu a bazalky, prekrojeným cherry paradajkám, grilovanému ovociu a chlebu. Na vrch pokvapkáme cesnakovým olejom a balzamikovou redukciou.

Poznámka: Cesnakový olivový olej ihneď preložíme do vzduchotesnej nádoby do chladničky, kde ho ešte zopár dní môžeme skladovať. Po dlhšom čase sa však jeho konzumácia neodporúča.

Plnený husí krk

Potrebujeme: kožu z husieho krku, 700 g mletého husacieho mäsa, 1 stredne veľkú najemno nakrájanú cibuľu, 1 vajíčko, 2 malé deň staré krajce chleba nakrájané na kocky, 1 – 2 PL strúhanky, kurací vývar, 1 PL nakrájanej petržlenovej vňate, 1/2 ČL muškátového orieška alebo mletého nového korenia, 6 veľmi tenkých kúskov maďarskej salámy, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti, extra panenský olivový olej

Postup: Chlieb namočíme do 1/2 šálky kuracieho vývaru. Do malého hrnca dáme 1 lyžicu olivového oleja, zahrejeme ho a pražíme na ňom cibuľu, kým nezmäkne. Preložíme ju na veľký kus papierovej utierky, necháme vychladnúť a odsajeme v nej všetku prebytočnú tekutinu (môžeme ju aj vyžmýkať). Rovnako odstránime všetku prebytočnú tekutinu aj z chleba. Oboje dáme do veľkej misky spolu s mletým mäsom, vajíčkom, korením, soľou, petržlenovou vňaťou a strúhankou. Všetko dobre premiešame, nie však viac ako je nevyhnutné. Husí krk vyložíme maďarskou salámou a naplníme ho mäsovou zmesou. Nedávame ho však nadoraz, pretože zmes počas pečenia ešte narastie. Otvory zašijeme bielou bavlnenou kuchynskou niťou a špičkou noža narobíme do kože malé otvory. Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Na panvici zahrejeme lyžicu olivového oleja a opečieme ňom krk z oboch strán dohneda. Potom krk premiestnime do zapekacej nádoby aj so zvyšným olejom a pečieme v rozohriatej rúre aspoň hodinu. V pravidelných intervaloch (aspoň štyrikrát počas pečenia) kožu polievame šťavou z dna nádoby.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  2. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  3. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo
  4. Jarné prázdniny na lyžiach? Jednoznačne v Jasnej
  5. Ako si prepojiť auto so smartfónom?
  6. Kto bude ďalší? Hľadajte s nami Učiteľa Slovenska
  7. Potraviny išli ľuďom v núdzi, uvarili 4,7 milióna porcií jedál
  8. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom
  9. Čo by ste mali vedieť pred tým, ako sa pustíte do investovania?
  10. Darujte od srdca pre rozum
  1. Tipy na darček pre krstniatko
  2. Trnavská univerzita je kvalitou v popredí
  3. Zvažujete štúdium? A prečo nie v Prahe?
  4. Viete aké je študentské mesto na Slovensku?
  5. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  6. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  7. Naštartuj svoju budúcnosť na EkF TUKE
  8. Ktorá farba je tá tvoja?
  9. Maturuješ a hľadáš kam na vysokú?
  10. ... viac ako vzdelanie
  1. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo 17 217
  2. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii 9 167
  3. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom 8 650
  4. Vyrábali kozmetiku, o ktorú nebol záujem. Napriek tomu prerazili 5 839
  5. Mexiko, Maldivy či Maurícius. Kam ísť za TOP exotikou v zime? 4 989
  6. SME proti extrémizmu na školách 4 542
  7. Darujte od srdca pre rozum 4 438
  8. Bytová kríza. Ako na daňové priznanie? Kam investovať? 4 417
  9. Slovensko potrebuje dezinFicovať 4 325
  10. Peniaze z poistky môžete dostať rýchlejšie. Poradíme vám ako 4 208

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Skialpinisti v noci uviazli v centrálnom žľabe Kriváňa

Záchranárom pomohli počas pátracej akcie GPS súradnice.

Ilustračné.

Košičanom vrátia za teplo vyše milióna eur

Tepláreň sľubuje vrátiť 1,6 milióna, Tepelné hospodárstvo peniaze prerozdelí.

Ilustračné foto.

Rómsky bojový šampión: Nezažil som žiadnu diskrimináciu

Julian Makula je majstrom Európy v brazílskom ju-jitsu.

Julian Makula.

Košické Staré Mesto je zatiaľ bez rozpočtu, chce stavať ihrisko

Centrálna mestská časť čakala na mestský rozpočet.

Ľuďom sa takéto kontajneroviská, ako na Braniskovej páčia a chceli by ich viac.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop