Korzár logo Korzár
Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Panenka na víne, čokoládový chlebík s hruškami, hubový koláč

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Panenka na víne so šalotkou

Potrebujeme: 3 bravčové panenky, 2 PL rastlinného oleja, maslo, 200 g šalotiek, 4 PL medu, 1 PL krupicového cukru, 2 PL citrónovej šťavy, 3 dl červeného vína, plátky anglickej slaniny, rozmarín, soľ, mleté čierne korenie, solamyl

Postup: Na masle orestujeme na mesiačiky nakrájané šalotky. Pridáme k nim med, cukor, citrónovú šťavu a zalejeme decilitrom vína.

Pomaly dusíme, kým šalotky nezmäknú.

Na inej panvici zohrejeme olej, opečieme na ňom trochu rozmarínu, ktorý následne vyberieme a do panvice dáme prekrojenú a očistenú panenku obalenú v slanine a opečieme ju z každej strany.

Skryť Vypnúť reklamu

Opečené mäso dáme do pekáča a ten dáme na 10 – 15 minút do horúcej rúry.

Do mäkkých skaramelizovaných šalotiek vlejeme solamyl rozmiešaný v zvyšnom červenom víne, všetko dochutíme a krátko prehrejeme.

Upečenú panenku podávame s vínovými šalotkami.

Čokoládový chlebík s hruškami

Potrebujeme: 3 stredne veľké hrušky, 150 g kvalitnej horkej čokolády, 50 ml amaretta, 120 g masla izbovej teploty, 120 g cukru, 4 vajíčka, 100 g mandľovej múky alebo najemno pomletých preosiatych mandlí, 30 g hladkej múky, 1 ČL prášku do pečiva, štipka soli

Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov a formu na chlieb vymastíme a vysypeme. Čokoládu s amarettom vymiešame v horúcom kúpeli dohladka, potom ju odstránime z plameňa a necháme vychladnúť na izbovú teplotu tak, aby bola ešte stále tekutá. Vo veľkej miske vyšľaháme maslo s cukrom dokrémova. Potom po jednom pridávame vajíčka. Po vmiešaní posledného pridáme čokoládu, mandľovú aj klasickú múku, prášok do pečiva a soľ. Všetko spolu dobre vymiešame a zmes vylejeme do pripravenej formy na chlieb. Do cesta ešte vtlačíme celé hrušky tak, aby vrchnou časťou vytŕčali. Pečieme 40 až 45 minút, kým špáradlo nezostane čisté. Pred vybratím z formy na mriežku necháme najprv 15 až 20 minút vychladnúť. Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.

Skryť Vypnúť reklamu

Hubovo-mäsový koláč z lístkového cesta

Potrebujeme: 1 lístkové cesto, 1 PL oleja, 1 cibuľu, soľ, 2 mrkvy, 1 strúčik cesnaku, 100 g lesných húb, lyžičku tymianu, vývar, 100 ml červeného vína, 1 PL zemiakového alebo kukuričného škrobu, 1 vajce, 500 g mletého hovädzieho mäsa

Postup: Cesto rozdelíme na dve časti. Prvú rozvaľkáme a uložíme do vymasteného plechu alebo formy na pečenie.

Na horúcom oleji opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a mrkvu. Asi po piatich minútach pridáme nakrájané huby a mleté mäso. Keď sa zatiahne, posypeme ho tymianom, soľou a korením. Podlejeme vínom a povaríme, kým sa neodparí. V troche vývaru rozmiešame škrob a vylejeme ho do mäsa. Keď zmes zhustne, vylejeme ju na predpečené cesto. Rozvaľkáme druhý diel cesta a prikryjeme ním mäsovú plnku. Okraje zatlačíme a dáme piecť do rúry asi na 30 minút. Pred podávaním necháme dobre vychladnúť.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 29 370
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 224
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 936
  4. Po Slovensku na motorke 6 595
  5. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 6 379
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 5 588
  7. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 5 450
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 323
  9. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 426
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 3 632
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Jaroslav Slašťan je šéf Zásahového tímu pre medveďa hnedého, odborník na správanie a etológiu tohto druhu.

Problémy s medveďmi si vyrábame sami.


18. jún
Slovenskí futbalisti po prehre v zápase Slovensko - Švédsko na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).

Záverečné zápasy v E-skupine sa hrajú v stredu.


Sportnet 5 h
Zdravotníctva.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 391-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 492 obetí.


a 3 ďalší 11 h
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel.

Európania sú skeptickejší a viac sa spoliehajú na seba.


Susi Dennisonová 15. jún

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop