Korzár logo Korzár
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Maďarská hubová polievka, juhočeská kulajda, kuracia s hubami

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Maďarská hubová polievka

Potrebujeme: dve veľké hrste sušených húb, 1 cibuľu, maslo, 2 strúčiky cesnaku, 2 čajové lyžičky mletej údenej papriky, pálivú papriku, 3 PL hladkej múky, liter zeleninového vývaru, 200 ml mlieka, 2 veľké zemiaky, soľ, mleté čierne korenie, 150 ml kyslej smotany, citrónovú šťavu, hrsť kôpru, petržlenovú vňať

Postup: Huby zalejeme vriacou vodou a necháme ich asi 10 minút postáť. Zatiaľ v hrnci roztopíme maslo a orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak.

Skryť Vypnúť reklamu

Posypeme ich údenou aj pálivou paprikou, premiešame, potom posypeme hladkou múkou a chvíľku restujeme. Potom do hrnca nalejeme vodu a metličkou rozšľaháme dohladka.

Do hrnca nalejeme vývar a pridáme huby aj s vodou, v ktorej boli namočené, zemiaky nakrájané na kocky a podľa potreby polievku osolíme a okoreníme. Prilejeme mlieko a polievku varíme, kým zemiaky a huby nebudú hotové.

Potom do polievky zašľaháme kyslú smotanu a na záver chute doladíme citrónovou šťavou a nasekaným kôprom aj petržlenovou vňaťou.

Juhočeská kulajda

Potrebujeme: 5 väčších zemiakov, 1 väčšiu hrsť čerstvých alebo sušených húb, 1 šľahačkovú smotanu, olej, maslo, hladkú múku, ocot, cukor, kôpor, bobkový list, celé nové korenie, rascu, soľ, mleté čierne korenie, vajíčka

Postup: V hrnci rozpustíme maslo s olejom, poprášime ho asi dvoma lyžicami hladkej múky, červenej papriky a za stáleho miešania urobíme zápražku. Zalejeme ju vodou, alebo aj vývarom a metličkou ju rozšľaháme.

Skryť Vypnúť reklamu

Do polievky pridáme nakrájané zemiaky, rascu, bobkový list a niekoľko guľôčok nového korenia. Huby orestujeme na panvici, pridáme ich do polievky a tú varíme, kým zemiaky nezmäknú.

Vyberieme bobkový list aj nové korenie a do polievky vlejeme smotanu. Mala by obsahovať čo najviac tuku, aby sa polievka nezrazila.

Ochutíme ju soľou, korením, nasekaným kôprom a chute vyladíme cukrom a octom.

Krémová kuracia polievka s hubami

Potrebujeme: vykostené kuracie stehná, olej, maslo, 3 strúčiky cesnaku, hrsť húb, 1 cibuľu, 3 mrkvy, 2 kúsky stonkového zeleru, 3 PL hladkej múky, kurací vývar, smotanu na varenie, petržlenovú vňať, soľ, mleté čierne korenie, tymian

Postup: V hrnci zohrejeme olej a opečieme na ňom kúsky kuracieho mäsa. Potom ich vyberieme a dáme bokom. Do výpeku pridáme maslo a osmažíme na ňom nakrájané ďalšie ingrediencie – cesnak, cibuľu, huby, mrkvu a zeler. Asi po piatich minútach pridáme tymian a potom zeleninu poprášime múkou. Restujeme asi minútu a potom ju zalejeme vývarom. Do polievky vrátime mäso a za stáleho miešania ju povaríme, až kým sa trochu nezredukuje a potom do nej vlejeme smotanu. Prevaríme, osolíme, okoreníme a podávame posypané petržlenovou vňaťou.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 343
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 060
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 983
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 171
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 944
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 666
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 093
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 935
  9. Po Slovensku na motorke 5 445
  10. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 4 879
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner na Najvyššom súde.

Otázku viny Kočnera a Zsuzsovej opäť posúdi pôvodný senát.


7 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Maďari zakázali propagovanie homosexuality.


a 2 ďalší 6 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop