Korzár logo Korzár
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Kačacie stehná so zeleninou, hroznová galetka s kozím syrom

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hroznová galetka s kozím syrom

Potrebujeme na cesto: 2 š hladkej múky, 1 ČL cukru, 1/4 ČL soli, 12 PL masla, 7 PL ľadovej vody

Na plnku: 680 g hrozna, 3 PL opečených píniových orieškov, sezamových alebo slnečnicových semiačok, 2 ČL najemno nasekaného rozmarínu, mleté čierne korenie, 225 g kozieho syra, 2 ČL medu, 1 PL roztopeného masla

Postup: V miske zmiešame múku, cukor a soľ. Do múky zamiesime 4 lyžice masla tak, aby zmes nadobudla konzistenciu hrubej kukuričnej múky. Potom vmiesime aj zvyšné maslo tak, aby mali časti cesta veľkosť hrášku. Postupne po lyžiciach pridávame ľadovú vodu, pričom cesto zakaždým zľahka rukou premiešame.

Skryť Vypnúť reklamu

Na konci by mala zmes držať pohromade. Pokiaľ cesto vyzerá príliš suché, pridáme ešte vodu. Rozdelíme ho na 4 rovnaké časti, každú z nich vytvarujeme do gule a mierne ju roztlačíme do hrubého disku.

Cestá zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky na 30 minút.

Po vychladení ich vyberáme vždy po jednom a rozvaľkáme ich na pomúčenej doske do hladkého tenkého kruhu.

Cesto položíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme odpočívať v chladničke aspoň 30 minút pred pečením.

Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Veľké bobuľky hrozna pokrájame na polovice, menšie môžu zostať celé. V miske ich zmiešame so semiačkami, rozmarínom a štipkou čierneho korenia. V druhej miske vymiešame kozí syr s medom. Na vychladené cesto rozotrieme jednu štvrtinu osladeného syra tak, aby sme nechali od okraja aspoň 2,5 centimetra voľný priestor.

Skryť Vypnúť reklamu

Na syr poukladáme štvrtinu hroznových bobúľ. Voľné okraje cesta preložíme cez plnku a potrieme ich roztopeným maslom. Postup zopakujeme aj s ďalšími kusmi cesta. Pečieme v rozohriatej rúre asi 40 minút dozlatista.

Kačacie stehná s pivom, medom a zeleninou

Potrebujeme: 750 ml piva, 500 ml kuracieho vývaru, 400 g mrkvy, 200 g paštrnáku, 6 kačacích stehien, soľ a mleté čierne korenie, 3 PL tekutého medu, 4 vetvičky tymianu, 2 stredne veľké cibule

Postup: Cibule rozpoltíme na polovice a každú z nich pokrájame na 4 časti. V dvoch panviciach na vysokom plameni zredukujeme samostatne pivo a vývar na objem asi 250 mililitrov. Mrkvu a paštrnák ošúpeme a nakrájame na polovice alebo tretiny.

Rúru zahrejeme na 150 stupňov. Z kože na kačacích stehnách odstránime všetky nepekné časti a mäso posypeme ich korením a soľou. Na veľkom plameni poriadne rozohrejeme panvicu a položíme na ňu stehná kožou smerom dole. Okamžite znížime plameň na nižšiu teplotu a pečieme približne 5 minút, alebo kým koža nechytí zlatú farbu. Stehná otočíme na druhú stranu a opäť pečieme dozlatista. Následnej ich vyberieme z panvice a roztopený tuk zlejeme (uchovaný sa môže použiť na vyprážanie). Do zapekacej nádoby dáme zredukované pivo, vývar, mrkvu, paštrnák, tymian a 2 lyžice medu a na to položíme stehná kožou smerom hore. Kúsky cibule poukladáme okolo mäsa a dáme zapiecť na 1,5 hodiny. Nádobu vyberieme z rúry a zvýšime teplotu rúry na 180 stupňov. Z vrchu mäsa odstránime všetok tuk a potrieme ho zvyšným medom. Pečieme nezakryté ďalších 15 minút. Kačacie stehná by mali byť mäkké s tmavozlatou kožou a zredukovanou omáčkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Poznámka: Stehná by mali byť v nádobe položené tak, aby tekutina kožu neprekrývala, tak sa mäso dobre upečie a koža zostane chrumkavá.

Ryžový puding s pečenými slivkami

Potrebujeme na puding: 160 g ryže, 100 ml smotany na šľahanie, 600 ml plnotučného mlieka, 1 vanilkový struk, 1 ČL mletého kardamónu, 1 ČL pomarančovej šťavy, vody, 1 PL medu

Na pečené slivky: 4 rozpoltené a odkôstkované slivky, 1 celá škorica, 4 PL pomarančovej šťavy, 1 PL hnedého cukru

Na vrch: osladený biely jogurt, nasekané pistácie

Postup: Malý plech vyložíme papierom a slivky naň poukladáme reznou stranou hore. Pokvapkáme ich pomarančovou šťavou a posypeme cukrom. Celú škoricu polámeme na menšie kúsky a poukladáme pomedzi slivky. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 20 minút.

Medzitým dáme ryžu do hlbšej panvice alebo do hrnca spolu s mliekom, šľahačkovou smotanou a kardamónom. Vanilkový struk prekrojíme na polovicu, vyškrabeme z neho semiačka a všetko spolu vhodíme k ryži. Varíme asi 20 minút. Potom pridáme pomarančovú šťavu a med, prípadne aj vodu, ak je nutné ryžu zriediť.

Podávame s pečenými slivkami, osladeným jogurtom a pistáciami.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 343
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 060
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 983
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 171
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 944
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 666
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 093
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 935
  9. Po Slovensku na motorke 5 445
  10. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 4 879
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner na Najvyššom súde.

Otázku viny Kočnera a Zsuzsovej opäť posúdi pôvodný senát.


7 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Maďari zakázali propagovanie homosexuality.


a 2 ďalší 6 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop