Korzár logo Korzár
Streda, 1. apríl, 2020 | Meniny má Hugo

Pečieme s Korzárom jesenné maškrty: Hruškové sušienky, jablkovo-cuketový koláč

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Slivkový koláč hore nohami

Potrebujeme: 6 sliviek, 2 PL rozpusteného masla, 3/4 š bielej hladkej múky, 3/4 š pohánkovej múky, 3/4 š hnedého cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 ČL prášku do pečiva, štipku soli, 3/4 š oleja, 1 š gréckeho bieleho jogurtu, 3 vajíčka (bielky a žĺtky samostatne), 1/2 ČL mletého kardamómu, 1/4 š pistácií a jogurt na servírovanie

Postup: Rúru zahrejeme na 180 stupňov a vymastíme si okrúhlu formu s priemerom 23 centimetrov. Dno posypeme hnedým cukrom. Slivky odkôstkujeme a nakrájame na tenké plátky. Potom ich v jednej vrstve položíme na dno formy, polejeme rozpusteným maslom a dáme zapiecť na 10 minút.

Vo veľkej miske zmiešame dokopy všetky sypké suroviny, v menšej miske všetky tekuté (okrem vaječných bielkov). Tekutú zmes následne vylejeme k sypkej a dobre zamiešame.

Bielky vyšľaháme elektrickým mixérom do peny a zľahka vmiešame do zmesi. Cesto vylejeme do formy na slivky a pečieme približne 40 až 50 minút.

Po upečení necháme mierne vychladnúť a potom formu preklopíme na servírovací tanier. Podávame s jogurtom a pistáciami.

Cuketovo-jablkový koláč

Potrebujeme na koláč: 3 veľké vajíčka, 2 š kryštálového cukru, 1 š oleja, 1 a 1/2 ČL škorice, 1/4 ČL muškátového orieška, 1/2 ČL prášku do pečiva, 1 ČL jedlej sódy, 1/2 ČL soli, 3 š hladkej múky, 4 š nastrúhanej cukety, 1 jablko Granny Smith nakrájané na kocky (nemusí sa šúpať), 1 a 1/2 š nahrubo nakrájaných vlašských orechov

Na polevu: 2 š práškového cukru, mlieko alebo smotana, mletý muškátový orech

Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov a formu vymažeme a vysypeme múkou.

Vo veľkej miske zmiešame vajíčka, cukor a olej, potom vmiešame koreniny, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ. Ručne do zmesi vmiešame múku a nakoniec cuketu, jablká a orechy. Zmes premiestnime do formy a zahladíme vrch. Pečieme vo vyhriatej rúre dozlatista asi 1 hodinu. Po upečení vyberieme z rúry a necháme vychladiť asi 10 minút. Potom koláč vyberieme z formy na tanier alebo na mriežku a necháme vychladnúť úplne.

Medzitým vymiešame cukor s muškátovým orechom a mliekom alebo smotanou dohladka. Začneme s troma polievkovými lyžicami tekutiny a podľa potreby pridávame, kým nevznikne hustá, no tečúca zmes, ktorú následne vylejeme na vychladnutý koláč. Vrch môžeme ešte posypať kúskami orechov.

Hruškovo-karamelové sušienky

Potrebujeme: 2 š a 2 PL hladkej múky, 1/2 ČL jedlej sódy, 1/2 ČL soli, 1 ČL škorice, 12 PL roztopeného masla, 3/4 š hnedého cukru, 1 bal vanilkového cukru, 1/2 š kryštálového cukru, 1 veľké vajíčko, 1 žĺtok, 1 š karameliek nakrájaných na malé kúsky, 1 nakrájaná hruška

Postup: Rúru predhrejeme na 160 stupňov a dva plechy vyložíme papierom.

V stredne veľkej miske zmiešame múku, jedlú sódu, soľ a škoricu. Ručným šľahačom vymiešame maslo s cukrom do krémovej konzistencie. Potom pridáme vajíčko a žĺtok. Keď bude zmes dobre premiešaná, prisypávame už na malých otáčkach suchú zmes. Nakoniec pridáme nakrájanú hrušku a asi 3/4 š karameliek.

Na plech s papierom na pečenie vyrobíme z cesta malé kôpky, vzdialené od seba aspoň 5 až 6 centimetrov a na ich vrch poukladáme ešte zopár karameliek. Cesto pečieme približne 15 minút, alebo kým okraje nezačnú tvrdnúť a chytať zlatistý nádych. Po upečení necháme sušienky vychladnúť na plechu a skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 rád, ako si ochrániť úspory, keď padajú trhy
  2. Garancia účtov zadarmo a milión eur na boj s koronavírusom
  3. Vláda biznismenov: Ako podnikali Matovič, Kollár, Sulík a ďalší?
  4. Čistili koberce, pestovali uhorky. Prerazili až s tekvicami
  5. Bude dobre!
  6. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok
  7. "Škoda riskovať!"
  8. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť?
  9. Fixné výnosy do 8 % p.a. v závetrí mimo otriasajúcej sa burzy
  10. Nestarnú, ale dozrievajú
  1. Garancia účtov zadarmo a milión eur na boj s koronavírusom
  2. Vláda biznismenov: Ako podnikali Matovič, Kollár, Sulík a ďalší?
  3. Daj ľuďom voľnú ruku a prinesie to želané ovocie
  4. 5 rád, ako si ochrániť úspory, keď padajú trhy
  5. Čistili koberce, pestovali uhorky. Prerazili až s tekvicami
  6. Bude dobre!
  7. V pôrodnici v Šaci sa rodí stále viac detí
  8. Chic, fully-equipped offices in prime Bratislava locations
  9. Aj u vás doma môžete dýchať 3x čistejší a zdravší vzduch
  10. Pravda o kamerách do auta - reportáž serveru Volant.TV
  1. 5 rád, ako si ochrániť úspory, keď padajú trhy 29 933
  2. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť? 21 563
  3. "Škoda riskovať!" 16 577
  4. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok 13 984
  5. Pivný duel: Aké pivo pijú muži a aké viac chutí ženám? 11 440
  6. Madeira je rajom pre milovníkov prírody 11 256
  7. Aké novinky pripravili kúpeľné domy na Slovensku? 9 961
  8. Sú pridrahé alebo majú krátky dojazd. Jeden elektromobil vyniká 9 896
  9. Čistili koberce, pestovali uhorky. Prerazili až s tekvicami 9 385
  10. Mobil a voda nestačia. Čo by vám na horách nemalo chýbať? 9 322

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém:
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Väčšina poslancov košického sídliska odmietla prísť na zastupiteľstvo

Jeden sa obrátil na políciu, tá to posunula hygienikom.

Starosta Ihnát sa nadpolovičnej väčšiny poslancov nedočkal.

V automatoch majú byť aj respirátory. Antik ich nazýva rúškami

Podľa rezortu zdravotníctva je ich predaj verejnosti neetický.

Vykladanie škatúľ z lietadla letky ministertva vnútra SR, ktoré priviezlo stotisíc respirátorov FFP3 z Turecka.

Sudkyňa Diana Chlebovič Solčányová odmieta konšpiračné teórie

Prezidentke poslala list s vysvetlením, prečo sa vzdala funkcie.

Takto Dianu Chlebovič Solčányovú už neuvidíme. 31. marca 2020 o 24.00 hod. sa jej mandát sudcu skončil.

Košice očakávajú výpadok v príjmoch vyše 40 miliónov

Výrazne menej dostanú od štátu a klesne aj výber miestnych daní.

Vedenie mesta Košice.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop