Korzár logo Korzár
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Pečieme s Korzárom jesenné maškrty: Mrkvová bábovka na pare, taliansky hruškový koláč

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Taliansky hruškový koláč

Potrebujeme: 1 a 1/2 š múky, 1/3 š kukuričného škrobu, 1 a 1/2 ČL prášku do pečiva, 1/4 š ČL jedlej sódy, 3/4 š + 2 PL cukru, 1 š mascarpone, 2 a 1/2 PL oleja, 1/4 ČL soli, 2 pevné hrušky

Postup: Rúru predhrejeme na 170 stupňov a tortovú formu s priemerom 23 centimetrov zľahka vymažeme a vysypeme. Hrušky umyjeme a ošúpeme. Jednu z nich nakrájame na stredne veľké kúsky, zvyšné nakrájame na tenké plátky a odložíme bokom.

V miske vyšľaháme na stredných otáčkach vajíčka s 3/4 š cukru dokrémova, potom pridáme mascarpone a opäť prešľaháme, kým zmes nezostane hladká. V ďalšej miske zmiešame zvyšné sypké suroviny a jemne ich vmiešame vareškou do krémovej zmesi. Pridáme ešte olivový olej a opäť zamiešame. Nakoniec vmiešame hrušku nakrájanú na kúsky. Celú zmes dáme do pripravenej formy, na vrch poukladáme plátky hrušiek a posypeme dvoma lyžicami cukru. Pečieme 45 minút až 1 hodinu alebo kým špáradlo nevytiahneme čisté.

Skryť Vypnúť reklamu

Slivkovo-mrkvová bábovka na pare

Potrebujeme: 1/2 š masla, 3/4 š hnedého cukru, 3 veľké vajíčka, 3/4 š strúhanky, 1/2 š hladkej múky, 1 PL strúhanej pomarančovej kôry, 1 ČL mletej škorice, 1/2 ČL jedlej sódy, 1/2 ČL mletého muškátového orecha, 1/4 ČL soli, 1/4 mletých klinčekov, 850 g odkôstkovaných sliviek nakrájaných na kocky, 3/4 š nakrájaných sušených datlí, 1 š hrozienok, 1 š strúhanej mrkvy, 1/2 š sušených ríbezlí

Na omáčku: 1/2 š zmäknutého masla, 3 š práškového cukru, 1/4 tmavého rumu alebo pomarančového džúsu

Postup: Vo veľkej miske vymiešame maslo a hnedý cukor. Pridáme po jednom vajíčka a zakaždým dobre vymiešame.

V druhej miske zmiešame strúhanku, múku, pomarančovú kôru, škoricu, jedlú sódu, muškátový orech, soľ a klinčeky. Postupne sypkú zmes pridávame do maslového krému a dobre zamiešame. Nakoniec pridáme slivky, mrkvu a sušené ovocie.

Skryť Vypnúť reklamu

Cesto dáme do vymastenej formy na bábovku a prekryjeme hrubým alobalom, ktorý ešte poistíme kuchynským špagátom. Do vysokého hrnca nalejeme vodu do výšky asi 8 centimetrov a keď zovrie, položíme formu na bábovku do vodného kúpeľa a varíme asi 2 až 2,5 hodiny, kým z koláča nevytiahneme čisté špáradlo.

Ak je to nutné, počas varenia ešte dolejeme vodu. Pred vybratím z formy počkáme 10 minút, kým sa koláč trocha ochladí.

Medzitým vymiešame všetky suroviny na omáčku do hladkého krému a pred servírovaním ňou polejeme každý kúsok.

Korenený pudingový koláč so slivkami

Potrebujeme: 1 š hladkej múky, 1 PL kryštálového cukru, 1 ČL prášku do pečiva, 1/2 š studeného masla, 2 PL šľahačkovej smotany, 1 vajíčko, 2 a 1/2 š odkôstkovaných sliviek nakrájaných na plátky, 1/2 ČL škorice, 1/4 ČL mletého zázvoru, 1/4 ČL mletého muškátového orieška

Skryť Vypnúť reklamu

Na puding: 1/2 š šľahačkovej smotany, 1/3 š cukru, 1 vajíčko, 1 balíček vanilkového cukru

Postup: Rúru zahrejeme na 180 stupňov a formu s priemerom 20 centimetrov vymastíme.

Plátky sliviek posypeme koreninami a dáme bokom. Vo veľkej miske zmiešame múku, lyžicu cukru a prášok do pečiva. Pridáme nakrájané maslo a rukami ho zahnetieme do zmesi. Pridáme k tomu 2 lyžice smotany a vajíčko. Miešame, kým nie je všetko dobre prepojené. Cesto premiestnime do formy a prstami popritláčame na dno. Na vrch poukladáme okorenené slivky a dáme piecť na 20 až 25 minút.

Kým sa koláč pečie, pripravíme si puding zmiešaním smotany, cukrov a vajíčka. Po 20 až 25 minútach vyberieme koláč z rúry, polejeme ho pudingom a vrátime do rúry na ďalších 20 až 25 minút alebo kým sa poleva dostatočne neupečie.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 220
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 213
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 915
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 103
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 875
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 715
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 227
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 995
  9. Po Slovensku na motorke 5 437
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 4 869
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner na Najvyššom súde.

Otázku viny Kočnera a Zsuzsovej opäť posúdi pôvodný senát.


3 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Maďari zakázali propagovanie homosexuality.


a 2 ďalší 1 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop