Korzár logo Korzár
Streda, 16. jún, 2021 | Meniny má Blanka, BiankaKrížovkyKrížovky

Pečieme s Korzárom jesenné maškrty: Hruškové sušienky, jablkovo-cuketový koláč

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Slivkový koláč hore nohami

Potrebujeme: 6 sliviek, 2 PL rozpusteného masla, 3/4 š bielej hladkej múky, 3/4 š pohánkovej múky, 3/4 š hnedého cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 ČL prášku do pečiva, štipku soli, 3/4 š oleja, 1 š gréckeho bieleho jogurtu, 3 vajíčka (bielky a žĺtky samostatne), 1/2 ČL mletého kardamómu, 1/4 š pistácií a jogurt na servírovanie

Postup: Rúru zahrejeme na 180 stupňov a vymastíme si okrúhlu formu s priemerom 23 centimetrov. Dno posypeme hnedým cukrom. Slivky odkôstkujeme a nakrájame na tenké plátky. Potom ich v jednej vrstve položíme na dno formy, polejeme rozpusteným maslom a dáme zapiecť na 10 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Vo veľkej miske zmiešame dokopy všetky sypké suroviny, v menšej miske všetky tekuté (okrem vaječných bielkov). Tekutú zmes následne vylejeme k sypkej a dobre zamiešame.

Bielky vyšľaháme elektrickým mixérom do peny a zľahka vmiešame do zmesi. Cesto vylejeme do formy na slivky a pečieme približne 40 až 50 minút.

Po upečení necháme mierne vychladnúť a potom formu preklopíme na servírovací tanier. Podávame s jogurtom a pistáciami.

Cuketovo-jablkový koláč

Potrebujeme na koláč: 3 veľké vajíčka, 2 š kryštálového cukru, 1 š oleja, 1 a 1/2 ČL škorice, 1/4 ČL muškátového orieška, 1/2 ČL prášku do pečiva, 1 ČL jedlej sódy, 1/2 ČL soli, 3 š hladkej múky, 4 š nastrúhanej cukety, 1 jablko Granny Smith nakrájané na kocky (nemusí sa šúpať), 1 a 1/2 š nahrubo nakrájaných vlašských orechov

Skryť Vypnúť reklamu

Na polevu: 2 š práškového cukru, mlieko alebo smotana, mletý muškátový orech

Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov a formu vymažeme a vysypeme múkou.

Vo veľkej miske zmiešame vajíčka, cukor a olej, potom vmiešame koreniny, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ. Ručne do zmesi vmiešame múku a nakoniec cuketu, jablká a orechy. Zmes premiestnime do formy a zahladíme vrch. Pečieme vo vyhriatej rúre dozlatista asi 1 hodinu. Po upečení vyberieme z rúry a necháme vychladiť asi 10 minút. Potom koláč vyberieme z formy na tanier alebo na mriežku a necháme vychladnúť úplne.

Medzitým vymiešame cukor s muškátovým orechom a mliekom alebo smotanou dohladka. Začneme s troma polievkovými lyžicami tekutiny a podľa potreby pridávame, kým nevznikne hustá, no tečúca zmes, ktorú následne vylejeme na vychladnutý koláč. Vrch môžeme ešte posypať kúskami orechov.

Skryť Vypnúť reklamu

Hruškovo-karamelové sušienky

Potrebujeme: 2 š a 2 PL hladkej múky, 1/2 ČL jedlej sódy, 1/2 ČL soli, 1 ČL škorice, 12 PL roztopeného masla, 3/4 š hnedého cukru, 1 bal vanilkového cukru, 1/2 š kryštálového cukru, 1 veľké vajíčko, 1 žĺtok, 1 š karameliek nakrájaných na malé kúsky, 1 nakrájaná hruška

Postup: Rúru predhrejeme na 160 stupňov a dva plechy vyložíme papierom.

V stredne veľkej miske zmiešame múku, jedlú sódu, soľ a škoricu. Ručným šľahačom vymiešame maslo s cukrom do krémovej konzistencie. Potom pridáme vajíčko a žĺtok. Keď bude zmes dobre premiešaná, prisypávame už na malých otáčkach suchú zmes. Nakoniec pridáme nakrájanú hrušku a asi 3/4 š karameliek.

Na plech s papierom na pečenie vyrobíme z cesta malé kôpky, vzdialené od seba aspoň 5 až 6 centimetrov a na ich vrch poukladáme ešte zopár karameliek. Cesto pečieme približne 15 minút, alebo kým okraje nezačnú tvrdnúť a chytať zlatistý nádych. Po upečení necháme sušienky vychladnúť na plechu a skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Ako sa mení dynamika firiem?
  3. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  4. Zázračná hranica kilometrov, po ktorej sa vám elektromobil neoplatí
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  4. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  5. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 23 640
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 13 675
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 730
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 10 783
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 9 261
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 9 075
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 329
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 7 007
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 432
  10. Po Slovensku na motorke 5 144
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Do oranžovej fázy ich zaradili tiež päť.


a 2 ďalší 8m
Miesto činu v Turni nad Bodvou.

Útoky boli aj na ďalších miestach Slovenska.


1 h
Jakabov palác je roky zatvorený. Plán je, aby slúžil na reprezentatívne účely.

Sídlil tam Beneš, plánujú sieň slávy.


a 1 ďalší 13 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop