Korzár logo Korzár
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Pečieme s Korzárom: Jablkový koláč s orechovou mrveničkou, štrúdľa z tvarohového cesta

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Štrúdľa z tvarohového cesta

Potrebujeme: 450 g hladkej múky, 250 g masla, 250 g mäkkého tvarohu, 1 vanilkový cukor, štipku soli, strúhanku, vajíčko. Na náplň: 500 g jabĺk, 5 PL kr. cukru, 1 PL mletej škorice, hrozienka, orechy

Postup: Do preosiatej múky nakrájame maslo na kúsky, pridáme tvaroh, vanilku aj soľ a spracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme asi na pol hodiny odpočívať na chladné miesto.

Jablká očistíme, zbavíme jaderníkov a nakrájame na menšie kúsky alebo plátky. Zmiešame ich s cukrom škoricou, orechmi a hrozienkami.

Skryť Vypnúť reklamu

Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme ho na dve rovnako veľké časti. Obe cestá rozvaľkáme, posypeme strúhankou a rozdelíme na ne ochutené jablká bez šťavy, ktorú zatiaľ isto pustili. Zavinieme štrúdle a uložíme ich na plech vyložený papierom. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, popicháme a upečieme v rúre dozlatista. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Jablkový koláč s orechovou mrveničkou

Potrebujeme: 250 g polohrubej múky, 150 g masla, 50 g práškového cukru, 1 vajce, 700 g jabĺk, citrón, 1 PL škrobovej múčky, 3 PL kryštálového cukru. Na mrveničku: 150 g vlašských orechov, 100 g masla, 100 g hrubej múky, 100 g práškového cukru, ½ lyžičky škorice, trochu rumu alebo esencie

Postup: Z múky, masla, cukru a vajíčka uhnetieme cesto, ktoré zabalené do potravinárskej fólie dáme odpočinúť na hodinku do chladničky.

Skryť Vypnúť reklamu

Zatiaľ si jablká umyjeme, ošúpeme a nakrájame na kocky. Pridáme k nim kryštálový cukor, a škrobovú múčku zmiešanú so šťavou z citróna.

Chladené cesto rozvaľkáme a dáme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Popicháme ho vidličkou a dáme na desať minút do rúry.

Potom na cesto naložíme jablká, posypeme ich orechovou mrveničkou a dáme piecť do rúry asi na pol hodiny.

Jablkový crumble koláč

Potrebujeme na posýpku: ½ šálky celozrnnej múky, ½ š ovsených vločiek, ½ š nahrubo pomletých orechov, ½ šálky trstinového cukru, 80 g zmäknutého masla, 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva, ½ čajovej lyžičky škorice.

Na jablkovú vrstvu: 5-6 jabĺk, 3 PL roztopeného masla, 2 PL Zlatého klasu, 2 PL citrónovej šťavy, 2 PL vody, 2 PL trstinového cukru, ½ čajovej lyžičky škorice

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Z uvedených ingrediencií ručne vymiešame posýpku. V inej miske zmiešam roztopené maslo, cukor, citrónovú šťavu, vodu, škrob a škoricu. Pridáme očistené a na plátky nakrájané jablká.

Formu vymastíme a vysypeme múkou a na dno rozložíme jablká. Na ne namrvíme posýpku a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov asi na pol hodiny. Necháme vychladnúť, asi dve hodiny a až potom sa nám ho podarí normálne nakrájať. Ideálne sa k tomu hodí zmrzlina.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 304
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 107
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 962
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 148
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 920
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 678
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 158
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 953
  9. Po Slovensku na motorke 5 444
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 4 864
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner na Najvyššom súde.

Otázku viny Kočnera a Zsuzsovej opäť posúdi pôvodný senát.


6 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Maďari zakázali propagovanie homosexuality.


a 2 ďalší 5 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop