Korzár logo Korzár
Sobota, 8. august, 2020 | Meniny má OskarKrížovkyKrížovky

Pečieme s Korzárom jesenné maškrty: Hruškové sušienky, jablkovo-cuketový koláč

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Slivkový koláč hore nohami

Potrebujeme: 6 sliviek, 2 PL rozpusteného masla, 3/4 š bielej hladkej múky, 3/4 š pohánkovej múky, 3/4 š hnedého cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 ČL prášku do pečiva, štipku soli, 3/4 š oleja, 1 š gréckeho bieleho jogurtu, 3 vajíčka (bielky a žĺtky samostatne), 1/2 ČL mletého kardamómu, 1/4 š pistácií a jogurt na servírovanie

Postup: Rúru zahrejeme na 180 stupňov a vymastíme si okrúhlu formu s priemerom 23 centimetrov. Dno posypeme hnedým cukrom. Slivky odkôstkujeme a nakrájame na tenké plátky. Potom ich v jednej vrstve položíme na dno formy, polejeme rozpusteným maslom a dáme zapiecť na 10 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Vo veľkej miske zmiešame dokopy všetky sypké suroviny, v menšej miske všetky tekuté (okrem vaječných bielkov). Tekutú zmes následne vylejeme k sypkej a dobre zamiešame.

Bielky vyšľaháme elektrickým mixérom do peny a zľahka vmiešame do zmesi. Cesto vylejeme do formy na slivky a pečieme približne 40 až 50 minút.

Po upečení necháme mierne vychladnúť a potom formu preklopíme na servírovací tanier. Podávame s jogurtom a pistáciami.

Cuketovo-jablkový koláč

Potrebujeme na koláč: 3 veľké vajíčka, 2 š kryštálového cukru, 1 š oleja, 1 a 1/2 ČL škorice, 1/4 ČL muškátového orieška, 1/2 ČL prášku do pečiva, 1 ČL jedlej sódy, 1/2 ČL soli, 3 š hladkej múky, 4 š nastrúhanej cukety, 1 jablko Granny Smith nakrájané na kocky (nemusí sa šúpať), 1 a 1/2 š nahrubo nakrájaných vlašských orechov

Skryť Vypnúť reklamu

Na polevu: 2 š práškového cukru, mlieko alebo smotana, mletý muškátový orech

Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov a formu vymažeme a vysypeme múkou.

Vo veľkej miske zmiešame vajíčka, cukor a olej, potom vmiešame koreniny, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ. Ručne do zmesi vmiešame múku a nakoniec cuketu, jablká a orechy. Zmes premiestnime do formy a zahladíme vrch. Pečieme vo vyhriatej rúre dozlatista asi 1 hodinu. Po upečení vyberieme z rúry a necháme vychladiť asi 10 minút. Potom koláč vyberieme z formy na tanier alebo na mriežku a necháme vychladnúť úplne.

Medzitým vymiešame cukor s muškátovým orechom a mliekom alebo smotanou dohladka. Začneme s troma polievkovými lyžicami tekutiny a podľa potreby pridávame, kým nevznikne hustá, no tečúca zmes, ktorú následne vylejeme na vychladnutý koláč. Vrch môžeme ešte posypať kúskami orechov.

Skryť Vypnúť reklamu

Hruškovo-karamelové sušienky

Potrebujeme: 2 š a 2 PL hladkej múky, 1/2 ČL jedlej sódy, 1/2 ČL soli, 1 ČL škorice, 12 PL roztopeného masla, 3/4 š hnedého cukru, 1 bal vanilkového cukru, 1/2 š kryštálového cukru, 1 veľké vajíčko, 1 žĺtok, 1 š karameliek nakrájaných na malé kúsky, 1 nakrájaná hruška

Postup: Rúru predhrejeme na 160 stupňov a dva plechy vyložíme papierom.

V stredne veľkej miske zmiešame múku, jedlú sódu, soľ a škoricu. Ručným šľahačom vymiešame maslo s cukrom do krémovej konzistencie. Potom pridáme vajíčko a žĺtok. Keď bude zmes dobre premiešaná, prisypávame už na malých otáčkach suchú zmes. Nakoniec pridáme nakrájanú hrušku a asi 3/4 š karameliek.

Na plech s papierom na pečenie vyrobíme z cesta malé kôpky, vzdialené od seba aspoň 5 až 6 centimetrov a na ich vrch poukladáme ešte zopár karameliek. Cesto pečieme približne 15 minút, alebo kým okraje nezačnú tvrdnúť a chytať zlatistý nádych. Po upečení necháme sušienky vychladnúť na plechu a skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov
  2. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť
  3. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony?
  4. Najväčší karibský ostrov ukrýva výnimočné investície
  5. Letná dovolenka na Slovensku: last minute prázdninové tipy
  6. Severný Spiš s Pieninami zachutí aj vašim deťom. Doslova
  7. Už 20 rokov ponúka Kaufland široký sortiment za výhodné ceny
  8. Moderná športová hala vďaka PEM Buildings
  9. Ako to, že sa tam ešte nenatáčal film? Prostredie si zamilujete
  10. Chystáte sa na Baby shower? Tri tipy, ako potešiť budúcu mamičku
  1. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov
  2. Iniciatíva Middlecap Help pomáha v boji proti koronavírusu
  3. Zjazdoví lyžiari a kanoista súťažili v netradičnom trojboji
  4. Spojení navždy
  5. Hitom leta sú cyklopočítače Mio - pre zábavu i výkon!
  6. Letná potravinová zbierka Tesca presiahla už 15 ton!
  7. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť
  8. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony?
  9. Najväčší karibský ostrov ukrýva výnimočné investície
  10. Pochod smrti
  1. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť 19 437
  2. Letná dovolenka na Slovensku: last minute prázdninové tipy 17 622
  3. Ako to, že sa tam ešte nenatáčal film? Prostredie si zamilujete 15 484
  4. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony? 13 468
  5. Osem výnimočných slovenských hotelov pre zaslúžený odpočinok 10 874
  6. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 10 287
  7. Neriskujte zahraničie. Spoznajte neobjavené krásy Slovenska 10 255
  8. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty 10 114
  9. Gaderská dolina poteší celú rodinu 10 034
  10. Hľadáte bezstarostný relax? Dovolenkujte v hoteli pre dospelých 9 765
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Ako sa v Európe obchádzajú cestovné obmedzenia

Pustili by Američana na Slovensko?

Turisti v Palma de Mallorca.

Karhan o Poórovi: Čašník nechcel, aby som hral za Trnavu

Bývalý futbalista kritizuje Poóra a Hoftycha.

Tréner KFC Komárno Miroslav Karhan

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop