Korzár logo Korzár
Piatok, 24. január, 2020 | Meniny má Timotej

Varíme s Korzárom: Kačacie stehná so zeleninou, hroznová galetka s kozím syrom

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Hroznová galetka s kozím syrom

Potrebujeme na cesto: 2 š hladkej múky, 1 ČL cukru, 1/4 ČL soli, 12 PL masla, 7 PL ľadovej vody

Na plnku: 680 g hrozna, 3 PL opečených píniových orieškov, sezamových alebo slnečnicových semiačok, 2 ČL najemno nasekaného rozmarínu, mleté čierne korenie, 225 g kozieho syra, 2 ČL medu, 1 PL roztopeného masla

Postup: V miske zmiešame múku, cukor a soľ. Do múky zamiesime 4 lyžice masla tak, aby zmes nadobudla konzistenciu hrubej kukuričnej múky. Potom vmiesime aj zvyšné maslo tak, aby mali časti cesta veľkosť hrášku. Postupne po lyžiciach pridávame ľadovú vodu, pričom cesto zakaždým zľahka rukou premiešame.

Na konci by mala zmes držať pohromade. Pokiaľ cesto vyzerá príliš suché, pridáme ešte vodu. Rozdelíme ho na 4 rovnaké časti, každú z nich vytvarujeme do gule a mierne ju roztlačíme do hrubého disku.

Cestá zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky na 30 minút.

Po vychladení ich vyberáme vždy po jednom a rozvaľkáme ich na pomúčenej doske do hladkého tenkého kruhu.

Cesto položíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme odpočívať v chladničke aspoň 30 minút pred pečením.

Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Veľké bobuľky hrozna pokrájame na polovice, menšie môžu zostať celé. V miske ich zmiešame so semiačkami, rozmarínom a štipkou čierneho korenia. V druhej miske vymiešame kozí syr s medom. Na vychladené cesto rozotrieme jednu štvrtinu osladeného syra tak, aby sme nechali od okraja aspoň 2,5 centimetra voľný priestor.

Na syr poukladáme štvrtinu hroznových bobúľ. Voľné okraje cesta preložíme cez plnku a potrieme ich roztopeným maslom. Postup zopakujeme aj s ďalšími kusmi cesta. Pečieme v rozohriatej rúre asi 40 minút dozlatista.

Kačacie stehná s pivom, medom a zeleninou

Potrebujeme: 750 ml piva, 500 ml kuracieho vývaru, 400 g mrkvy, 200 g paštrnáku, 6 kačacích stehien, soľ a mleté čierne korenie, 3 PL tekutého medu, 4 vetvičky tymianu, 2 stredne veľké cibule

Postup: Cibule rozpoltíme na polovice a každú z nich pokrájame na 4 časti. V dvoch panviciach na vysokom plameni zredukujeme samostatne pivo a vývar na objem asi 250 mililitrov. Mrkvu a paštrnák ošúpeme a nakrájame na polovice alebo tretiny.

Rúru zahrejeme na 150 stupňov. Z kože na kačacích stehnách odstránime všetky nepekné časti a mäso posypeme ich korením a soľou. Na veľkom plameni poriadne rozohrejeme panvicu a položíme na ňu stehná kožou smerom dole. Okamžite znížime plameň na nižšiu teplotu a pečieme približne 5 minút, alebo kým koža nechytí zlatú farbu. Stehná otočíme na druhú stranu a opäť pečieme dozlatista. Následnej ich vyberieme z panvice a roztopený tuk zlejeme (uchovaný sa môže použiť na vyprážanie). Do zapekacej nádoby dáme zredukované pivo, vývar, mrkvu, paštrnák, tymian a 2 lyžice medu a na to položíme stehná kožou smerom hore. Kúsky cibule poukladáme okolo mäsa a dáme zapiecť na 1,5 hodiny. Nádobu vyberieme z rúry a zvýšime teplotu rúry na 180 stupňov. Z vrchu mäsa odstránime všetok tuk a potrieme ho zvyšným medom. Pečieme nezakryté ďalších 15 minút. Kačacie stehná by mali byť mäkké s tmavozlatou kožou a zredukovanou omáčkou.

Poznámka: Stehná by mali byť v nádobe položené tak, aby tekutina kožu neprekrývala, tak sa mäso dobre upečie a koža zostane chrumkavá.

Ryžový puding s pečenými slivkami

Potrebujeme na puding: 160 g ryže, 100 ml smotany na šľahanie, 600 ml plnotučného mlieka, 1 vanilkový struk, 1 ČL mletého kardamónu, 1 ČL pomarančovej šťavy, vody, 1 PL medu

Na pečené slivky: 4 rozpoltené a odkôstkované slivky, 1 celá škorica, 4 PL pomarančovej šťavy, 1 PL hnedého cukru

Na vrch: osladený biely jogurt, nasekané pistácie

Postup: Malý plech vyložíme papierom a slivky naň poukladáme reznou stranou hore. Pokvapkáme ich pomarančovou šťavou a posypeme cukrom. Celú škoricu polámeme na menšie kúsky a poukladáme pomedzi slivky. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 20 minút.

Medzitým dáme ryžu do hlbšej panvice alebo do hrnca spolu s mliekom, šľahačkovou smotanou a kardamónom. Vanilkový struk prekrojíme na polovicu, vyškrabeme z neho semiačka a všetko spolu vhodíme k ryži. Varíme asi 20 minút. Potom pridáme pomarančovú šťavu a med, prípadne aj vodu, ak je nutné ryžu zriediť.

Podávame s pečenými slivkami, osladeným jogurtom a pistáciami.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte
  2. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku?
  3. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  4. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  5. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  6. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  7. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých
  8. Prichádza nová doba: firmy, ktoré riešia spoločenské problémy
  9. Viete, prečo sú dôležité ekologické predajne?
  10. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je?
  1. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte
  2. Košičan Erik Ňarjaš vyzve do tanca parlament!
  3. Úrazy v zimnom období sú častou príčinou práceneschopnosti
  4. Kaufland daroval Centru voľného času v Skalici 4 016 €
  5. OMV otvára novú čerpaciu stanicu v Liptovskom Mikuláši
  6. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku?
  7. Rádio Košice počúva každý tretí Košičan
  8. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  9. Šperk, ktorý sa neodkladá do šperkovnice
  10. Hlavným partnerom súťaže Podnikateľka Slovenska sa stala BILLA
  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 20 714
  2. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 12 445
  3. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy 10 660
  4. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 10 630
  5. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 9 894
  6. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 7 691
  7. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 7 615
  8. Miesta na Slovensku, o ktorých ste možno nevedeli 7 246
  9. Keď okolo neho kráčali, vždy spal. Čo prežívajú zachránení 7 181
  10. Vydávajú tých, ktorých sa iní báli. Vydavateľstvo Absynt 7 168

Téma: Recepty


Článok je zaradený aj do ďalších tém recepty, Recepty z Korzára, Jedlo

Neprehliadnite tiež

Kauza meganájomného: Exriaditeľka doteraz na škole učí

Po vznesení obvinenia jej to podľa zákona môžu zakázať.

Exriaditeľka Alica Krivanská.

Miliónovú firmu bývalej čašníčky z cukrárne sme našli v dome jej rodičov

Pred rokom a pol netajil otec hrdosť, teraz je zdesený.

Otec podnikateľky sa mal o jej obvinení dozvedieť do nás. Ak si navarila zlú polievku, nech si ju aj zje, povedal Korzáru.

Raši ku kauze Sečovce: Padni komu padni

Vicepremiér hovorí aj o snahe ovplyvňovať vyšetrovanie.

Trebuľa mlčí, Raši verí v dôsledné vyšetrenie.
Horník vraví, že ak sa Krivanská podieľala na špinavosti, musí niesť zodpovednosť.

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré Ráno.
Dotovanie elektriny z hnedého uhlia má o tri roky na Hornej Nitre skončiť.
Komentár Zuzany Kepplovej

Zelená je nové politické platidlo

Zelené témy sa stali povinnou výbavou politických programov naprieč spektrom.

Zuzana Kepplová
Podľa zverejneného zoznamu vlastní Bašternák iba byt, sklad a pár garážových státí v Bonaparte.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop