Korzár logo Korzár
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom domáce husacie hody: Hus na rozmaríne, šalát s grilovanými prsiami

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pečená hus na rozmaríne a pomarančoch

Potrebujeme: 2 š pomarančovej šťavy, 2 šalotky, 4 vetvičky rozmarínu, soľ, mleté čierne korenie, 1 hus ez krku s hmotnosťou okolo 4,5 až 5,5 kg, kurací vývar, pomarančové plátky,

Postup: Rúru predhrejeme na 160 stupňov a mriežku položíme do dolnej tretiny. V menšom hrnci zmiešame pomarančovú šťavu, šalotky, rozmarín a 1/4 lyžičky soli. Zmes privedieme k varu, plameň znížime na minimum a necháme variť, kým sa tekutina nezredukuje na objem jednej šálky, malo by to trvať asi 14 až 16 minút. Potom zmes odstavíme z ohňa, vyhodíme z nej všetky pevné časti a odoberieme polovicu tekutiny.

Skryť Vypnúť reklamu

Mäso dobre prepláchneme vodou zvnútra aj zvonku a osušíme papierovou utierkou. Odstránime z neho viditeľný tuk a špičkou noža urobíme do kože malé zárezy tak, aby sme nezarezali aj do mäsa. Kuchynským špagátom zviažeme nohy a krídla zastrčíme pod hus. Položíme ju na mriežku do hlbokého plechu a na vrch posypeme soľou a mletým čiernym korením. Hus pečieme v rúre 2 až 3 hodiny, pričom pravidelne odstraňujeme prebytočný tuk a asi v polhodinových intervaloch ju polievame šťavou z dna plechu. Dostatočne upečená hus by mala mať vnútornú teplotu okolo 74 stupňov. Hotovú ju položíme na dosku na krájanie a necháme odpočívať približne 15 minút. Medzitým precedíme výpek z plechu, pevné časti vrátime späť a nalejeme k nim pomarančovú šťavu a kurací vývar. Plech položíme cez dva plamene na sporáku a necháme tekutinu zredukovať svoj objem na polovicu, čo by malo trvať 6 až 8 minút. Naporciovanú hus podávame s teplou omáčkou z plechu.

Skryť Vypnúť reklamu

Šalát s grilovanými husacími prsiami

Potrebujeme: 1/4 š olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku, 2 husacie prsia, 4 rozpolené broskyne alebo nektárinky, ciabatta alebo bageta nakrájaná na plátky, 400 g cherry paradajok nakrájaných na menšie kúsky, 1 š bazalkových listov, 1 hlava rímskeho šalátu, balzamiková redukcia, olej na pečenie, soľ a mleté čierne korenie

Postup: V menšom hrnci na strednom plameni zohrejeme olivový olej, pridáme nakrájaný cesnak a opečieme ho dohneda. Hneď ako začne naberať farbu, odstránime ho z plameňa a necháme vychladnúť.

Gril predhrejeme na stredne vysokú teplotu. Husacie prsia pripravíme na grilovanie miernym naklepaním a posypaním soľou a čiernym korením. Ovocie a ciabattu potrieme tenkou vrstvu oleja, posolíme ich a okoreníme. Grilujeme ich, kým ovocie nezačne mäknúť a chlieb sa pripaľovať. Potom ich vyberieme a necháme na boku vychladnúť. Neskôr ich nakrájame na mesiačiky a chlieb natrháme alebo narežeme na menšie kúsky.

Skryť Vypnúť reklamu

Na rozohriatom grile pečieme pripravené mäso približne po 5 až 8 minút z oboch strán. Po upečení ešte necháme prsia odpočívať pod fóliou, čo pomôže, aby mäso nevyschlo. Potom ho naporciujeme na menšie kúsky, a dáme k natrhaným lístkom rímskeho šalátu a bazalky, prekrojeným cherry paradajkám, grilovanému ovociu a chlebu. Na vrch pokvapkáme cesnakovým olejom a balzamikovou redukciou.

Poznámka: Cesnakový olivový olej ihneď preložíme do vzduchotesnej nádoby do chladničky, kde ho ešte zopár dní môžeme skladovať. Po dlhšom čase sa však jeho konzumácia neodporúča.

Plnený husí krk

Potrebujeme: kožu z husieho krku, 700 g mletého husacieho mäsa, 1 stredne veľkú najemno nakrájanú cibuľu, 1 vajíčko, 2 malé deň staré krajce chleba nakrájané na kocky, 1 – 2 PL strúhanky, kurací vývar, 1 PL nakrájanej petržlenovej vňate, 1/2 ČL muškátového orieška alebo mletého nového korenia, 6 veľmi tenkých kúskov maďarskej salámy, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti, extra panenský olivový olej

Postup: Chlieb namočíme do 1/2 šálky kuracieho vývaru. Do malého hrnca dáme 1 lyžicu olivového oleja, zahrejeme ho a pražíme na ňom cibuľu, kým nezmäkne. Preložíme ju na veľký kus papierovej utierky, necháme vychladnúť a odsajeme v nej všetku prebytočnú tekutinu (môžeme ju aj vyžmýkať). Rovnako odstránime všetku prebytočnú tekutinu aj z chleba. Oboje dáme do veľkej misky spolu s mletým mäsom, vajíčkom, korením, soľou, petržlenovou vňaťou a strúhankou. Všetko dobre premiešame, nie však viac ako je nevyhnutné. Husí krk vyložíme maďarskou salámou a naplníme ho mäsovou zmesou. Nedávame ho však nadoraz, pretože zmes počas pečenia ešte narastie. Otvory zašijeme bielou bavlnenou kuchynskou niťou a špičkou noža narobíme do kože malé otvory. Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Na panvici zahrejeme lyžicu olivového oleja a opečieme ňom krk z oboch strán dohneda. Potom krk premiestnime do zapekacej nádoby aj so zvyšným olejom a pečieme v rozohriatej rúre aspoň hodinu. V pravidelných intervaloch (aspoň štyrikrát počas pečenia) kožu polievame šťavou z dna nádoby.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 298
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 124
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 960
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 148
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 918
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 691
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 168
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 958
  9. Po Slovensku na motorke 5 444
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 4 869
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner na Najvyššom súde.

Otázku viny Kočnera a Zsuzsovej opäť posúdi pôvodný senát.


5 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Maďari zakázali propagovanie homosexuality.


a 2 ďalší 4 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop