Korzár logo Korzár
Sobota, 18. január, 2020 | Meniny má Bohdana

Varíme s Korzárom: Panenka na víne, čokoládový chlebík s hruškami, hubový koláč

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Panenka na víne so šalotkou

Potrebujeme: 3 bravčové panenky, 2 PL rastlinného oleja, maslo, 200 g šalotiek, 4 PL medu, 1 PL krupicového cukru, 2 PL citrónovej šťavy, 3 dl červeného vína, plátky anglickej slaniny, rozmarín, soľ, mleté čierne korenie, solamyl

Postup: Na masle orestujeme na mesiačiky nakrájané šalotky. Pridáme k nim med, cukor, citrónovú šťavu a zalejeme decilitrom vína.

Pomaly dusíme, kým šalotky nezmäknú.

Na inej panvici zohrejeme olej, opečieme na ňom trochu rozmarínu, ktorý následne vyberieme a do panvice dáme prekrojenú a očistenú panenku obalenú v slanine a opečieme ju z každej strany.

Opečené mäso dáme do pekáča a ten dáme na 10 – 15 minút do horúcej rúry.

Do mäkkých skaramelizovaných šalotiek vlejeme solamyl rozmiešaný v zvyšnom červenom víne, všetko dochutíme a krátko prehrejeme.

Upečenú panenku podávame s vínovými šalotkami.

Čokoládový chlebík s hruškami

Potrebujeme: 3 stredne veľké hrušky, 150 g kvalitnej horkej čokolády, 50 ml amaretta, 120 g masla izbovej teploty, 120 g cukru, 4 vajíčka, 100 g mandľovej múky alebo najemno pomletých preosiatych mandlí, 30 g hladkej múky, 1 ČL prášku do pečiva, štipka soli

Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov a formu na chlieb vymastíme a vysypeme. Čokoládu s amarettom vymiešame v horúcom kúpeli dohladka, potom ju odstránime z plameňa a necháme vychladnúť na izbovú teplotu tak, aby bola ešte stále tekutá. Vo veľkej miske vyšľaháme maslo s cukrom dokrémova. Potom po jednom pridávame vajíčka. Po vmiešaní posledného pridáme čokoládu, mandľovú aj klasickú múku, prášok do pečiva a soľ. Všetko spolu dobre vymiešame a zmes vylejeme do pripravenej formy na chlieb. Do cesta ešte vtlačíme celé hrušky tak, aby vrchnou časťou vytŕčali. Pečieme 40 až 45 minút, kým špáradlo nezostane čisté. Pred vybratím z formy na mriežku necháme najprv 15 až 20 minút vychladnúť. Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.

Hubovo-mäsový koláč z lístkového cesta

Potrebujeme: 1 lístkové cesto, 1 PL oleja, 1 cibuľu, soľ, 2 mrkvy, 1 strúčik cesnaku, 100 g lesných húb, lyžičku tymianu, vývar, 100 ml červeného vína, 1 PL zemiakového alebo kukuričného škrobu, 1 vajce, 500 g mletého hovädzieho mäsa

Postup: Cesto rozdelíme na dve časti. Prvú rozvaľkáme a uložíme do vymasteného plechu alebo formy na pečenie.

Na horúcom oleji opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a mrkvu. Asi po piatich minútach pridáme nakrájané huby a mleté mäso. Keď sa zatiahne, posypeme ho tymianom, soľou a korením. Podlejeme vínom a povaríme, kým sa neodparí. V troche vývaru rozmiešame škrob a vylejeme ho do mäsa. Keď zmes zhustne, vylejeme ju na predpečené cesto. Rozvaľkáme druhý diel cesta a prikryjeme ním mäsovú plnku. Okraje zatlačíme a dáme piecť do rúry asi na 30 minút. Pred podávaním necháme dobre vychladnúť.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  2. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  3. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  4. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých
  5. Prichádza nová doba: firmy, ktoré riešia spoločenské problémy
  6. Viete, prečo sú dôležité ekologické predajne?
  7. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je?
  8. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár
  9. Nové VIVO! Bratislava žne úspechy
  10. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami
  1. V košickom Kauflande pribudol nový McDonald´s
  2. Duálna akadémia: Na strednej škole sa vzdelávajú, aj zarábajú
  3. SEAT získal titul Company of the Year na CES 2020
  4. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  5. Česko-Slovenský ples sa blíži, v predaji sú posledné vstupenky
  6. Nezabudnite na svoju povinnosť do konca januára 2020!
  7. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  8. myhive Polus Towers menia meno na myhive Vajnorská
  9. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  10. Ako na nový rok… Za toto rozhodne neplaťte!
  1. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 18 501
  2. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 11 114
  3. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 10 125
  4. Miesta na Slovensku, o ktorých ste možno nevedeli 9 097
  5. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 8 767
  6. Vydávajú tých, ktorých sa iní báli. Vydavateľstvo Absynt 8 224
  7. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 7 937
  8. Keď okolo neho kráčali, vždy spal. Čo prežívajú zachránení 7 903
  9. Ako na nový rok… Za toto rozhodne neplaťte! 7 135
  10. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 6 561

Téma: Recepty z Korzára


Článok je zaradený aj do ďalších tém Jedlo

Neprehliadnite tiež

Rozhovor

Šéf búracej firmy Matijka: Státisíce v Prešove nezarobím, ani zďaleka

Vysvetľuje postup prác a reaguje na kritiku. Za všetkým si stojí na sto percent.

Peter Matijka.

Košický umelec zo súdu v Pezinku: Myslel som, že Kočner je inteligentnejší

Kalmus je na procese ako osobný priateľ pozostalých.

Výtvarníka a obžalovaných delí pár metrov.

Policajtov volala k vlámačke do auta, prišli o 50 minút

Obyvateľka nechápe, kde tak dlho boli, páchatelia medzitým odišli.

Draisaitl: Hráči sa musia spamätať, je to o tvrdej práci

Vrábeľ bol smutným hrdinom. Strelil gól, potom si vykĺbil rameno.

Smolný moment v druhej tretine. F. Vrábeľ (vpravo) si po narazení na mantinel vykĺbil rameno.

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto
KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Pat v parlamente urobí z Čaputovej najsilnejšieho hráča

Prezidentke hrozí, že by mala poveriť Kotlebu.

Peter Schutz
Raketa Falcon 9 s loďou Crew Dragon počas letových príprav. Posledný test pred ľudskými letmi absolvuje SpaceX v sobotu.
Príliš osobná známosť. V hlavných úlohách Petra Hřebíčková a Tatiana Vilhelmová, dnes Dyková.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop