Korzár logo Korzár
Štvrtok, 26. november, 2020 | Meniny má KornelKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Kačacie stehná so zeleninou, hroznová galetka s kozím syrom

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Hroznová galetka s kozím syrom

Potrebujeme na cesto: 2 š hladkej múky, 1 ČL cukru, 1/4 ČL soli, 12 PL masla, 7 PL ľadovej vody

Na plnku: 680 g hrozna, 3 PL opečených píniových orieškov, sezamových alebo slnečnicových semiačok, 2 ČL najemno nasekaného rozmarínu, mleté čierne korenie, 225 g kozieho syra, 2 ČL medu, 1 PL roztopeného masla

Postup: V miske zmiešame múku, cukor a soľ. Do múky zamiesime 4 lyžice masla tak, aby zmes nadobudla konzistenciu hrubej kukuričnej múky. Potom vmiesime aj zvyšné maslo tak, aby mali časti cesta veľkosť hrášku. Postupne po lyžiciach pridávame ľadovú vodu, pričom cesto zakaždým zľahka rukou premiešame.

Skryť Vypnúť reklamu

Na konci by mala zmes držať pohromade. Pokiaľ cesto vyzerá príliš suché, pridáme ešte vodu. Rozdelíme ho na 4 rovnaké časti, každú z nich vytvarujeme do gule a mierne ju roztlačíme do hrubého disku.

Cestá zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky na 30 minút.

Po vychladení ich vyberáme vždy po jednom a rozvaľkáme ich na pomúčenej doske do hladkého tenkého kruhu.

Cesto položíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme odpočívať v chladničke aspoň 30 minút pred pečením.

Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Veľké bobuľky hrozna pokrájame na polovice, menšie môžu zostať celé. V miske ich zmiešame so semiačkami, rozmarínom a štipkou čierneho korenia. V druhej miske vymiešame kozí syr s medom. Na vychladené cesto rozotrieme jednu štvrtinu osladeného syra tak, aby sme nechali od okraja aspoň 2,5 centimetra voľný priestor.

Skryť Vypnúť reklamu

Na syr poukladáme štvrtinu hroznových bobúľ. Voľné okraje cesta preložíme cez plnku a potrieme ich roztopeným maslom. Postup zopakujeme aj s ďalšími kusmi cesta. Pečieme v rozohriatej rúre asi 40 minút dozlatista.

Kačacie stehná s pivom, medom a zeleninou

Potrebujeme: 750 ml piva, 500 ml kuracieho vývaru, 400 g mrkvy, 200 g paštrnáku, 6 kačacích stehien, soľ a mleté čierne korenie, 3 PL tekutého medu, 4 vetvičky tymianu, 2 stredne veľké cibule

Postup: Cibule rozpoltíme na polovice a každú z nich pokrájame na 4 časti. V dvoch panviciach na vysokom plameni zredukujeme samostatne pivo a vývar na objem asi 250 mililitrov. Mrkvu a paštrnák ošúpeme a nakrájame na polovice alebo tretiny.

Rúru zahrejeme na 150 stupňov. Z kože na kačacích stehnách odstránime všetky nepekné časti a mäso posypeme ich korením a soľou. Na veľkom plameni poriadne rozohrejeme panvicu a položíme na ňu stehná kožou smerom dole. Okamžite znížime plameň na nižšiu teplotu a pečieme približne 5 minút, alebo kým koža nechytí zlatú farbu. Stehná otočíme na druhú stranu a opäť pečieme dozlatista. Následnej ich vyberieme z panvice a roztopený tuk zlejeme (uchovaný sa môže použiť na vyprážanie). Do zapekacej nádoby dáme zredukované pivo, vývar, mrkvu, paštrnák, tymian a 2 lyžice medu a na to položíme stehná kožou smerom hore. Kúsky cibule poukladáme okolo mäsa a dáme zapiecť na 1,5 hodiny. Nádobu vyberieme z rúry a zvýšime teplotu rúry na 180 stupňov. Z vrchu mäsa odstránime všetok tuk a potrieme ho zvyšným medom. Pečieme nezakryté ďalších 15 minút. Kačacie stehná by mali byť mäkké s tmavozlatou kožou a zredukovanou omáčkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Poznámka: Stehná by mali byť v nádobe položené tak, aby tekutina kožu neprekrývala, tak sa mäso dobre upečie a koža zostane chrumkavá.

Ryžový puding s pečenými slivkami

Potrebujeme na puding: 160 g ryže, 100 ml smotany na šľahanie, 600 ml plnotučného mlieka, 1 vanilkový struk, 1 ČL mletého kardamónu, 1 ČL pomarančovej šťavy, vody, 1 PL medu

Na pečené slivky: 4 rozpoltené a odkôstkované slivky, 1 celá škorica, 4 PL pomarančovej šťavy, 1 PL hnedého cukru

Na vrch: osladený biely jogurt, nasekané pistácie

Postup: Malý plech vyložíme papierom a slivky naň poukladáme reznou stranou hore. Pokvapkáme ich pomarančovou šťavou a posypeme cukrom. Celú škoricu polámeme na menšie kúsky a poukladáme pomedzi slivky. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 20 minút.

Medzitým dáme ryžu do hlbšej panvice alebo do hrnca spolu s mliekom, šľahačkovou smotanou a kardamónom. Vanilkový struk prekrojíme na polovicu, vyškrabeme z neho semiačka a všetko spolu vhodíme k ryži. Varíme asi 20 minút. Potom pridáme pomarančovú šťavu a med, prípadne aj vodu, ak je nutné ryžu zriediť.

Podávame s pečenými slivkami, osladeným jogurtom a pistáciami.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  2. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  3. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  4. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  5. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  6. Aj matematika sa dá skrotiť
  7. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  1. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  4. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  5. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  6. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  7. Už tretí rok mení dm "Black Friday" na "Giving Friday"
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  10. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 27 450
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 22 001
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 13 443
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 12 063
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 402
  6. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 366
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 977
  8. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 7 926
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 718
  10. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 7 616
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
recepty, Recepty z Korzára, Jedlo

Neprehliadnite tiež

Práce na obchvate by mali byť dokončené v marci 2023.

Spokojní sú Polaček aj Hreha. Parlament zakázal privatizáciu vodární

Primátor Košíc by privítal i povinné zverejňovanie zmlúv.

O hrozbe skrytej privatizácie VVS debatovali starostovia i primátori na pracovnom stretnutí akcionárov v Košiciach koncom augusta.

Legendárnu kaviareň chceli zrušiť. Po tlaku verejnosti ostáva

Personál však končí. Rozlúčia sa s nimi zapálením sviečok.

Maďarský konzulát potvrdil kúpu budovy pre diplomatov. Informoval, že reštauračné zariadenia zachová.

Polaček stráca podporu poslancov. Odišiel už aj Saxa

Rusnák: Nie sme hlasovacie stroje. Špak nevylučuje nový klub.

Saxa (vľavo) odchádza z klubu Fungujúce Košice, Rusnák (vpravo) hovorí, že poslanci nie sú hlasovacie stroje na želanie.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Stĺpček šéfredaktorky

Jankovská usvedčuje Fica, že vedel o Kočnerovi (stĺpček šéfredaktorky)

Pred Jankovskou navštívil Fica Bödör.

Monika Jankovská.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Za Kollára sa musia hanbiť všetci

Boris Kollár sa nikdy nemal stať predsedom parlamentu.

Peter Tkačenko
Petra Vlhová dnes - paralelný obrovský slalom v Lech Zürs LIVE.
Minister Andrej Doležal.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop