Korzár logo Korzár
Štvrtok, 14. november, 2019 | Meniny má Irma
Nájdete nás na webe

Pečieme s Korzárom: Jablkový koláč s orechovou mrveničkou, štrúdľa z tvarohového cesta

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Štrúdľa z tvarohového cesta

Potrebujeme: 450 g hladkej múky, 250 g masla, 250 g mäkkého tvarohu, 1 vanilkový cukor, štipku soli, strúhanku, vajíčko. Na náplň: 500 g jabĺk, 5 PL kr. cukru, 1 PL mletej škorice, hrozienka, orechy

Postup: Do preosiatej múky nakrájame maslo na kúsky, pridáme tvaroh, vanilku aj soľ a spracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme asi na pol hodiny odpočívať na chladné miesto.

Jablká očistíme, zbavíme jaderníkov a nakrájame na menšie kúsky alebo plátky. Zmiešame ich s cukrom škoricou, orechmi a hrozienkami.

Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme ho na dve rovnako veľké časti. Obe cestá rozvaľkáme, posypeme strúhankou a rozdelíme na ne ochutené jablká bez šťavy, ktorú zatiaľ isto pustili. Zavinieme štrúdle a uložíme ich na plech vyložený papierom. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, popicháme a upečieme v rúre dozlatista. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Jablkový koláč s orechovou mrveničkou

Potrebujeme: 250 g polohrubej múky, 150 g masla, 50 g práškového cukru, 1 vajce, 700 g jabĺk, citrón, 1 PL škrobovej múčky, 3 PL kryštálového cukru. Na mrveničku: 150 g vlašských orechov, 100 g masla, 100 g hrubej múky, 100 g práškového cukru, ½ lyžičky škorice, trochu rumu alebo esencie

Postup: Z múky, masla, cukru a vajíčka uhnetieme cesto, ktoré zabalené do potravinárskej fólie dáme odpočinúť na hodinku do chladničky.

Zatiaľ si jablká umyjeme, ošúpeme a nakrájame na kocky. Pridáme k nim kryštálový cukor, a škrobovú múčku zmiešanú so šťavou z citróna.

Chladené cesto rozvaľkáme a dáme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Popicháme ho vidličkou a dáme na desať minút do rúry.

Potom na cesto naložíme jablká, posypeme ich orechovou mrveničkou a dáme piecť do rúry asi na pol hodiny.

Jablkový crumble koláč

Potrebujeme na posýpku: ½ šálky celozrnnej múky, ½ š ovsených vločiek, ½ š nahrubo pomletých orechov, ½ šálky trstinového cukru, 80 g zmäknutého masla, 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva, ½ čajovej lyžičky škorice.

Na jablkovú vrstvu: 5-6 jabĺk, 3 PL roztopeného masla, 2 PL Zlatého klasu, 2 PL citrónovej šťavy, 2 PL vody, 2 PL trstinového cukru, ½ čajovej lyžičky škorice

Postup: Z uvedených ingrediencií ručne vymiešame posýpku. V inej miske zmiešam roztopené maslo, cukor, citrónovú šťavu, vodu, škrob a škoricu. Pridáme očistené a na plátky nakrájané jablká.

Formu vymastíme a vysypeme múkou a na dno rozložíme jablká. Na ne namrvíme posýpku a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov asi na pol hodiny. Necháme vychladnúť, asi dve hodiny a až potom sa nám ho podarí normálne nakrájať. Ideálne sa k tomu hodí zmrzlina.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať
  2. Obyčajné dáta sa dokážu premeniť na neobyčajné veci
  3. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  4. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  5. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  6. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  7. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  8. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  9. Nestarnú, ale dozrievajú
  10. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE
  1. Zo staršieho domu moderné sídlo pre mladú rodinku
  2. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  3. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  4. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  5. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  6. Prezentácia zahraničných partnerských univerzít na EUBA
  7. Tatras guide: A fresh take on the stunning soul of Slovakia
  8. Nové palivo E10 zníži emisie v doprave
  9. Denisa Fedáková: Štyridsiatka nie je vôbec prekážkou
  10. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  1. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 11 039
  2. Príbehy z raketovej základne, ktoré ste nikdy nemali počuť 8 022
  3. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy 7 757
  4. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 6 863
  5. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 6 136
  6. Pre prácu v banke sú nevyhnutné tri schopnosti. Máte ich? 5 906
  7. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE 5 808
  8. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 5 767
  9. VIVO! prišlo do Bratislavy 4 849
  10. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 4 513

Téma: Recepty z Korzára


Neprehliadnite tiež

V Hranovnici sa vylial Hornád, zalialo aj prístupovú cestu

Voda prenikla do dvorov, ohrozovala aj priemyselný areál.

Záplavy v Hranovnici.

V Gelnickom okrese pretrváva druhý stupeň povodňovej aktivity

Vodné hladiny tokov na východnom Slovenska by už stúpať nemali.

Rieka Hnilec v Mníšku nad Hnilcom.
Odhaľujú tajomstvá dávnej minulosti.

Kauza Shark: Na slobode je už aj hlavný aktér s prezývkou Pipo

Košičan Štefan Š. v stredu po 25 mesiacoch opustil väzbu.

Momentka zo zadržania obvinených v októbri 2017 a ich privážanie na ŠTS, kde sa rozhodovalo o väzbe.

Hlavné správy zo Sme.sk

Z justície odchádza prvá sudkyňa pre Kočnerovu Threemu

Rozhodovala v Kočnerovej kauze Technopol Servis.

Sudkyňa Miriam Repáková pri menovaní do funkcie v roku 2010.
Cynická obluda

Osvedčené spojenia

Kotlebovci idú do volieb so stranou Štefana Kuffu. Pretože krásne slovenské tradície treba čo? Dodržiavať!

Monika Jankovská.
Pri nehode zasahovali desiatky hasičov.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop