Korzár logo Korzár
Sobota, 5. december, 2020 | Meniny má OtoKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Panenka na víne, čokoládový chlebík s hruškami, hubový koláč

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Panenka na víne so šalotkou

Potrebujeme: 3 bravčové panenky, 2 PL rastlinného oleja, maslo, 200 g šalotiek, 4 PL medu, 1 PL krupicového cukru, 2 PL citrónovej šťavy, 3 dl červeného vína, plátky anglickej slaniny, rozmarín, soľ, mleté čierne korenie, solamyl

Postup: Na masle orestujeme na mesiačiky nakrájané šalotky. Pridáme k nim med, cukor, citrónovú šťavu a zalejeme decilitrom vína.

Pomaly dusíme, kým šalotky nezmäknú.

Na inej panvici zohrejeme olej, opečieme na ňom trochu rozmarínu, ktorý následne vyberieme a do panvice dáme prekrojenú a očistenú panenku obalenú v slanine a opečieme ju z každej strany.

Skryť Vypnúť reklamu

Opečené mäso dáme do pekáča a ten dáme na 10 – 15 minút do horúcej rúry.

Do mäkkých skaramelizovaných šalotiek vlejeme solamyl rozmiešaný v zvyšnom červenom víne, všetko dochutíme a krátko prehrejeme.

Upečenú panenku podávame s vínovými šalotkami.

Čokoládový chlebík s hruškami

Potrebujeme: 3 stredne veľké hrušky, 150 g kvalitnej horkej čokolády, 50 ml amaretta, 120 g masla izbovej teploty, 120 g cukru, 4 vajíčka, 100 g mandľovej múky alebo najemno pomletých preosiatych mandlí, 30 g hladkej múky, 1 ČL prášku do pečiva, štipka soli

Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov a formu na chlieb vymastíme a vysypeme. Čokoládu s amarettom vymiešame v horúcom kúpeli dohladka, potom ju odstránime z plameňa a necháme vychladnúť na izbovú teplotu tak, aby bola ešte stále tekutá. Vo veľkej miske vyšľaháme maslo s cukrom dokrémova. Potom po jednom pridávame vajíčka. Po vmiešaní posledného pridáme čokoládu, mandľovú aj klasickú múku, prášok do pečiva a soľ. Všetko spolu dobre vymiešame a zmes vylejeme do pripravenej formy na chlieb. Do cesta ešte vtlačíme celé hrušky tak, aby vrchnou časťou vytŕčali. Pečieme 40 až 45 minút, kým špáradlo nezostane čisté. Pred vybratím z formy na mriežku necháme najprv 15 až 20 minút vychladnúť. Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.

Skryť Vypnúť reklamu

Hubovo-mäsový koláč z lístkového cesta

Potrebujeme: 1 lístkové cesto, 1 PL oleja, 1 cibuľu, soľ, 2 mrkvy, 1 strúčik cesnaku, 100 g lesných húb, lyžičku tymianu, vývar, 100 ml červeného vína, 1 PL zemiakového alebo kukuričného škrobu, 1 vajce, 500 g mletého hovädzieho mäsa

Postup: Cesto rozdelíme na dve časti. Prvú rozvaľkáme a uložíme do vymasteného plechu alebo formy na pečenie.

Na horúcom oleji opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a mrkvu. Asi po piatich minútach pridáme nakrájané huby a mleté mäso. Keď sa zatiahne, posypeme ho tymianom, soľou a korením. Podlejeme vínom a povaríme, kým sa neodparí. V troche vývaru rozmiešame škrob a vylejeme ho do mäsa. Keď zmes zhustne, vylejeme ju na predpečené cesto. Rozvaľkáme druhý diel cesta a prikryjeme ním mäsovú plnku. Okraje zatlačíme a dáme piecť do rúry asi na 30 minút. Pred podávaním necháme dobre vychladnúť.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  2. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  3. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  4. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  5. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  6. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  7. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  8. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  9. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  10. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  1. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  2. Väčšina fajčiarov dala deťom cigarety, ak si vypýtali
  3. Podcast: Jeden lístok, veľa tratí
  4. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  5. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  6. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  7. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  10. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 750
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 12 655
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 678
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 642
  5. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 276
  6. Aká je chémia vôní 9 056
  7. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 669
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 637
  9. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy 8 561
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 075
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Nová riaditeľka košickej detskej nemocnice: Teším sa na návrat

Chystá stretnutia so zamestnancami, primármi a vytvorí pracovný tím.

Jaroslava Feketeová. Snímka je z čias, keď pôsobila ako lekárka na Oddelení detskej onkológie a hematológie košickej DFN.
Odber vzoriek.
Výročie výbuchu bytovky Mukačevská 7 v Prešove

Rok po výbuchu. Majorošovci veria, že sa na Mukačevskú 7 ešte vrátia

Tragédia odhalila aj silu priateľstva.

Marek Majoroš na mieste, kde stála bytovka.
Most už opäť otvorili pre vodičov.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský.
Ilustračné foto

Ak nezaberie semafor, na rade je lockdown, vraví pandemická komisia

Matovič chce, aby sa kritici testovania ospravedlnili.

Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) a prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška.
Píše Branislav Vančo

Aby sa zo Žilinku nestal ďalší Trnka

Sústreďme sa na reformu prokuratúry.

Verejné vypočúvanie Maroša Žilinku.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop