Korzár logo Korzár
Piatok, 24. január, 2020 | Meniny má Timotej

Pečieme s Korzárom: Jablkový koláč s orechovou mrveničkou, štrúdľa z tvarohového cesta

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Štrúdľa z tvarohového cesta

Potrebujeme: 450 g hladkej múky, 250 g masla, 250 g mäkkého tvarohu, 1 vanilkový cukor, štipku soli, strúhanku, vajíčko. Na náplň: 500 g jabĺk, 5 PL kr. cukru, 1 PL mletej škorice, hrozienka, orechy

Postup: Do preosiatej múky nakrájame maslo na kúsky, pridáme tvaroh, vanilku aj soľ a spracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme asi na pol hodiny odpočívať na chladné miesto.

Jablká očistíme, zbavíme jaderníkov a nakrájame na menšie kúsky alebo plátky. Zmiešame ich s cukrom škoricou, orechmi a hrozienkami.

Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme ho na dve rovnako veľké časti. Obe cestá rozvaľkáme, posypeme strúhankou a rozdelíme na ne ochutené jablká bez šťavy, ktorú zatiaľ isto pustili. Zavinieme štrúdle a uložíme ich na plech vyložený papierom. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, popicháme a upečieme v rúre dozlatista. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Jablkový koláč s orechovou mrveničkou

Potrebujeme: 250 g polohrubej múky, 150 g masla, 50 g práškového cukru, 1 vajce, 700 g jabĺk, citrón, 1 PL škrobovej múčky, 3 PL kryštálového cukru. Na mrveničku: 150 g vlašských orechov, 100 g masla, 100 g hrubej múky, 100 g práškového cukru, ½ lyžičky škorice, trochu rumu alebo esencie

Postup: Z múky, masla, cukru a vajíčka uhnetieme cesto, ktoré zabalené do potravinárskej fólie dáme odpočinúť na hodinku do chladničky.

Zatiaľ si jablká umyjeme, ošúpeme a nakrájame na kocky. Pridáme k nim kryštálový cukor, a škrobovú múčku zmiešanú so šťavou z citróna.

Chladené cesto rozvaľkáme a dáme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Popicháme ho vidličkou a dáme na desať minút do rúry.

Potom na cesto naložíme jablká, posypeme ich orechovou mrveničkou a dáme piecť do rúry asi na pol hodiny.

Jablkový crumble koláč

Potrebujeme na posýpku: ½ šálky celozrnnej múky, ½ š ovsených vločiek, ½ š nahrubo pomletých orechov, ½ šálky trstinového cukru, 80 g zmäknutého masla, 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva, ½ čajovej lyžičky škorice.

Na jablkovú vrstvu: 5-6 jabĺk, 3 PL roztopeného masla, 2 PL Zlatého klasu, 2 PL citrónovej šťavy, 2 PL vody, 2 PL trstinového cukru, ½ čajovej lyžičky škorice

Postup: Z uvedených ingrediencií ručne vymiešame posýpku. V inej miske zmiešam roztopené maslo, cukor, citrónovú šťavu, vodu, škrob a škoricu. Pridáme očistené a na plátky nakrájané jablká.

Formu vymastíme a vysypeme múkou a na dno rozložíme jablká. Na ne namrvíme posýpku a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov asi na pol hodiny. Necháme vychladnúť, asi dve hodiny a až potom sa nám ho podarí normálne nakrájať. Ideálne sa k tomu hodí zmrzlina.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte
  2. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku?
  3. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  4. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  5. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  6. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  7. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých
  8. Prichádza nová doba: firmy, ktoré riešia spoločenské problémy
  9. Viete, prečo sú dôležité ekologické predajne?
  10. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je?
  1. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte
  2. Košičan Erik Ňarjaš vyzve do tanca parlament!
  3. Úrazy v zimnom období sú častou príčinou práceneschopnosti
  4. Kaufland daroval Centru voľného času v Skalici 4 016 €
  5. OMV otvára novú čerpaciu stanicu v Liptovskom Mikuláši
  6. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku?
  7. Rádio Košice počúva každý tretí Košičan
  8. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  9. Šperk, ktorý sa neodkladá do šperkovnice
  10. Hlavným partnerom súťaže Podnikateľka Slovenska sa stala BILLA
  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 20 725
  2. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 12 446
  3. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy 10 659
  4. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 10 636
  5. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 9 899
  6. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 7 694
  7. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 7 622
  8. Miesta na Slovensku, o ktorých ste možno nevedeli 7 253
  9. Keď okolo neho kráčali, vždy spal. Čo prežívajú zachránení 7 186
  10. Vydávajú tých, ktorých sa iní báli. Vydavateľstvo Absynt 7 172

Téma: Recepty z Korzára


Neprehliadnite tiež

Kauza meganájomného: Exriaditeľka doteraz na škole učí

Po vznesení obvinenia jej to podľa zákona môžu zakázať.

Exriaditeľka Alica Krivanská.

Miliónovú firmu bývalej čašníčky z cukrárne sme našli v dome jej rodičov

Pred rokom a pol netajil otec hrdosť, teraz je zdesený.

Otec podnikateľky sa mal o jej obvinení dozvedieť do nás. Ak si navarila zlú polievku, nech si ju aj zje, povedal Korzáru.

Raši ku kauze Sečovce: Padni komu padni

Vicepremiér hovorí aj o snahe ovplyvňovať vyšetrovanie.

Trebuľa mlčí, Raši verí v dôsledné vyšetrenie.
Horník vraví, že ak sa Krivanská podieľala na špinavosti, musí niesť zodpovednosť.

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré Ráno.
Dotovanie elektriny z hnedého uhlia má o tri roky na Hornej Nitre skončiť.
Komentár Zuzany Kepplovej

Zelená je nové politické platidlo

Zelené témy sa stali povinnou výbavou politických programov naprieč spektrom.

Zuzana Kepplová
Podľa zverejneného zoznamu vlastní Bašternák iba byt, sklad a pár garážových státí v Bonaparte.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop