Korzár logo Korzár
Piatok, 27. november, 2020 | Meniny má MilanKrížovkyKrížovky

Pečieme s Korzárom jesenné maškrty: Mrkvová bábovka na pare, taliansky hruškový koláč

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Taliansky hruškový koláč

Potrebujeme: 1 a 1/2 š múky, 1/3 š kukuričného škrobu, 1 a 1/2 ČL prášku do pečiva, 1/4 š ČL jedlej sódy, 3/4 š + 2 PL cukru, 1 š mascarpone, 2 a 1/2 PL oleja, 1/4 ČL soli, 2 pevné hrušky

Postup: Rúru predhrejeme na 170 stupňov a tortovú formu s priemerom 23 centimetrov zľahka vymažeme a vysypeme. Hrušky umyjeme a ošúpeme. Jednu z nich nakrájame na stredne veľké kúsky, zvyšné nakrájame na tenké plátky a odložíme bokom.

V miske vyšľaháme na stredných otáčkach vajíčka s 3/4 š cukru dokrémova, potom pridáme mascarpone a opäť prešľaháme, kým zmes nezostane hladká. V ďalšej miske zmiešame zvyšné sypké suroviny a jemne ich vmiešame vareškou do krémovej zmesi. Pridáme ešte olivový olej a opäť zamiešame. Nakoniec vmiešame hrušku nakrájanú na kúsky. Celú zmes dáme do pripravenej formy, na vrch poukladáme plátky hrušiek a posypeme dvoma lyžicami cukru. Pečieme 45 minút až 1 hodinu alebo kým špáradlo nevytiahneme čisté.

Skryť Vypnúť reklamu

Slivkovo-mrkvová bábovka na pare

Potrebujeme: 1/2 š masla, 3/4 š hnedého cukru, 3 veľké vajíčka, 3/4 š strúhanky, 1/2 š hladkej múky, 1 PL strúhanej pomarančovej kôry, 1 ČL mletej škorice, 1/2 ČL jedlej sódy, 1/2 ČL mletého muškátového orecha, 1/4 ČL soli, 1/4 mletých klinčekov, 850 g odkôstkovaných sliviek nakrájaných na kocky, 3/4 š nakrájaných sušených datlí, 1 š hrozienok, 1 š strúhanej mrkvy, 1/2 š sušených ríbezlí

Na omáčku: 1/2 š zmäknutého masla, 3 š práškového cukru, 1/4 tmavého rumu alebo pomarančového džúsu

Postup: Vo veľkej miske vymiešame maslo a hnedý cukor. Pridáme po jednom vajíčka a zakaždým dobre vymiešame.

V druhej miske zmiešame strúhanku, múku, pomarančovú kôru, škoricu, jedlú sódu, muškátový orech, soľ a klinčeky. Postupne sypkú zmes pridávame do maslového krému a dobre zamiešame. Nakoniec pridáme slivky, mrkvu a sušené ovocie.

Skryť Vypnúť reklamu

Cesto dáme do vymastenej formy na bábovku a prekryjeme hrubým alobalom, ktorý ešte poistíme kuchynským špagátom. Do vysokého hrnca nalejeme vodu do výšky asi 8 centimetrov a keď zovrie, položíme formu na bábovku do vodného kúpeľa a varíme asi 2 až 2,5 hodiny, kým z koláča nevytiahneme čisté špáradlo.

Ak je to nutné, počas varenia ešte dolejeme vodu. Pred vybratím z formy počkáme 10 minút, kým sa koláč trocha ochladí.

Medzitým vymiešame všetky suroviny na omáčku do hladkého krému a pred servírovaním ňou polejeme každý kúsok.

Korenený pudingový koláč so slivkami

Potrebujeme: 1 š hladkej múky, 1 PL kryštálového cukru, 1 ČL prášku do pečiva, 1/2 š studeného masla, 2 PL šľahačkovej smotany, 1 vajíčko, 2 a 1/2 š odkôstkovaných sliviek nakrájaných na plátky, 1/2 ČL škorice, 1/4 ČL mletého zázvoru, 1/4 ČL mletého muškátového orieška

Skryť Vypnúť reklamu

Na puding: 1/2 š šľahačkovej smotany, 1/3 š cukru, 1 vajíčko, 1 balíček vanilkového cukru

Postup: Rúru zahrejeme na 180 stupňov a formu s priemerom 20 centimetrov vymastíme.

Plátky sliviek posypeme koreninami a dáme bokom. Vo veľkej miske zmiešame múku, lyžicu cukru a prášok do pečiva. Pridáme nakrájané maslo a rukami ho zahnetieme do zmesi. Pridáme k tomu 2 lyžice smotany a vajíčko. Miešame, kým nie je všetko dobre prepojené. Cesto premiestnime do formy a prstami popritláčame na dno. Na vrch poukladáme okorenené slivky a dáme piecť na 20 až 25 minút.

Kým sa koláč pečie, pripravíme si puding zmiešaním smotany, cukrov a vajíčka. Po 20 až 25 minútach vyberieme koláč z rúry, polejeme ho pudingom a vrátime do rúry na ďalších 20 až 25 minút alebo kým sa poleva dostatočne neupečie.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  2. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  3. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  4. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  5. Bývanie v meste predlžuje život
  6. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  7. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  8. Aká je chémia vôní
  9. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  10. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  1. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  2. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  3. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  6. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  7. Aká je chémia vôní
  8. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  9. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  10. Bývanie v meste predlžuje život
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 29 047
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 18 050
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 13 680
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 11 019
  5. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 435
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 258
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 879
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 595
  9. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí 7 490
  10. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 7 163
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

ROZHOVOR

Pediatrička: Niekedy som očkovala na chrípku 600 detí za rok, teraz približne 50

Ľudia si zvykajú, že nemôžu behať za lekárom so všetkým.

Pediatrička Eva Ševecová.
Rozhovor

Archeológ: Hrady síce opravujeme, ale tie nežijú

Michal Keruľ chcel odhaľovať poklady histórie, teraz ich pomáha strážiť.

Michal Keruľ s rodinou.
Humenskí poslanci nájomnú zmluvu so spracovateľom ovocia neschválili.
Vrak pred rodinným domom začínajú úrady riešiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRA SCHUTZA

Návštevníci u sv. Michala a spev Moniky (týždeň podľa Schutza)

Z radu kajúcnikov je exštátna tajomníčka zrejme vôbec najvýbušnejší materiál.

Ústavnoprávny výbor vypočúva kandidátov na generálneho prokurátora.
Pavol Jarčuška počas tlačovej konferencie k aktuálnej pandemickej situácii.
Miesto atentátu na jadrového vedca.
Mária Kolíková

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop