Korzár logo Korzár
Piatok, 2. október, 2020 | Meniny má LevoslavKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Naložte si zeler s jablkami, cviklové pickles a červenú kapustu

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

(Zdroj: fotolia)

Zeler s jablkami

Potrebujeme: 300 g zeleru, 200 g kyslastých jabĺk, 200 g mrkvy, 1 bobkový list, 1/2 lyžičky horčičných semien, 1/2 lyžičky koriandra, 1 klinček, uvarenú slanú vodu

Postup: Zeler, jablká, mrkvu najemno nastrúhame, zmes všetkého v pohári zalejeme roztokmi, uzavrieme a kvasíme.

Cviklové pickles

Potrebujeme: cviklu, chren, soľ

Postup: Nahrubo si nakrájame cviklu aj chren, poriadne ich nasolíme, natlačíme do nádoby a zaťažíme.

Zalejeme osolenou prevarenou vodou v prípade, ak cvikla nepustí do druhého dňa vlastnú šťavu.

Skryť Vypnúť reklamu

Fermentovaná červená kapusta

Potrebujeme: hlávku červenej kapusty, 1 väčšiu cibuľu, 3-4 mrkvy, soľ, trochu prevarenej a vychladenej vody, celé korenie, cesnak, kôpor, bobkový list či rozmarín

Postup: Cibuľu a kapustu nakrájame na jemno. Mrkvu nastrúhame na hrubšom strúhadle. Všetku zeleninu vložíme do väčšej misy a odvážime. Pridáme soľ v množstve 1% z váhy zeleniny. Takže napríklad, ak zelenina váži 500 gramov, pridáme 5 gramov soli. Poriadne premiešame a postláčame (najlepšie rukou) a necháme chvíľu odpočívať.

Zmes postupne natlačíme do kvasnej nádoby. Tá pritom pustí šťavu, ktorá musí prekryť všetku zeleninu. Len tak správne prebehne fermentácia. Niekedy sa stane, že zelenina pustí málo tekutiny. Pomôžeme si jednoducho tak, že prilejeme trochu prevarenej a vychladenej vody. Zeleninu navrchu zaťažíme skleneným pohárom, ktorý prejde hrdlom kvasnej nádoby. Do tohto pohára nalejeme vodu, nádobu však neuzatvoríme ani ničím neprikryjeme

Skryť Vypnúť reklamu

Zmes sa musí kvasiť niekoľko dní pri izbovej teplote mimo slnečných lúčov a zdroja tepla.

Po 3-4 dňoch skontrolujeme, či sa na povrchu robia bublinky. Tie sú znamením, že kvasenie stále prebieha a môžeme v ňom pokračovať. Ak ho chceme ukončiť, stačí vybrať záťaž a zeleninu preložiť do chladničky v uzavretej nádobe. Ak ale bublinky nevidíme, kvasenie prestalo a aj v tomto prípade preložíme zeleninu do chladničky. V chlade nám fermentovaná zelenina vydrží približne 4 týždne.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Toto jedlo si v čínskej reštaurácii objednávajú iba tí, ktorí sa vyznajú
  2. Krízový balíček vám dokáže ušetriť až 1 000 eur
  3. S rodinou, turistika, vo dvojici: Ako je vaša ideálna dovolenka?
  4. Októbrové číslo magazínu SME Ženy je už v predaji
  5. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili
  6. Viete na čo sa pripraviť po zmene zdravotnej poisťovne?
  7. Prešov získa značky, ktoré nemajú ani v Košiciach
  8. UPC teraz ponúka internet 300 Mb/s len za 10,90 €
  9. Fedor Gál: Drtím, drtíš, drtíme (s krízou za zadkom)
  10. Horské chaty sú legendy, ktoré píšu svoje vlastné príbehy
  1. Krízový balíček vám dokáže ušetriť až 1 000 eur
  2. S rodinou, turistika, vo dvojici: Ako je vaša ideálna dovolenka?
  3. Blíži sa chrípková sezóna: Ako ju odlíšiť od Covid-19?
  4. Októbrové číslo magazínu SME Ženy je už v predaji
  5. Najkvalitnejšiu mobilnú sieť na Slovensku má Orange
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili
  7. Káva – odhaľte všetky jej neznáme
  8. Viete na čo sa pripraviť po zmene zdravotnej poisťovne?
  9. Prešov získa značky, ktoré nemajú ani v Košiciach
  10. Na reštaurácie a hotely sa valí druhá vlna pandémie
  1. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 28 031
  2. Horské chaty sú legendy, ktoré píšu svoje vlastné príbehy 23 414
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 20 495
  4. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 18 872
  5. Fedor Gál: Drtím, drtíš, drtíme (s krízou za zadkom) 12 126
  6. Prešov získa značky, ktoré nemajú ani v Košiciach 11 421
  7. Kampane SME patria medzi najlepšie slovenské reklamy 11 388
  8. Seat Leon Sportstourer ponúka priestor aj charakter (test) 11 216
  9. Neplatíte kreditkou? Pozrite si 5 tipov, prečo by ste mali 10 349
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 9 839
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Druhá vlna koronavírusu sa stupňuje: V Košiciach vyčlenili sto lôžok

Spotreba ochranných pomôcok dosahuje desaťtisícové hranice.

Za pár dní na novom veľkokapacitnom odberovom mieste v Košiciach otestovali už viac než 1 700 ľudí.

V parku spílili stromy. Košičan: Nerozumiem, komu mohli prekážať

Išlo o invázne dreviny, vysvetlila Marta Popríková zo Správy mestskej zelene.

Podľa starostu Ténaia i poslanca Rovinského je v Košiciach nevyhnutná postupná obnova zelene.

Saudek o prešovskej výstave: Výber som urobil dôsledne, aby nikoho neurazil

Korona posunula vernisáž a zabránila autorovi prísť.

V Prešove otvorili výstavu svetoznámeho fotografa Jana Saudka.

V odkaliskách na Spiši sú tony nebezpečnej ortuti a ťažkých kovov

Slovenský ochranársky snem vyzýva na riešenie envirozáťaží. Má podporu ministra.

Odklalisko pri Rudňanoch.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

V Rooseveltovej nemocnici ordinovali lekári nakazení Covidom, ktorí však nemali príznaky.
Dobré ráno

Dobre ráno: Interrupčnú tabletku nemáme kvôli ideológii. Veda hovorí jasne

Prečo ju používajú všetky západné krajiny v EÚ a Slovensko nie?

Podcast Dobré Ráno.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Matovičova melodráma pandémiu neporazí

Populizmus počas pandémie je zdrojom chaosu, ak nie priameho ohrozenia zdravia obyvateľstva.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Futbalisti AC Miláno sa radujú z postupu.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop